VILLKOR FÖR FÖRETAGSTÖD

Senast uppdaterad 2.2.2018

ALLMÄNT

Den­na an­sök­nings­blan­kett an­vänds för ansö-kan om in­ve­ste­rings­stöd för fö­re­tag, eta­ble-rings­stöd för fö­re­tag el­ler stöd för ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning av in­ve­ste­ring­en en­ligt la­gen om stöd­jan­de av lands­byg­dens ut­veck­ling (28/2014) och stats­rå­dets för­ord­ning om fö­re­tags­stöd för lands­byg­den (80/2015) från pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land.

Det vik­ti­gas­te må­let för pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land är att ut­öka an­ta­let ar­bets­plat­ser och ut­komst­möj­lig­he­ter­na på lands­byg­den samt att gö­ra nä­rings­verk­sam­he­ten på lands­byg­den mång­si­di­ga­re.

Nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­ler­na (NTM-cen­tra­ler­na) har ut­ar­be­tat re­gi­o­na­la ut­veck­lings­pla­ner för lands­byg­den och de lo­ka­la ak­tions­grup­per­na lo­ka­la ut­veck­lings­pla­ner för lands­byg­den. In­for­ma­tion om den re­gi­o­na­la ut­veck­lings­pla­nen för lands­byg­den fås från NTM-cen­tra­len och om den lo­ka­la ut­veck­lings­pla­nen för lands­byg­den från ak­tions­grup­pen.

Sökande av stöd

Fö­re­tags­stöd kan sö­kas hos den lo­ka­la NTM-cen­tra­len el­ler ur den lo­ka­la ak­tions­grup­pens fi­nan­si­e­rings­kvot. När stöd söks hos en NTM-cen­tral ska an­sö­kan läm­nas in till den NTM-cen­tral inom vars verk­sam­hets­om­rå­de det fö­re­tag som ska stö­das be­dri­ver sin verk­sam­het. När stöd söks ur en lo­kal ak­tions­grupps fi­nan­si­e­rings­kvot ska an­sö­kan läm­nas till den ak­tions­grupp inom vars om­rå­de det fö­re­tag som ska stö­das be­dri­ver sin verk­sam­het.

Stö­det ska sö­kas in­nan in­ve­ste­ring­en el­ler en an­nan åt­gärd på­bör­jas. An­sö­kan ska ifyl­las om­sorgs­fullt och alla nöd­vän­di­ga bi­la­gor ska in­läm­nas till­sam­mans med den (se Blan­ket­ter för fö­re­tags­stöd). Upp­gif­ter­na ska vara kor­rek­ta och de upp­skatt­ning­ar som fram­förs ska vara så re­a­lis­tis­ka som möj­ligt, ef­ter­som an­vänd­ning­en av stö­det följs och över­va­kas och stö­dets verk­nings­full­het be­döms ut­i­från de upp­gif­ter som fram­förts i an­sö­kan. In­nan be­slut fat­tas och ut­lå­tan­de ges kan NTM-cen­tra­len och ak­tions­grup­pen be­gä­ra tilläggs­ut­red­ning­ar och pre­ci­se­ring­ar.

Anhängiggörande av ansökan och inledande av åtgärd

Stöd kan be­vil­jas för nöd­vän­di­ga och skä­li­ga kost­na­der som or­sa­kas av den åt­gärd som stöds och som har upp­kom­mit ef­ter det att stö­dan­sö­kan an­häng­ig­gjor­des.

När fi­nan­si­e­ring söks hos en NTM-cen­tral blir stö­dan­sö­kan an­häng­ig när den har in­läm­nats till den be­hö­ri­ga NTM-cen­tra­len i till­räck­ligt full­stän­digt skick. NTM-cen­tra­len med­de­lar den sö­kan­de hu­ru­vi­da an­sö­kan upp­fyl­ler vill­ko­ren för att bli an­häng­ig. När fi­nan­si­e­ring söks ur den lo­ka­la ak­tions­grup­pens fi­nan­si­e­rings­kvot blir stö­dan­sö­kan an­häng­ig när ak­tions­grup­pen har med­de­lat sö­kan­den att an­sö­kan blir an­häng­ig.

