Kirjoita hankesuunnitelma sille varattuihin kenttiin. Ohjetekstit auttavat hakemuksen täyttämisessä.
Mikäli toteutat hankkeen kertakorvausmenettelyllä, kirjoita hankesuunnitelmaan selkeästi hankkeen tavoitteet, miten ne saavutetaan ja kuinka tavoite todennetaan saavutetuksi. Kertakorvausmenettelyllä haettavan hankkeen voi jakaa osioihin, mikäli se on hankkeen toteutuksen kannalta tarpeellista. Osiot, niiden eritellyt kustannukset sekä todentaminen tulee ilmoittaa myös erillisellä, vapaamuotoisella liitteellä.
Samalla hakemuksella voidaan hakea sekä kehittämistä että investointeja. Mieti, onko hankkeen kokonaisuuden kannalta järkevä yhdistää näitä, vai voisiko kehittämisen ja yleishyödyllisen investoinnin toteuttaa omina hankkeinaan. Valitse, sisältääkö hanke kehittämistä, investointeja vai molempia. Jos hakemus sisältää molempia, lisätään toinen osio Lisää kohdennettu toimi -painikkeesta.
Jos hanke sisältää sekä kehittämistä että investointeja, tulee molemmista osioista täyttää oma kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma. Molemmista osioista tulee oma tukipäätös.
Lisää kohdennettu toimi -painikkeesta saat lisättyä toisen kohdennetun toimen. Kun hakemuksella on kaksi kohdennettua tointa, voit poistaa viimeksi lisätyn punaisesta sanasta Poista.
Kehittämishankkeen toimenpide voi olla:
1. Koulutus ja tiedotus,
7. Maaseudun palvelut ja kylien kehittäminen tai
16. Yhteistyö
Valitse hankkeen alatoimenpide alla olevasta listasta (esimerkiksi 1.2. tiedonvälitys ja esittelytoimet). Jos hanke sisältää sekä kehittämistä että investointeja, valitaan molemmille oma alatoimenpide (esimerkiksi kehittäminen 7.1 Selvitykset ja suunnitelmat ja investointi 7.3 Laajakaistainfrastruktuuri ja sähköiset palvelut). Alatoimenpiteen 16.1 voi valita vain maa- ja metsätalousministeriön hyväksyntää hakeva maaseudun innovaatioryhmä (EIP).
Kehittämistä voi sisältyä seuraaviin alatoimenpiteisiin:
1. Koulutus ja tiedonvälitys
1.1 Ammatillinen koulutus ja tietojen hankkiminen
1.2 Tiedonvälitys ja esittelytoimet
7. Maaseudun palvelujen ja kylien kehittäminen
7.1 Selvitykset ja suunnitelmat
7.3 Laajakaistainfrastruktuuri ja sähköiset palvelut
7.4 Maaseudun palvelut
7.6 Kulttuuri- ja luonnonperintö
16. Yhteistyö
16.1 Maaseudun innovaatioryhmät, EIP
16.10 Muut yhteistyöhankkeet
16.2 Uusien tuotteiden ja menetelmien kehittäminen
16.3 Mikroyritysten yhteistyö
16.4 Elintarvikkeiden lyhyet toimitusketjut
16.5 Energian säästöä ja ympäristön tilaa parantavat menetelmät
16.6 Biomassan tuotanto- ja jakeluketjut
16.9 Hyvinvointimaatilojen kehittäminen
Investointeja voi sisältyä alatoimenpiteisiin:
1. Koulutus ja tiedotus
1.2 Tiedonvälitys ja esittelytoimet
7. Maaseudun palvelut ja kylien kehittäminen
7.2 Pieninfrastruktuurin luominen, parantaminen ja laajentaminen
7.3 Laajakaistainfrastruktuuri ja sähköiset palvelut
7.4 Maaseudun palvelut
7.5 Vapaa-aika ja matkailuinvestoinnit
7.6 Kulttuuri- ja luonnonperintö
Paina Tallenna ja jatka. Tallentamisen jälkeen tämän sivun alaosaan ilmestyy Liitteet-kohta. Hankkeelle on lisättävä vaaditut liitteet.
Hakemuksella tarvittavia liitelomakkeita löydät Ruokaviraston nettisivulta: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yhteisot/tuetjakehittaminen/#kehittamishankkeet.
Liitetiedosto lisätään painikkeesta Lisää liite. Selaa-painikkeesta aukeaa käyttäjän koneen resurssienhallinta, josta pääset valitsemaan halutun liitteen. Kun olet valinnut tiedoston resurssienhallinnassa ja painanut Avaa, valitun tiedoston nimi näkyy ikkunassa ja ikkuna sulkeutuu automaattisesti hetken kuluttua.
