Nytt 2016:
- Du kan inte ansöka om ny miljöförbindelse år 2016
- du kan ändå överföra en förbindelse eller en del av en förbindelse med blankett 160.
- Du kan frånträda förbindelsen utan återkrav med blankett 474.
-
- Du får inte lägga till ny förbindelseareal, bortsett från nyskiftesområden (högst 5 ha anmälan till förbindelsen i tilläggsuppgifterna om basskiftet) och 0,1 ha stora tillägg till ett basskifte.
- Du får byta eller frånträda skiftesspecifika åtgärder i vissa fall.
Ändringar i den anmälda arealen för skiftesspecifika åtgärder:
- Placering av flytgödsel i åker och återanvändning av näringsämnen och organiskt material: betalas för högst 60 % av förbindelsearealen.
- Hantering av avrinningsvatten: du får anmäla mer areal ännu år 2016
- Miljövårdsvallar:
- Skyddszoner: du får inte längre anmäla ny areal till förbindelsen år 2016, bortsett från avtal som löper ut.
- Fleråriga miljövallar: du får anmäla mer areal ännu år 2016.
- Åkernaturens mångfald:
- Fånggrödor: Betalas för högst 25 % av förbindelsearealen och ändringar i villkoren.
- Saneringsgrödor: Betalas för högst 25 % av förbindelsearealen och ändringar i villkoren.
- Växttäcke vintertid: Vissa växter duger inte längre som växttäcke år 2016 jämfört med år 2015.
En närmare beskrivning av ändringarna ingår i texterna.
Frånträdelse av miljöförbindelsen på grund av ändrad basnivå
Miljöförbindelsens basnivå ändrar när minimikravet ändras för fosforgödslingens del. Fosformängderna enligt förordningen om gödselfabrikat (JSMf 24/11) minskas på följande sätt:
- 350 kg/ha/5 år
→ 325 kg/ha/ 5 år inom jordbruket - 575 kg/ha/5 år
→ 560 kg/ha/ 5 år inom trädgårdsodlingen
På grund av ändringen får du frånträda din miljöförbindelse utan återkrav. Om du vill frånträda din förbindelse, ska du underrätta landsbygdsnäringsmyndigheten om saken med blankett 474 senast 15.6.2016.
1. Allmänna krav för en miljöförbindelse
Miljöförbindelsen är femårig. Minimiarealen för en förbindelse är fem hektar och för en gård som odlar trädgårdsväxter en hektar. Att ingå förbindelse innebär att du åtar dig att följa villkoren som gäller användning av gödselmedel och växtskyddsmedel i enlighet med minimikraven för miljöförbindelsen. Du åtar dig att genomföra åtgärden Balanserad användning av näringsämnen som gäller hela gården.
Du kan genomföra skiftesspecifika åtgärder på de ersättningsberättigande skiften som hör till förbindelsen. Arealen där den skiftesspecifika åtgärden genomförs kan variera årligen i överensstämmelse med villkoren för åtgärden. Det här gör det möjligt för dig att använda åtgärden ändamålsenligt med hänsyn till variationerna i gårdens produktion och växtföljden. För den skiftesspecifika åtgärden betalas en årlig ersättning för den areal du uppgett i samband med den samlade stödansökan.
Kravet för miljöförbindelse är att du avlägger en obligatorisk endagskurs. Kursen ska avläggas under de två första förbindelseåren. Du kan avlägga kursen antingen genom att delta i en utbildning som ditt eget samarbetsområde ordnar eller genom att självständigt tentera den på nätet. På kursen får du täckande information om de ändrade villkoren för miljöförbindelse och om alla åtgärder i landsbygdsutvecklingsprogrammet som gagnar miljön. Nättentamen kan du avlägga via en länk i Viputjänsten. Resultaten blir synliga i Viputjänsten senare under våren 2016.
Kravet för miljöförbindelsens basnivå är bland annat att följa tvärvillkorskraven. Guiden om tvärvillkor hittar du som webbversion på mavi.fi.
Ett krav för miljöförbindelsens basnivå är att bevara jordbruksmarken för direktstöd i ett sådant skick att den lämpar sig att ta i bruk som betesmark eller för odling utan att det krävs annat än sedvanliga jordbruksrutiner. De andra kraven för basnivån hittar du i förbindelsevillkoren i bilaga 3.
Styrningsområden
Stödregionerna AB och C begränsar inte valet av eller betalningen för miljöförbindelsensåtgärder. En del av miljövårdsvallarnas åtgärder och åtgärden Växttäcke vintertid i de s.k. styrningsområdena har mer krävande och kännbara villkor. Av den orsaken betalas ett högre stöd i dessa styrningsområden för växttäcke vintertid samt för skyddszoner och naturvårdsåker med vall som ingår i åtgärden miljövårdsvallar.
Styrningsområdet för skyddszoner och naturvårdsåker med vall ligger i huvudsak i landets södra delar (stödregion AB samt kustöarna), där odlingen av ettåriga grödor dominerar. Kustöarna ingår i styrningsområdet på basis av kustvattnets tillstånd.
Styrningsområdet för åtgärden Växttäcke vintertid följer i stora drag styrningsområdet för skyddszoner och naturvårdsåker med vall i Södra Finland, men sträcker sig längre norrut vid kusten i de områden där vattnets tillstånd i avrinningsområdena till stor del har försämrats.
Kartorna över styrningsområden finns på webbadressen mavi.fi → Stöd och service → Odlare → Karta över stöd- och styrningsområden.
Om en del av gårdens åkrar finns i ett styrningsområde och en del i ett annat område, tillämpas reglerna för styrningsområdet på de åkrar som ligger där.
2. Miljöförbindelsens innehåll
* Ladda ner tabellen i pdf-format
3. Gödsling enligt miljöförbindelsen
I överensstämmelse med miljöförbindelsens minimikrav får du på åkrarna använda högst de mängder kväve och fosfor som fastställts i förbindelsevillkoren. Studera förbindelsevillkoren på adressen www.mavi.fi → miljöersättning. Utöver förbindelsevillkoren ska du vid gödslingen också följa de krav för bl.a. spridning och lagring av stallgödsel som ingår i tvärvillkoren. Guiden om tvärvillkor finns också på adressen mavi.fi → tvärvillkor.
Utför både kväve- och fosforgödslingen skiftesvis på basis av odlad gröda, markens bördighet eller mullhalt och skördenivå, i enlighet med förbindelsevillkoren. I förbindelsevillkoren hittar du tabeller över kväve- och fosforgödsling av olika grödor.
Du kan begränsat öka de gödselmängder som anges i gödslingstabellerna utifrån den uppnådda skördenivån när det gäller odling av spannmål och oljeväxter. Denna skördenivå bestämmer du genom att fördela hela skörden av den aktuella grödan på gården på de skiften där grödan har odlats, eller genom att på annat sätt påvisa att skördemängden har fåtts från skiftet i fråga. Om du ökar gödslingen på basis av skördenivån, måste den skördenivå som utgör grund vara sådan att den har fåtts från skiftet något av de tidigare fem skördeåren. Kontrollera gödslingsnivåerna och de gödselmängder som är tillåtna vid justering på basis av skördenivån i förbindelsevillkoren. Justering på basis av skördenivån är skiftesspecifik. Om någon gröda på skiftet har gett en skörd som uppfyller villkoren och berättigar till justering på basis av skördenivån, får du på skiftet använda justering på basis av skördenivån också för en annan gröda. Justering på basis av skördenivån kan du tillämpa steglöst. Till höstsådda grödor får du inte ge tillskottskväve enligt justering på basis av skördenivån på hösten året för sådd. Om förbindelsevillkoren inte innehåller ett siffervärde för fosforgödsling får du inte använda justering på basis av skördenivån.
Du får inte gödsla svartträda, stubbträda och ettårig grönträda. Om du ändå sår höstsäd eller anlägger ett annat liknande växtbestånd på träda efter 15.7 eller på en ekologisk fokusareal odlar en gröda vars skörd du bärgar, får du gödsla skiftet enligt tabellerna. Flerårig grönträda får du gödsla också i samband med anläggandet.
