ANVISNING TILL MOTTAGARE AV FÖRETAGSSTÖD OM INLÄMNANDET AV UPPFÖLJNINGSUPPGIFTER

Uppdaterad 29.9.2017

Mål­upp­fyl­lel­sen be­skri­ver hur pro­jek­tet har lyck­ats. Upp­nå­en­det av må­len mäts med hjälp av upp­följ­nings­upp­gif­ter­na. Det är stöd­mot­ta­ga­rens skyl­dig­het att läm­na in upp­följ­nings­upp­gif­ter. Vil­ka upp­gif­ter som ef­ter­frå­gas be­ror på fö­re­ta­gets bransch. Fö­re­tag som pro­du­ce­rar ener­gi ska del­vis läm­na and­ra upp­följ­nings­upp­gif­ter än tu­rist­fö­re­tag.

Stöd­mot­ta­ga­ren re­gi­stre­rar ut­fal­let av upp­följ­nings­upp­gif­ter­na di­rekt i nät­tjäns­ten Hyr­rä så att de är till­gäng­li­ga för den be­hö­ri­ga NTM-cen­tra­len, Le­a­der­grup­pen och and­ra be­rör­da myn­dig­he­ter. In­sam­lan­det av upp­följ­nings­upp­gif­ter byg­ger på ar­ti­kel 71 i Eu­ro­pa­par­la­men­tets och rå­dets för­ord­ning (EU) nr 1305/2013, den s.k. lands­bygds­för­ord­ning­en.

UPPFÖLJNINGSUPPGIFTERNAS INNEHÅLL

Stö­dets fak­tis­ka verk­ning­ar kon­sta­te­ras på fli­ken ut­fall som fylls i med fö­re­ta­gets upp­gif­ter i sam­band med den sis­ta be­tal­nings­an­sö­kan och 2 år ef­ter den sis­ta ut­be­tal­ning­en. Det se­na­re gäl­ler en­bart åt­gär­der för vil­ka be­lop­pet av of­fent­ligt stöd över­sti­ger 5 000 euro vid slut­be­tal­ning­en. Fö­re­tags­stö­det har inga rap­por­te­rings­pe­ri­o­der även om ut­fall­sko­lum­nen på fli­ken ut­fall i Hyr­rä har en så­dan ru­brik.

I frå­ga om fö­re­tags­stöd fyl­ler man i siff­ror­na för ar­bets­till­fäl­len, om­sätt­ning, eko­no­miskt re­sul­tat och pro­duk­tions­mängd, all­tid en­ligt den ak­tu­el­la tid­punk­ten (el­ler det fö­re­gå­en­de året/bok­slu­tet). Stö­dets ver­kan räk­nas ut vid Mavi ge­nom att den siff­ra som gavs i ut­gångs­upp­gif­ter­na dras av från siff­ran vid upp­följ­nings­tid­punk­ten. Av den or­sa­ken är det vik­tigt att ut­gångs­upp­gif­ter­na är kor­rekt re­gi­stre­ra­de. Om du, när du re­gi­stre­rar ut­fal­let, mär­ker att ut­gångs­upp­gif­ter­na inte är kor­rekt ifyll­da ska du med­de­la det­ta till NTM-cen­tra­len.

Arbetstillfälle

I ut­fall­sko­lum­nen fyl­ler du i an­ta­let per­so­ner som just då ar­be­tar i fö­re­ta­get. Ar­bets­ta­gar­na upp­ges om­vand­la­de till hel­tids­an­ställ­ning­ar en­ligt ål­ders­grupp och kön. Här be­ak­tas allt ar­be­te som ut­förs i fö­re­ta­get, ock­så fö­re­ta­ga­rens/fö­re­ta­gar­nas ar­bets­in­sats.

När det gäl­ler an­nan fö­re­tags­verk­sam­het som be­drivs vid si­dan av jord­bru­ket an­teck­nar du bara ar­bets­till­fäl­le­na inom den be­rör­da and­ra fö­re­tags­verk­sam­he­ten i ta­bel­len.