Jos investointiin sisältyy rakentamista, selvitä mitä lupia rakentamiseen tarvitaan ja onko ne jo myönnetty tai haettu. Jos rakentaminen tai toimenpiteen toteuttaminen vaatii viranomaisluvan eikä sitä ole liitetty tukihakemukseen sen tullessa vireille, on lupa liitettävä hakemukseen ennen kuin hakemuksesta annetaan päätös. Perustelluista syistä tuki voidaan myöntää ilman lainvoimaista lupaa edellyttäen, että tukipäätökseen otetaan ehto, jonka mukaan lainvoimainen lupa on esitettävä ensimmäisen maksuhakemuksen yhteydessä tai viimeistään ennen tuen viimeisen erän maksamista. Kun kyseessä on rakentamista koskeva investointi, lainvoimainen rakennus- tai ympäristölupa tulee esittää kuitenkin ennen tukipäätöksen antamista.
Luvan hankinnasta aiheutuneet kustannukset voivat olla syntyneet ennen tukihakemuksen jättämistä.
Jos haluat poistaa liitetyn liitetiedoston, klikkaa liitetiedoston nimen perässä olevaa punaista rastia. Liitteiden kappalemäärää ei ole rajoitettu, joten voit lisätä tarvitsemasi määrän liitteitä jokaiseen kohtaan. Uuden liitteen lisääminen tapahtuu Lisää-painikkeesta.
Lisää liitteet pdf-muotoisina. Yhden liitteen maksimikoko on 10 Mt.
Voit myös lisätä tarvittavan määrän muita hakemukseen liittyviä liitteitä. Yhden liitteen maksimikoko on 10 Mt. Muiden liitteiden lisäys tapahtuu kohdasta Hakemustyyppiin liittyvät liitteet. Laatikon sisällä olevasta nuolesta avautuu alasvetovalikko, josta voit valita lisättävän liitetyypin. Jos oikeaa liitetyyppiä ei löydy valikosta, valitse Muut liitteet. Tämän jälkeen liitetyyppi-laatikon viereen ilmestyy painike Lisää liite. Liitteet lisätään edellä kuvatulla tavalla ja samoilla rajoitteilla.
Huom! Salassa pidettäville liitteille on oma kohtansa, jonne voidaan lisätä sellaisia liitteitä, joita et voi avata enää tallennuksen jälkeen. Vain viranomainen näkee salassa pidettävät liitteet hakemuksen käsittelyn yhteydessä. Tunnistat salassa pidettävän liitteen suluissa olevasta tekstistä salassapidettävä. Lisää tänne kaikki ne liitteet, jotka vain käsittelevä viranomainen voi nähdä.
Hankesuunnitelma-välilehden tietojen tallentaminen tapahtuu joko lomakkeen vasemman yläreunan painikkeesta Tallenna tai lomakkeen oikean alareunan painikkeesta Tallenna ja jatka.
Tämän jälkeen lomakkeelle aukeaa kolme uutta välilehteä: Kustannus ja rahoitus, Tavoitteet sekä Allekirjoitus ja lähetys.
ELYn/Leaderin, hankkeen luonteen tai kohdennetun toimen muokkaus
Jos haluat muokata hakemuksen vastaanottavaa viranomaista (ELY/Leader), hankkeen luonnetta tai hakemuksen toimenpidettä/kohdennettua tointa tallentamisen tai lisätietopyynnön jälkeen, voit tehdä muutokset Perustiedot- ja Hankesuunnitelma-välilehdille ilmestyvän Muokkaa tehtyjä valintoja -painikkeesta.
Muokkausta varten aukeaa erillinen ikkuna.
Klikkaa hiirellä muokattavan kentän kohdalta Muokkaa-painiketta. Tämän jälkeen lukkiutunut kenttä aukeaa muokattavaksi. Muokkauksen jälkeen Tallenna-painike aktivoituu ja voit tallentaa muutoksen. Tallennuksen jälkeen ikkuna sulkeutuu automaattisesti. Jos haluat tehdä muokkauksia useampaan kohtaan, tee kaikki muokkaukset ensin ja paina vasta sen jälkeen Tallenna. Jos et halua tehdä muutoksia, poistu ikkunasta painamalla Peruuta.
Huom! Jos kopioit tekstiä Hyrrään suoraan Wordistä, ei järjestelmä välttämättä ymmärrä kaikkia merkkejä, jolloin tekstiin tulee epämääräisiä kysymysmerkkejä. Kun kopioit tekstiä Muistiosta, teksti näkyy siistinä Hyrrässä.
HYRRÄ-OHJEKehittämishanke24.8.2015