På mellanbladet Projektplan fyller man i följande uppgifter om projektet:
1. Företagets ägare
- Redogör här för företagets ägare och ägarnas ägarandelar i företaget. Om ett annat företag äger ¼ eller mera av det sökande företaget ska även ägarföretagets eller ägarföretagens omsättning, balansomslutning och antalet arbetstagare under räkenskapsperioden nämnas. Motsvarande uppgifter ska uppges om företag som det sökande företaget eller dess ägare äger. Uppgifter om företag som har bindningar till det sökande företaget behövs när företagsstorleken ska bestämmas.
2. Sammandrag av åtgärden (beskrivning av företagets verksamhet och åtgärdens betydelse för företaget)
- Beskriv i korthet företagets verksamhet och den planerade åtgärdens betydelse för grundandet, utvidgningen eller utvecklingen av företaget. Ange dessa uppgifter närmare i affärsplanen. Affärsplanen bifogas till ansökan på mellanbladet Projektplan under Bilagor och Affärsplan.
3. Företagets (nya) produkter
- Redogör här för i vilken bransch företaget är verksamt och vilka produkter det tillverkar eller planerar att börja tillverka.
4. Försäljning och marknadsföring
- Skriv här kort om försäljningen och marknadsföringen av produkterna eller tjänsterna: till vem, vart och hur ditt företag säljer sina produkter/tjänster
- Försäljning via en kort distributionskedja betyder här att ditt företag köper råvaror/ produkter direkt från gårdarna och säljer produkterna direkt till konsumenten. Kryssa för ja, om mer än hälften av de produkter som ditt företag säljer är sådana produkter.
5. Senast gjord företagsundersökning
- Redogör här för senaste gjord företagsundersökning, dess tidpunkt och vem som genomförde den.
6. Projektplan
Obligatoriska fält anges med en röd asterisk och tooltipsen ger anvisningar i att fylla i fälten. (Läs Allmänt om att använda Hyrrä).
På mellanbladet Projektplan väljer man hurdant stöd man ansöker om: Genomförbarhetsutredning av investeringen, Investeringsstöd, Etableringsstöd för nyetablering av ett företag, Etableringsstöd för verksamt företag eller Etableringsstöd för försök. Välj ett av alternativen.
Efter detta val kan du välja en Åtgärd och en Riktad funktion som projektet förverkligar i enlighet med programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland. Åtgärdernas delas in i Företag med fokus på tillverkning av livsmedel och Övrig affärsverksamhet.
Du kan redigera valen du gjort genom att klicka på rutan framför ordet Redigera dina val. Då du redigerat dina val, klicka då på rutan på nytt så att den töms, vilket låser ditt val.
Ett företag som framställer och/eller säljer jordbruksprodukter i första förädlingsledet är ett företag som köper primärprodukter eller andra produkter som nämns i bilaga 1, dvs. den s.k. Annex I-listan till EU-fördraget och säljer produkter som fortfarande är sådana produkter som nämns på Annex I-listan. Om du ansöker om stöd för ett sådant företag så berätta vilka produkter det producerar eller planerar att producera och hur stor del av produktionen som utgörs av ekologiska produkter.
Ett företag som framställer längre förädlade livsmedel är ett företag som köper primärprodukter eller andra redan förädlade produkter som nämns på Annex I-listan och av dem framställer livsmedel som är så pass långt förädlade att de inte längre är produkter på Annex I-listan. Om du ansöker om stöd för ett sådant företag så berätta vilka produkter det producerar eller planerar att producera och hur stor del av produktionen som utgörs av ekologiska produkter.
Om ditt företag investerar samtidigt i både produktion av jordbruksprodukter i första förädlingsledet och produktion av längre förädlade livsmedel, ska stöd för vardera sökas med separat ansökan.
Ett företag som framställer livsmedel och vars råvara inte är en produkt på Annex I-listan, hör till den lägsta kategorin, dvs. är ett företag som framställer andra produkter än de ovannämnda.
Bilagor till ansökan
Klicka på Spara och fortsätt, och därefter kan du spara bilagor för specifika ansökningstyper på mellanbladet Projektplan. Affärsplanen är en obligatorisk bilaga för att ansökan ska bli anhängig.
I affärsplanen ska presenteras företagets verksamhet och den stödda åtgärdens betydelse för denna. I planen ska ingå:
1. den sökandes ekonomiska och finansiella utgångsläge,
2. företagets verksamhets- och affärsidé samt en beskrivning av utvecklandet av ny verksamhet,
3. de planerade åtgärder som ska genomföras med nyetableringsstödet och målen för genomförandet av dem samt granskningstidpunkterna då uppnående av målen ska utvärderas,
4. måltidtabell för genomförande av de planerade åtgärderna,
5. kostnadsberäkning och finansieringsplan för de planerade åtgärderna samt bedömning av sysselsättningseffekterna,
6. andra nödvändiga tilläggsuppgifter och sakkunnigutlåtanden.
Affärsplanen ska också innehålla en beräkning av företagets lönsamhet och likviditet. Beräkningarna ska gälla ansökningsåret och åtminstone de två följande räkenskapsåren efter det att den verksamhet som ska stödas har startats. I fråga om ett redan verksamt företag ska beräkningarna och utredningarna göras så att de bygger på bokföringsuppgifterna för de två kalenderår som föregått ansökan eller någon annan tillförlitlig utredning (i tillämpliga delar Företagsanalys rf:s blanketter T2 och T4 eller motsvarande uppgifter).
Affärsplanen kan utarbetas med hjälp av allmänt använda modeller för affärsplaner. Via tjänsten FöretagsFinland är det möjligt att göra upp en affärsplan på webben. I tjänsten finns också rikligt med annan nyttig information om startande och utvecklande av företag. https://www.yrityssuomi.fi/
Bilagor läggs till genom att klicka Lägg till bilaga.
Genom att klicka Bläddra öppnas användarens dators Resurshantering där du kan välja bilagor. Då du valt filen i resurshanteringen och klickat på Öppna syns den valda filens namn i fönstret, och efter en stund stängs fönstret automatiskt.
Om du vill radera en bilaga du lagt till, klicka då på det röda krysset efter bilagans namn. Antalet bilagor är inte begränsat, så du kan lägga till så många bilagor som du behöver vid varje punkt. Man lägger till en ny bilaga genom att klicka Lägg till på nytt. En bilagas maximala storlek är 10 Mb.
Du kan även lägga till så många övriga bilagor som gäller ansökan som du behöver. En bilagas maximala storlek är 10 Mb.
Man lägger till övriga bilagor under Bilagor som gäller för ansökningstypen. Genom att klicka på pilen inuti fältet öppnas en rullgardinsmeny där du kan välja typen av bilaga. Om du inte hittar rätt typ av bilaga, välj då Övriga bilagor. Därefter syns knappen Lägg till bredvid fältet för typ av bilaga. Bilagor läggs till så som beskrivs ovan och med samma begränsningar.
Du måste ta ställning till bilagorna under Tillstånd för investering/byggnad.
Man sparar uppgifterna i mellanbladet Projektplan antingen genom att klicka på Spara i blankettens övre vänstra hörn eller genom att klicka på Spara och gå vidare i blankettens nedre hörn. Därefter öppnas tre nya mellanblad: Kostnader och finansiering, Målsättningar och Att underteckna och skicka.
HYRRÄ-ANVISNINGARFöretagsstöd28.4.2015