UPPGÖRANDE AV ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT LYFTA LÅN

Uppdaterad 28.12.2016

När myn­dig­he­ten har fat­tat ett ja­kan­de stöd­be­slut om startstöd till unga jord­bru­ka­re kan stöd­ta­ga­ren gö­ra upp an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån blir an­häng­ig när den är un­der­teck­nad och in­sänd i sys­te­met Hyr­rä, dvs. in­läm­nad till den myn­dig­het som be­vil­jar stö­det.

NTM-cen­tra­len ber sö­kan­den vid be­hov kom­plet­te­ra an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån. En brist­fäl­lig an­sö­kan ska kom­plet­te­ras inom den tids­frist som myn­dig­he­ten med­de­lar. I an­nat fall kan det hän­da att an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån av­slås på grund av brist­fäl­li­ga upp­gif­ter. Ef­ter att tids­fris­ten gått ut fat­tar NTM-cen­tra­len ett be­slut i ären­det.

Uppgörande av ansökan om tillstånd att lyfta lån

Upp­gö­ran­det av an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån in­leds via av­snit­tet Pro­jekt. Klicka med mu­sen på öns­kat pro­jekt i av­snit­tet Pro­jekt så öpp­nas ett föns­ter med upp­gif­ter om pro­jek­tet. Öpp­na stö­dan­sö­kan i punk­ten Stöd­be­slut.

I sam­band med att stöd­be­slu­tet fat­ta­des upp­kom för pro­jek­tet den nya fli­ken Be­slut. Bör­ja där när du gör an­sö­kan om lyf­ta lån.

Kon­trol­le­ra först att stöd­be­slu­tet är i lä­get God­känd. Det ser du i ru­tan Be­slut. I ned­re de­len av fli­ken Be­slut finns funk­tio­ner med vil­ka du kan bör­ja ska­pa be­tal­nings­an­sö­kan. Välj först be­tal­nings­sla­get, allt­så typ­en av be­tal­nings­an­sö­kan: Till­stånd att lyf­ta lån. Rull­gar­dins­me­nyn öpp­nar du ge­nom att klicka på pi­len till hö­ger om ru­tan.

När be­tal­nings­sla­get har valts ak­ti­ve­ras knap­pen Gör be­tal­nings­an­sö­kan. Ef­ter det öpp­nas be­tal­nings­an­sö­kan, som in­ne­hål­ler tre fli­kar: Ba­s­upp­gif­ter, Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring samt Un­der­teck­ning och in­läm­ning.

Fliken Basuppgifter

På fli­ken Ba­s­upp­gif­ter un­der punk­ten Typ av be­tal­nings­an­sö­kan syns Till­stånd att lyf­ta lån.

Sökande och kontaktuppgifter

Sö­kan­dens upp­gif­ter kom­mer di­rekt ur FODS. Du kan re­di­ge­ra www-ad­res­sen med knap­pen Re­di­ge­ra. Ef­ter ett klick för­vand­las knap­pen Re­di­ge­ra till Spa­ra, och när du klick­ar på den spa­ras upp­gif­ter­na i sys­te­met.

Ansvarsperson

Som an­sva­rig per­son för be­tal­nings­an­sö­kan syns au­to­ma­tiskt den per­son som är in­log­gad i sys­te­met.

Man kan byta/läg­ga till an­sva­rig per­son med knap­pen Lägg till an­sva­rig per­son med per­son­be­teck­ning el­ler från rull­gar­dins­me­nyn. Ovan­för knap­pen öpp­nas en lå­da där det står Mata in per­son­be­teck­ning. Lägg till den an­sva­ri­ga per­so­nens per­son­be­teck­ning i lå­dan så ak­ti­ve­ras knap­pen Sök. Klicka på knap­pen så sö­ker sys­te­met fram upp­gif­ter­na om den nya an­sva­ri­ga per­so­nen till an­sö­kan från Be­folk­nings­re­gis­ter­cen­tra­len.

Be­stäm att den an­sva­ri­ga per­so­nen har rol­len som un­der­teck­na­re. Klicka på val­ru­tan fram­för ord­et Un­der­teck­na­re så att där blir ett krux. På så sätt blir den an­sva­ri­ga per­so­nen un­der­teck­na­re av an­sö­kan och han el­ler hon ska ha getts Hyr­rä-rät­tig­he­ter för en Sö­kan­de i Katso­tjäns­ten.

Du kan läg­ga till/änd­ra te­le­fon­num­mer och e-post­ad­ress ge­nom att klicka på knap­pen Re­di­ge­ra. Ef­ter att du klick­at på knap­pen änd­ras den till Spa­ra och ge­nom att du klick­ar på den spa­ras upp­gif­ter­na i sys­te­met.

Obs! På an­sö­kan mås­te det fin­nas en e-post­ad­ress dit med­de­lan­de­na som rör an­sö­kan skick­as.

Uppgifter om den som ger tilläggsuppgifter om betalningsansökan

I de för än­da­må­let re­ser­ve­ra­de text­fäl­ten fyl­ler du i namn, te­le­fon­num­mer och e-post­ad­ress för den per­son som läm­nar tilläggs­upp­gif­ter om be­tal­nings­an­sö­kan.