Kvävegödsling
I de näringsämnen som använts vid kvävegödslingen ska du räkna in näringsämnena i såväl oorganiska som organiska gödselfabrikat och stallgödsel samt i andra ämnen som sprids på åkern, om de har uppgetts i varudeklarationen för gödselfabrikatet. Beakta det lösliga kvävet i stallgödsel och organiska gödselfabrikat i sin helhet.
Om du använder en fånggröda för ettåriga trädgårdsväxter får du öka kvävegödslingen för trädgårdsväxter med 20 kilogram per hektar. Så i detta fall fånggrödan senast 15.8. Du får inte gödsla fånggrödan. Möjligheten att öka kvävegödslingen kan inte användas för vitkål och brysselkål, baljväxter och purjolök eller för huvud- och bladsallat när du odlar två skördar.
Fosforgödsling
I de näringsämnen som du använt vid fosforgödslingen ska du räkna in näringsämnena i såväl oorganiska som organiska gödselfabrikat och stallgödsel samt i andra ämnen som sprids på åkern, om de har uppgetts i varudeklarationen för gödselfabrikatet och det sprids mer än 1 kg fosfor per hektar och år i näringsämnena. Beakta gödselmedlens totalfosfor vid gödslingen. Fosfor som sprids med kemiska ämnen avsedda för att binda fosfor (gips eller strukturkalk) räknas inte in.
Räkna in näringsämnena i stallgödseln i gödselmängderna på basis av antingen tabellvärden eller en stallgödselanalys. Tabellvärdena för stallgödsel hittar du i förbindelsevillkoren och i tvärvillkorsguiden. Använd endera tabellvärdena eller stallgödselanalysens värden när du räknar ut näringsämnena i stallgödsel enligt stallgödselslag. Beakta totalfosforn i stallgödsel och cellsaft från potatis fullt ut. Av totalfosforn i pälsdjursgödsel, kött- och benmjöl och matavfall från livsmedelsindustrin samt i bearbetat slam från slamavskiljare och slam från reningsverk ska du beakta 60 %. Beakta 40 % av totalfosforn i aska. Tillämpa de ovan nämnda reglerna för beräkning av totalfosforn på organiska gödselfabrikat på så sätt att du beaktar fosforn i ett organiskt gödselfabrikat utifrån den råvara som det finns mest av i gödselfabrikatet. Exempel: Om det gödselfabrikat du använder innehåller 73 % stallgödsel och 27 % slam från slamavskiljare och slam från reningsverk beaktas 100 % av gödselfabrikatets totalfosfor.
Om du inte kan bärga skörden ska du ändå beakta den fosfor som spridits på skiftet fullt ut nästa vår när du planerar och genomför gödslingen.
Vid fosforgödslingen kan du använda en fem års utjämningsperiod. Påbörja fosforutjämningen när den tillåtna årliga fosfornivån överskrids. Du kan påbörja utjämningsperioden också när fosformängden underskrider den tillåtna årliga mängden. För in datumen för utjämningsperiodens början och slut i de skiftesvisa anteckningarna.
Gör fosforutjämningen enligt jordbruksskifte. Om jordbruksskiftenas placering på basskiftet ändras under utjämningsperioden ska du följa med fosforutjämningen på basskiftesnivå. Räkna då ut den mängd fosfor som använts på basskiftet varje år genom att multiplicera fosformängden per hektar som använts för grödan på respektive jordbruksskifte med det aktuella jordbruksskiftets areal och addera dessa summor. Den maximala fosformängd som är tillåten för grödorna i fråga på basskiftet räknas ut på motsvarande sätt. Använd skillnaden mellan den tillåtna maximala fosformängden och den fosformängd som använts när du följer upp fosforutjämningen. Om skiftet inte odlas under den tid fosforutjämningen pågår anses det att skiftet inte förbrukar någon fosfor alls under året eller åren i fråga.
På skiften som är större än fem hektar ska gödslingen bygga på två eller flera markprover. Du kan planera och genomföra gödslingen antingen enligt de gödslingsskiften som representerar markproverna eller räkna ut gödslingen med användning av medeltalet eller det vägda medeltalet av de tillåtna maximala mängderna. Du kan inte räkna ut fosforgödslingen som ett medeltal för hela skiftet, om bördighetsklassen för fosfor i något markprov är så hög att det inte alls går att fosforgödsla den odlade grödan.
I gödslingstabellerna har det gjorts möjligt att använda högre fosformängder när du vid fosforgödslingen använder dig av enbart stallgödsel från husdjur. Stallgödselundantaget kan du tillämpa vid användning av fosfor på spannmål, oljeväxter och baljväxter i bördighetsklasserna tillfredsställande och god samt på ett- och fleråriga fodervallar i bördighetsklasserna försvarlig, tillfredsställande och god. Då du använder stallgödselundantaget får du tillämpa fosforutjämning men inte justering på basis av skördenivån. Stallgödselundantaget får du inte använda närmare ett vattendrag än 25 meter.
4. Växtskydd enligt miljöförbindelsen
Använd och lagra växtskyddsmedel enligt villkoren och anvisningarna på förpackningen. I förpackningspåskrifterna ingår begränsningarna för spridningen av vart och ett preparat. Dessutom ska du följa de allmänna principerna för integrerad bekämpning där det sägs att växtskyddsåtgärderna ska vara lönsamma ur ekonomi- och miljösynpunkt på så sätt att riskerna för människors hälsa och för miljön minimeras. För in växtskyddsmedlens namn, tidpunkten för användningen, målområdet, den gröda som är föremål för användningen, bruksmängderna, observerade sjukdomar och skadeinsekter, orsakerna till användningen samt andra genomförda växtskyddsåtgärder i skiftesbokföringen. Du får sprida växtskyddsmedel om du har avlagt examen enligt lagen om växtskyddsmedel eller om du fortfarande har en gällande utbildning enligt programperioden 2007-2013. Examen är fem år i kraft.
Allmänna principer för integrerad bekämpning:
1. Föregripande odlingstekniska alternativ för bekämpning och eliminering av växtskadegörare
- Tillämpa så mångsidig växtföljd som möjligt inom växtproduktionen.
- Använd lämplig odlingsteknik vid odlingen, bered till exempel rätt såbädd för grödan, välj lämplig tidpunkt för plantering eller sådd och lämplig planterings- eller såtäthet, så eventuellt i skyddssäd, använd helst reducerad bearbetning, gallring eller direktsådd.
- Använd i mån av möjlighet sorter som är resistenta mot växtskadegörare samt certifierat utsäde och plantmaterial.
- I balanserad växtproduktion ingår också behovsanpassad gödsling, kalkning, bevattning och dikning.
- Förhindra växtskadegörarnas spridning genom god odlingshygien, såsom regelbunden rengöring av maskiner och utrustning.
- Med hjälp av lämpliga växtskyddsåtgärder skyddar du betydelsefulla nyttoorganismer, såsom växtskadegörarnas naturliga fiender, och befrämjar förekomster av dem. Lämpliga växtskyddsåtgärder avser till exempel användning av skyddsområden innanför eller utanför odlings- och grönområdena.
2. Uppföljning av växtskadegörare
- Följ upp förekomsten av växtskadegörare med lämpliga metoder och adekvat utrustning. Uppföljningen kan bestå av fältgranskning, användning av befintliga system för varning, prognoser och tidig observation samt anlitande av rådgivare.
3. Beslut om växtskyddsåtgärd
- Bestäm på basis av resultaten från uppföljningen av växtskadegörare om du ska vidta växtskyddsåtgärder, vilka åtgärder du vidtar och när du vidtar dem.
- Som hjälp vid beslutsfattandet ska du i mån av möjlighet använda tröskelvärden för bekämpning av växtskadegörare, dvs. information om hur stor förekomsten av växtskadegörare ska vara innan det är ekonomiskt lönsamt att bekämpa dem.
4. Andra än kemiska växtskyddsmetoder
- Om du kan bekämpa växtskadegörare på ett tillfredsställande sätt med användning av biologiska, fysikaliska, mekaniska eller andra än kemiska metoder, använder du dem framom kemiska metoder.
5. Begränsning av användningen av växtskyddsmedel och bekämpningsåtgärder samt förhindrande av resistens
- Använd växtskyddsmedel och andra bekämpningsåtgärder bara när det är nödvändigt.
