9.1 Yleistä valvonnasta
Tukia maksetaan monin eri perustein ja ehdoin. Valvonnassa tarkastetaan tuen ehtojen noudattaminen. Tukien valvonnalla pyritään varmistamaan tuensaajien oikeusturva ja tasapuolinen kohtelu. Valvontaa säätelee koko EU:n alueella Euroopan parlamentin ja neuvoston sekä Euroopan komission yhteiset kaikkia jäsenvaltioita koskevat säädökset. Yhteisillä säädöksillä varmistetaan, että kaikissa jäsenvaltioissa valvontaa tehdään riittävässä määrin, samalla tavalla ja samoin menetelmin. Suomessa maataloustukien valvontaa ohjaa ja hallinnoi Mavi. ELY-keskusten tarkastajat tekevät varsinaiset maatiloilla tapahtuvat viljelijätukien valvonnat.
Valvontamäärä
Tilat valitaan paikan päällä tehtävään valvontaan käyttäen sekä satunnais- että painotettua otantaa. Tukia hakeneista tiloista valvotaan paikan päällä tiloilla vähintään 5 %. Poikkeuksena tähän on viherryttämistuen osalta viherryttämistoimenpiteistä vapautetut tilat, joista valvotaan 3 %. Täydentävien ehtojen valvonta koskee vähintään 1 % EU:n suoria tukia, ympäristökorvausta, luonnonhaittakorvausta, luonnonmukaisen tuotannon korvausta ja eläinten hyvinvointikorvausta hakevista tiloista. Täydentävien ehtojen valvonnasta on kerrottu täydentävien ehtojen oppaassa luvussa 7. Löydät oppaan Mavin ja Eviran internet-sivuilta.
Paikalla tehtävien valvontojen lisäksi kaikki tukihakemukset valvotaan hallinnollisesti. Hallinnollista valvontaa ovat tuen myöntämisen edellytysten ja tukiehtojen tarkastaminen hakemuskäsittelyn yhteydessä ja erilaiset automaattiset ristiintarkastukset. Ristiintarkastuksessa hakemustietoja verrataan tietojärjestelmissä ja rekistereissä oleviin tietoihin.
Valvonnasta ilmoittaminen
Valvonnasta voidaan ilmoittaa etukäteen, mutta komission asetus edellyttää, että valvontoja suoritetaan myös ennalta ilmoittamatta. Peltovalvonnasta voidaan ilmoittaa etukäteen aikaisintaan 14 päivää ennen ja eläintukien valvonnassa aikaisintaan 48 tuntia ennen valvontaa.
Valvontaan valmistautuminen
Valvontaa varten varmista, että kaikki valvonnassa tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla. Voit valtuuttaa toisen henkilön edustajaksesi tai avustajaksesi valvontatilanteeseen. Valvonta voidaan tehdä myös ilman sinun tai edustajasi paikallaoloa. Tilakäynnin aluksi tarkastaja kertoo valvonnan tarkoituksesta ja menetelmistä. Saat tiedotteen valvontamenetelmistä ja valvonnan seuraamuksista.
Valvontapöytäkirja
Valvonnasta tehdään aina pöytäkirja. Sinä (tai edustajasi) voit lisätä pöytäkirjaan omat valvontaa koskevat huomautuksesi ja mielipiteesi.
Peltovalvonnassa tehdään tilakäynnillä havainnot tukiehtojen noudattamisesta. Tarkastaja kertoo, mitä havaintoja valvonnassa tehtiin ja miten ne mahdollisesti vaikuttavat sinulle maksettavaan tukeen. Lopulliset tulokset lähetetään allekirjoitettavaksesi. Allekirjoituksesi ei ole pakollinen, eikä sen puuttuminen estä asian jatkokäsittelyä. Allekirjoitus ei myöskään poista muutoksenhakuoikeutta varsinaisesta tukipäätöksestä.
Myös hallinnollisista ristiintarkastuksista tehdään pöytäkirja, johon merkitään tarkastuksen tulos. Valvontatiedot tallennetaan ELY-keskuksessa tietojärjestelmään. Tuki maksetaan tilalle vasta sitten, kun kaikki haettuun tukeen kohdistuvat tilavalvonnat on tehty ja ristiintarkastukset selvitetty.
Muutoksenhakuoikeus
Sinulla on mahdollisuus hakea muutosta oikaisuvaatimuksella valvontatuloksen sisältävästä tukipäätöksestä, joka lähetetään myöhemmin maksatuksen yhteydessä. Tukipäätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemisestä.