Ar­bets­till­fäl­le­na kan vara på hel­tid el­ler del­tid och även sä­song­be­to­na­de. Ar­bets­till­fäl­le­na upp­ges om­vand­la­de till hel­tids­an­ställ­ning­ar. Om ett ar­bets­till­fäl­le är en halv­tids­an­ställ­ning är re­sul­ta­tet 0,5 nya ar­bets­till­fäl­len. Om ar­bets­till­fäl­let är en del­års­an­ställ­ning, mot­sva­rar en tre må­na­ders år­lig ar­bets­tid 0,25 ar­bets­till­fäl­len. På blan­ket­ten upp­ger du se­pa­rat män och kvin­nor som är yng­re än 29 år och 29 år el­ler äld­re.

Omsättning

I punk­ten om­sätt­ning an­teck­nas hur stor fö­re­ta­gets om­sätt­ning är ef­ter in­ve­ste­ring­en el­ler en an­nan ut­veck­lings­åt­gärd. Ut­fal­let upp­ges i sam­band med den sis­ta ut­be­tal­ning­en och två år ef­ter den. Här med­de­las fö­re­ta­gets hela om­sätt­ning.

När det gäl­ler an­nan fö­re­tags­verk­sam­het som be­drivs vid si­dan av jord­bru­ket an­teck­nas bara om­sätt­ning­en från den be­rör­da and­ra fö­re­tags­verk­sam­he­ten i ta­bel­len.

Ekonomiskt resultat

Det re­sul­tat av nä­rings­verk­sam­he­ten som ska föras in i ut­falls­punk­ten får man ge­nom att från de sam­man­lag­da skat­te­plik­ti­ga in­täk­ter­na från nä­rings­verk­sam­het dra av det sam­man­lag­da be­lop­pet av av­drag­ba­ra kost­na­der i be­skatt­ning­en av nä­rings­verk­sam­he­ten. Fö­re­tag med jord­bruks­be­skatt­ning an­teck­nar här från sin skat­te­bok­fö­ring vins­ten av den fö­re­tags­verk­sam­het som stö­det gäl­ler, dvs. ut­gif­ter­na (inkl. av­skriv­ning­ar) dras av från för­sälj­nings­in­koms­ter­na.

Turistföretag

När det är frå­gan om tu­rist­fö­re­tag som er­bju­der in­kvar­te­ring upp­ger man se­pa­rat an­ta­let bädd­plat­ser året om och an­ta­let sä­song­be­to­na­de bädd­plat­ser samt an­ta­let in­kvar­te­rings­dygn per år.

För tu­rist­fö­re­tag som er­bju­der pro­gram­tjäns­ter upp­ges pro­gram­tjäns­ter­nas om­fatt­ning ut­tryckt i an­ta­let kund­dygn och be­sö­ka­re per år.  An­ta­let be­sö­ka­re är det sam­man­lag­da an­ta­let kun­der.

Kund­dyg­nen/da­gar­na räk­nas ut på föl­jan­de sätt:
–    Om pro­gram­tjäns­ten va­rar 1-2 tim­mar och 10 kun­der del­tar i den, upp­kom­mer 0,25*10= 2,5 kund­dygn. Här är an­ta­gan­det allt­så att fyra oli­ka grup­per kan be­tjä­nas un­der en dag.
–    Om pro­gram­tjäns­ten va­rar 2-4 tim­mar (hal­va da­gen) och 20 kun­der del­tar i den, upp­kom­mer 0,5*20=10 kund­dygn. Två grup­per kan be­tjä­nas per dag.
–    Om pro­gram­tjäns­ten va­rar 5-8 tim­mar (hela da­gen) och 15 kun­der del­tar i den, upp­kom­mer 15 kund­dygn.
–    Om pro­gram­tjäns­ten va­rar fle­ra da­gar/dygn mul­ti­pli­ce­ras an­ta­let kun­der med an­ta­let dygn; en 5 da­gar lång guid­ning av 5 kun­der ger så­le­des 25 kund­dygn.

Företag i energibranschen

Fö­re­tag som pro­du­ce­rar för­ny­bar ener­gi (el­ekt­ri­ci­tet och/el­ler vär­me) upp­ger års­pro­duk­tio­nen av ener­gi.

Fö­re­tag om pro­du­ce­rar rå­ma­te­ri­al för bio­ener­gi upp­ger den år­li­ga mäng­den av pro­duk­ten som de säl­jer.

I de sis­ta punk­ter­na till­frå­gas alla fö­re­tag om nya pro­duk­tions­me­to­der som de ta­git i bruk och nya pro­duk­ter som de bör­jat pro­du­ce­ra un­der åt­gär­den.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARFö­re­tags­stöd28.4.2015