KOSTNADER OCH FINANSIERING

Uppdaterad 31.12.2015

Projektets kostnadsberäkning

Fyll i kost­nads­be­räk­ning­en skilt för var­je kost­nads­typ. Fäl­ten med grå brak­grund in­ne­hål­ler form­ler som an­vän­da­ren inte kan re­di­ge­ra.

För kost­nads­typ­en Går­dens kö­pe­skil­ling, fas­tig­he­tens an­del spa­ras den del av kost­na­der­na som är be­fri­a­de från över­lå­tel­se­skatt.

Projektets finansieringsplan

Fyll i upp­gif­ter om hur det är me­ning­en att pro­jek­tets kost­na­der ska fi­nan­si­e­ras en­ligt fi­nan­si­e­rings­typ.

I start­bi­drag för unga jord­bru­ka­re ska hel­hets­kost­na­der­na och hel­hets­fi­nan­si­e­ring­en vara lika sto­ra obe­ro­en­de av bi­dra­get som an­söks. Bi­dra­get är inte äm­nat för att fi­nan­si­e­ra köp av en gård, utan bi­dra­get be­vil­jas obe­ro­en­de av kost­na­der­na.

I fi­nan­si­e­rings­pla­nen upp­ges går­dens kö­pe­skil­ling in­klu­si­ve syt­ning. Dess­utom upp­ges even­tu­el­la and­ra stöd som er­hål­lits/sökts från of­fent­li­ga in­stan­ser.

Det sam­man­lag­da fi­nan­si­e­rings­be­lop­pet ska vara lika stort som kö­pe­skil­ling­en och/el­ler lös­örets an­skaff­nings­pris.

Rän­te­stödslå­nets an­del an­ges i ett skilt föns­ter som öpp­nas ge­nom att klicka på Lägg till. Ange de upp­gif­ter som krävs på blan­ket­ten och lägg till löf­te om kre­dit ge­nom att klicka på Blädd­ra. Då du fyllt i upp­gif­ter­na, klicka på Spa­ra så flyt­tas upp­gif­ter­na till fi­nan­si­e­rings­pla­nen.

Specificering av lån för vilka betalats stöd och som överförs; lånets objekt och objektets andel av köpesumman

Rän­te­stöd i sam­band med startstöd be­vil­jas inte för en så­dan del av an­skaff­nings­kost­na­der­na till vil­ken hän­för sig ett så­dant rän­te­stöd el­ler en så­dan rän­te­för­mån som inte an­vänts i sin hel­het, om rän­te­stö­det el­ler rän­te­för­må­nen hör till det lån som det har be­ta­lats stöd för och som över­förts i sam­band med eta­ble­ring­en av jord­bru­ket.

Om lån som stöds över­förs till sö­kan­den av startstöd i sam­band med eta­ble­ring­en av jord­bru­ket ska den sö­kan­de per ob­jekt (la­du­gård, svin­stall, an­nan pro­duk­tions­bygg­nad, täck­dik­ning, osv.) spe­ci­fi­ce­ra det åter­stå­en­de be­lop­pet av lån in­ne­hål­lan­de oan­vänt rän­te­stöd el­ler oan­vänd rän­te­för­mån vid an­sök­nings­tid­punk­ten samt den an­del av kö­pe­skil­ling­en som ut­görs av det ob­jekt som det över­för­da lå­net hän­för sig till.

Vid be­räk­ning­en av startstöd i form av rän­te­stöd av­dras från kö­pe­skil­ling­en vär­det (an­de­len av kö­pe­sum­man) på det ob­jekt (la­du­gård, svin­stall, an­nan pro­duk­tions­bygg­nad, täck­dik­ning, osv.) som det lån som in­ne­hål­ler oan­vänt rän­te­stöd el­ler oan­vänd rän­te­för­mån hän­för sig till. Om be­lop­pet av det lån som in­ne­hål­ler oan­vänt rän­te­stöd el­ler oan­vänd rän­te­för­mån vid an­sök­nings­tid­punk­ten är stör­re än ob­jek­tets vär­de mins­kas kö­pe­sum­man med lå­nets be­lopp.

Klicka på Föl­jan­de då du vill spa­ra upp­gif­ter­na du fyllt i. Då spa­ras blan­ket­tens upp­gif­ter och mel­lan­bla­det Mål­sätt­ning­ar öpp­nas.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARStart­bi­drag för unga jord­bru­ka­re20.5.2015