Genomförande av projekt

Re­do­gör för ge­nom­fö­ran­det av pro­jek­tet. Ta ställ­ning till ge­nom­fö­ran­det av och kost­na­der­na för pro­jek­tet. Ge en ut­red­ning om jord­bruks­drif­ten av­vi­ker från stöd­be­slu­tet el­ler om an­nan of­fent­lig fi­nan­si­e­ring har fåtts för kost­na­der­na. Som stöd för ut­red­ning­en kan man läg­ga till se­pa­ra­ta bi­la­gor i punk­ten Bi­la­gor.

Bilagor

I rull­gar­dins­me­nyn An­sök­nings­typ­ens bi­la­gor väl­jer du de bi­la­gor som be­hövs för din ut­be­tal­nings­an­sö­kan, en i sän­der. Du läg­ger till en bi­la­ga ge­nom att klicka på knap­pen Lägg till bi­la­ga. Max­i­mi­stor­le­ken per bi­la­ga är 10 MB.

Namn­ge bi­la­gan så att den en­kelt går att hän­fö­ra till rätt ären­de i sam­band med hand­lägg­ning­en av be­tal­nings­an­sö­kan. Se till att bi­la­gan in­ne­hål­ler ve­der­bör­li­ga iden­ti­fi­ka­tions­upp­gif­ter.

Mer info om vil­ka bi­la­gor som be­hövs finns i punk­ten Hand­ling­ar som be­hövs till an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån.

Flicken kostnader och finansiering
Mervärdesskatt i anslutning till kostnaderna för projektet

Upp­ge det sam­man­lag­da be­lop­pet av kö­pe­sum­man och/el­ler kost­na­der­na för an­skaff­ning av lös­öre ut­an­för går­den som lig­ger till grund för till­stån­det att lyf­ta lån. Upp­ge kost­na­der­na utan mer­vär­des­skatt.

Upp­ge det an­sök­ta be­lop­pet av rän­te­stödslån.

I punk­ten tilläggs­upp­gif­ter kan du ge mer in­for­ma­tion som gäl­ler an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån.

Fliken Underteckning och inlämning

På fli­ken Un­der­teck­ning och in­läm­ning kan du skicka an­sö­kan till NTM-cen­tra­len för att be­hand­las. Klicka på kryss­ru­tan fram­för tex­ten Med un­der­teck­ning­en för­säk­rar jag att upp­gif­ter­na ovan är rik­tig; ef­ter det ak­ti­ve­ras knap­pen Un­der­teck­na. Vid be­hov kan du ra­de­ra un­der­teck­ning­ar­na för att re­di­ge­ra an­sök­nings­upp­gif­ter­na. Det gör du ge­nom att klicka på knap­pen Ra­de­ra un­der­teck­ning­ar­na.

Med knap­pen Skicka an­sö­kan skick­ar du iväg din an­sö­kan för att be­hand­las. Om du vill åter­ta an­sö­kan klick­ar du på knap­pen Åter­ta och re­di­ge­ra un­der ru­bri­ken Funk­tio­ner­na. Du kan åter­ta an­sö­kan bara om be­hand­ling­en av den inte har bör­jat än­nu.

Hur du öppnar en halvfärdig betalningsansökan

Du kan av­bry­ta ifyl­lan­det av rän­te­stöd­lån för att kom­plet­te­ra den läng­re fram. Kom ihåg att spa­ra den halv­fär­di­ga be­tal­nings­an­sök­ning­en in­nan du stäng­er an­sö­kan.

I Hyrräs pro­jekt­bib­li­o­tek ser du alla de pro­jekt som du har på gång. Siff­ran ef­ter eu­ro­teck­net vi­sar num­ret på an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån.

Klicka på pro­jek­tet så öpp­nas upp­gif­ter­na om pro­jek­tet. Du kan grans­ka an­ting­en Stö­dan­sö­kan el­ler An­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån.

På rad­en Visa ser du alla ske­den som an­sö­kan re­dan har ge­nom­gått. I punk­ten Visa väl­jer du öns­kad an­sö­kan. Ett pro­jekt kan ock­så ha fle­ra be­tal­nings­an­sök­ning­ar el­ler an­sök­ning­ar om till­stånd att lyf­ta lån, och då syns var och en an­sö­kan som en egen lå­da på rad­en Visa.

An­sö­kan öpp­nas från den övers­ta upp­gif­ten om hand­lägg­ning som har grå bak­grund.

Om du vill ta bort en halv­fär­dig an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån klick­ar du på Ra­de­ra be­tal­nings­an­sö­kan. Sys­te­met sä­ker­stäl­ler yt­ter­li­ga­re att du sä­kert vill ta bort an­sö­kan.

Om pro­blem upp­står me­dan du fyl­ler i be­tal­nings­an­sö­kan så kon­tak­ta NTM-cen­tra­len

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARStart­bi­drag för unga jord­bru­ka­re20.5.2015