- Välj växtskyddsmedel så att det så bra som möjligt lämpar sig för objektet.
- Välj i mån av möjlighet ett sådant växtskyddsmedel som orsakar minst olägenheter för människors hälsa, andra än målorganismerna och för miljön. Minska användningen genom att förlänga intervallerna mellan behandlingarna eller behandla bara en del av växtligheten eller använd de minsta rekommenderade bruksmängderna för växtskyddsmedel när förhållandena är gynnsamma. Vid minskad användning ska du beakta att den risk som växtskadegörarna orsakar för växtligheten är godtagbar och att det inte uppstår resistens, dvs. risk för att det utvecklas stammar av växtskadegörare som är motståndskraftiga mot växtskyddsmedel.
- För att preparaten ska behålla sin effekt ska du använda växtskyddsmedel som hör till olika grupper av verksamma substanser så att resistens inte uppkommer.
6. Granskning av växtskyddsåtgärdernas resultat
- Grunda planeringen av växtskyddet på odlingshistorien samt på uppgifter om uppföljningen av växtskadegörare under tidigare år. Som stöd för planeringen använder du bokföringen där du för in uppgifter om användningen av växtskyddsmedel och förekomsten av växtskadegörare.
- På basis av bokföringen bör det gå att kontrollera hur väl de vidtagna växtskyddsåtgärderna har lyckats.
Den växtskyddsspruta som används för spridning av växtskyddsmedel på din gård måste testas. En ny växtskyddsspruta behöver inte testas förrän fem år efter att den skaffats, om växtskyddssprutan uppfyller kraven i statsrådets förordning om maskiners säkerhet (400/2008) och bestämmelserna i standardserien EN ISO 16119 eller, om när gäller växtskyddssprutor som skaffats före den 15 december 2011, om växtskyddssprutan uppfyller bestämmelserna i standardserien SFS-EN 12761. Traktorsprutor i yrkesmässigt bruk måste testas senast 26.11.2016 och därefter vart femte år. Om växtskyddssprutan har testats under programperioden 2007 – 2013, ska den testas följande gång fem år efter det senaste testet.
I tvärvillkoren ingår dessutom krav på bl.a. lagring av växtskyddsmedel. Dem hittar du i tvärvillkorsguiden (www.mavi.fi → tvärvillkor).
5. Gårdsspecifik åtgärd i miljöförbindelsen
Åtgärden Balanserad användning av näringsämnen är en obligatorisk åtgärd för den som ingått förbindelse om miljöersättning och den gäller gårdens alla åkerskiften. Att förbinda sig till miljöförbindelsens skiftesspecifika åtgärder förutsätter att stödtagaren genomför den gårdsspecifika åtgärden Balanserad användning av näringsämnen på hela sin åkerareal.
Åtgärden riktar sig mot ersättningsberättigande skiften. Ersättning betalas inte för trädesmark, skyddszoner, naturvårdsåker med vall, gröngödslingsvallar, mångfaldsåkrar, åkrar för tranor, gäss och svanar, avtal om våtmark, avtal om jordbruksnaturens mångfald och vård av landskapet.
Balanserad användning av näringsämnen är en gårdsspecifik åtgärd som genomförs årligen och vars villkor gäller alla som ingått förbindelse om miljöersättning:
- Gör före det första förbindelseårets slut upp en femårig växtföljdsplan för användningen av skiftena. Planen ska omspänna hela förbindelseperioden. Växtföljdsplanen är en preliminär plan över de grödor som ska odlas på skiftena under förbindelseperioden eller över annan åkeranvändning. Gör upp växtföljdsplanen så att den gäller de jordbruksskiften du besitter under det första förbindelseårets växtperiod. Lämna in växtföljdsplanen till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 2.5.2016 om du ingick förbindelse om miljöersättning år 2015.
- Utarbeta en odlingsplan före varje växtperiods början. Den här odlingsplanen som görs upp årligen preciserar den femåriga växtföljdsplanen och kan avvika från den. I den årliga odlingsplanen uppger du de växtarter som du har planerat odla på basskiftets olika jordbruksskiften och den planerade gödslingen vad gäller gödselmängder och gödselslag. Odlingsplanen är en preliminär plan och dess innehåll ska preciseras i samband med sådden.
- Låt utföra markkarteringar av gårdens odlade åkrar regelbundet med fem års mellanrum med tanke på genomförandet och uppföljningen av gödslingen. Resultatet från den nya markkarteringen ska vara tillgängligt före följande gödslingsgång. Ta prover av icke odlade åkrar och trädesåkrar samt av andra åkrar som börjar odlas under den växtperiod då du inleder odlingen. I fråga om åkrar som kommer i din besittning kan du också använda en gällande markkartering som den tidigare innehavaren har låtit utföra. Om du ingår en miljöförbindelse och inte tidigare har förbundit dig till miljöstödssystemet, måste du utföra en markkartering som uppfyller villkoren före slutet av det första förbindelseåret. Om skiftet ännu saknar markkartering gödslar du enligt värdena för mullrika jordar när det gäller kväve och enligt värdena för bördighetsklassen god när det gäller fosfor.Ta minst ett prov per basskifte till markkarteringen, om basskiftet är större än 0,5 hektar. Om basskiftet är större än fem hektar ska du ta ett prov per varje påbörjad fem hektar. På skiften som är 0,5 hektar eller mindre kan du använda samma markkarteringsprov som för skiftet intill. Med ett intilliggande skifte avses ett skifte som har gemensam gränslinje med skiftet eller där skiftena avskiljs av en väg eller ett dike. Ta ett prov av enskilda basskiften som är 0,5 hektar eller mindre eller använd värdena för mullrika jordar vid kvävegödslingen och värdena för god bördighetsklass vid fosforgödslingen. Vid linjeprovtagning räcker det med ett prov per varje påbörjad tio hektar. Om det har tagits fler prov av ett basskifte än den minsta provtagningsfrekvensen förutsätter, ska du använda de nyaste markproverna som grund för gödslingen. Varje prov som ingår i markkarteringen ska bestå av minst sju delprov. Proverna ska jämnt representera hela skiftet. Ta proverna från hela bearbetningsskiktets djup.
- För i de skiftesvisa anteckningarna in grundläggande information om åkerskiftet samt uppgifter om de årliga odlingsåtgärderna och de uppgifter som förbindelsens skiftesspecifika åtgärder förutsätter. I den grundläggande informationen om skiftet ska du anteckna skiftets placering och förhållandena på skiftet samt uppgifter om kalkning, dikesrenar, skyddsremsor, mångfaldsremsor, grödor, bearbetning, gödsling, växtskydd, observerade sjukdomar och skadegörare, bevattning, miljöskyddsåtgärder som vidtagits och andra motsvarande uppgifter. Uppgifterna som samlats från olika källor kan du förvara och spara separat som egna dokument eller kartor. Läs mer om kraven på skiftesanteckningar i förbindelsevillkoren.
- Gör ett kvalitetstest av åkerjorden före utgången av det tredje förbindelseåret genom att fylla i en självbedömningsblankett för alla basskiften över 0,5 hektar som är i din besittning under det innevarande förbindelseårets växtperiod. Gör kvalitetstest av ett skifte om du inte har skiften som är större än 0,5 hektar. Spara självbedömningsblanketterna på gården. Självbedömningsblanketten (blankett 480) som hör samman med kvalitetstestet av åkerjorden hittar du på webbplatsen suomi.fi/blanketter. Du kan också använda ProAgrias motsvarande blankett. Förvara självbedömningsblanketterna (Blankett 480) hos dig och lämna in dem till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
- Uppfyll kravet på endagsutbildning för miljöförbindelsen genom att delta i den endagskurs som ditt samarbetsområde ordnar eller genom att avlägga en nättentamen i Viputjänsten. En uppgift om att utbildningskravet har uppfyllts på godkänt sätt för din del hittar du i Viputjänsten i avsnittet för uppgifter om gårdsbruksenheten på senvåren 2016. Utbildningskravet ska du uppfylla inom de två första förbindelseåren. Om du ingick förbindelse år 2015 ska du uppfylla utbildningskravet senast 30.4.2017.
