Nationella åkerbaserade stöd

ATT BE­AK­TA:

Na­tio­nel­la åker­stöd be­ta­las inte i söd­ra Fin­land. De nord­li­ga åker­stö­den be­står av tre stöd­for­mer som be­ta­las för åker­od­ling i form av växt¬spe­ci­fikt stöd, all­mänt hek­tar­stöd och stöd till unga jord­bru­ka­re. Vi­da­re be­ta­las na­tio­nellt stöd i hela lan­det för pro­duk­tion av sock­er­be­ta. En­hets­stö­dens be­lopp finns sam­la­de i ta­bel­len i slu­tet av ka­pit­let.

De all­män­na kra­ven på sö­kan­den, går­den och od­lings­sät­tet fram­går av Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan i ka­pi­tel 3. Kra­ven på en sö­kan­de av stöd till unga jord­bru­ka­re mot­sva­rar vill­ko­ren för den som an­sö­ker om EU:s stöd till unga jord­bru­ka­re.

1. Nordliga åkerstöd

Skif­tets er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de
Nord­li­ga stöd be­vil­jas för jord­bruks­skif­ten som är er­sätt­nings­be­rät­ti­ga­de. Mer in­for­ma­tion om an­sö­kan om er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de för ett skif­te år 2018 in­går i ka­pi­tel 7 i Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan.

Mil­jö­vill­kor
I sam­band med de nord­li­ga stö­den ska du föl­ja vis­sa tvär­vill­kors­k­rav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den. Vill­ko­ren gäl­ler skydds­rem­sor, åker­re­nar, sköt­sel av od­lad jord­bruks­mark, stubb­rän­ning, be­va­ran­de av land­skap­s­e­le­ment och be­kämp­ning av flyg­hav­re och jät­tel­o­ka. Ex­ak­ta­re in­for­ma­tion om tvär­vill­ko­rens krav in­går i gui­den om tvär­vill­kor (på webb­plat­sen Mavi.fi).

Nordligt hektarstöd

Nord­ligt hek­tar­stöd är av­sett för vis­sa jord­bruks­grö­dor som od­las i stöd­re­gi­on C: råg, sock­er­be­ta, stär­kel­se­po­ta­tis, fri­lands­grön­sa­ker, ol­je­väx­ter och pro­te­ing­rö­dor, olje- och spå­nads­lin, bo­ve­te, majs, vis­sa växt­be­stånd med pro­te­ing­rö­dor och vis­sa växt­be­stånd med ham­pa.

Stö­den­hets­ko­ef­fi­ci­ent
Det nord­li­ga hek­tar­stö­det är för­knip­pat med en are­al­be­gräns­ning. Av den or­sa­ken har för stö­det fast­ställts en stö­den­hets­ko­ef­fi­ci­ent. Stö­den­hets­ko­ef­fi­ci­en­ten änd­ras om det an­tal stö­den­he­ter som lig­ger till grund för be­vil­jan­det av stö­det över­skrids. I år är stö­den­hets­ko­ef­fi­ci­en­ten pre­li­mi­närt 1,00.

Fri­lands­grön­sa­ker som an­vänds som män­ni­sko­fö­da
Stöd­be­rät­ti­gan­de fri­lands­grön­sa­ker är bara de grön­sa­ker som an­vänds som män­ni­sko­fö­da. Av är­ter­na kan stöd be­ta­las för träd­gård­sär­ter (sprit-, sprit­märg-, sock­er- och bry­tärt), som skör­das som omog­na. Stöd be­ta­las inte för pro­duk­tion av fri­lands­grön­sa­ker som an­vänds som fo­der (t.ex. fo­der­ro­va el­ler fo­der­kål­rot), sätt­lök (pro­duk­tion av för­ök­nings­ma­te­ri­al), pro­duk­tion av grön­saks­plan­tor el­ler krydd­väx­ter. Om grön­sa­ker an­vänds till an­nat än som fö­da för män­ni­skor mås­te det upp­ges i punk­ten för tilläggs­upp­gif­ter på jord­bruks­skif­tes­blan­ket­ten.

Öv­ri­ga jord­bruks­grö­dor
Öv­ri­ga jord­bruks­grö­dor med rätt till stöd är ol­je­väx­ter och pro­te­ing­rö­dor, olje- och spå­nads­lin, bo­ve­te, majs, sock­er­majs och ham­pa. Se spe­ci­al­kra­ven för ham­pa i bi­la­ga C. Blan­da­de växt­be­stånd med ärt/bond­bö­na/söt­lu­pin och spann­mål har rätt till stöd om över 50 % av den sam­man­lag­da mäng­den ut­sä­de (kg) i bland­ning­en ut­görs av ärt, bond­bö­na el­ler söt­lu­pin (= pro­te­in­växt­be­stånd).

Stöd för fri­lands­grön­sa­ker kan be­ta­las bara om skör­den har bär­gats. När skör­de­kra­vet be­döms tar man än­då hän­syn till vä­der­leks­för­hål­lan­den samt and­ra ex­cep­tio­nel­la si­tu­a­tio­ner (=for­ce ma­jeu­re) som för­hind­rar bärg­ning­en. Gör en skrift­lig an­mä­lan om for­ce ma­jeu­re till kom­mu­nen inom 15 ar­bets­da­gar. Om skör­den på ett skif­te blir obär­gad av nå­gon an­nan or­sak ska du an­nul­le­ra det nord­li­ga hek­tar­stö­det för skif­tet.

