PROJEKTPLAN OCH FÖREMÅL FÖR STÖDET

Uppdaterad 26.2.2018

Skriv in pro­jekt­pla­nen i de fält som re­ser­ve­rats för den.

Med sam­ma an­sö­kan kan man an­sö­ka om bå­de ut­veck­ling och in­ve­ste­ring­ar. Fun­de­ra på om det för pro­jek­tet som hel­het är vet­tigt att kom­bi­ne­ra des­sa, el­ler om ut­veck­ling­en och in­ve­ste­ring­en kun­de ge­nom­fö­ras som egna pro­jekt. Välj om pro­jek­tet om­fat­tar ut­veck­ling, in­ve­ste­ring­ar el­ler bå­de och.

Om pro­jek­tet om­fat­tar bå­de ut­veck­ling och in­ve­ste­ring­ar ska det fyl­las i en egen kost­nads­be­räk­ning och fi­nan­si­e­rings­plan för dem bå­da. Det fat­tas ett eget stöd­be­slut om bå­da de­lar­na.

Åt­gär­den för ett ut­veck­lings­pro­jekt kan vara
1.    Ut­bild­ning och in­for­ma­tion
7.    Ser­vice på lands­byg­den och ut­veck­ling av byar
16.    Sam­ar­be­te

An­teck­nas pro­jek­tets del­åt­gärd i den ne­dan­stå­en­de lis­tan (till ex­em­pel 1.2 in­for­ma­tions­för­med­ling och de­mon­stra­tio­ner). Om pro­jek­tet om­fat­tar bå­de ut­veck­ling och in­ve­ste­ring­ar väl­jer man en del­åt­gärd för dem bå­da (t.ex. ut­veck­ling 7.1 Ut­red­ning­ar och pla­ner och in­ve­ste­ring 7.3 Bred­bandsin­fra­struk­tur och el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter.) För del­åt­gärd 1.1 väljs en spe­ci­fik mål­grupp för ut­bild­ning­en. Del­åt­gärd 16.1 kan väl­jas en­dast av en in­no­va­tions­grupp för lands­byg­den som sö­ker god­kän­nan­de av jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­et.

I föl­jan­de del­åt­gär­der kan in­gå ut­veck­ling

1.    Ut­bild­ning och in­for­ma­tion
1.1    Yr­kes­ut­bild­ning och in­häm­tan­de av upp­gif­ter
1.2    In­for­ma­tions­för­med­ling och de­mon­stra­tio­ner

7.    Ser­vice på lands­byg­den och ut­veck­ling av byar
7.1    Ut­red­ning­ar och pla­ner
7.3    Bred­bandsin­fra­struk­tur och el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter
7.4    Ser­vice på lands­byg­den
7.6    Kul­tur- och na­turarv

16.    Sam­ar­be­te
16.1    Pro­duk­tions­om­rå­des­spe­ci­fi­ka pro­du­cent­grup­per inom jord­bru­ket, EIP
16.10 And­ra sam­ar­bets­pro­jekt
16.2    Ut­veck­ling av nya pro­duk­ter och me­to­der
16.3    Sam­ar­be­te mel­lan mik­ro­fö­re­tag
16.4    Kor­ta dis­tri­bu­tions­ked­jor för livs­me­del
16.5    Me­to­der som för­bätt­rar ener­gi­be­spa­ring och mil­jöns till­stånd
16.6    Pro­duk­tion av bi­o­mas­sa och dis­tri­bu­tions­ked­jor för den
16.9    Ut­veck­ling av väl­färd­sjord­bruk

I föl­jan­de del­åt­gär­der kan in­gå in­ve­ste­ring­ar

1.    Ut­bild­ning och in­for­ma­tion
1.2    In­for­ma­tions­för­med­ling och de­mon­stra­tio­ner

7.    Ser­vice på lands­byg­den och ut­veck­ling av byar
7.2    Ska­pan­de, för­bätt­ran­de och ut­vid­gan­de av små­ska­lig in­fra­struk­tur
7.3    Bred­bandsin­fra­struk­tur och el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter
7.4    Ser­vice på lands­byg­den
7.5    Fri­tid och in­ve­ste­ring­ar i tu­rism
7.6    Kul­tur- och na­turarv

Om byg­gan­de in­går i in­ve­ste­ring­ar, ta reda på vil­ka till­stånd som be­hövs för byg­gan­det och om de re­dan har be­vil­jats el­ler sökts. Om byg­gan­det el­ler ge­nom­fö­ran­det av åt­gär­den krä­ver till­stånd av en myn­dig­het och nå­got så­dant inte har fo­gats till stö­dan­sö­kan när den an­häng­ig­görs, ska till­stån­det fo­gas till an­sö­kan in­nan be­slut med­de­las på an­sö­kan. Av grun­dad an­led­ning kan stod be­vil­jas utan ett till­stånd som har vun­nit laga kraft un­der för­ut­sätt­ning att ett vill­kor in­går i stöd­be­slu­tet en­ligt vil­ket ett la­ga­kraft­vun­net till­stånd ska vi­sas upp i sam­band med den förs­ta be­tal­nings­an­sö­kan el­ler se­nast in­nan den sis­ta pos­ten av stö­det be­ta­las ut. När det är frå­ga om en bygg­re­la­te­rad in­ve­ste­ring ska ett la­ga­kraft­vun­net bygg­nads- el­ler mil­jö­till­stånd dock vi­sas upp in­nan stöd­be­slu­tet ges.