- Lämna en skyddsremsa, om basskiftet gränsar till ett vattendrag. Längs den kant av skiftet som ligger mot vattendraget ska det finnas en minst tre meter bred skyddsremsa. På de andra kanterna av basskiftet kan du för att främja naturens mångfald anlägga högst tre meter breda mångfaldsremsor som ingår i odlingsväxtens areal. Uppgifter om vattendrag får du i registret över vattenfåror i Viputjänsten. Skyddsremsan ska vara täckt av flerårig vall-, gräs- eller ängsväxtlighet. Du får varken bearbeta, gödsla eller behandla skyddsremsan med växtskyddsmedel. Du får bärga skörden från en skyddsremsa och sköta den genom betesgång.Du kan anlägga en mångfaldsremsa med frön av vall-, gräs-, ängs-, vilt- eller landskapsväxter. Du kan också odla samma gröda som på resten av skiftet, men då sköter du mångfaldsremsan genom att lämna en högst tre meter bred obärgad remsa längs skiftets kant eller kanter. Sköt mångfaldsremsan på samma sätt som en skyddsremsa.
6. Miljöförbindelsens skiftesspecifika åtgärder
6.1 Placering av flytgödsel i åkermark
Åtgärden kan du genomföra på ett skifte eller en del av ett skifte som ingår i förbindelsen och där det är tillåtet att sprida stallgödsel och organiska gödselfabrikat. Sprid flytgödsel, urin, flytande fraktion som separerats från flytgödsel eller flytande organiskt gödselfabrikat med hjälp av anordningar som placerar eller myllar ner. Sprid minst 20 m³ material per hektar och år. Du behöver inte genomföra åtgärden varje år. För in spridningsmängden och spridningsarealen för gödselmedlet i de skiftesvisa anteckningarna. Uppmärksamma att kväve- och fosformängderna i flytgödsel, urin och organiska gödselfabrikat är förenliga med miljöförbindelsens gödslingsbegränsningar och för in dem i skiftesbokföringen. Spara stallgödselanalysen och varudeklarationen som visar näringsinnehållet i ett organiskt gödselfabrikat på gården.
Sprid flytgödseln eller urinen med en anordning som skär ett snitt i åkerns yta dit flytgödseln rinner eller sprutas ner. Det är också godtagbart att använda ett myllningsaggregat som är kopplat till den enhet som sprider flytgödsel eller urin.
Anmäl de skiften där du genomför åtgärden till kommunen årligen på hösten, senast 31.10. Åtgärden behöver inte genomföras varje år. Påvisa anskaffningen av stallgödsel från något annat ställe än din egen gård och mängden stallgödsel med hjälp av ett överlåtelseavtal (t.ex. blankett 465L), ett betalningskvitto eller en fraktsedel som bilaga till höstens anmälan. Om du inom åtgärden använder enbart stallgödsel eller gödselmedel som tagits emot till gården ska du i höstanmälan uppge högst den mängd som du har anmält att du tagit emot i överlåtelseavtalet eller en annan bilaga till höstanmälan. Försäkra dig också om att din skiftesbokföring motsvarar uppgifterna i höstanmälan och bilageblanketten till den.
För placering av flytgödsel i åker betalas miljöersättning för högst 60 procent av den ersättningsberättigande åkerarealen som omfattas av miljöförbindelsen.
Obs! Vid ekologisk produktion kan man inte betala ersättning för spridning av sådana gödselfabrikat som är förbjudna inom ekoproduktionen.
Organiska gödselfabrikat som godkänns inom åtgärden Placering av flytgödsel i åker
Nationella typbeteckningar för gödselfabrikat på basis av jord- och skogsbruksministeriets förordning om gödselfabrikat (1051/2011):
- 1B1 8 Organisk gödselmedelslösning av animaliskt ursprung
- 1B2 4 Organisk gödselmedelslösning
- 1B3 2 Tångextrakt
- 1B3 4 Humuspreparat eller – extrakt
- 1B3 5 Vattenlösning eller oljeemulsion med alkohol
- 1B3 6 Växtextrakt
- 1B3 7 Aminosyrapreparat
- 1B4 1 Melassextrakt
- 1B4 2 Vinass och vinassextrakt
- 1B4 3 Cellsaft från potatis
- 1B4 4 Rejektvatten
- 3A2 6 Syrebehandlat och stabiliserat reningsverksslam
- 3A2 7 Förmultningsrest till jordförbättring
- 3A5 1 Kalkstabiliserat reningsverksslam
- 3A5 2 Rötrest
- 3A5 3 Förmultnat reningsverksslam
- 3A5 7 Kemiskt oxiderat reningsverksslam
6.2 Återanvändning av näringsämnen och organiska material
Åtgärden kan du genomföra på skiften eller delar av skiften som ingår i förbindelsen och där det är tillåtet att sprida stallgödsel och organiska gödselfabrikat. Inom ramen för den här åtgärden kan du sprida näringshaltigt organiskt material vars torrsubstanshalt är minst 20 procent. De material som används ska vara organiska gödselfabrikat, jordförbättringsmedel eller växtunderlag enligt lagen om gödselfabrikat (539/2006), fast gödsel som skaffats från en annan gård för nyttobruk eller torr fraktion som separerats från stallgödsel. De material som du använder, bortsett från fast gödsel, ska vara godkända på basis av JSM:s förordning om gödselfabrikat (24/11) och ingå i den förteckning över gödselfabrikats typbeteckningar som förs av Evira. Stallgödsel, torv, halm, slåtterrester eller motsvarande material från din egen gård eller ett sådant företag i sammanslutningsform där du är delägare berättigar inte till ersättning. På de skiften för vilka du ansöker om ersättning ska mängden som sprids vara minst 15 m³ om året.
Du ska med hjälp av överlåtelseavtal (t.ex. blankett 465L), betalningskvitto eller fraktsedel som bilaga till höstens anmälan kunna påvisa anskaffningen av material utanför gården och mängden material. För in spridningsmängden för gödselmedlet och arealen i de skiftesvisa anteckningarna. Uppmärksamma att mängderna kväve och fosfor i de organiska material som spridits är förenliga med miljöförbindelsens gödslingsbegränsningar och för in dem i skiftesbokföringen. Spara stallgödselanalysen och varudeklarationen som visar det organiska materialets innehåll av näringsämnen på gården. Uppge i höstanmälan högst den mängd stallgödsel eller gödselmedel som du har anmält att du tagit emot i överlåtelseavtalet eller en annan bilaga. Försäkra dig också om att din skiftesbokföring motsvarar uppgifterna i höstanmälan och bilageblanketten till den.
Anmäl de skiften där du genomför åtgärden till kommunen årligen på hösten, senast 30.10. Åtgärden behöver inte genomföras varje år.
För återanvändning av näringsämnen och organiska material betalas miljöersättning för högst 60 procent av den ersättningsberättigande åkerarealen som omfattas av miljöförbindelsen.
Vid ekologisk produktion kan man inte betala ersättning för spridning av sådana gödselfabrikat som är förbjudna inom ekoproduktionen.
Organiska gödselfabrikat som godkänns inom åtgärden Återanvändning av näringsämnen och organiska material
Nationella typbeteckningar för gödselfabrikat på basis av jord- och skogsbruksministeriets förordning om gödselfabrikat (1051/2011):
- 1B1 Organiska gödselmedel av animaliskt ursprung
- 1B2 Organiska gödselmedel av icke animaliskt ursprung
- 1C1 5 Kött- och benmjöl eller bearbetat animaliskt protein med kaliumsulfat tillägg
- 3A1 Jordförbättringsmedel
- 3A2 Organiska jordförbättringmedel
- 3A5 Biprodukter som används som sådana som jordförbättringsmedel
- 5A1 Torv
- 5A2 1 Gödslad och/eller kalkad lösjord
- 5A2 2 Kompostjord
- 5A2 3 Jord från rotfrukter
- 5A2 7 Tekniskt bearbetad lösjord
6.3 Hantering av avrinningsvatten
Åtgärden kan du genomföra på åkerareal som ingår i miljöförbindelsen, där det har byggts reglerbar dränering, reglerbar underbevattning eller ett system för återanvändning av torrläggningsvatten och som ligger
- på sur sulfatjord i tillrinningsområdet för ån Sirppujoki, i tillrinningsområdena för de åar som mynnar ut i Limingoviken eller i området mellan dessa tillrinningsområden.
