Suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)
Rekisteröintihakemukseen on sisällytettävä vähintään seuraavat tiedot:
- hakijaryhmän nimi ja osoite sekä tuote-eritelmää koskevien säännösten noudattamisen tarkastamisesta huolehtivien viranomaisten nimi ja osoite (Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki)
- yhtenäinen asiakirja (lomakepohja sivuilla www.mavi.fi/nimisuoja), joka sisältää seuraavat tiedot
- tuote-eritelmän pääkohdat: nimi, tuotekuvaus sekä tarvittaessa pakkausta ja merkintöjä koskeva erityissäännös sekä maantieteellisen alueen tarkka määritys
- kuvaus tuotteen ja maantieteellisen ympäristön tai maantieteellisen alkuperän välisestä yhteydestä. Tarvittaessa yhteyden perusteena olevan tuotekuvauksen tai tuotantomenetelmän erityispiirteet.
- tuote-eritelmä (EU N:o 1151/2012 artikla 7), joka sisältää seuraavat tiedot:
- suojattava nimi sellaisena kuin sitä käytetään kaupassa tai yleisessä kielenkäytössä (myös samalla kielellä)
- tuotteen kuvaus ja tarvittaessa myös raaka-aineiden kuvaus sekä tuotteen tärkeimmät fyysiset, kemialliset, mikrobiologiset tai aistinvaraiset ominaispiirteet
- maantieteellisen alueen rajaus sekä näyttö siitä, että tuote on peräisin kyseiseltä alueelta
- tuotteen laadun, ominaispiirteen tai maineen sekä maantieteellisen alkuperän välinen yhteys
- kuvaus menetelmästä, jolla tuote saadaan aikaan ja tarvittaessa aidoista ja muuttumattomista paikallisista menetelmistä. Tarvittaessa pakkaamiseen liittyvät tiedot ja sitä koskevat perusteet, miksi pakkaaminen on suoritettava rajatulla maantieteellisellä alueella laadun säilyttämiseksi ja alkuperän tai valvonnan varmistamiseksi.
- toimivaltaisen viranomaisen nimi ja osoite (Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki)
Aito perinteinen tuote
Aidon, perinteisen tuotteen (APT) rekisteröintihakemuksen tulee sisältää:
- hakijaryhmän nimi ja osoite
- tuote-eritelmä (EU N:o 1151/2012, artikla 19), joka sisältää seuraavat tiedot (lomakepohja osoitteessa www.mavi.fi/nimisuoja):
- rekisteröitäväksi ehdotettu nimi soveltuvine kieliversioineen
- tuotekuvaus mukaan luettuna tärkeimmät fyysiset, kemialliset, mikrobiologiset tai aistinvaraiset ominaispiirteet, jotka osoittavat tuotteen erityisluonteen
- kuvaus tuotantomenetelmästä, jota tuottajien on noudatettava mukaan luettuina tarvittaessa käytettyjen raaka-aineiden tai ainesosien laji ja ominaisuudet sekä menetelmä, jolla tuote on valmistettu ja
- tuotteen perinteisen luonteen määrittävät tärkeimmät tekijät