KOSTNADER OCH FINANSIERING

Senast uppdaterad 2.2.2018

Ge­nom att väl­ja Sö­kan­den har be­vil­jats stöd av mind­re be­ty­del­se (de mi­ni­mis) an­ger du upp­gif­ter om ti­di­ga­re be­vil­ja­de De mi­ni­mis-stöd. Fäl­ten som ska fyl­las i öpp­nas ge­nom att klicka på Lägg till. ”Mer­vär­des­skat­ten in­går i pro­jek­tets kost­nads­be­räk­ning” är ett ob­li­ga­to­riskt fält. Med va­let fast­ställs pro­jek­tets be­hand­ling i frå­ga om mer­vär­des­skatt.

Upp­ge de mi­ni­mis-stöd (stöd av mind­re be­ty­del­se) som be­vil­jats fö­re­ta­get un­der in­ne­va­ran­de skat­te­år och de två fö­re­gå­en­de skat­te­åren. Stöd­be­lop­pet upp­ges i euro. De mi­ni­mis-stöd är en­dast så­da­na stöd som i stöd­be­slu­ten har upp­getts de mi­ni­mis-stöd.

Ett fö­re­tag kan be­vil­jas högst 200 000 euro i de mi­ni­mis-stöd un­der tre skat­te­år.

Om nå­got an­nat fö­re­tag äger mera än en fjär­de­del av det sö­kan­de fö­re­ta­get el­ler om det sö­kan­de fö­re­ta­get äger and­ra fö­re­tag så upp­ge även de mi­ni­mis-stöd som des­sa när­stå­en­de fö­re­tag er­hål­lit.

Kost­na­der­na upp­ges utan moms. Om fö­re­ta­get inte får moms­av­drag (ver­kar i en bransch som inte be­rörs av moms­be­skatt­ning­en), kan skat­ten in­gå i siff­ror­na i kost­nads­be­räk­ning­en.

Projektets kostnadsberäkning

I mel­lan­bla­det Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring an­ges de kost­na­der och den fi­nan­si­e­ring som man an­sö­ker om för att ge­nom­fö­ra pro­jek­tet en­ligt kost­nads- och fi­nan­si­e­rings­typ. Utan des­sa upp­gif­ter kan man inte skicka in an­sö­kan. Den­na sida va­ri­e­rar en­ligt vil­ken typ av stöd du an­sö­ker om.

Fyll i pro­jek­tets kost­nads­be­räk­ning i en­lig­het med kost­nads­typ­spe­ci­fi­ka­tio­nen. Fäl­ten med grå brak­grund in­ne­hål­ler form­ler som an­vän­da­ren inte kan re­di­ge­ra.

INVESTERINGSSTÖD FÖR FÖRETAG
Stödberättigande investeringar
Köp av byggnad

In­ve­ste­rings­stöd för fö­re­tag kan be­vil­jas för köp av en bygg­nad. I sam­band med kö­pet av en bygg­nad är även köp av mar­ken en stöd­be­rät­ti­gan­de kost­nad till den del som mar­kens an­del inte över­sti­ger 10 pro­cent av kost­na­der­na för kö­pet av hela fas­tig­he­ten.

För­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stöd:
– bygg­na­den läm­par sig för den fö­re­tags­verk­sam­het som ska be­dri­vas el­ler till ringa kost­na­der kan änd­ras så att den läm­par sig för verk­sam­he­ten samt upp­fyl­ler i sitt av­sed­da syf­te vad som i lag el­ler med stöd av lag be­stäms el­ler fö­re­skrivs om de krav som ska stäl­las på en så­dan bygg­nad
– bygg­na­dens el­ler fas­tig­he­tens kö­pe­sum­ma inte över­sti­ger dess verk­li­ga vär­de
– om fas­tig­he­ten el­ler bygg­na­den köps av ett of­fent­ligt sam­fund ska en obe­ro­en­de ex­pert upp­skat­ta dess verk­li­ga vär­de med hjälp av me­to­der och prin­ci­per som är i all­mänt bruk.

Byggande

Stöd kan be­vil­jas för upp­fö­ran­de, ut­bygg­nad el­ler om­bygg­nad av en bygg­nad, kon­struk­tion el­ler an­lägg­ning.