Ak­tions­grup­pen be­hand­lar de an­sök­ning­ar som läm­nats in till den och ger ut­lå­tan­de om dem. Grup­pen läm­nar in stö­dan­sö­kan och ut­lå­tan­det till NTM-cen­tra­len. NTM-cen­tra­len be­slu­tar om be­vil­jan­de av stöd.

Fö­re NTM-cen­tra­lens fi­nan­si­e­rings­be­slut ge-nom­för sö­kan­den åt­gär­den helt och hål­let på eget an­svar, ef­ter­som det inte är sä­kert att stöd kom­mer att be­vil­jas.

An­sök­ning­ar kan in­läm­nas fort­lö­pan­de. Bland de an­sök­ning­ar som läm­nats in till NTM-cen­tra­ler­na ut­ses stöd­ta­ga­re fyra gång­er om året.

Villkor för företagsstöd

Fö­re­tags­stöd kan i re­gel be­vil­jas fö­re­tag på lands­byg­den. Som lands­bygd kan be­trak­tas om­rå­den ut­an­för stä­der­na och stä­der­nas krans­om­rå­den en­ligt klas­si­fi­ce­ring­en av stads- och lands­bygds­om­rå­den.

Ett nytt fö­re­tag som grun­das el­ler ett fö­re­tag som ut­vid­gar sin fö­re­tags­verk­sam­het ska be­dri­va så­dan fö­re­tags­verk­sam­het som ökar in­vå­nar­nas ut­komst­möj­lig­he­ter i om­rå­det, gör om­rå­dets nä­rings­verk­sam­het mång­si­di­ga­re el­ler för­bätt­rar nä­rings­verk­sam­he­tens struk­tur utan att än­då för­säm­ra verk­sam­ma fö­re­tags verk­sam­hets­möj­lig­he­ter.

En för­ut­sätt­ning för att stöd ska be­vil­jas är att stö­det är nöd­vän­digt för den fö­re­tags­verk­sam­het som stö­det av­ser.

Investeringsstöd för företag

Stöd­ta­ga­ren kan vara:

1. en gårds­bruksen­het som be­dri­ver el­ler bör­jar be­dri­va an­nan fö­re­tags­verk­sam­het än jord­bruk, till ex­em­pel pro­du­ce­ra tjäns­ter el­ler till­ver­ka and­ra pro­duk­ter än jord­bruks­pro­duk­ter

2. ett li­tet fö­re­tag på lands­byg­den som in­le­der, ut­vid­gar el­ler ut­veck­lar sin verk­sam­het, och
– som sys­sel­sät­ter fär­re än 50 ar­bets­ta­ga­re
– vars års­om­sätt­ning el­ler ba­lans­om­slut­ning är högst 10 mil­jo­ner euro
– av vil­ket ett stör­re fö­re­tag äger högst en fjär­de­del

3. ett li­tet el­ler me­del­stort fö­re­tag på lands­byg­den som be­dri­ver förs­ta gra­dens för­äd­ling av jord­bruks­pro­duk­ter när det in­le­der el­ler ut­vid­gar sin verk­sam­het, och
– som sys­sel­sät­ter fär­re än 250 ar­bets­ta­ga­re
– vars års­om­sätt­ning är högst 50 mil­jo­ner euro el­ler ba­lans­om­slut­ning högst 43 mil­jo­ner euro
– av vil­ket ett stör­re fö­re­tag äger högst en fjär­de­del

4.  ett li­tet el­ler me­del­stort fö­re­tag på el­ler ut­an­för lands­byg­den som be­dri­ver förs­ta gra­dens för­äd­ling av jord­bruks­pro­duk­ter för ut­veck­ling av sin verk­sam­het.

Mera in­for­ma­tion om be­räk­ning av an­ta­let ar­bets­ta­ga­re finns i Mål­sätt­ning­ar.

Stöd kan be­vil­jas för en in­ve­ste­ring som är nöd­vän­dig för fö­re­tags­verk­sam­he­ten och som är av vä­sent­lig be­ty­del­se för grun­dan­de av fö­re­ta­get, dess till­växt el­ler ut­veck­ling.

