VILLKOR FÖR STARTBIDRAG FÖR UNGA JORDBRUKARE

Uppdaterad 30.12.2015

Allmänt

Den­na an­sök­nings­blan­kett an­vänds för an­sö­kan om startstöd till unga jord­bru­ka­re och över­fö­ring av lån som stöds i sam­band med eta­ble­ring av jord­bruk i en­lig­het med la­gen om struk­tur­stöd till jord­bru­ket (1476/2007).

An­sö­kan ska in­läm­nas till nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len in­nan sö­kan­den fyl­ler 41 år. Jord­bru­ket får inte eta­ble­ras in­nan an­sö­kan an­häng­ig­gjorts. An­sö­kan an­häng­ig­görs då den in­kom­mit till nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len.

Startstöd till unga jord­bru­ka­re ska sö­kas på grund­val ett ut­kast till ett över­lå­tel­se­av­tal el­ler ett ut­kast till ett ar­ren­de­av­tal. Om an­sö­kan gäl­ler ock­så över­fö­ring av lån som stöds till sö­kan­den ska ock­så över­fö­ring­en sö­kas på grund­val av ett ut­kast till över­lå­tel­se­av­tal.

Som tid­punkt för eta­ble­ring­en av jord­bruk be­trak­tas den tid­punkt då sö­kan­den har un­der­teck­nat över­lå­tel­se­av­ta­let el­ler ar­ren­de­av­ta­let och kom­mit i be­sitt­ning av en så­dan gårds­bruksen­het el­ler en så­dan del av en gårds­bruksen­het (gårds­bruks­kom­plex), från vil­ken den år­li­ga fö­re­ta­ga­r­in­koms­ten från jord­bru­ket en­ligt af­färs­pla­nen är minst 12 000 euro.

Vid an­sö­kan om rän­te­stödslån ska till stö­dan­sö­kan bi­fo­gas ban­kens kre­dit­ut­fäs­tel­se (blan­kett 3311) in­nan an­sö­kan in­läm­nas till nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len.

Val av åtgärder som stöds

Vid be­vil­jan­det av stöd iakt­tar nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len lands­bygd­s­pro­gram­mets ur­vals­kri­te­ri­er.

Ur­vals­kri­te­ri­er­na är föl­jan­de:
• De eko­no­mis­ka för­ut­sätt­ning­ar­na för går­dens fö­re­tags­verk­sam­het
• Går­dens pro­duk­tions­för­ut­sätt­ning­ar
• Går­dens ut­veck­lings­in­sat­ser och möj­lig­he­ter.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARStart­bi­drag för unga jord­bru­ka­re20.5.2015