Ange de to­ta­la kost­na­der­na i punk­ten för kost­nads­be­räk­ning. Om kost­na­der­na om­fat­tar fle­ra bygg­na­der, ska upp­gif­ter­na om och kost­na­der­na för dem spe­ci­fi­ce­ras i en bi­la­ga.

God­tag­ba­ra bygg­nads­kost­na­der är:
1) kost­na­der­na för upp­fö­ran­de av bygg­na­den
2) kost­na­der för fast ut­rust­ning samt fas­ta ma­ski­ner och an­ord­ning­ar i bygg­na­den
3) pla­ne­rings­kost­na­der­na till den del som de inte över­sti­ger 10 pro­cent av bygg­nads­kost­na­der­na.

Ovan­nämn­da god­tag­ba­ra kost­na­der gäl­ler ock­så kon­struk­tio­ner och an­lägg­ning­ar.

Maskiner, anordningar, andra anläggningstillgångar samt immateriella investeringar

Stöd kan be­vil­jas för köp av ma­ski­ner, an­ord­ning­ar och and­ra lö­sa an­lägg­nings­till­gång­ar. I sam­band med and­ra in­ve­ste­ring­ar i an­lägg­nings­till­gång­ar kan stöd be­vil­jas ock­så för kost­na­der för de el-, vär­me-, vat­ten- och av­lopp­s­an­slut­ning­ar samt da­ta­an­slut­ning­ar som be­hövs.

När stöd söks för köp av be­gag­na­de ma­ski­ner ska sö­kan­den i stö­dan­sö­kan el­ler på en se­pa­rat bi­la­ga läg­ga fram mo­ti­ve­ring­ar som vi­sar:
1) var­för det inte är än­da­måls­en­ligt att an­skaf­fa ma­ski­nen el­ler an­ord­ning­en som ny,
2) att det inte finns er­sät­tan­de tjäns­ter att till­gå till skä­lig kost­nad på or­ten,
3) att ma­ski­nen el­ler an­ord­ning­en till sina tek­nis­ka egen­ska­per läm­par sig för det pla­ne­ra­de syf­tet el­ler att den till skä­li­ga kost­na­der kan änd­ras så att den läm­par sig för det pla­ne­ra­de syf­tet,
4) att an­skaff­ning­en av en be­gag­nad ma­skin el­ler an­ord­ning to­talt sett gör in­ve­ste­ring­en mer eko­no­misk med be­ak­tan­de av pris, livs­längd och kost­na­der un­der drift­ti­den,
5) att den be­gag­na­de ma­ski­nen el­ler an­ord­ning­en till sitt an­skaff­nings­pris är för­mån­li­ga­re än mot­sva­ran­de ny,
6) att det åter­står åt­min­sto­ne tre år av den be­gag­na­de ma­ski­nens el­ler an­ord­ning­ens livs­längd.

Im­ma­te­ri­el­la in­ve­ste­ring­ar är till ex­em­pel pa­tent, till­verk­nings­rät­tig­he­ter och va­ru­mär­ken.

Skäliga kostnader

En för­ut­sätt­ning för att stöd ska be­vil­jas och be­ta­las är att kost­na­der­na kan an­ses vara skä­li­ga. Kost­na­der­nas skä­lig­het grans­kas i förs­ta hand när stöd be­vil­jas.

NTM-cen­tra­len be­dö­mer om bygg­nads­kost­na­der­na samt kost­na­der­na för ut­veck­lings- och kon­sult­tjäns­ter är skä­li­ga ge­nom att an­vän­da s.k. re­fe­rens­kost­na­der. Av den­na or­sak är det vik­tigt att fram­för allt pla­ner för byg­gan­de, bygg­nads­be­skriv­ning­ar och kost­nads­be­räk­ning­ar är till­räck­ligt nog­gran­na. Med re­fe­rens­kost­na­der av­ses så­da­na all­mänt an­vän­da en­het­li­ga kost­na­der som fö­re­tag och myn­dig­he­ter i den ak­tu­el­la bran­schen i hu­vud­sak an­vän­der när de upp­skat­tar kost­na­der­na för åt­gär­der.