En för­ut­sätt­ning för att in­ve­ste­rings­stöd ska be­vil­jas är att det finns en mark­nad för de pro­duk­ter som pro­du­ce­ras i den fö­re­tags­verk­sam­het som stöds.

En för­ut­sätt­ning för att stöd ska be­vil­jas är att in­ve­ste­ring­en ge­nom­förs på det hel­hets­eko­no­miskt mest för­mån­li­ga sät­tet med tan­ke på syf­tet med in­ve­ste­ring­en. När hel­hets­eko­no­min be­döms be­ak­tas för­utom in­ve­ste­rings­kost­na­der­na dess­utom in­ve­ste­ring­ens an­vänd­nings­tid, kva­li­tet, drifts- och un­der­hålls­kost­na­der samt and­ra mot­sva­ran­de om­stän­dig­he­ter.

En för­ut­sätt­ning för att stöd ska be­vil­jas är att stöd­ta­ga­ren har de bygg­na­der för vil­ka stöd be­vil­jats för­säk­ra­de på be­hö­rigt sätt åt­min­sto­ne tills hela det stöd som be­vil­jats för än­da­må­let har be­ta­lats ut.

För föl­jan­de in­ve­ste­ring­ar be­vil­jas inte stöd:
– an­skaff­ning av djur
– an­skaff­ning av trak­to­rer
– an­skaff­ning av ma­ski­ner och an­ord­ning­ar som är av­sed­da för pri­mär­pro­duk­tion inom jord­bru­ket
– an­skaff­ning av mång­funk­tio­nel­la av­verk­nings­ma­ski­ner el­ler last­bä­ran­de skog­s­trak­to­rer
– in­ve­ste­ring­ar inom trans­port­om­rå­det
– in­ve­ste­ring­ar i an­knyt­ning till pro­duk­tion av torv som är av­sedd för ener­gi­an­vänd­ning
– ett fö­re­tags sed­van­li­ga er­sät­tan­de in­ve­ste­ring­ar, som inte in­ne­bär att det ob­jekt som ska er­sät­tas ut­vid­gas vä­sent­ligt el­ler att helt ny tek­nik tas i bruk
– för­värv av ak­ti­er el­ler an­de­lar i ett an­nat fö­re­tag, för­värv av ett an­nat fö­re­tags af­färs­verk­sam­het el­ler åt­gär­der som syf­tar till att fi­nan­si­e­ra ägar­by­te i ett fö­re­tag

En in­ve­ste­ring för vil­ken stöd be­vil­jats får inte per­ma­nent el­ler i be­ty­dan­de ut­sträck­ning an­vän­das för an­nan fö­re­tags­verk­sam­het än den som stö­det av­ser och den fö­re­tags­verk­sam­het som stö­det av­ser får inte läg­gas ner el­ler krym­pas vä­sent­ligt in­nan minst tre år har gått se­dan den sis­ta stöd­pos­ten be­ta­la­des ut. I stöd­be­slu­tet kan NTM-cen­tra­len för­länga ovan­nämn­da tids­frist till högst fem år.

Ti­den för ge­nom­fö­ran­de av en in­ve­ste­ring är högst 2 år från det att stöd­be­slu­tet fat­ta­des. Vid be­hov kan man an­sö­ka om för­längd tid för åt­gär­den.

In­ve­ste­rings­stö­dets stöd­ni­vå­er an­ges i punkt 8 i ifyll­nads­an­vis­ning­ar­na.

Genomförbarhetsutredning av investeringen

Stöd kan be­vil­jas för att ut­re­da för­ut­sätt­ning­ar­na för och de al­ter­na­ti­va sät­ten att ge­nom­fö­ra en pla­ne­rad in­ve­ste­ring. Stö­det är av­sett för an­skaff­ning av sak­kun­nig­tjäns­ter, med vil­ka man kan ut­re­da för­ut­sätt­ning­ar­na för att ge­nom­fö­ra in­ve­ste­ring­en och ge­nom­fö­ran­de­al­ter­na­ti­ven. Stöd för en ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning för­ut­sät­ter inte att in­ve­ste­ring­en ge­nom­förs, om slut­re­sul­ta­tet av ut­red­ning­en är att det inte är för­nuf­tigt att ge­nom­fö­ra in­ve­ste­ring­en.

