PROJEKTPLAN

Uppdaterad 15.1.2018

På mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan väl­jer man en Åt­gärd och en Rik­tad funk­tion för an­sö­kan i en­lig­het med pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land. I an­sö­kan om start­bi­drag för unga jord­bru­ka­re väl­jer man Ut­veck­lan­de av jord­bruks- och fö­re­tags­verk­sam­het som Åt­gärd. Som Rik­tad funk­tion väljs det ena av föl­jan­de al­ter­na­tiv:

Start­bi­drag för unga jord­bru­ka­re 70 000 väljs då sö­kan­den på ba­sis av sin af­färs­plan kan upp­nå en år­lig fö­re­ta­ga­r­in­komst om minst 25 000 euro se­nast det tred­je ka­len­der­året som föl­jer året då bi­dra­get be­vil­ja­des.

Start­bi­drag för unga jord­bru­ka­re 30 000 väljs då sö­kan­den på ba­sis av sin af­färs­plan kan upp­nå en år­lig fö­re­ta­ga­r­in­komst om minst 15 000 euro se­nast det tred­je ka­len­der­året som föl­jer året då bi­dra­get be­vil­ja­des.

OBS! Ef­ter att du valt den rik­ta­de åt­gär­den, be­kräf­ta ditt val ge­nom att klicka på Spa­ra och fort­sätt. Först ef­ter det­ta kan du läg­ga till nöd­vän­di­ga bi­la­gor och fyl­la i even­tu­ell yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion om an­sö­kan i fäl­tet Tilläggs­in­for­ma­tion.

Stödform och krav på företagarinkomst

Stö­det kan ut­gö­ras av un­der­stöd och/el­ler rän­te­stödslån, där stö­det be­står av dif­fe­ren­sen mel­lan mark­nads­rän­tan och den rän­ta som sö­kan­den be­ta­lar.

Startstöd kan be­vil­jas i två oli­ka stöd­ni­vå­er en­ligt föl­jan­de:

a) Lant­bruks­fö­re­ta­ga­re som upp­fyl­ler kra­vet på en fö­re­ta­ga­r­in­komst på minst 25 000 euro kan be­vil­jas startstöd till ett be­lopp om sam­man­lagt 70 000 euro, av vil­ket un­der­stöds­be­lop­pet är 35 000 euro samt rän­te­stöds­be­lop­pets och över­lå­tel­se­skat­te­fri­he­tens vär­de till­sam­mans ut­gör högst 35 000 euro, av vil­ket rän­te­stöds­be­lop­pet ut­gör högst 30 000 euro.

Rän­te­stödslå­nets max­i­mi­be­lopp är högst 80 pro­cent av de god­tag­ba­ra kost­na­der­na, dock högst 230 000 euro.

b) Lant­bruks­fö­re­ta­ga­re som upp­fyl­ler kra­vet på en fö­re­ta­ga­r­in­komst på minst 15 000 euro kan be­vil­jas startstöd till ett be­lopp om sam­man­lagt 30 000 euro, av vil­ket un­der­stöds­be­lop­pet är 10 000 euro samt rän­te­stöds­be­lop­pets och över­lå­tel­se­skat­te­fri­he­tens vär­de till­sam­mans ut­gör högst 20 000 euro, av vil­ket rän­te­stöds­be­lop­pet ut­gör högst 15 000 euro.

Rän­te­stödslå­nets max­i­mi­be­lopp är högst 80 pro­cent av de god­tag­ba­ra kost­na­der­na, dock högst 150 000 euro.

Bilagor

Nöd­vän­di­ga bi­la­gor ska bi­fo­gas till an­sö­kan.
Bi­la­gor läggs till ge­nom att klicka Lägg till bi­la­ga.

Ge­nom att klicka Blädd­ra öpp­nas an­vän­da­rens da­tors Re­surs­han­te­ring där du kan väl­ja bi­la­gor. Välj fi­len i re­surs­han­te­ring och klicka på Öpp­na. Den val­da fi­lens namn syns i fönst­ret, och ef­ter en stund stängs fönst­ret au­to­ma­tiskt.

Om du vill ra­de­ra en bi­la­ga, klicka då på det rö­da krys­set ef­ter bi­la­gans namn. An­ta­let bi­la­gor är inte be­grän­sat, så du kan läg­ga till så många bi­la­gor som du be­hö­ver vid var­je punkt. Man läg­ger till en ny bi­la­ga ge­nom att klicka Lägg till på nytt. En bi­la­gas max­i­ma­la stor­lek är 10 Mb.