- på torv- och mulljordar.
- på åkerskiften som omfattats av ett gällande avtal om specialstöd för hantering av avrinningsvatten enligt tidigare programperioder.
För ett skifte kan du välja bara den ena av följande åtgärder:
- Skötsel av reglerbar dränering när reglerbrunnar eller andra fördämningsanordningar har installerats på skiftet för att reglera höjden på vattenytan.
- Skötsel av reglerbar underbevattning eller återanvändning av torrläggningsvatten, när dikesbevattningen och den reglerbara dräneringen sker via täckdikningssystemet eller när avrinningsvattnet från åkerområdet lagras i en separat bassäng varifrån det under torrperioder leds tillbaka till åkern som bevattningsvatten.
Sura sulfatjordar och torv- och mulljordar
Om det inte tidigare har konstaterats att åkerskiftet ligger på sur sulfatjord ska du ta ett jordprov av skiftet och skicka det för analys. Torv- och mulljordar ska konstateras på basis av markkarteringar. Vid provtagningen ska du följa den provtagningstäthet som föreskrivs för markkartering. Du kan genomföra åtgärden om skiftets jordart till största delen är den ovan nämnda. Närmare instruktioner om provtagningen ingår i förbindelsevillkoren. Lämna in analysresultatet till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 30.9 under den växtperiod då du för första gången åtog dig att genomföra åtgärden för hantering av avrinningsvatten.
Se till regleringen av fördämningshöjden och den eventuella användningen av bevattningsvatten samt att anläggningarna är i skick. För bok över skötseln där du antecknar reglerings-, skötsel- och underhållsåtgärderna. Åtgärden ska genomföras på samma skifte från det att skötseln inleds fram till förbindelseperiodens slut. Du kan också föra in uppgifterna i de skiftesvisa anteckningarna.
Du förbinder dig till åtgärdens villkor från förbindelseårets ingång (1.5). Du ska senast 15.6.2016 separat uppge de åkerarealer som hör till åtgärden på blankett 463 och lämna in följande bilagor till kommunen senast 30.9:
- en kopia av täckdikningsplanens karta över dräneringssystemet
- markkartering (eller ett annat analysresultat som klarlägger jordarten)
- analysresultatet för sura sulfatjordar.
Du kan uppge areal till åtgärden under de två första förbindelseåren.
6.4 Miljövårdsvallar
En skyddszon kan du anlägga på åkerskiften som ligger i ett Naturaområde, grundvattenområde, längs vattendrag eller utfallsdiken eller som gränsar till en våtmark som sköts med miljöavtal. I skärgårdsområdena i styrningsområdet för skyddszoner och naturvårdsåker med vall kan du dessutom anlägga skyddszon på vilket åkerskifte i miljöförbindelsen som helst. En skyddszon ska vara över tre meter bred och bestå av flerårig ogödslad vall som inte behandlas med växtskyddsmedel. Du kan anmäla skyddszon bara det första året i förbindelseperioden, bortsett från situationer där ett avtal om miljöspecialstöd från föregående period har upphört att gälla för skiftet, dvs. du kan anmäla en areal i ett avtal om skyddszon eller en areal i ett avtal om naturens mångfald som gäller åker som skyddszonvall, och långvarig vall på torvåker som flerårig miljövall, om avtalet upphör att gälla våren 2016 och avtalsarealen uppfyller de krav som miljöförbindelsevillkoren ställer. Efter anmälan ska du bevara den berörda åtgärdsarealen på samma skifte fram till förbindelseperiodens slut.
Efter anläggandet får du varken bearbeta, gödsla eller behandla området med växtskyddsmedel. Du får gödsla växtligheten bara i samband med anläggandet i enlighet med minimikraven. Slå växtligheten och forsla bort den från skiftet under växtperioden. Djur får också gå på bete där. Slåtter och bärgning av växtligheten på våren är inte en tillräcklig åtgärd.
För in uppgifter i de skiftesvisa anteckningarna om åtgärderna för anläggande och skötsel av skyddszoner, förstörd växtlighet, bekämpning av flyghavre eller andra ogräs och anläggande av ny växtlighet.
Som flerårig miljövall kan du uppge ett jordbruksskifte där det växer vall eller som ska anläggas med vall, som ligger antingen på ett grundvattenområde eller på sur sulfatjord eller vars jordart är torv eller mulljord. Miljövallar på sura sulfatjordar kan anläggas i de områden som ligger i tillrinningsområdet för ån Sirppujoki, i tillrinningsområdet för de åar som mynnar ut i Limingoviken eller i området mellan dessa tillrinningsområden.
Du kan första gången uppge flerårig miljövall i uppgifterna om jordbruksskiften i Viputjänsten (eller på blankett 102B) det första eller andra året i förbindelseperioden. På det skifte du uppgett måste du odla vall- och gräsväxter fram till förbindelseperiodens slut. Vallväxtlighet får du förnya bara genom direktsådd, dvs. utan bearbetning. På skiftet får du täckdika, kalka, gräva och rensa utfallsdiken samt vidta andra kortvariga åtgärder som förbättrar markstrukturen och vattenhushållningen. Så flerårig vall i stället för förstörd vallväxtlighet genast när det är möjligt. Bärga växtligheten årligen. Du får ta till vara växtligheten och ha djur på bete där. Du kan gödsla växtbeståndet enligt miljöförbindelsens gödslingsbegränsningar.
Sura sulfatjordar: Om det inte tidigare har konstaterats att åkerskiftet ligger på sur sulfatjord ska du ta ett jordprov av skiftet och skicka det för analys. Torv- och mulljordar ska konstateras på basis av markkartering. Vid provtagningen ska du följa den provtagningstäthet som föreskrivs för markkartering. Närmare instruktioner om provtagningen hittar du i förbindelsevillkoren. För fleråriga miljövallar som anläggs på torv- och mulljordar ska det finnas markkartering av jordarten. Lämna in analysresultaten för sur sulfatjord eller markkarteringens analysresultat till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 30.9 under den växtperiod då du för första gången uppger flerårig miljövall för skiftet.
Du kan anlägga vall på naturvårdsåker eller också kan du uppge gamla vallar som utvecklats till vallar med många arter som sådana. Naturvårdåkrar med vall kan vara hela basskiften eller jordbruksskiften. Du kan också anlägga dem som över tre meter breda remsor längs skiftenas kanter, framför allt på kanterna mot syd och väst samt i mitten av stora öppna fält. Bevara naturvårdsåker med vall på samma skifte minst två växtperioder. Om din gård ligger i ett styrningsområde kan du anmäla högst 20 procent av åkerarealen i förbindelsen som naturvårdsåker med vall. Om du anmäler mer naturvårdsåker med vall än så, sköter du hela arealen enligt villkoren för naturvårdsåker med vall, men för den areal som överstiger 20 procent betalas ingen ersättning för dem. I övriga Finland får du ersättning för naturvårdsåker med vall som du uppgett på upp till 5 procent av gårdens förbindelseareal. Om du också har mångfaldsåkrar kan den sammanlagda arealen av mångfaldsåkrar och naturvårdsåker med vall som betalas ersättning vara högst 20 procent i ett styrningsområde och högst 15 procent i resten av Finland.
Anlägg växtligheten på naturvårdsåker med vall genom sådd av frön av fleråriga vall- eller gräsväxter. Du kan anlägga växtbeståndet redan året innan i skyddssäd eller tillsammans med en annan skyddsgröda eller genom sådd i stubben. Fröblandningen får innehålla högst 20 procent frön av kvävefixerande växter. I samband med att växtbeståndet anläggs är det möjligt att gödsla enligt miljöförbindelsens gödslingsbegränsningar. Kom ihåg att slå växtligheten vartannat år. Du får bärga den slagna växtligheten och utnyttja den ekonomiskt. Djur får också gå på bete på området.