Stöd­ta­ga­re kan vara så­da­na fö­re­tag som kan be­vil­jas in­ve­ste­rings­stöd.

Med en ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning kan man ta reda på om det till ex­em­pel är mer än­da­måls­en­ligt att kö­pa en fär­dig pro­duk­tions­bygg­nad i stäl­let för att byg­ga en ny. Li­ka­så kan man ut­re­da om det är mer lön­samt att skaf­fa be­gag­na­de ma­ski­ner.

För en ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning kan ett förs­ta gra­dens för­äd­lings­fö­re­tag be­vil­jas 40 pro­cent och and­ra fö­re­tag som de mi­ni­mis-stöd 50 pro­cent av de god­tag­ba­ra kost­na­der­na. Stöd be­vil­jas inte om stöd­be­lop­pet un­der­sti­ger 1500 euro.

Ti­den för ge­nom­fö­ran­de av en ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning är högst 2 år från det att stöd­be­slu­tet fat­ta­des. I stöd­be­slu­tet kan en kor­ta­re tids­frist ges för ge­nom­fö­ran­det, om det är mo­ti­ve­rat med tan­ke på sät­tet att ge­nom­fö­ra åt­gär­den. En ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning är kort­va­rig till sin na­tur.

Etableringsstöd för företag

Eta­ble­rings­stöd för fö­re­tag är i förs­ta hand av­sett för ny­e­ta­ble­ra­de fö­re­ta­ga­re som grun­dar sitt förs­ta fö­re­tag och som inte har ti­di­ga­re fö­re­ta­ga­rer­fa­ren­het.

I be­grän­sa­de fall kan eta­ble­rings­stöd be­vil­jas ett verk­samt fö­re­tag för star­tan­de av ny fö­re­tags­verk­sam­het. Det­ta kom­mer i frå­ga om fö­re­ta­get över­går till en helt ny bransch, tar i bruk en helt ny af­färs­mo­dell el­ler an­nars star­tar helt ny fö­re­tags­verk­sam­het.

I sam­band med att ny fö­re­tags­verk­sam­het star­tas kan eta­ble­rings­stöd ock­så be­vil­jas för för­sök som ge­nom­förs för att ut­veck­la mo­der­ni­se­ring­ar.

Ny­e­ta­ble­rings­stöd kan inte be­vil­jas för pri­mär­pro­duk­tion inom jord­bru­ket el­ler för förs­ta gra­dens för­äd­ling av jord­bruks­pro­duk­ter.

En för­ut­sätt­ning för att eta­ble­rings­stöd ska be-vil­jas är att fö­re­ta­get har en ge­nom­för­bar af­färs­plan och en på den­na ba­se­rad åt­gärds­plan över eta­ble­rings­åt­gär­der­na el­ler ge­nom­fö­ran­det av för­sö­ket un­der högst de tre förs­ta star­tåren. Ut­veck­lings­åt­gär­der un­der fö­re­ta­gets förs­ta år kan vara till ex­em­pel råd­giv­ning som för­be­re­der fö­re­ta­ga­ren på af­färs­verk­sam­he­ten, pro­dukt­ut­veck­lings­pro­jekt, pi­lot­för­sök som gäl­ler pro­duk­tio­nen, ut­ar­be­tan­de av en mark­nads­fö­rings­plan, för­söks­mark­nads­fö­ring el­ler ex­port­ut­red­ning.

Åt­gär­der som ge­nom­förs med eta­ble­rings­stöd ska vid­tas i sin hel­het inom tre år från det att stö­det be­vil­ja­des.

Eta­ble­rings­stöd kan be­vil­jas till ett be­lopp av 5 000 -35 000 euro och det be­ta­las i två el­ler tre pos­ter en­ligt hur den ge­nom­fö­ran­de­plan som god­känts i be­slu­tet avan­ce­rar. Stöd för för­sök kan be­vil­jas till ett be­lopp av 2 000 -10 000 euro.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARFö­re­tags­stöd28.4.2015