Kost­na­der­na för an­skaff­ning av till­stånd kan ha upp­kom­mit in­nan stö­dan­sö­kan an­häng­ig­gjor­des.

Ob­li­ga­to­ris­ka fält an­ges med en röd as­te­risk och tool­tip­sen ger an­vis­ning­ar i att fyl­la i fäl­ten. (Läs All­mänt om att an­vän­da Hyr­rä).

I ned­re de­len av mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan väl­jer man en Åt­gärd och en Rik­ta­de åt­gär­den som pro­jek­tet för­verk­li­gar i en­lig­het med pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land. Pro­jek­tets nöd­vän­di­ga bi­la­gor ska bi­fo­gas.

Bi­la­ge­blan­ket­ter finns på Lands­bygds­ver­kets webb­plats: http://www.mavi.fi/sv/gui­der-och-an­vis­ning­ar/pro­jektak­tor/Si­dor/blan­ket­ter-for-pro­jekt­stod.aspx.

Bi­la­gor läggs till ge­nom att klicka Lägg till bi­la­ga.

Ge­nom att klicka Blädd­ra öpp­nas an­vän­da­rens da­tors Re­surs­han­te­ring där du kan väl­ja bi­la­gor. Då du valt fi­len i re­surs­han­te­ring­en och klick­at på Öpp­na syns den val­da fi­lens namn i fönst­ret, och ef­ter en stund stängs fönst­ret au­to­ma­tiskt.

Om du vill ra­de­ra en bi­la­ga du lagt till, klicka då på det rö­da krys­set ef­ter bi­la­gans namn. An­ta­let bi­la­gor är inte be­grän­sat, så du kan läg­ga till så många bi­la­gor som du be­hö­ver vid var­je punkt. Man läg­ger till en ny bi­la­ga ge­nom att klicka Lägg till på nytt. En bi­la­gas max­i­ma­la stor­lek är 10 Mb.

Du kan även läg­ga till så många öv­ri­ga bi­la­gor som gäl­ler an­sö­kan som du be­hö­ver. En bi­la­gas max­i­ma­la stor­lek är 10 Mb.

Man läg­ger till öv­ri­ga bi­la­gor un­der Bi­la­gor som gäl­ler för an­sök­nings­typ­en. Ge­nom att klicka på pi­len in­uti fäl­tet öpp­nas en rull­gar­dins­me­ny där du kan väl­ja typ­en av bi­la­ga. Om du inte hit­tar rätt typ av bi­la­ga, välj då Öv­ri­ga bi­la­gor. Där­ef­ter syns knap­pen Lägg till bred­vid fäl­tet för typ av bi­la­ga. Bi­la­gor läggs till så som be­skrivs ovan och med sam­ma be­gräns­ning­ar.

Man spa­rar upp­gif­ter­na i mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan an­ting­en ge­nom att klicka på Spa­ra i blan­ket­tens öv­re vänst­ra hörn

el­ler ge­nom att klicka på Spa­ra och gå vi­da­re i blan­ket­tens ned­re hörn. Där­ef­ter öpp­nas tre nya mel­lan­blad: Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring, Mål­sätt­ning­ar och Att un­der­teck­na och skicka.

Att re­di­ge­ra Le­a­der, ka­rak­tä­ren el­ler den rik­ta­de funk­tio­nen

Om du ef­ter att ha spa­rat an­sökän el­ler ef­ter att ha fått en be­gä­ran om tilläggs­upp­gif­ter än­nu vill re­di­ge­ra den myn­dig­het som tar emot an­sö­kan (NTM/Le­a­der), pro­jekt­typ­en el­ler den åt­gärd som an­sö­kan gäl­ler/den rik­ta­de fuk­tio­nen, kan du gö­ra änd­ring­ar­na på fli­kar­na Ba­s­upp­gif­ter och Pro­jekt­plan med hjälp av knap­pen Re­di­ge­ra dina val.

Ett nytt föns­ter öpp­nas för re­di­ge­rings­funk­tio­nen.

Välj det fält som du vill re­di­ge­ra och klicka med mu­sen på knap­pen Re­di­ge­ra. Ef­ter det öpp­nas det lås­ta fäl­tet så att du kan re­di­ge­ra det. Ef­ter re­di­ge­ring­en ak­ti­ve­ras knap­pen Spa­ra, och du kan spa­ra änd­ring­en. Där­ef­ter stängs fönst­ret au­to­ma­tiskt. Om du vill re­di­ge­ra fle­ra fält så gör först alla re­di­ge­ring­ar och tryck se­dan på Spa­ra. Om du inte vill gö­ra änd­ring­ar, tryck då på knap­pen  Äter­ta så stängs fönst­ret.

Obs! Om du ko­pi­e­rar in text i Hyr­rä di­rekt från Word är det möj­ligt att sys­te­met inte kan lä­sa alla teck­en, och tex­ten fylls av frå­ge­teck­en. Ge­nom att ko­pi­e­ra tex­ten från an­teck­nings­funk­tio­nen hålls tex­ten snygg i Hyr­rä.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARUt­veck­lings­pro­jekt27.3.2015