På naturvårdsåkrar med vall får du inte använda växtskyddsmedel efter det att växtligheten har anlagts, och du får inte bearbeta dem utom i samband med att växtligheten anläggs eller avslutas. Naturvårdsåker med vall får avslutas tidigast efter den andra växtperioden från den 1 september, eller från den 15 juli när du avslutar växtligheten för att så grödor som sås på hösten. Då är det tillåtet att använda växtskyddsmedel. Ha som ambition att avsluta växtligheten först följande vår. Om du inte sår ett nytt växtbestånd på hösten efter den andra växtperioden ska du utföra bearbetningen så sent som möjligt.
På naturvårdsåker med vall får du täckdika, kalka, gräva och rensa utfallsdiken samt vidta andra kortvariga åtgärder som förbättrar markstrukturen och vattenhushållningen. Växtlighet som skadats eller förstörts i samband med de ovan nämnda åtgärderna ska du beså med vall- eller gräsväxter genast när omständigheterna medger det.
6.5 Växttäcke vintertid
I samband med åtgärden håller du i styrningsområdet minst 20, 40, 60 eller 80 procent av din gårds sammanlagda areal av basskiften som ingår i miljöförbindelsen täckta med växtlighet utanför växtperioden. Till minimiväxttäcket (20 %) duger reducerad höststubbearbetning på skiften med spannmål, oljeväxter, bovete, frökryddor, spånadslin och bondböna, om du utför bearbetningen genom att köra en gång med kultivator, tallriksharv, s-pinnharv, spadrullharv eller rulluftningsaggregat. På arealer som överstiger minimiväxttäcket 20 % ska du däremot ha växande gröda eller stubb av grödan (äkta växttäcke). Arealen med växttäcke kan variera årligen, förutsatt att minimiarealen om 20 % fullgörs varje år efter det att du har förbundit dig att genomföra åtgärden Växttäcke vintertid.
Utanför styrningsområdet ska minst 20, 40 eller 60 procent av din gårds sammanlagda areal av basskiften som ingår i miljöförbindelsen ha växttäcke utanför växtperioden. Utanför styrningsområdet kan du uppfylla alla procentnivåer för växttäcke antingen med den ovan nämnda reducerade höststubbearbetningen eller med äkta växttäcke. Minimiväxttäcket (20 %) måste fullgöras varje år efter det att du har förbundit dig att genomföra åtgärden växttäcke vintertid.
Följande skiften kan godkännas ingå i äkta växttäcke och minimiväxttäcke (betalas ersättning för växttäcke):
- fleråriga odlade vallar, ettåriga vallar och rörflen som bevaras över vintern
- fleråriga trädgårdsväxter och kummin
- stubb och direktsådd i stubb av spannmål, oljeväxter, bovete, frökryddor och spånadslin samt bondböna, ärt och lupin
- odling av fånggrödor, om du bevarar växtligheten till följande vår
- höstråg, rågvete, höstvete, speltvete och andra höstsådda sädesslag, höstraps, höstrybs och andra höstsådda oljeväxter samt andra höstsådda grödor och lin och hampa som bärgas på våren.
Bortsett från stubb kan ett växtbestånd som förstörs på kemisk väg inte uppfylla kravet på växttäcke.
Du kan uppfylla kravet på växttäcke också med träda som har besåtts med höstsäd eller en höstoljeväxt eller som är täckt av vall eller stubb.
Från och med 2016 får du inte utöka procentandelen växttäcke med jordbruksskiften för vilka har anmälts
- skyddszon
- flerårig miljövall
- vall på naturvårdsåker
- gröngödslingsvall
- mångfaldsåkrar
- åtgärden användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter
- tidigare programperioders avtalsarealer: skyddszoner, långvarig vallodling på torvåkrar och effektiverad minskning av näringsbelastningen
Bevara växttäcket på skiftet fram till bearbetningen före sådd eller motsvarande odlingsåtgärd. Sträva efter att placera de växttäckta skiftena på åkerskiften som gränsar till vattendrag och utfallsdiken eller på andra skiften som är viktiga för vattenskyddet.
6.6 Användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter och sättpotatis
Inom ramen för åtgärden åtar du dig att täcka raderna av ettåriga trädgårdsväxter och raderna av eller radmellanrummen mellan fleråriga växter och certifierad sättpotatis på de anmälda jordbruksskiften som ingår i miljöförbindelsen. Bortsett från kummin kan du välja åtgärden för alla skiften med trädgårdsväxter och skiften för produktion av certifierad sättpotatis där det är möjligt att genomföra åtgärden. Den certifierade sättpotatisen ska vara officiellt granskad och godkänd inom Europeiska unionen och du ska ha ett garantibevis som beviljats av ursprungslandets myndighet. Hänför åtgärden separat till de skiften där du ämnar genomföra åtgärden då du lämnar uppgifter om jordbruksskiften i Viputjänsten (eller på blankett 102B). Du kan variera arealen där åtgärden genomförs enligt odlingssituationen varje år. Du måste ändå varje år under hela förbindelseperioden ha minst ett skifte med en sådan gröda för vilken du anmäler den här åtgärden.
Täck markytan invid rader med ettåriga trädgårdsväxter med halm, flis, gräsklipp, biologiskt nedbrytbar plast, täckpapper eller annat organiskt material som är oskadligt för jordmånen. Täck raderna och markytan i radmellanrummen med halm på arealen för produktion av certifierad sättpotatis.
Täck markytan längs raderna med fleråriga växter med halm, flis, vass- eller gräsklipp, biologiskt nedbrytbar plast eller annat organiskt material, täckpapper eller grästäcke som klipps. Täck radmellanrummen antingen med grästäcke som anläggs i radmellanrummen och klipps eller med annat organiskt täckmaterial som är oskadligt för jordmånen. På ett skifte kan du täcka bara raderna eller radmellanrummen eller hela skiftet.
Uppfyll kravet på marktäckning av ettåriga trädgårdsväxter före slutet av juni. För växter som kräver förgröda samt för sallatsväxter, kinakål, blomkål eller broccoli ska du uppfylla kravet på marktäckning före slutet av juli. Marktäckningen ska bevaras fram till skörd och för fleråriga växter under alla de år växten odlas.
6.7 Åkernaturens mångfald
I samband med åtgärden kan du få ersättning när du anlägger gröngödslingsvallar eller mångfaldsåkrar eller odlar fånggrödor eller saneringsgrödor.
Med fånggröda avses ett växtbestånd som använder näringsämnen som blir kvar i marken efter den egentliga ettåriga odlingsväxten och näringsämnen som frigörs från resterna av odlingsväxten eller från marken. Växtbeståndet skyddar också marken genom att öka växttäcket efter det att odlingsväxten har bärgats.
Du kan så fånggrödan:
- som bottengröda till odlingsväxten i samband med sådden
- senast på spannmålens broddstadium till exempel i samband med ogräsharvning
- efter eller strax före skörden av odlingsväxten, dock senast 15.8 (möjligt för tidig potatis och tidiga grönsaker).
Du kan använda fånggröda på en åkerväxt eller trädgårdsväxt som du odlar som ettårig, dock inte på vallväxter. Fånggrödan kan vara italienskt rajgräs eller annat gräs, klöver eller en annan vallbaljväxt. Oljeväxter godkänns inte längre som fånggrödor, utom för ettåriga trädgårdsväxter där du kan odla också honungsfacelia, oljerättika eller bearbetningsrädisa som fånggröda. Växtligheten ska täcka hela jordbruksskiftet. Du får inte anlägga flerårig vall, vall på naturvårdsåker, flerårig miljövall, gröngödslingsvall eller följande års odlingsväxt med hjälp av en fånggröda. Växtligheten får du bearbeta eller plöja in tidigast 1.10. Ett växtbestånd med fånggröda får du avsluta på kemisk väg tidigast 15.9.
Du kan använda spannmål som fånggröda för tidig potatis eller tidiga grönsaker. Du kan så fånggrödan på en areal där det har odlats tidig potatis eller tidiga grönsaker efter att dessa växter har skördats eller strax före skörden. I detta sammanhang är det möjligt att bearbeta skiftet.
