Ansökan om stödet i Viputjänsten

För­skott och slut­li­ga stö­det för na­tio­nel­la hus­djurs skall sö­kas i Vi­put­jäns­tens El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter se­nast   23.3.2018 kl. 23:59.

För nöt­dju­ren, få­ren och get­ter­nas an­sö­kan om för­skott för nord­li­ga hus­djur­stö­det för­ut­sätts att en gäl­lan­de an­mä­lan om del­ta­gan­de finns. Om an­mä­lan om del­ta­gan­de i hus­djur­stö­den är i kraft kan kon­trol­le­ras i Vi­put­jäns­ten från punk­ten För­bin­del­ser och av­tal el­ler från kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Välj från öv­re bal­ken  El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter och välj se­dan från el­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens tid­ta­bells­skärm  An­sö­kan om  na­tio­nel­la hus­djur­stöd.

Uppgifter om stödsökanden

På Upp­gif­ter om stöd­sö­kan­de mel­lan­bla­det väljs från rull­garns­me­nyn den rät­ta stöd­sö­kan­den. Al­ter­na­ti­ven är be­ro­en­de på går­dens del­ak­ti­ga (en­skild per­son, sam­man­slut­ning, ak­tie­bo­lag).

Om stöd­sö­kan­den är en  en­skild per­son, väljs från rull­garns­me­nyn en­dast den rät­ta per­so­nen och går se­dan till An­sö­kan -mel­lan­bla­det.

Ifall stöd­sö­kan­de är en sam­man­slut­ning el­ler ak­tie­bo­lag, väljs om man ål­der­s­kra­vet gäl­ler  el­ler om det i sam­man­slut­ning­en finns minst en del­ak­tig som är över 18 år som själv id­kar jord­bruks-och/el­ler träd­gårds­od­ling, samt från rull­garns­me­nyn väljs per­so­nens namn.

Djuruppgifter

An­sö­kan om stö­den och djur­upp­gif­ter med­de­las på An­sö­kan  – mel­lan­bla­det. .

Om du an­sö­ker om fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning, välj an­ting­en Jag an­sö­ker om fri­kopp­lat stöd från pro­duk­tio­nen för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning­en för­skott och slut­li­ga stö­det el­ler Jag an­sö­ker om en­dast fri­kopp­lat stöd från pro­duk­tio­nen för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning­en slut­li­ga stö­det.

Välj ock­så till Åke­r­in­ne­hav – punk­ten an­ting­en Jag an­mä­ler upp­gif­ter om minst 5 hek­tar åker­are­al se­nast 15.6.2018 el­ler Jag an­vän­der 5 hek­tar som kal­ky­le­rad åker­are­al, ef­ter­som en del­ak­tig i sam­man­slut­ning­en i sin be­sitt­ning har haft minst 3 hek­tar åker som läm­par sig för od­ling och som an­mälts i stö­dan­sö­kan för 2007 el­ler jag har år 2007 be­vil­jats un­dan­tag från kra­vet på åker­are­al.

Om du an­sö­ker om för­skott för nöt­kre­a­tur,  get­ter och/el­ler tack­or och stöd­sö­kan­den är en en­skild per­son, krys­sas i som an­sö­kan föl­jan­de: jag an­sö­ker om na­tio­nel­la hus­djur­stö­dets för­skott för nöt­kre­a­tu­ren och an­mä­ler upp­gif­ter om minst 5 hek­tar åker se­nast 15.6.2018.

Ifall stöd­sö­kan­den är en sam­man­slut­ning­en el­ler ak­tie­bo­lag, krys­sas an­sö­kan i en­ligt föl­jan­de; jag an­sö­ker om na­tio­nel­la hus­djur­stö­det för nöt­kre­a­tu­ren och/el­ler tack­or/get­ter, krys­sas i en av de två al­ter­na­ti­ven för in­ne­hav av åker : Jag an­mä­ler upp­gif­ter om minst 5 hek­tar åker­a­rel se­nast 15.6.2018 el­ler en del­ak­tig som ut­övar be­stäm­man­de in­fly­tan­de i den sam­man­slut­ning som an­sö­ker om stöd har minst 5 hek­tar åker i sin be­sitt­ning.  Dess­utom med­de­las från rull­garns­me­nyn den del­ak­ti­ges namn och lä­gen­hets­sig­num.