9.2 Pinta-alaperusteiset tuet
Jos tilasi on valittu valvontaan, tarkastetaan tilalla tehtävässä tarkastuksessa mm. kaikkien kasvulohkojesi pinta-alat, viljelykasvit, viljelytapa ja tukiehtojen noudattaminen. Tarkastuksen jälkeen lasketaan valvontatulokset ja määrätään mahdolliset seuraamukset.
Ristiintarkastuksiin liittyvät tarkastukset eivät yleensä koske kaikkia tilan lohkoja tai kaikkia tilan hakemia tukia. Ristiintarkastukseen liittyvässä tarkastuksessa voidaan esimerkiksi mitata tiettyjen lohkojen pinta-alat, jos lohkojen pinta-aloissa on epäselvyyksiä. Ristiintarkastuksia tehdään myös tukiehtoihin ja tukiehtoristiintarkastuksesta voi olla seurauksena tilakäynti. Ristiintarkastus ei aina johda tilakäyntiin, vaan epäselviä tapauksia voidaan selvittää myös kuulemalla viljelijää.
Valvonnassa tarkastettavat kohteet
Pinta-alavalvonnan tilakäynnillä tarkastetaan muun muassa alla lueteltuja asioita. Luettelo on suuntaa antava, sillä tarkastettavat asiat vaihtelevat tilasta ja tehtävästä tarkastuksesta riippuen. Asiakirjat voit toimittaa myöhemmin, ellet osallistu tarkastukseen.
Ennen tilakäyntiä tarkastetaan toimistotyönä:
- hakemustiedot
- mahdolliset muutosilmoitukset
- aktiiviviljelijän määritelmän täyttyminen
- nuorten viljelijöiden tukien vaatimusten täyttyminen (jos olet hakenut nuorten viljelijöiden tukia)
Tilalla tarkastetaan jokaisella lohkolla:
- Pinta-ala
- kasvi
- viljelytapa
- tukikelpoisuus
- täydentävien ehtojen noudattaminen
- ympäristökorvauksen ehtojen noudattaminen (jos tila on hakenut ympäristökorvausta)
- ympäristökorvauksen sopimusten sopimusehtojen noudattaminen (jos tila on hakenut tai tilalla on sopimus).
Viherryttämistuen osalta tarkastetaan:
- Ekologisen alan vaatimusten täyttyminen
- viljelyn monipuolistamisen vaatimusten täyttyminen
- Natura-alueen pysyvien nurmien säilyttämisvaatimuksen noudattaminen.
Asiakirjat (ympäristökorvaus):
- Vuosittain laadittava viljelysuunnitelma
- viljavuustutkimukset
- lohkokohtaiset muistiinpanot
- lannoitevalmisteiden ostokuitit
- kasvinsuojeluaineruiskun testaustodistus (vähimmäisvaatimus)
- todistus suoritetusta kasvinsuojeluainekoulutuksesta – tai tutkinnosta (vähimmäisvaatimus)
- mahdolliset muut asiakirjat.
Asiakirjat (täydentävät ehdot):
- Lanta-analyysi (tehtävä viiden vuoden välein)
- muistiinpanot tai muut selvitykset mahdollisista täydentävien ehtojen vaatimista toimenpiteistä (esim. hukkakauran torjunta, tilalla käytetyt kasvinsuojeluaineet; voidaan käyttää esim. ympäristökorvauksen lohkokohtaisia muistiinpanoja).
Kasvulohkojen mittaaminen
Kasvulohkojen pinta-alat määritetään joko digitaalisesta kartta-aineistosta mittaamalla tai maastossa GPS-laitteella. Jos mittaus sopii mittalaitteen toleranssiin, hyväksytyksi alaksi tulee ilmoittamasi ala. Muussa tapauksessa hyväksytyksi alaksi tulee valvonnassa mitattu ala. Mittatoleranssi perustuu lohkon kehämittaan ja lasketaan mittaustavan mukaan seuraavasti: 0,75 m * kehämitta sähköiselle mittaukselle ja 0,5 m * GPS-mittaukselle. Valvonnassa alle 0,05 ha mitatut kasvulohkot hylätään kokonaan.
Sähköisesti piirrettyjen kasvulohkojen osalta tarkastellaan ensisijaisesti tukikelpoista pinta-alaa. Kasvulohkon piirretyssä muodossa ja sijainnissa peruslohkolla voi olla pientä siirtymää.