På en areal där det odlas andra åkerväxter eller trädgårdsväxter kan du så fånggrödan i samband med sådden av växten i fråga eller senast i dess brodd- eller plantstadium i samband med ogräsharvning eller motsvarande.
Miljöersättning för fånggrödor betalas för högst 25 procent av den ersättningsberättigande åkerarealen som omfattas av miljöförbindelsen.
Gröngödslingsvall är ett led i gårdens växtföljd. Anlägg växtbeståndet antingen i början av växtperioden eller året innan tillsammans med skyddssäd eller en annan skyddsgröda. Använd frön av vall- eller gräsväxter och kvävefixerande växter för att anlägga gröngödslingsvallen. Av vikten på det frö som används för anläggning av gröngödslingsvall ska minst 20 procent bestå av frön av kvävefixerande växter.
Du får avsluta gröngödslingsvallen före sådd av höstsäd eller höstoljeväxter. Om du sår följande odlingsväxt på våren får du avsluta gröngödslingsvallen tidigast den 1 september och bearbeta den tidigast den 1 oktober. Gröngödslingsvallen får avslutas på kemisk väg. Du får uppge samma jordbruksskifte som gröngödslingsvall högst tre år i rad. Gröngödslingsvall som anlagts före år 2015 får finnas på skiftet sammanlagt i högst tre år efter anläggandet.
Som saneringsgröda kan du uppge oljerättika, vitsenap, tagetes eller blandningar av dem. Också bearbetningsrädisa betraktas som oljerättika. Så saneringsgrödan på våren och gödsla den enligt den gödslingsnivå för vall på naturvårdsåker som ingår i miljöförbindelsens gödslingstabeller. Du får vända in den i jorden två månader efter sådd.
Du får slå eller krossa växtligheten under växtperioden. Du kan få ersättning för saneringsgrödor bara om potatis, sockerbeta eller trädgårdsväxter på friland ingår i växtföljden på din gård. Du får odla saneringsgrödan på samma jordbruksskifte högst två år i följd. Du får inte avsluta saneringsgrödan kemiskt. Du får odla saneringsgrödan på samma jordbruksskifte högst två år i rad.
- Om du odlar en saneringsgröda ska din gård ha minst en hektar potatis, sockerbeta eller frilandsgrönsaker i växtföljden. Kravet uppfylls om du har odlat ovan nämnda grödor på minst 1 hektar något år under perioden 2013-2016.
Miljöersättning för saneringsgrödor betalas för högst 25 procent av den ersättningsberättigande åkerareal som omfattas av miljöförbindelsen.
Till mångfaldsåkrarna räknas mångfaldsåkrar som årligen anläggs med vilt- eller landskapsväxter samt minst tvååriga mångfaldsåkrar som anläggs med ängs- och fågelväxter. Mångfaldsåkrar som anläggs med ängs- och fågelväxter får du uppge två år i följd på samma skifte. Efter det måste du uppge dem som naturvårdsåker med vall, om du inte uppger en annan gröda för området i fråga. Du kan uppge basskiften eller jordbruksskiften som mångfaldsåkrar. Jordbruksskiften som uppges som mångfaldsåkrar kan anläggas också som över tre meter breda remsor längs skiftenas kanter, i synnerhet mot syd och väst, samt på mitten av stora öppna fält.
Mångfaldsåkrarna ska anläggas och skötas enligt särskilda anvisningar som ingår i förbindelsevillkoren för miljöersättning. När det gäller mångfaldsåkrar betalas ersättning för högst 15 procent av förbindelsens totala areal i hela landet. Mångfaldsåkrarna och naturvårdsåkrarna med vall kan dock sammanlagt utgöra högst 20 procent av åkerarealen i gårdens miljöförbindelse i ett styrningsområde för naturvårdsåker med vall, och 15 procent i ett annat område.
6.8. Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter
Inom åtgärden kan du få ersättning då du som växtskyddsmetod använder makroorganismpreparat, mikrobiologiska växtskyddsmedel som sprids med bin och odlingstunnlar som är täckta med plast eller lätt konstruerade säsongväxthus (metodgrupp 1). Alternativt kan du använda någon metod i metodgrupp två, dvs. nät mot skadeinsekter, mikrobiologiska växtskyddsmedel som sprids mekaniskt samt ogräsharv med optisk styrning, traktordriven brännare för ogräsbekämpning eller en annan motsvarande utrustning (metodgrupp 2). Metodgrupperna 1 och 2 har olika ersättningsnivå per hektar.
Makroorganismpreparaten, biarterna och produkterna de sprider samt de mikrobiologiska växtskyddsmedlen ska vara godkända för detta användningsändamål i Finland.
Den metod som används ska lämpa sig för den aktuella växten eller växtskadegöraren. Du ska i första hand använda en biologisk eller mekanisk växtskyddsmetod som sådan. På basis av uppföljningen kan du komplettera bekämpningen med kemiska växtskyddsmetoder. För ett skifte som ingår i miljöförbindelsen kan du uppge en växtskyddsmetod som hör till antingen metodgrupp ett eller metodgrupp två och genomföra den på hela det skifte som du har anmält. Växtskyddsmetoder som hör till metodgrupp ett kan du ändå inte välja för ett skifte med ettåriga trädgårdsväxter. Hänför metodgrupperna till en viss gröda när du anmäler jordbruksskiften i Viputjänsten (eller på blankett 102B). De grödor för vilka du kan uppge åtgärden framgår av förbindelsevillkoren.
Den växtskyddsmetod som du valt och arealen av dina anmälda skiften kan variera årligen enligt odlingssituationen. Du ska varje år på minst ett jordbruksskifte odla en sådan gröda för vilken du anmäler alternativa växtskyddsmetoder. Med ett hjälpmedel för uppföljning avsett för respektive växtart eller någon motsvarande metod följer du med hur det alternativa växtskyddet lyckas. En exaktare förteckning över dessa hjälpmedel finns i förbindelsevillkoren. Gör skiftesvisa anteckningar om observationer och bekämpning och förbered dig att vid behov visa upp ett inköpskvitto över anskaffningarna.
7. Miljöförbindelse år 2016
Du kan inte ansöka om ny miljöförbindelse år 2016. En gällande miljöförbindelse får överföras eller delas, men år 2016 får förbindelsearealen i regel inte öka i jämförelse med år 2015. Förbindelsearealen får öka om:
- du genom nyskifte får sådan areal i din besittning som inte ingått i en förbindelse (max. 5 ha). Uppge basskiftesnumren i tilläggsuppgifterna om basskiften (Viputjänsten eller 102A).
- du fogar högst 0,1 hektar stora tillskottsarealer till basskiftena (ingen hektargräns). Behöver inte sökas särskilt.
Utbetalning för förbindelsen ska sökas varje år genom att du i den elektroniska stödansökan kryssar för punkten miljöersättning på fliken sökande av stöd och stöd som söks (blankett 101B).
När du ingick förbindelse om miljöersättning åtog du dig samtidigt att genomföra den gårdsspecifika åtgärden Balanserad användning av näringsämnen. Valda skiftesspecifika åtgärder får bytas eller läggas till på vissa villkor.
Om du har valt åtgärderna nedan, ska du genomföra dem enligt villkoren varje förbindelseår. Annars avslutas åtgärden i förbindelsen och ersättningen återkrävs för förbindelseperioden.
- Åtgärden Växttäcke vintertid (på minst 20 % av gårdens areal som ingår i förbindelsen, var för sig i ett styrningsområde och ett annat område).
- Åtgärden Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter (på minst ett jordbruksskifte som är större än 0,05 ha).
- Åtgärden Användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter och sättpotatis (på minst ett skifte för produktion av trädgårdsväxter eller sättpotatis som är större än 0,05 ha).
Begränsningarna för val av åtgärder:
- Till samma förbindelse kan du inte välja åtgärden Placering av flytgödsel i åkermark om du har valt åtgärden Återanvändning av näringsämnen och organiskt material (eller vice versa).
- Du kan inte välja åtgärden Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter om du ingår förbindelse om ekologisk produktion.
- Du kan inte för samma skifte samtidigt välja skyddszon i samband med åtgärden Miljövårdsvall och åtgärden Hantering av avrinningsvatten.
