Sovellukseen on tukityypin lopullista hyväksyntä/ hylkäys -käsittelyä varten toteutettu muutamia tarkistusluetteloiden tarkisteita. Aktiiviviljelijä tarkiste tarvitaan komission raportointia varten ja myöhästymispäivät lopullisten tukien käsittelyä ja niiden laskentaa varten. Nämä tarkisteet viedään hakemuksille tuontantoon versiossa 1.24.0
Versiossa 1.25.0 toteutetaan vielä EU:n nuoren viljelijän tuen liitteisiin liittyvä tarkiste ja ympäristökorvaukseen ja luomuun liittyvä ylivoimaisen esteen tarkiste. Muut tarkistusluetteloiden mukaiset tarkisteet tullaan toteuttamaan tukityyppikohtaisesti vuoden 2016 tukien käsittelyyn.
Hakemusasian Tarkisteet ja päätöskäsittely -välilehti
Tarkisteet ja päätöskäsittely -välilehti sisältää työkalut lopullisen tukipäätöksen tekemiseen. Laskennan tuottamat huomautukset ovat näkyvillä näytön yläreunassa. Tämän jälkeen on Tarkisteet osio. Tukikohtaisista tarkisteista ja niiden käsittelystä löydät tarkemmat tiedot seuraavista artikkeleista.
Tarkisteet on käsiteltävä ennen kuin hakemukselle voi myöntää 1. erän maksuluvan, mutta hakemuksen hylkääminen on mahdollista myös ilman tarkisteiden läpikäyntiä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun jo ennen tarkisteiden läpikäymistä on selvää, että hakemus pitää hylätä.
Tarkisteissa on kolme tilaa: Kunnossa, Ei kunnossa ja Käsittelemätön. Tarkisteen merkitseminen ”Ei kunnossa” -tilaan tuo käsittelijälle mahdollisuuden ottaa kantaa kyseiseen asiaan tarkemmin. Tuki voidaan monessa tapauksessa myöntää, vaikka tarkiste onkin merkitty ”Ei kunnossa” olevaksi . Käsittelyssä oleva punainen väri voi tarkoittaa tuen hylkäämistä tai sitä että tarkisteen sisällä on jotain, mikä on vaatinut asian tarkempaa käsittelyä.
Pystyt käsittelemään tarkisteet, kun klikkaat tarkisteiden vasemmassa reunassa olevia kuvakkeita. ”Kunnossa”- kohta on merkkien vasemmassa reunassa oleva vihreä väkänen. Keskimmäinen punainen merkki tarkoittaa ”Ei kunnossa” ja vaatii lisäselvitystä tarkisteesta. Harmaa kysymysmerkki tarkoittaa, että tarkistetta ei ole vielä käsitelty.
HUOM! Älä muuta Ei kunnossa olevaa tarkistetta ”Kunnossa” olevaksi, vaikka toteat asian myöhemmän selvityksen jälkeen olevan kunnossa (esim. tarvittu liite palautetaan myöhemmin). ”Ei kunnossa” oleva tarkiste ei hylkää hakemusta vaan hylkäys on tehtävä vielä erikseen käsittelynäytön yläreunasta.
Tarkisteiden lisäksi välilehdellä on myös kommentointikentät omia muistiinpanoja varten sekä päätöstulosteelle tulevia käsittelijän päätöstekstejä varten.
Tarkistetekstin edessä olevasta pienestä nuolesta saat tarkisteesta tarkempaa lisätietoa. Nuolesta voit myös pienentää lisätietokentän pienemmäksi.
Aktiiviviljelijän tarkiste
Aktiiviljelijä tarkisteen kautta otetaan kantaa onko tuenhakija aktiiviviljelijä. Jos tuenhakija on ilmoittanut tukihakemuksella ”En hallinnoi” ja ei ole syytä epäillä tiedon oikeellisuutta, valitse kohta ”Kunnossa”. Kunnossa olevaan tarkisteeseen ei tarvitse enempää ottaa kantaa.
