ALLMÄNT OM ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT LYFTA LÅN

Uppdaterad 16.1.2018

Rän­te­stödslån som be­vil­jats som startstöd till unga jord­bru­ka­re får lyf­tas i högst två pos­ter.

Till­stånd att lyf­ta lån som be­vil­jats för an­skaff­ning av lös­öre för­ut­sät­ter att kost­na­der­na som upp­kom­mit an­ges i an­sö­kan.

Till­stånd att lyf­ta lån som be­vil­jats för an­skaff­ning av fast egen­dom för­ut­sät­ter att hela kö­pe­sum­man be­ta­las se­nast i sam­band med lyf­tan­det av den sis­ta lå­ne­pos­ten.

Till­stånd att lyf­ta lå­net söks hos NTM-cen­tra­len.

Lyftande av räntestödlån

Läm­na in an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta rän­te­stödslån till NTM-cen­tra­len i tid
Rän­te­stödslå­net får lyf­tas i högst två pos­ter. Rän­te­stödslå­net el­ler dess förs­ta lå­ne­post ska lyf­tas se­nast 14 må­na­der ef­ter att stö­det be­vil­jats. Rän­te­stödslå­nets sis­ta lå­ne­post mås­te lyf­tas se­nast 17 må­na­der ef­ter att stö­det be­vil­jats.

An­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån ska läm­nas in se­nast två må­na­der fö­re det ut­sat­ta da­tu­met för lyf­tan­de av lå­net.

För mer in­for­ma­tion se: http://www.mavi.fi/sv/ut­be­tal­ning-och-till­syn/ut­be­tal­ning/od­la­re/Si­dor/be­tal­ning-av-startstod-till-unga-jord­bru­ka­re.aspx

Anmäl ändringar till NTM-centralen

An­mäl änd­ring­ar av fö­re­tags­verk­sam­he­tens ka­rak­tär och and­ra be­ty­del­se­ful­la änd­ring­ar i för­hål­lan­de­na till nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len.

Handlingar som behövs till ansökan om tillstånd att lyfta lån

Foga de be­höv­li­ga bi­la­gor­na till an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån. Om en hand­ling har läm­nats in till NTM-cen­tra­len som bi­la­ga till stö­dan­sö­kan el­ler en ti­di­ga­re an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån be­hö­ver den inte läm­nas in på nytt.

– Ut­red­ning av eta­ble­ring­en som jord­bru­ka­re  

Läm­na in en ko­pia av den slut­li­ga åt­komst­hand­ling­en (kö­pe­brev, gå­vo­brev etc.), om den inte har läm­nats in i sam­band med stö­dan­sö­kan. Om eta­ble­ring­en som jord­bru­ka­re in­leds ge­nom ar­ren­de­ring ska en ko­pia av de slut­li­ga ar­ren­de­kon­trak­ten och in­skriv­ning­en av ar­ren­de­av­ta­len läm­nas in.

– Ut­red­ning av be­tal­ning­en av kö­pe­skil­ling­en (fast egen­dom)
Läm­na in en ko­pia av ve­ri­fi­ka­tet över be­tal­ning­en av kö­pe­skil­ling­en till NTM-cen­tra­len inom en må­nad ef­ter det att till­stån­det att lyf­ta lån be­vil­ja­des. Om lå­net lyfts i en enda post ska be­tal­ning­en av hela kö­pe­skil­ling­en fram­gå av ve­ri­fi­ka­tet. Om lå­net lyfts i två pos­ter ska ko­pi­an av ve­ri­fi­ka­tet över att hela kö­pe­skil­ling­en är be­tald läm­nas in se­nast inom en må­nad ef­ter det att till­stån­det att lyf­ta den and­ra lå­ne­pos­ten be­vil­ja­des.

– Ut­red­ning av an­skaff­ning av lös­öre:
Ko­pi­or av be­tal­nings­ve­ri­fi­ka­ten som gäl­ler an­skaff­ning av lös­öre ska fö­re­tes, om lös­öre­san­skaff­ning­en inte hör sam­man med för­värv av fas­tig­het. Av ve­ri­fi­kat­ko­pi­an ska fram­gå att det an­skaf­fa­de lös­öret mot­sva­rar det an­bud som le­gat till grund för stöd­be­slu­tet. Skriv ock­så ve­ri­fi­kat­num­ret en­ligt lant­bruks­an­teck­ning­ar­na/bok­fö­ring­en på ve­ri­fi­kat­ko­pi­an.

Hand­ling­ar som för­ut­sätts i stöd­be­slu­tet:

Till an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån ska fo­gas de hand­ling­ar som nämnts i stöd­be­slu­tet. Om lå­net har be­vil­jats på ba­sis av ett åta­gan­de som gäl­ler krav på yr­kes­skick­lig­het ska du foga ett in­tyg över ut­bild­ning­en till an­sö­kan. Om lå­net lyfts i två pos­ter ska du foga ut­red­ning­en se­nast till an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta den and­ra pos­ten.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARStart­bi­drag för unga jord­bru­ka­re20.5.2015