PROJEKTPLAN

Senast uppdaterad 16.10.2015

På mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan fyl­ler man i föl­jan­de upp­gif­ter om pro­jek­tet:

1. Fö­re­ta­gets äga­re

2. Sam­man­drag av åt­gär­den (be­skriv­ning av fö­re­ta­gets verk­sam­het och åt­gär­dens be­ty­del­se för fö­re­ta­get)

3. Fö­re­ta­gets (nya) pro­duk­ter

4. För­sälj­ning och mark­nads­fö­ring

5. Se­nast gjord fö­re­tags­under­sök­ning

6. Pro­jekt­plan

Ob­li­ga­to­ris­ka fält an­ges med en röd as­te­risk och tool­tip­sen ger an­vis­ning­ar i att fyl­la i fäl­ten. (Läs All­mänt om att an­vän­da Hyr­rä).

På mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan väl­jer man hur­dant stöd man an­sö­ker om: Ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning av in­ve­ste­ring­en, In­ve­ste­rings­stöd, Eta­ble­rings­stöd för ny­e­ta­ble­ring av ett fö­re­tag, Eta­ble­rings­stöd för verk­samt fö­re­tag el­ler Eta­ble­rings­stöd för för­sök. Välj ett av al­ter­na­ti­ven.

Ef­ter det­ta val kan du väl­ja en Åt­gärd och en Rik­tad funk­tion som pro­jek­tet för­verk­li­gar i en­lig­het med pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land. Åt­gär­der­nas de­las in i Fö­re­tag med fo­kus på till­verk­ning av livs­me­del och Öv­rig af­färs­verk­sam­het.

Du kan re­di­ge­ra va­len du gjort ge­nom att klicka på ru­tan fram­för ord­et Re­di­ge­ra dina val. Då du re­di­ge­rat dina val, klicka då på ru­tan på nytt så att den töms, vil­ket lå­ser ditt val.

Ett fö­re­tag som fram­stäl­ler och/el­ler säl­jer jord­bruks­pro­duk­ter i förs­ta för­äd­lings­le­det är ett fö­re­tag som kö­per pri­mär­pro­duk­ter el­ler and­ra pro­duk­ter som nämns i bi­la­ga 1, dvs. den s.k. An­nex I-lis­tan till EU-för­dra­get och säl­jer pro­duk­ter som fort­fa­ran­de är så­da­na pro­duk­ter som nämns på An­nex I-lis­tan. Om du an­sö­ker om stöd för ett så­dant fö­re­tag så be­rät­ta vil­ka pro­duk­ter det pro­du­ce­rar el­ler pla­ne­rar att pro­du­ce­ra och hur stor del av pro­duk­tio­nen som ut­görs av eko­lo­gis­ka pro­duk­ter.

Ett fö­re­tag som fram­stäl­ler läng­re för­äd­la­de livs­me­del är ett fö­re­tag som kö­per pri­mär­pro­duk­ter el­ler and­ra re­dan för­äd­la­de pro­duk­ter som nämns på An­nex I-lis­tan och av dem fram­stäl­ler livs­me­del som är så pass långt för­äd­la­de att de inte läng­re är pro­duk­ter på An­nex I-lis­tan. Om du an­sö­ker om stöd för ett så­dant fö­re­tag så be­rät­ta vil­ka pro­duk­ter det pro­du­ce­rar el­ler pla­ne­rar att pro­du­ce­ra och hur stor del av pro­duk­tio­nen som ut­görs av eko­lo­gis­ka pro­duk­ter.

Om ditt fö­re­tag in­ve­ste­rar sam­ti­digt i bå­de pro­duk­tion av jord­bruks­pro­duk­ter i förs­ta för­äd­lings­le­det och pro­duk­tion av läng­re för­äd­la­de livs­me­del, ska stöd för var­de­ra sö­kas med se­pa­rat an­sö­kan.

Ett fö­re­tag som fram­stäl­ler livs­me­del och vars rå­va­ra inte är en pro­dukt på An­nex I-lis­tan, hör till den lägs­ta ka­te­go­rin, dvs. är ett fö­re­tag som fram­stäl­ler and­ra pro­duk­ter än de ovan­nämn­da.

Bilagor till ansökan

Klicka på Spa­ra och fort­sätt, och där­ef­ter kan du spa­ra bi­la­gor för spe­ci­fi­ka an­sök­nings­typ­er på mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan. Af­färs­pla­nen är en ob­li­ga­to­risk bi­la­ga för att an­sö­kan ska bli an­häng­ig.