Jos tuenhakija on tukihakemuksellaan ilmoittanut hallinnoivansa lentoyhtiöitä, rautatieyhtiöitä, vesiyhtiöitä, kiinteistöyhtiöitä, pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajanalueita,valitse kohta ”Ei kunnossa”. Valinnan jälkeen aktivoituu ”Syy miksi tarkiste ei ole kunnossa”-valintalaatikko. Valitse tähän syy, miksi hakemus hyväksytään tai hylätään. Laatikon oikeasta reunasta saat valikon auki, josta voit valita tilaa koskevan syyn.
Jos kuulemisen kautta todetaan, ettei tuenhakija ole aktiiviviljelijä, merkitse tarkiste ”Ei kunnossa” ja valitse syy, miksi aktiiviviljelijän määritelmä ei täyty.
Lisätiedot -kenttään kirjoitetut huomautukset tulostuvat päätöstulosteelle.
Myöhästymispäivät
Jos tuenhakija on jättänyt hakemuksia myöhässä, lisäät myöhästymispäivien määrän sekä mahdollisen lisätiedon tarkisteeseen Myöhästymispäivien tarkistaminen ja merkitseminen.
Myöhästymisestä aiheutuvat seuraamukset merkitset Seuraamukset-tekstin alla oleviin kenttiin. Kohtaan A merkitset työpäivät, jotka hakemus on ollut myöhässä. Ohjelma laskee myöhästymisprosentin automaattisesti ja vähentää tukea.
Kohtaan B merkitset tiedon, jos hakemus on palautettu yli 25 kalenteripäivää myöhässä.
Jos hakemuksen myöhästyminen on johtunut ylivoimaisesta esteestä, merkitse rasti tarkisteen kyseiseen kohtaan. Tällöin laskenta ei huomioi myöhästymispäiviä tuen määrässä.
Päätöksen hyväksyminen, hylkääminen ja ratkaiseminen
Tukihakemuksen lopullinen päätöskäsittely avautuu ensimmäisenä luonnonhaittakorvaukseen, peltokasvipalkkioon, pohjoiseen hehtaaritukeen, yleiseen hehtaaritukeen ja kansalliseen nuorten viljelijöiden tukeen. Muihin tukiin päätöskäsittely avautuu tulevissa versioissa.
Ennen päätöskäsittelyä kaikki tarkisteet tulee olla käsitelty. Tämän jälkeen näytön oikeassa yläreunassa aktivoituu Hylkää hakemus ja Hyväksy hakemus -painikkeet. Hakemuksen hyväksyminen ja hylkääminen ovat maksajaviranomaisen tehtäviä ja ennen tätä hänen on tullut tehdä paperilla olevat tarkistusluettelon mukaiset tarkistukset ja sovelluksen tarkisteet.
Yllä olevan ensimmäisen käsittelyvaiheen jälkeen sovelluksessa aktivoituu painike, jolla voit ratkaista asian tai peruuttaa edellisen käsittelyvaiheen (hylkäys/hyväksyminen). Asian ratkaisemisen tulee tapahtua eri henkilön toimesta kuin asian hylkääminen/ hyväksyminen. Tällä toteutetaan sähköiselle hakemukselle ns. kahden silmäparin tarkastelu, joka on tukien maksamisen edellytys.
Tuen lopullinen maksu (2. erä) ei lähde maksuun ennen kuin molemmat vaiheet on toteutettu sovelluksessa. Kuntakäsittelyssä päätökselle tulostuu ainoastaan ensimmäisen vaiheen tehneen henkilön eli maksajaviranomainen nimi.
Hakemuksen hyväksymisen/ hylkäämisen ja ratkaisukäsittelyn tulee tapahtua virkasuhteessa olevan henkilön toimesta. Paperilla palautetetun hakemuksen tallentaja ja tallennuksen tarkastaja voivat tehdä myös molempia hakemuksen päätöskäsittelyn vaiheita.
Uusi tukisovellus - Maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoito -sopimuksen tallennusohje11.11.2015