Välj som föl­jan­de djur­grupp (t.ex di­ko­kvi­gor  8-24 mån el­ler get­ter över  12 mån) för vil­ka du sö­ker om stöd, välj som grund för be­tal­ning an­ting­en fö­re­gå­en­de års djur­mängd el­ler änd­rad djur­mängd ( pro­duk­tio­nen har in­letts, mins­kar el­ler ex­pan­de­rar). Om djur­mäng­den har änd­rats, välj från rull­garns­me­nyn den rät­ta or­sa­ken för de änd­ra­de djur­mäng­den, samt an­mäl upp­skat­ta­de an­tal djur.

Obs! Om pro­duk­tio­nen har på­bör­jats el­ler ut­vid­gats an­märk­nings­värt, skall en för­kla­ring om det­ta in­läm­nas till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. För­kla­ring­en kan inte in­läm­nas el­ekt­ro­niskt.

Sammandrag och skickande av uppgifter

Fö­re in­skick­an­de ge e-post­ad­res­sen i rätt for­mat till vil­ken du vill få be­kräf­tel­se­med­de­lan­de över din in­skick­a­de an­sö­kan. Skicka till hand­lägg­ning – knap­pen ak­ti­ve­ras ef­ter att du skri­vit in e-post­ad­res­sen. Till tilläggs­upp­gif­ter- fäl­tet kan du vid be­hov ge tilläggs­upp­gif­ter.

På ´Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter – mel­lan­bla­det kan du kon­trol­le­ra alla dina spa­ra­de upp­gif­ter och skri­va ut an­sök­nings­upp­gif­ter­na ge­nom att klicka på Skriv ut sam­man­drag.  Vid be­hov kan du ock­så skri­va ut an­sök­nings­upp­gif­ter­na från för­hands­gransk­nings­fönst­ret fö­re in­skick­an­de. Tex­ten ”För­hands­ver­sion” vi­sar att an­sö­kan än­nu inte skick­ats till  hand­lägg­ning.

När an­sök­nings­upp­gif­ter­na har kon­trol­le­rats, skicka an­sö­kan med knap­pen Skicka till hand­lägg­ning.

En an­sö­kan som skick­ats kan åter­tas på mel­lan­bla­det Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter un­der an­sök­nings­ti­den. Kom ihåg att skicka in an­sö­kan igen ef­ter åter­ta­gan­det!

Ef­ter att du skick­at in an­sö­kan, kan du skri­va ut sam­man­drag med Skriv ut sam­man­dra­get – län­ken.  Där öpp­nas en PDF-ut­skrift över an­sö­kan, där dess­utom finns syn­ligt tid­punk­ten över den lyck­a­de re­tur­ne­ring­en. Den­na ut­skrift fun­ge­rar som kvit­to över den re­tur­ne­ra­de an­sö­kan och den kan spa­ras på din egna da­torn el­ler skri­va ut på pap­per.

Ef­ter att an­sö­kan skick­ats kan du stänga si­dan vid punk­ten Stäng tjäns­ten (i öv­re­bal­ken till hö­ger). Skär­men åter­går till Vi­puns fram­si­da. Från el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter kan du kon­trol­le­ra, att din an­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djur­stö­dets för­skott är i re­tur­ne­rad si­tu­a­tio­nen. Ef­ter att du skick­at in an­sö­kan får du ock­så på e-pos­ten en be­kräf­tel­se över an­sö­kans in­skick­an­de.

An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stödVipu an­vän­da­rens an­vis­ning år 201822.2.2018