Vid köp av ma­ski­ner och an­ord­ning­ar samt mot­sva­ran­de, där re­fe­rens­kost­na­der inte kan an­vän­das, ska en ut­red­ning om pris­ni­vån läm­nas in i frå­ga om köp som över­sti­ger 2500 euro. Det kan vara en ut­red­ning om den nor­ma­la pris­ni­vån, ett till­räck­ligt an­tal an­bud el­ler nå­gon an­nan ut­red­ning ut­i­från vil­ken den som be­vil­jar stö­det kan be­dö­ma kost­na­der­nas skä­lig­het. Du kan ta reda på pris­ni­vån till ex­em­pel ge­nom att frå­ga i af­fä­rer el­ler an­vän­da pris­upp­gif­ter på in­ter­net. Ge ut­red­ning­en om pris­ni­vå på bi­la­ga.

INVESTERINGSSTÖDETS BELOPP

På öar utan väg­för­bin­del­se be­vil­jats för­höjt stöd inom II och III stöd­om­rå­det som s.k. de mi­ni­mis-stöd. Till öv­ri­ga de­lar är in­ve­ste­rings­stöd inte de mi­ni­mis-stöd.

In­ve­ste­rings­stö­dets max­i­mi­be­lopp va­ri­e­rar en­ligt de na­tio­nel­la stöd­zo­ner­na och stö­d­ob­jek­tet. I in­ve­ste­rings­stöd kan be­vil­jas högst en pro­cent­an­del av de god­tag­ba­ra in­ve­ste­rings­kost­na­der­na en­ligt föl­jan­de ta­bell. I des­sa pro­cent­an­de­lar med­räk­nas an­nat of­fent­ligt stöd el­ler stöd som in­går i an­nan of­fent­lig fi­nan­si­e­ring (till ex­em­pel stöd som in­går i Finn­ve­ras lån el­ler bor­gen) samt i frå­ga om stöd som söks via den lo­ka­la ak­tions­grup­pen kom­mun­pen­ning som ak­tions­grup­pen even­tu­ellt be­vil­jat.

In­ve­ste­rings­stöd be­vil­jas inte om stöd­be­lop­pet un­der­sti­ger 2000 euro.

GENOMFÖRBARHETSUTREDNING AV INVESTERINGEN

I stöd för ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning kan fö­re­tag i förs­ta för­äd­lings­le­det be­vil­jas 40 pro­cent och and­ra 50 pro­cent av de god­tag­ba­ra kost­na­der­na. Stöd be­vil­jas inte om stöd­be­lop­pet un­der­sti­ger 1500 euro.

Projektets finansiering

Fyll i upp­gif­ter om hur det är me­ning­en att pro­jek­tets kost­na­der ska fi­nan­si­e­ras en­ligt fi­nan­si­e­rings­typ­spe­ci­fi­ka­tio­nen. Sum­mor­na för kost­nads­be­räk­ning­en och den to­ta­la fi­nan­si­e­ring­en ska vara lika sto­ra. Fäl­ten med grå brak­grund in­ne­hål­ler form­ler som an­vän­da­ren inte kan re­di­ge­ra.

Un­der Öv­rig of­fent­lig fi­nan­si­e­ring an­ges Sö­ker man öv­rig of­fent­lig fi­nan­si­e­ring för åt­gär­den och/el­ler Har åt­gär­den fått öv­rig of­fent­lig fi­nan­si­e­ring. Om sö­kan­den tän­ker an­sö­ka om el­ler har be­vil­jats öv­rig of­fent­lig fi­nan­si­e­ring, klicka då på ru­tan, och ett fält öpp­nas ne­dan­för där man an­ger när­ma­re upp­gif­ter om den öv­ri­ga of­fent­li­ga fi­nan­si­e­ring­en.

Spa­ra upp­gif­ter­na ge­nom att klicka på Spa­ra i blan­ket­tens öv­re vänst­ra hörn, el­ler om du vill fort­sät­ta fyl­la i an­sö­kan på föl­jan­de sida, klicka då på Föl­jande. Då spa­ras blan­ket­tens upp­gif­ter och mel­lan­bla­det Mål­sätt­ning­ar öpp­nas.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARFö­re­tags­stöd28.4.2015