5 HAKIJAN HALLINNASSA OLEVAT ELÄIMET

Eläinten hallinta

Kan­sal­lis­ta koti­e­läin­tu­kea voi­daan ha­kea vain ha­ki­jan tai hä­nen per­heen­jä­sen­ten­sä hal­lin­nas­sa tuen mää­räy­ty­mis­ajan­jak­sol­la (ks. tau­lu­kot 1-3) ole­vis­ta eläi­mis­tä. Tuki­ha­ke­muk­sen eläin­ten (pois lu­kien he­vo­set) on ol­ta­va re­kis­te­röi­tyi­nä sen tila­tun­nuk­sen alle, jota vil­je­li­jä käyt­tää tu­kea  ha­kies­saan, ei asi­a­kas­tun­nuk­sen tai vil­je­li­jäl­lä mah­dol­li­ses­ti ole­van toi­sen tila­tun­nuk­sen alle. Jos tuki­ha­ke­muk­sen eläi­met on re­kis­te­röi­ty asi­a­kas­tun­nuk­sen tai vää­rän tila­tun­nuk­sen alle, eläi­mis­tä ei myön­ne­tä tu­kea.

Eläinten hallinnan siirto

Eläin­ten hal­lin­nan siir­to vil­je­li­jäl­tä toi­sel­le (esim. vuok­raus/le­a­sing) on pys­tyt­tä­vä osoit­ta­maan osa­puol­ten kes­ki­näi­sel­lä kir­jal­li­sel­la so­pi­muk­sel­la ja asi­aan liit­ty­vil­lä kui­teil­la. Eläi­met hal­lin­taan­sa ot­ta­nut vil­je­li­jä on ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä. Hä­nel­lä on myös vas­tuu pi­tää kir­jaa hal­lin­taan­sa ot­ta­mis­taan eläi­mis­tä (ks. luku 6) ja hän on oi­keu­tet­tu ha­ke­maan ky­sei­sis­tä eläi­mis­tä kan­sal­li­sia koti­e­läin­tu­kia.

Eläinten hoito

Jos vil­je­li­jä ot­taa toi­sen vil­je­li­jän hal­lin­nas­sa ole­via eläi­miä hoi­toon (esim. kas­va­tet­ta­vak­si) kor­vaus­ta vas­taan, eläin­ten hoi­dos­ta on teh­tä­vä kir­jal­li­nen so­pi­mus, joka osoit­taa, että eläi­met vas­taan­ot­ta­nut vil­je­li­jä ai­no­as­taan hoi­taa eläi­miä, mut­ta ei ole ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä. Sil­lä vil­je­li­jäl­lä, joka omis­taa tai muu­toin hal­lit­see eläi­miä, on vel­vol­li­suus pi­tää kir­jaa hoi­dos­sa ole­vis­ta eläi­mis­tä. Eläin­re­kis­te­rei­hin eläi­met (pois lu­kien he­vo­set) re­kis­te­röi­dään sil­le ti­lal­le, jon­ka hal­lin­nas­sa ne ovat.

Kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien ha­ki­ja­na ei voi olla eläi­miä hoi­ta­va vil­je­li­jä, vaan tu­kia voi ha­kea ja tuet mak­se­taan sil­le vil­je­li­jäl­le, jon­ka hal­lin­nas­sa (omis­tus/vuok­raus) eläi­met ovat.

Eläinten iän laskeminen

Usein koti­e­läi­met tu­le­vat kan­sal­li­sis­sa koti­e­läin­tuis­sa tuki­kel­poi­sik­si saa­vut­ta­es­saan tu­keen oi­keut­ta­van kuu­kau­si-/vuo­si­mää­ri­nä il­moi­te­tun ikä­ra­jan.

Tar­kem­pia tie­to­ja eri eläin­ryh­mien ikä­ra­jois­ta ker­ro­taan tau­lu­kos­sa 8. Kat­so myös alem­paa esi­merk­ki 2.

Kuu­kau­si­mää­räi­nen ikä

Eläin tu­lee tie­tyn kuu­kau­si­mää­rän ikäi­sek­si sa­man­nu­me­roi­se­na päi­vä­nä kuin se on syn­ty­nyt. Ikää las­ket­ta­es­sa kus­sa­kin kuu­kau­des­sa kat­so­taan ole­van 30 päi­vää.

Esim. 2. Son­ni on syn­ty­nyt 5.11.2014. Se tu­lee 6 kk ikäi­se­nä 5.5.2015 tuki­kel­poi­sek­si ja saa­vut­taa toi­sen ikä­ryh­män edel­lyt­tä­män iän (yli 2 vuot­ta) 6.11.2016 eli 2-vuo­tis­syn­ty­mä­päi­vään­sä seu­raa­va­na päi­vä­nä.

Kan­sal­li­set koti­e­läin­tuet - vuo­den 2015 haku­oh­jeetSika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den Ete­lä-Suo­men tuki, poh­joi­nen koti­e­läin­tuki, sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den poh­joi­nen tuki sekä sika­ta­lou­den krii­si­tuki16.2.2015