GRUNDLÄGGANDE INFORMATION

Uppdaterad 31.12.2015

Ef­ter att du valt an­sök­nings­typ­en kan du se två mel­lan­blad i an­sö­kan: Ba­s­upp­gif­ter och Pro­jekt­plan. In­nan du fyl­ler i an­sö­kan, kon­trol­le­ra i blan­ket­tens öv­re kant att du valt rätt an­sök­nings­typ. Fyll först i mel­lan­bla­det Ba­s­upp­gif­ter. I grund­upp­gif­ter­na in­går upp­gif­ter om sö­kan­den och den­nes kon­takt­upp­gif­ter, pro­jek­tets an­svars­per­son och den­nes ut­bild­ning samt öv­ri­ga per­so­ner med rätt att teck­na och de­ras ut­bild­ning.

Sökande och kontaktuppgifter

Sö­kan­de- och kon­takt­upp­gif­ter kom­mer au­to­ma­tiskt från be­folk­nings­re­gis­ter­cen­tra­len, el­ler om du log­gat in med ditt FO-num­mer kom­mer upp­gif­ter­na från fö­re­tags- och or­ga­ni­sa­tions­da­ta­sys­te­met (FODS). Om ad­res­s­upp­gif­ter­na är för­åld­ra­de ska de upp­da­te­ras hos be­folk­nings­re­gis­ter­cen­tra­len el­ler i FODS, så att de även upp­da­te­ras i Hyr­rä. Ge­nom att klicka på Re­di­ge­ra kan du läg­ga till el­ler änd­ra sö­kan­dens www-ad­ress i an­sö­kan om du så vill.

Startstöd till unga jord­bru­ka­re be­vil­jas sö­kan­de som för förs­ta gång­en bör­jar idka gårds­bruks­verk­sam­het i egen­skap av hu­vud­an­sva­rig fö­re­ta­ga­re och som är un­der 41 år när an­sö­kan an­häng­ig­görs. Om den som an­sö­ker om startstöd är en sam­man­slut­ning ska det be­stäm­man­de in­fly­tan­det i sam­man­slut­ning­en in­ne­has av en el­ler fle­ra fy­sis­ka per­so­ner som upp­fyl­ler de ovan nämn­da kri­te­ri­er­na.

Ansvarsperson

An­svars­per­so­nen är en per­son som kan un­der­teck­na an­sö­kan och an­sva­rar för ge­nom­fö­ran­det av pro­jek­tet. Den per­son som au­ten­ti­se­rats först i sys­te­met läggs au­to­ma­tiskt till som an­svars­per­son.

Upp­gif­ter som kan änd­ras (kom­plet­te­ras) är:
• Ge­nom att väl­ja Stöd­ta­ga­re och Un­der­teck­na­re fast­ställs an­svars­per­so­nens rol­ler inom pro­jek­tet. Ge­nom att klicka på ru­tan så att den fylls i är rol­len vald.
• An­svars­per­so­nens ut­bild­ning an­ges un­der Skol­ning. Va­let görs i lis­tan som öpp­nas ge­nom att klicka på pi­len in­uti ru­tan.
En fy­sisk per­son som an­sö­ker om stöd ska ha till­räck­lig yr­kes­kun­skap. Om kra­vet på yr­kes­kun­skap inte upp­fylls vid tid­punk­ten för an­sö­kan för­ut­sätts för att stö­det ska be­vil­jas att sö­kan­den för­bin­der sig att upp­fyl­la kra­vet på yr­kes­kun­skap inom 36 må­na­der ef­ter att stö­det be­vil­jats.
• I ru­tan för För­kla­ring kan man läg­ga till en kort be­skriv­ning om ut­bild­ning­en.
• Man kan även änd­ra (kom­plet­te­ra) an­svars­per­so­nens upp­gif­ter om per­so­nens roll inom pro­jek­tet/or­ga­ni­sa­tio­nen, te­le­fon­num­mer och e-post­ad­ress. Det är vik­tigt att läg­ga till e-post­ad­res­sen så att med­de­lan­den som gäl­ler an­sö­kan och som skick­as per e-post ska nå an­svars­per­so­nen.

Övriga personer med rätt att underteckna

Om fle­ra per­so­ner till­sam­mans, till ex­em­pel ma­kar, an­sö­ker om start­bi­drag för unga jord­bru­ka­re ska bå­da sö­kan­de an­ges i an­sö­kan. Man läg­ger till fle­ra per­so­ner un­der Öv­ri­ga per­so­ner med rätt att un­der­teck­na ge­nom att klicka på Lägg till ny del­ak­tig.

Med sam­man­slut­ning av­ses ak­tie­bo­lag, öpp­na bo­lag, kom­man­dit­bo­lag och an­delslag. Stö­dan­sö­kan samt sö­kan­dens för­säk­ran och sam­tycke un­der­teck­nas på sam­man­slut­ning­ens väg­nar av den som har rätt att teck­na sam­man­slut­ning­ens namn.

Fyll i den and­ra par­tens per­son­be­teck­ning i fäl­tet som öpp­nas i for­ma­tet (ddm­måå-xxxx) och klicka på Sök. Sys­te­met sö­ker au­to­ma­tiskt per­so­nens upp­gif­ter från be­folk­nings­re­gis­ter­cen­tra­len. Per­so­nen an­ges som Un­der­teck­na­re och/el­ler Stöd­ta­ga­re. Om du vill ra­de­ra en an­nan del­ak­tig, klicka Ra­de­ra.

Du kan läg­ga till fle­ra öv­ri­ga un­der­teck­na­re i an­sö­kan ge­nom att klicka Lägg till ny del­ak­tig på nytt. An­sö­kan kan skick­as in först ef­ter att alla de par­ter som här an­getts som un­der­teck­na­re har log­gat in med sina egna ko­der och un­der­teck­nat an­sö­kan un­der Un­der­teck­ning och in­läm­ning. Där­för ska alla un­der­teck­na­re ha till­gång till nå­got el­ekt­ro­niskt iden­ti­fi­e­rings­sätt (se ar­ti­keln In­logg­ning). Mer in­for­ma­tion om att skicka an­sö­kan finns un­der Att un­der­teck­na och skicka.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARStart­bi­drag för unga jord­bru­ka­re20.5.2015