5. KOTIELÄINTUKIEN MYÖNTÄMISEN EDELLYTYKSIÄ JA RAJOITUKSIA

Eläin­ten hal­lin­ta

Poh­jois­ta koti­e­läin­tu­kea voi ha­kea vain ha­ki­jan tai hä­nen per­heen­jä­sen­ten­sä hal­lin­nas­sa tuen mää­räy­ty­mis­ajan­jak­sol­la ole­vis­ta eläi­mis­tä. Eläin­ten on ol­ta­va re­kis­te­röi­tyi­nä sen tila­tun­nuk­sen hal­lin­taan, jota ha­ki­ja käyt­tää tu­kea ha­kies­saan, ei asi­a­kas­tun­nuk­sen tai ha­ki­jal­la mah­dol­li­ses­ti ole­van toi­sen tila­tun­nuk­sen hal­lin­taan.

Eläin­ten hal­lin­nan siir­to

Eläin­ten hal­lin­nan siir­to ha­ki­jal­ta toi­sel­le (esim. vuok­raus/le­a­sing) on pys­tyt­tä­vä osoit­ta­maan osa­puol­ten kes­ki­näi­sel­lä kir­jal­li­sel­la so­pi­muk­sel­la ja asi­aan liit­ty­vil­lä kui­teil­la. Eläi­met hal­lin­taan­sa ot­ta­nut ha­ki­ja on ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä.

Eläin­ten hoi­to

Jos vil­je­li­jä ot­taa toi­sen vil­je­li­jän hal­lin­nas­sa ole­via eläi­miä hoi­toon (esim. kas­va­tet­ta­vak­si) kor­vaus­ta vas­taan, eläin­ten hoi­dos­ta on teh­tä­vä kir­jal­li­nen so­pi­mus, joka osoit­taa, että eläi­met vas­taan­ot­ta­nut vil­je­li­jä ai­no­as­taan hoi­taa eläi­miä, mut­ta ei ole ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä.

Tuen­ha­ki­ja­na ei voi olla eläi­miä hoi­ta­va vil­je­li­jä, vaan tu­kia voi ha­kea ja tuet mak­se­taan sil­le vil­je­li­jäl­le, jon­ka hal­lin­nas­sa (omis­tus/vuok­raus) eläi­met ovat.

Sil­lä ha­ki­jal­la, joka omis­taa tai muu­toin hal­lit­see eläi­miä, on vel­vol­li­suus pi­tää kir­jaa hoi­dos­sa ole­vis­ta eläi­mis­tä.

Eläi­met re­kis­te­röi­dään eläin­re­kis­te­rei­hin sil­le ti­lal­le, jon­ka hal­lin­nas­sa ne ovat.

 Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi

Poh­jois­ten koti­e­läin­tu­kien myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että olet re­kis­te­röi­ty­nyt eläin­ten­pi­tä­jäk­si Evi­ran eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin nau­ta­e­läin­ten, lam­pai­den ja/tai vuo­hien osal­ta. Re­kis­te­röi­dy eläin­ten­pi­tä­jäk­si en­nen eläin­ten­pi­don aloit­ta­mis­ta sen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sen kaut­ta, mis­sä maa­ti­la­si ta­lous­kes­kus si­jait­see tai mis­sä asuin­paik­ka­si on. Tee re­kis­te­röi­ty­mi­nen Evi­ran lo­mak­keil­la.

Eläinten merkintä ja rekisteröinti

Mer­kit­se eläi­met Evi­ran oh­jei­den mu­kaan. Re­kis­te­röi tuki­ha­ke­muk­sen koh­tee­na ole­vat eläi­met aina sil­le tila­tun­nuk­sel­le, mitä käy­tät, kun haet eläi­mis­tä tu­kia.

Eläinrekisterit

Tee eläi­miä kos­ke­vat il­moi­tuk­set eläin­re­kis­te­rei­hin oi­kein ja ajal­laan. Pidä eläin­ten tie­dot re­kis­te­reis­sä aina ajan ta­sal­la.