I af­färs­pla­nen ska pre­sen­te­ras fö­re­ta­gets verk­sam­het och den stöd­da åt­gär­dens be­ty­del­se för den­na. I pla­nen ska in­gå:

1. den sö­kan­des eko­no­mis­ka och fi­nan­si­el­la ut­gångs­lä­ge,
2. fö­re­ta­gets verk­sam­hets- och af­färs­idé samt en be­skriv­ning av ut­veck­lan­det av ny verk­sam­het,
3. de pla­ne­ra­de åt­gär­der som ska ge­nom­fö­ras med ny­e­ta­ble­rings­stö­det och må­len för ge­nom­fö­ran­det av dem samt gransk­nings­tid­punk­ter­na då upp­nå­en­de av må­len ska ut­vär­de­ras,
4. mål­tid­ta­bell för ge­nom­fö­ran­de av de pla­ne­ra­de åt­gär­der­na,
5. kost­nads­be­räk­ning och fi­nan­si­e­rings­plan för de pla­ne­ra­de åt­gär­der­na samt be­döm­ning av sys­sel­sätt­nings­ef­fek­ter­na,
6. and­ra nöd­vän­di­ga tilläggs­upp­gif­ter och sak­kun­ni­g­ut­lå­tan­den.

Af­färs­pla­nen ska ock­så in­ne­hål­la en be­räk­ning av fö­re­ta­gets lön­sam­het och lik­vi­di­tet. Be­räk­ning­ar­na ska gäl­la an­sök­nings­året och åt­min­sto­ne de två föl­jan­de rä­ken­skaps­åren ef­ter det att den verk­sam­het som ska stö­das har star­tats. I frå­ga om ett re­dan verk­samt fö­re­tag ska be­räk­ning­ar­na och ut­red­ning­ar­na gö­ras så att de byg­ger på bok­fö­rings­upp­gif­ter­na för de två ka­len­der­år som fö­re­gått an­sö­kan el­ler nå­gon an­nan till­för­lit­lig ut­red­ning (i tillämp­li­ga de­lar Fö­re­tags­ana­lys rf:s blan­ket­ter T2 och T4 el­ler mot­sva­ran­de upp­gif­ter).

Af­färs­pla­nen kan ut­ar­be­tas med hjälp av all­mänt an­vän­da mo­del­ler för af­färs­pla­ner. Via tjäns­ten Fö­re­tags­Fin­land är det möj­ligt att gö­ra upp en af­färs­plan på web­ben. I tjäns­ten finns ock­så rik­ligt med an­nan nyt­tig in­for­ma­tion om star­tan­de och ut­veck­lan­de av fö­re­tag. https://www.yri­tys­suo­mi.fi/

Bi­la­gor läggs till ge­nom att klicka Lägg till bi­la­ga.

Ge­nom att klicka Blädd­ra öpp­nas an­vän­da­rens da­tors Re­surs­han­te­ring där du kan väl­ja bi­la­gor. Då du valt fi­len i re­surs­han­te­ring­en och klick­at på Öpp­na syns den val­da fi­lens namn i fönst­ret, och ef­ter en stund stängs fönst­ret au­to­ma­tiskt.

Om du vill ra­de­ra en bi­la­ga du lagt till, klicka då på det rö­da krys­set ef­ter bi­la­gans namn. An­ta­let bi­la­gor är inte be­grän­sat, så du kan läg­ga till så många bi­la­gor som du be­hö­ver vid var­je punkt. Man läg­ger till en ny bi­la­ga ge­nom att klicka Lägg till på nytt. En bi­la­gas max­i­ma­la stor­lek är 10 Mb.

Du kan även läg­ga till så många öv­ri­ga bi­la­gor som gäl­ler an­sö­kan som du be­hö­ver. En bi­la­gas max­i­ma­la stor­lek är 10 Mb.

Man läg­ger till öv­ri­ga bi­la­gor un­der Bi­la­gor som gäl­ler för an­sök­nings­typ­en. Ge­nom att klicka på pi­len in­uti fäl­tet öpp­nas en rull­gar­dins­me­ny där du kan väl­ja typ­en av bi­la­ga. Om du inte hit­tar rätt typ av bi­la­ga, välj då Öv­ri­ga bi­la­gor. Där­ef­ter syns knap­pen Lägg till bred­vid fäl­tet för typ av bi­la­ga. Bi­la­gor läggs till så som be­skrivs ovan och med sam­ma be­gräns­ning­ar.

Du mås­te ta ställ­ning till bi­la­gor­na un­der Till­stånd för in­ve­ste­ring/bygg­nad.

Man spa­rar upp­gif­ter­na i mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan an­ting­en ge­nom att klicka på Spa­ra i blan­ket­tens öv­re vänst­ra hörn el­ler ge­nom att klicka på Spa­ra och gå vi­da­re i blan­ket­tens ned­re hörn. Där­ef­ter öpp­nas tre nya mel­lan­blad: Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring, Mål­sätt­ning­ar och Att un­der­teck­na och skicka.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARFö­re­tags­stöd28.4.2015