Jos valvonnassa kasvulohkolla todetaan eri kasvilajiryhmän kasvi kuin sille oli ilmoitettu, kasvulohko hylätään kyseisen tuen osalta. Kasvilajiryhmällä tarkoitetaan samaa tukitasoa olevia kasveja. Kansallisissa tuissa, joissa valvontatulokset lasketaan tukikohtaisesti, kasvilajin vaihtuminen voi aiheuttaa kasvulohkon hylkäyksen, jos todettu kasvi ei ole oikeutettu haettuun tukitasoon.
Valvontatulosten laskenta ja seuraamukset pinta-alavirheistä
Kasvulohkojen mittauksen ja muun tarkastuksen jälkeen lasketaan tilan valvontatulokset. Osassa tuista tulokset lasketaan kasvilajiryhmätasolla ja osassa tukikohtaisesti.
Kasvulohkojen valvonnassa hyväksytyt pinta-alat lasketaan yhteen kasvilajiryhmittäin tai tukikohtaisesti ja pinta-alaero lasketaan vertaamalla ilmoitetun ja hyväksytyn alan erotusta hyväksyttyyn alaan. Jos valvonnassa hyväksytty pinta-ala on suurempi kuin ilmoittamasi pinta-ala, maksetaan tuki ilmoituksen mukaiselle pinta-alalle.
Jos hallinnassasi olevat tukioikeudet ja ilmoitettu pinta-ala poikkeavat toisistaan, käytetään perustuen ja nuoren viljelijän tuessa pinta-alaeron laskemisessa ilmoitettuna alana pienempää lukua. Ympäristökorvauksessa seuraamukset lasketaan sitoumusalasta. Pinta-alaerosta aiheutuvat seuraamukset vaihtelevat tuittain ja oheiseen taulukkoon ne on koottu tukikohtaisesti.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Perustuen, luonnonhaittakorvauksen ja nuoren viljelijän EU-tuen osalta pinta-alaseuraamusten laskennassa on vuodesta 2016 alkaen käytössä poikkeus (keltainen kortti).
Keltaista korttia käytetään silloin, kun kaikki seuraavat kohdat toteutuvat:
- Pinta-alaero on havaittu hallinnollisessa tarkastuksessa tai paikalla tehdyssä valvonnassa
- Pinta-alaero on 3 – 10 %
- Keltaisen kortin seuranta alkaa vuodesta 2016, joten tämän vuoden valvonnoissa kaikki ovat samalla viivalla
Jos tila saa keltaisen kortin, pinta-alaseuraamus on tällöin hyväksytty ala – 0,75 x pinta-alaero.
Jos tila saa keltaisen kortin vuonna 2016 tilavalvonnassa, täytyy se käydä tarkastamassa uudestaan vuonna 2017.
Jos tilalla todetaan myös vuoden 2017 tarkastuksessa yli 3 % pinta-alaero:
- Vuodelle 2017 seuraamus on 1,5 x pinta-alaero
- Vuoden 2016 seuraamusta korotetaan siten, että kokonaisseuraamus on 1,5 x pinta-alaero
Keltaisen kortin voi saada vain kerran jokaista tukea kohden.
Selkeä pinta-alavirhe voi aiheuttaa tilallesi tuen vähennyksen takautuvasti neljälle aikaisemmalle vuodelle kaikissa pinta-alatuissa. Vuoden 2016 valvonta voidaan laajentaa koskemaan aiempia vuosia vuodesta 2012 lähtien, jos havaitaan, että tilasi pinta-ala on ilmoitettu liian suurena. Tarkastelu tehdään jokaisen vuoden osalta erikseen. Aiemmin valvottujen lohkojen osalta takautuva valvonta kohdistetaan vain vuosiin, joita ei ole aiemmin valvottu. Takautuvuutta ei valvota erikseen, vaan aikaisempia vuosia koskevien virheiden tarkastelu tehdään valvontavuonna tehtävän tarkastuksen yhteydessä.
Seuraamukset ehtojen laiminlyönneistä
Pinta-alavirheistä johtuvien tuen vähennysten lisäksi tukiehtojen laiminlyönnistä voi seurata tuen vähennyksiä. Esimerkiksi ympäristökorvauksessa on tilakohtaisessa toimenpiteessä ravinteiden tasapainoisessa käytössä ja eri lohkokohtaisissa toimenpiteissä tukiehtoja, joita sinun on noudatettava saadaksesi korvauksen. Ympäristökorvauksen tukiehtojen noudattamatta jättämisen seuraamuksia määritettäessä otetaan huomioon laiminlyönnin vakavuus, laajuus ja jatkuvuus sekä toistuvuus.