Nau­ta­re­kis­te­ri

Voit teh­dä nau­to­ja kos­ke­vat il­moi­tuk­set sekä kor­va­merk­kien ti­lauk­set seu­raa­via il­moi­tus­väy­liä käyt­tä­en:

  1. Eläin­re­kis­te­riin net­ti­se­lai­mel­la (esim. Mi­nun Maa­ti­la­ni tai Net­ti­far­mi),
  2. Evi­ran lo­mak­keil­la pos­tit­se osoit­tee­seen: Mtech Di­gi­tal So­lu­ti­ons Oy, Nau­ta­re­kis­te­ri, PL 25, 01301 VAN­TAA tai fak­sil­la 09 27 100 35 tai
  3. Nau­ta­re­kis­te­rin asi­a­kas­pal­ve­lun kaut­ta pu­he­li­mit­se (puh. 09 85 666 000, fax. 09 271 3500) lä­hin­nä tie­to­jen kor­jaus- ja eri­kois­ti­lan­teis­sa.

Teu­ras­e­läin­ra­por­tin vir­heet

Jos teu­ras­e­läin­ra­por­tis­ta puut­tuu teu­ras­tet­tu­ja eläi­miä tai teu­ras­ta­mon il­moit­ta­mis­sa tie­dois­sa on vir­hei­tä, pa­lau­ta kor­jat­tu ra­port­ti suo­raan nau­ta­re­kis­te­riin osoit­tee­seen Mtech Di­gi­tal So­lu­ti­ons Oy /Nau­ta­re­kis­te­ri, PL 25, 01301 VAN­TAA. Vir­hei­tä voi olla esim. eläi­men syn­ty­mä­tun­nuk­ses­sa, teu­ras­tus­pai­nos­sa, -päi­väs­sä tai -nu­me­ros­sa. Kor­jaa vir­heet suo­raan teu­ras­e­läin­ra­port­tiin ja lä­he­tä sii­tä ko­pio nau­ta­re­kis­te­riin yllä ole­vaan osoit­tee­seen. Lä­he­tä ko­pi­on liit­tee­nä nau­ta­re­kis­te­riin yllä ole­vaan osoit­tee­seen myös ky­sei­siä eläi­miä kos­ke­va teu­ras­ta­mon kui­tin ko­pio.

Mtech lä­het­tää nau­ta­e­läin­ten­pi­tä­jil­le kol­me ker­taa vuo­des­sa nau­ta­re­kis­te­ri­ot­teen. Tie­dot poi­mi­taan nau­ta­re­kis­te­ris­tä ha­ki­jan il­moit­ta­mien tie­to­jen sekä teu­ras­ta­moi­den il­moit­ta­mien teu­ras­tus­tie­to­jen pe­rus­teel­la.

Lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ri

Voit teh­dä lam­pai­ta ja vuo­hia kos­ke­vat il­moi­tuk­set sekä kor­va­merk­kien ti­lauk­set seu­raa­via il­moi­tus­väy­liä käyt­tä­en:

  1. Eläin­re­kis­te­rin asi­a­kas­so­vel­luk­sel­la,
  2. Evi­ran lo­mak­keil­la pos­tit­se osoit­tee­seen: Mtech Di­gi­tal So­lu­ti­ons Oy, Lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ri, PL 25, 01301 VAN­TAA tai fak­sil­la 09 27 100 35 tai
  3. Lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin asi­a­kas­pal­ve­lun kaut­ta säh­kö­pos­tit­se (lam­mas­vuo­hi(at)mtech.fi) tai pu­he­li­mit­se (puh. 09 85 666 002) lä­hin­nä tie­to­jen kor­jaus- ja eri­kois­ti­lan­teis­sa.
Kirjanpito/eläinluettelot

Pidä ajan ta­sal­la ole­vaa kir­jan­pi­toa (eläin­lu­et­te­loa) ti­lan eläin­mää­ris­tä, eläin­mää­ris­sä ta­pah­tu­neis­ta li­säyk­sis­tä (syn­ty­mät, os­tot) ja vä­hen­nyk­sis­tä (eloon myyn­nit, teu­raak­si myyn­nit, kuo­le­mat).