Man läg­ger till öv­ri­ga bi­la­gor un­der An­sök­nings­typ­ens Bi­la­gor. Ge­nom att klicka på pi­len in­uti fäl­tet öpp­nas en rull­gar­dins­me­ny där du kan väl­ja typ­en av bi­la­ga. Knap­pen Lägg till dy­ker upp bred­vid typ­en av bi­la­ga. Bi­la­gor läggs till så som be­skrivs ovan och med sam­ma be­gräns­ning­ar.

Följande handlingar ska fogas till ansökan:
  1. En ko­pia av ut­kast till kö­pe­brev, ar­ren­de­av­tal el­ler an­nan mot­sva­ran­de över­lå­tel­se­hand­ling.
  2. En af­färs­plan, blan­kett 3430
  3. Ban­kens kre­dit­ut­fäs­tel­se, blan­kett 3311
  4. Be­skatt­nings­upp­gif­ter:

• en ko­pia av sö­kan­dens och av­trä­da­rens skat­te­blan­kett 2 (skat­te­de­kla­ra­tion för jord­bruk) över den se­nast verk­ställ­da be­skatt­ning­en fö­re an­sök­ning­ens an­häng­ig­gö­ran­de
• en ko­pia av sö­kan­dens se­nas­te skat­te­be­slut
• en ko­pia av de skat­te­blan­ket­ter på vil­ka sö-kan­den till skat­te­myn­dig­he­ten har upp­gett sin in­komst av nä­rings­verk­sam­het be­träf­fan­de det år som fö­re­går an­häng­ig­gö­ran­det av an­sö­kan.
• en till­för­lit­lig ut­red­ning över för­änd­ring­ar i in­koms­ter­na, om des­sa har för­änd­rats el­ler kom­mer att för­änd­rats av­se­värt jäm­fört med upp­gif­ter­na en­ligt den verk­ställ­da be­skatt­ning­en. Om de nämn­da för­änd­ring­ar­na ba­se­rar sig på för­änd­ring­ar i ar­bets- el­ler tjäns­te­för­hål­lan­den ska ar­bets­gi­va­rens in­tyg över det­ta fö­re­tes.

5. Skol­be­tyg jäm­te en ut­red­ning över sö­kan­dens ar­bet­ser­fa­ren­het samt ar­bets­in­tyg som har be­ty­del­se med tan­ke på fö­re­tags­verk­sam­he­ten
6. Ko­pi­or av of­fer­ter som hän­för sig till ma­ski­ner, an­lägg­ning­ar och djur som an­skaf­fas inom ett år ef­ter stöd­be­slu­tet, el­ler an­nan ut­red­ning över lös­öre som ska an­skaf­fas
7. Om sö­kan­den är en sam­man­slut­ning ska till an-sö­kan dess­utom fo­gas:

• re­sul­tat- och ba­lans­räk­ning
• den sö­kan­des han­dels­re­gis­ter­ut­drag och för ju­ri­dis­ka per­so­ner sam­fun­dets stad­gar, om sö­kan­den är ett fö­re­tag som är in­fört i han­dels­re­gist­ret;
• för öv­ri­ga pri­va­ta el­ler of­fent­li­ga sam­fund, en ut­red­ning över namn­teck­nings­rät­ten samt un­der­skrift av den del­äga­re som får be­stäm­man­de in­fly­tan­de.

Bi­la­ge­blan­ket­ter finns på Lands­bygds­ver­kets webb­plats: http://www.mavi.fi/sv/stod-och-ser­vice/od­la­re/Si­dor/Startstod-till-unga-jord­bru­ka­re.aspx.

Ef­ter att du klick­at på Spa­ra och fort­sätt öpp­nas tre nya mel­lan­blad för blan­ket­ten:
Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring, Mål­sätt­ning­ar och Un­der­teck­ning och in­läm­ning.

Obs! Om du ko­pi­e­rar in text i Hyr­rä di­rekt från Word är det möj­ligt att sys­te­met inte kan lä­sa alla teck­en, och tex­ten fylls av frå­ge­teck­en. Ge­nom att ko­pi­e­ra tex­ten från an­teck­nings­funk­tio­nen hålls tex­ten snygg i Hyr­rä.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARStart­bi­drag för unga jord­bru­ka­re20.5.2015