Viherryttämistukeen tehtävät vähennykset
Viherryttämistukea vähennetään, jos hakemustietojen perusteella tehtävässä hallinnollisessa tai tilallasi tehtävässä tarkastuksessa havaitaan, ettei yksi tai useampi viherryttämistuen vaatimuksista täyty. Jos valvonnassa havaitaan, että ekologista alaa on tilallasi vähemmän kuin mitä olet ilmoittanut, voidaan puuttuvaa alaa kompensoida ilmoittamaasi alaan asti muilla ekologiseksi aloiksi sopivilla aloilla. Edellytyksenä on, että ala on ilmoitettu kasvikoodilla mikä hyväksytään ekologiselle alalle ja ekologisen alan muut vaatimukset täyttyvät. Tukea vähennetään myös, jos sinut on vapautettu viherryttämistoimenpiteistä, mutta sinun olisikin pitänyt toteuttaa niitä. Vähennys voi vuonna 2016 olla enintään viherryttämistuen verran.
Esimerkki viherryttämistuen vähennyksistä vuonna 2016
70 ha tila sijaitsee Uudellamaalla. Tilalla on 10 ha herukkaa (pysyvä kasvi), 10 ha pysyvää nurmea, 50 ha peltoalaa, josta 39 ha ohraa, 7 ha kauraa ja 4 ha viherkesantoa, josta 2 ha on ilmoitettu ekologisena alana. Tilalla on tukioikeuksia 70 ha. Koska tila sijaitsee Uudellamaalla (AB-tukialue) ja koska tilalla on yli 30 ha peltoalaa, pitää tilalla olla viljelyksessä kolme kasvilajia, joista pääkasvia saa olla enintään 75 % peltoalasta ja kahta pääkasvia enintään 95 % peltoalasta. Lisäksi peltoalasta pitää olla vähintään 5 % ekologista alaa. Siten tilalla saa pääkasvia (ohra) olla enintään 37.5 ha, kahta pääkasvia enintään 47.5 ha (ohra ja kaura) ja ekologista alaa pitää olla vähintään 2.5 ha.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
9.3 Eläinten perusteella maksettavien tukien valvonta
Valvonnassa tarkastettavat asiat
Valvonnassa tarkastetaan ennen tilakäyntiä:
- viljelijän hakemustiedot
- mahdolliset muutosilmoitukset
- aktiiviviljelijän määritelmän täyttyminen
Tilakäynnillä tarkastetaan
- eläinten merkintä- ja rekisteröintisäädösten noudattaminen
- tilakohtaisten tukiehtojen noudattaminen, esimerkiksi tavanomaisen tuotantotavan noudattaminen, tukiehtojen noudattaminen tilan valitsemissa eläinten hyvinvointikorvauksen toimenpiteissä
- tukeen liittyvät asiakirjat ja viljelijän muistiinpanot
Tilallasi tarkastetaan kaikilta eläimiltä:
- korvamerkintä
- rekisteröinti
- eläinluettelon tiedot (kirjanpito)
- eläimiä koskevat osto- ja myyntikuitit
- eläinkohtaisten tukiehtojen täyttyminen, esimerkiksi ikä, poikiminen, sukupuoli, rotu, käyttötapa
Tilalla tehtävien tarkastusten lisäksi tehdään ristiintarkastuksia, jotka kohdistuvat vain tiettyyn eläimeen tai tukiehtoon. Joissain tapauksissa epäselviä tapauksia selvitetään tilakäynnillä.
Eläimen hylkääminen valvonnassa
Valvonnassa eläin voidaan hylätä:
- Valvonnassa eläin voidaan hylätä:
• virheellisen korvamerkinnän takia
– Nauta, lammas tai vuohi hylätään, jos sillä ei ole lainkaan korvamerkkejä.
– Poikkeuksena yksi kokonaan korvamerkitön nauta voidaan hyväksyä, jos se on viljelijän ainoa kokonaan korvamerkitön nauta ja
1. naudan korvat ovat niin pahasti paleltuneet tai haljenneet, että merkkien kiinnittäminen on mahdotonta (korvausmerkkien on oltava tilalla ja merkintä eläinluettelossa) tai
2. naudalle on tilattu korvausmerkit ennen valvonnasta ilmoittamista, mutta merkit eivät vielä ole saapuneet tilalle
- Virheellisten tai puutteellisten eläinrekisteritietojen takia
- Nauta, lammas tai vuohi hylätään, jos esimerkiksi sen tulo- tai poistopäivässä eläinrekisterissä on yhdenkin päivän virhe.