Tar­kem­mat oh­jeet eri eläin­la­jien eläin­lu­et­te­lois­ta saat Evi­ran mer­kit­se­mis- ja re­kis­te­röin­ti­op­pais­ta. Vi­ral­li­nen eläin­lu­et­te­lo on esim. ajan­ta­sai­nen eläin­re­kis­te­ris­tä tu­los­tet­tu tai ko. re­kis­te­rin asi­a­kas­pal­ve­lus­ta ti­lat­tu eläin­lu­et­te­lo. Eläin­lu­et­te­lo voi olla myös säh­köi­ses­sä muo­dos­sa.

Kir­jan­pito­vaa­ti­mus kos­kee kaik­kia poh­joi­ses­sa koti­e­läin­tu­es­sa tuki­kel­poi­sia eläin­la­je­ja.

Pidä kir­jaa myös kut­tu­jen mai­don­tuo­tan­nos­ta ja mai­don käy­tös­tä.

Asiakirjojen säilytys

Säi­ly­tä tu­kien ha­ke­mi­seen liit­ty­vät sel­lai­set alku­pe­räi­set asia­kir­jat, joi­ta ei toi­mi­te­ta tuen myön­tä­väl­le vi­ran­o­mai­sel­le tuki­ha­ke­muk­sen liit­tee­nä haku­vuo­den ja sitä seu­raa­vien nel­jän ka­len­te­ri­vuo­den ajan. Täl­lai­sia asia­kir­jo­ja ovat kir­jan­pi­toon liit­ty­vät eläin­lu­et­te­lot, eläin­ten vuok­ra­so­pi­muk­set, val­ta­kir­jat, osto- ja myyn­ti­kui­tit ym. to­sit­teet.

Tavanomainen tuotantotapa

Si­nun on har­joi­tet­ta­va koti­e­läin­ta­lout­ta ta­van­o­mai­sen tuo­tan­to­ta­van mu­kaan. Tämä tar­koit­taa esi­mer­kik­si sitä, että pi­dät ti­lal­la­si emo­leh­miä li­han­tuo­tan­toa var­ten kas­va­tet­ta­vien va­si­koi­den tuot­ta­mi­seen tai pi­dät uu­hia li­han­tuo­tan­toa var­ten kas­va­tet­ta­vien ka­rit­soi­den tuot­ta­mi­seen.

Eläin­ten hy­vin­voin­nis­ta on huo­leh­dit­ta­va eläin­suo­je­lusään­nös­ten mu­kai­ses­ti.

Valvonta

Poh­jois­ten koti­e­läin­tu­kien val­von­nas­ta ker­ro­taan  eläin­val­von­ta­oh­jees­sa.

Kotieläintuotannon lopettaminen

Kun lo­pe­tat tuki­vuo­den ai­ka­na koti­e­läin­tuo­tan­non har­joit­ta­mi­sen, il­moi­ta sii­tä kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le vä­lit­tö­mäs­ti. Il­moi­ta asi­as­ta Evi­ran lo­mak­keil­la myös eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin sekä nau­ta- ja/tai lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin.

Kun lo­pe­tat nau­ta­kar­ja-, lam­mas- tai vuo­hi­ta­lou­den har­joit­ta­mi­sen, peru myös osal­lis­tu­mi­se­si poh­joi­siin koti­e­läin­tu­kiin ja EU:n eläin­palk­ki­oi­hin säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa tai lo­mak­keel­la 184.

Poh­joi­nen koti­e­läin­tuki - vuo­den 2018 oh­jeet26.10.2018