Allmänt hektarstöd

All­mänt hek­tar­stöd är av­sett för are­al i od­ling med åker­grö­dor i stöd­re­gi­on C2-C4 och skär­går­den. Stö­det be­ta­las dock inte bland an­nat för skif­ten som inte od­las, trä­des­åker, skydds­rem­sa, alla skydds­zo­ner, na­tur­be­ten el­ler na­tur­äng­ar, träd­gårds­land el­ler växt­hu­sare­a­ler. Stöd­be­rät­ti­gan­de grö­dor är jord­bruks-, träd­gårds- och ener­gi­grö­dor. Med ener­gi­grö­dor av­ses ett­åri­ga grö­dor el­ler grö­dor med kort om­lopps­tid som od­las för ener­gi­än­da­mål. Inom stöd­re­gi­o­ner­na C3 och C4 be­ta­las all­mänt hek­tar­stöd för fri­lands­grön­sa­ker, men inte för and­ra väx­ter som får nord­ligt hek­tar­stöd. Se när­ma­re info om väx­ter som be­rät­ti­gar till stöd i ta­bel­len Stöd­be­rät­ti­gan­de 2018 (Mavi.fi/Stöd och ser­vice/Od­la­re).

Stöd till unga jordbrukare

Stö­det till unga jord­bru­ka­re är av­sett för en jord­bru­ka­re i stöd­re­gi­on C som för förs­ta gång­en har eta­ble­rat en gård i egen­skap av dess hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re och som det förs­ta året för an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re inte är äld­re än 40 år. Stöd kan be­vil­jas till fy­sis­ka per­so­ner el­ler grup­per som des­sa bil­dar. Om sö­kan­den är en sam­man­slut­ning ska en el­ler fle­ra unga jord­bru­ka­re ha be­stäm­man­de­rät­ten i sam­man­slut­ning­en. Till and­ra grup­per kan stöd be­vil­jas en­dast om alla jord­bru­ka­re, med­lem­mar el­ler ak­tie­äga­re är unga jord­bru­ka­re.

Sö­kan­de­na har de­fi­ni­e­rats när­ma­re i det ka­pi­tel som re­do­gör för EU:s stöd till unga jord­bru­ka­re. Vill­ko­ren som rör stöd­sö­kan­de har änd­rats från och med stöd­året 2018. Den förs­ta an­sö­kan ska läm­nas in un­der de fem år som föl­jer på eta­ble­ring­en av jord­bru­ket. Dess­utom dras åren mel­lan eta­ble­ring­en av jord­bru­ket och den förs­ta an­sö­kan inte läng­re av. Änd­ring­en gäl­ler inte dem som eta­ble­rat sig som jord­bru­ka­re åren 2010-2013.

Be­slu­ten om stöd­be­lop­pet och stö­dets var­ak­tig­het fat­tas år­li­gen inom ra­men för an­sla­get. Stöd till unga jord­bru­ka­re be­ta­las högst 5 år till sam­ma stöd­sö­kan­de. Om du för förs­ta gång­en fick stöd till unga jord­bru­ka­re re­dan för stöd­året 2015, kan du an­sö­ka om stöd för högst de 2 föl­jan­de stöd­åren. Med­de­la sam­ti­digt om even­tu­el­la per­son­för­änd­ring­ar i ditt jord­bruks­fö­re­tag.

An­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re kan inte över­fö­ras i sam­band med be­sitt­nings­över­fö­ring av hela går­den ef­ter an­sök­nings­ti­dens ut­gång.

Stö­det be­ta­las för åker­are­al i od­ling med jord­bruks-, träd­gårds- och ener­gi­grö­dor; dock inte för skif­ten som inte od­las, trä­des­åker, skydds­rem­sor, skydds­zo­ner, na­tur­be­ten el­ler na­tur­äng­ar, träd­gårds­land el­ler växt­hu­sare­a­ler.

2. Stöd för sockerbeta

Stö­det för sock­er­be­ta är av­sett för sock­er­bets­od­la­re. Stöd be­vil­jas en­dast för den sock­er­bet­sare­al som an­vänds för sock­er­pro­duk­tion. Sock­er­bet­sare­al som od­las för an­nat bruk be­vil­jas ing­et stöd. Med­de­la an­nat bruk i tilläggs­upp­gif­ter­na i den el­ekt­ro­nis­ka stö­dan­sö­kan el­ler på jord­bruks­skif­tes­blan­ket­ten.

Trans­port­stöd för sock­er­be­ta
En sär­skild an­sö­kan om trans­port­stöd för sock­er­be­ta ord­nas vå­ren 2018. Trans­port­stöd be­ta­las på ba­sis av fö­re­gå­en­de års kon­trakts­mängd av sock­er­be­ta.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Det mins­ta stöd­be­lop­pet som be­ta­las ut är 100 euro. Om det sam­man­lag­da be­lop­pet av an­sökt stöd över­skrids mins­kas en­hets­stö­dets be­lopp.

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 201824.3.2018