- Sikojen eläinmääräilmoituksissa sikarekisteriin on puutteita.
- Virheellisten tai puutteellisten eläinluettelotietojen takia
- Lammas tai vuohi hylätään, jos valvonnassa havaitaan sen eläinluettelon tiedoissa virhe (vain EU-rahoitteiset tuet).
- Nauta hylätään, jos eläinluettelossa on virhe toistuvasti 24 kuukauden sisällä. Hylättävä eläin voi olla eri kuin havaittaessa eläinluettelon virhe ensimmäisen kerran (vain EU-rahoitteiset tuet).
- Sioista ja siipikarjasta pidettävässä eläinkirjanpidossa on puutteita
- Kaikissa kansallisissa kotieläintuissa tuki hylätään, jos kirjanpitoa (eläinluetteloa) ei ole pidetty.
- Eläinkohtaisten tukiehtojen täyttymättömyyden takia, esimerkiksi naudoilla eläimen käyttötapa tilallasi ei vastaa eläinrekisteriin ilmoitettua käyttötapaa.
Valvontaseuraamukset eläintuissa
Jos eläin hylätään valvonnassa, siitä ei makseta tukea ja lisäksi hylkäyksestä aiheutuu maksettavaan tukeen sanktio.
Tukeen kohdistuva sanktioprosentti määritetään huomioimalla hylättyjen eläinten lukumäärä ja laskennallinen eroprosentti. Eroprosentti saadaan laskemalla kyseisestä tuesta hylättyjen ja kyseiseen tukeen tukikelpoisten eläinten prosentuaalinen ero kaavalla (Hylätyt eläimet / tukikelpoiset eläimet) x 100 %.
Sanktiointi suorissa ja EU-osarahoitteisissa eläintuissa
Lasketun eroprosentin ja hylätyn eläinmäärän perusteella suoraan ja EU-osarahoitteiseen eläintukeen aiheutuva sanktio on esitetty taulukossa:
Taulukko 3
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Sanktiointi kansallisissa kotieläintuissa
Kansallisissa kotieläintuissa, pois lukien sika- ja siipikarjan tuotannosta irrotettu tuki, tuen maksun perusteeksi hyväksytään viljelijälle edullisempi lopputulos, joka lasketaan tukieläinryhmittäin JOKO hylättyjen eläinten lukumäärän TAI niin sanotun eroprosentin perusteella.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Pohjoista kansallista kotieläintukea ja sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea ei makseta, mikäli eläimistä ei ole pidetty kirjanpitoa (eläinluetteloa) lainkaan. Tukea ei makseta myöskään, jos tilan kirjanpidon perusteella ei luotettavasti voida selvittää tukikelpoisten eläinten määrää tuen määräytymisajankohtana.
Sanktiointi sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetussa tuessa
Tuotannosta irrotetussa sika- siipikarjatalouden tuessa valvontaseuraamuksiin vaikuttaa mm. luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotuksen eläintiheysvaatimuksen täyttyminen. Tukea ei makseta, mikäli eläintiheys ei täyty.
Sikarekisteriin tehtävien eläinmääräilmoitusten puutteet voivat aiheuttaa koko tuen menettämisen. Laiminlyönti voi vähentää myös muita maatilallesi myönnettäviä maataloustukia esimerkiksi täydentävien ehtojen kautta.
Sanktiointi eläinten hyvinvointikorvauksen ja alkuperäisrotujen kasvattamissopimuksen tukiehtopuutteista
Eläinmäärästä johtuvien tuen vähennysten lisäksi myös tukiehtojen laiminlyönnistä voi seurata tuen vähennyksiä. Esimerkiksi eläinten hyvinvointikorvauksen tilakohtaisissa toimenpiteissä on tukiehtoja, joita viljelijän on noudatettava saadakseen korvauksen. Eläinten hyvinvointikorvauksen tukiehtojen noudattamatta jättämisen seuraamuksia määritettäessä otetaan huomioon laiminlyönnin vakavuus, laajuus, kesto ja toistuvuus Alkuperäisrotujen kasvattamissopimuksen ehtojen noudattamatta jättäminen johtaa tuen vähentämiseen tai hylkäämiseen.
Tuenhakijan perusopas 201622.3.2016