Beakta de nedan nämnda skiftesspecifika begränsningarna för stödtak och val av åtgärder i samband med miljöersättningen när du i Viputjänsten uppger jordbruksskiften vid vårens stödansökan (eller på blankett 102B). Stödtaken begränsar valet av skiftesspecifika åtgärder så att du kan välja åtgärder för samma skifte bara inom gränserna för stödtaken nedan (ekologisk produktion har egna stödtak).
Miljöförbindelsens stödtak är:
- 600 €/ha/år, ettåriga grödor (innefattar också trädgårdsväxter)
- 900 €/ha/år, fleråriga trädgårdsväxter
- 450 €/ha/år, vallar, miljöavtal (tillåtet undantag för skyddszoner i styrningsområdet)
Begränsningarna för valet av åtgärder när det gäller åtgärderna för trädgårdsväxter Användning av organisk marktäckning för trädgårdsväxter och sättpotatis samt Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter:
- För ett skifte i odling med trädgårdsväxter kan du inte samtidigt välja bägge åtgärderna för trädgårdsväxter som nämns ovan;
- De ovan nämnda åtgärderna för trädgårdsväxter kan du inte välja för ett skifte där du odlar kummin;
- Fånggröda i samband med åtgärden Åkernaturens mångfald kan du inte välja för samma skifte som åtgärderna för trädgårdsväxter.
Åtgärderna som valts till förbindelsen styrs till utbetalning i regel via de växter som valts för jordbruksskiftena (blankett 102B). För alla åtgärder kan utbetalningen ändå inte styras på det här sättet, utan i samband med anmälan av jordbruksskifte måste också åtgärden anmälas.
Kom ihåg att anmäla följande åtgärder till rätta skiften när du anmäler uppgifterna om jordbruksskiften (blankett 102B), så att du får betalt för dem:
- Användning av organisk marktäckning för trädgårdsväxter och sättpotatis;
- Bekämpning i samband med alternativt växtskydd för trädgårdsväxter;
- Fånggröda i samband med åtgärden Åkernaturens mångfald.
Arealerna för de åtgärder som anmäls på hösten gäller åtgärderna placering av flytgödsel i åkermark, återanvändning av näringsämnen och organiskt material och växttäcke vintertid. Arealerna för dessa åtgärder uppges således inte vid vårens stödansökan. Om du förbinder dig att genomföra dessa åtgärder ska arealerna där du genomför dem anmälas på en av Mavi uppgjord blankett senast 31.10.2016. Du kan uppge arealerna också elektroniskt.
En gård som inte har förbindelse om miljöersättning kan i sin stödansökan inte anmäla följande växter: vall på naturvårdsåker, skyddszonsvall (avtal före 2015), skyddsremsa, flerårig miljövall, mångfaldsåker vilt, mångfaldsåker landskap, mångfaldsåker ängsväxter och saneringsgrödor.
7.1 Enbart ersättningsberättigande skiften till förbindelsearealen
Till förbindelsen kan du uppge arealer som betraktas som ersättningsberättigande i miljöförbindelsen, förbindelsen om ekologisk produktion och kompensationsersättningarna. Till miljöförbindelsen kan du inte uppge permanenta gräsmarker som inte är åkermark.
Ersättningsberättigandet har slagits fast som en bestående egenskap för dessa arealer. Skiftet förblir ersättningsberättigande, även om det inte ansöks om miljöersättning för skiftet eller skiftet arrenderas ut eller säljs till en annan jordbrukare, om arealen förblir åker. Ersättningsberättigandet slopas ändå från skiftet om det tas ur jordbruksanvändning och samtidigt anses skiftet eller en del av skiftet ha avlägsnats från förbindelsen. Mer information om ersättningsberättigande ingår i kapitel 7 i ansökningsguiden.
I utskriften med förifyllda uppgifter för 2016 ser du vilka av dina skiften som är ersättningsberättigande. Du kan också vara förutseende och lämna bort sådana skiften från förbindelsen som du ämnar ta ur jordbruksanvändning.
Minskning av arealen i en miljöförbindelse är möjlig ner till minimiarealen om 5 hektar (inom trädgårdsodling 1 hektar) när du överför dina förbindelseskiften i en annan persons besittning. Hit räknas också ägoregleringar och nyskiftesförrättningar. Den person som du överför åker till behöver inte ha ingått förbindelse om miljöersättning. I ett sådant fall blir det inget återkrav. Anmäl besittningsförändringar i Viputjänsten eller med basskiftesblankett 102A. Om förbindelsearealen minskar under minimiarealen om fem hektar förfaller förbindelsen, och inte heller det orsakar återkrav. Arealen kan minska utan återkrav också på grund av force majeure. Gör anmälan om force majeure till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet inom 15 arbetsdagar.
Om du tar förbindelseareal ur jordbruksanvändning (t.ex. för att bygga hus eller väg, pga. beskogning), återkrävs de ersättningar som betalts för arealen. Gör anmälan om areal som tagits ur jordbruksanvändning i Viputjänsten eller med ändringsblanketten för basskiften 102C.
Arealen av ett enskilt skifte kan förändras på grund av uppdatering eller övervakning. Om skiftets areal minskar verkställs påföljderna enligt övervakningsbestämmelserna.
Ökning av arealen i en miljöförbindelse är möjlig om du får åkerareal från en annan jordbrukare som ingått förbindelse. Ersättningen betalas efter ändringen i enlighet med den nya arealen. Du kan foga mer åkerareal till förbindelsen i Viputjänsten eller med basskiftesblankett 102A.
7.2 Frånträdande av miljöförbindelse
År 2016 kan en förbindelse frånträdas med blankett 474 på de grunder som anges i början av kapitlet.
I övrigt kan du frånträda en förbindelse på grund av force majeure. Förbindelsen förfaller, om förbindelsearealen minskar under minimiarealen.
Att lägga till en skiftesspecifik åtgärd
- Du kan välja åtgärden Miljövårdsvallar och uppge Skyddszon för ett skifte, om basskiftet har omfattats av tidigare programperioders avtal om miljöspecialstöd för främjande av naturens och landskapets mångfald eller anläggande och skötsel av skyddszon eller uppge Flerårig miljövall för ett skifte, om basskiftet har omfattats av ett avtal om specialstöd för Långvarig vallodling på torvåkrar. Detta förutsätter att förbindelsevillkoren uppfylls.
- Du kan välja Användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter och sättpotatis eller Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter, om du börjar odla trädgårdsväxter eller utökar odlingsarealen med trädgårdsväxter.
Byte av skiftesspecifik åtgärd
Du kan byta en skiftesspecifik åtgärd till en annan om
- Du slutar odla trädgårdsväxter eller börjar odla sådana årligen på minst en hektar.
- Du överför förbindelsen (generationsväxling eller annan besittningsöverföring av en hel eller en del av en gård).
- Du börjar eller slutar med ekologisk produktion.
- Du anpassar miljöförbindelsen på basis av en rekommendation du fått via Neuvo2020. Det ersättningsbelopp som betalas ut per hektar kan inte öka.
- Du byter åtgärden för växttäcke. Växttäcket kan bytas om kravet på växttäcke uppfylls med en växt som dög som växttäcke år 2015 men inte längre år 2016.
- Minst 20 % ovan nämnda växter ska ha anmälts år 2016.
Gör anmälan till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet om byte av skiftesspecifik åtgärd senast 15.6 det aktuella året. När det gäller byte av åtgärd via Neuvo2020 -förfarandet får du en skriftlig rekommendation om byte av åtgärd av rådgivaren, antingen separat eller i samband med blankett 479, och den lämnar du in till kommunen senast 15.6. Om du anmäler om bytet senare kan du börja genomföra åtgärden, men miljöersättning enligt den ändrade åtgärden betalas från ingången av följande förbindelseår.
Frånträdande av en skiftesspecifik åtgärd
- Du kan frånträda en skiftesspecifik åtgärd om förbindelsearealen eller en del av förbindelsearealen som åtgärden hör samman med överförs till en annan jordbrukare under pågående förbindelseperiod.
- Du kan frånträda åtgärden Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter om du ingår förbindelse om ekologisk produktion.
- Du kan frånträda de skiftesspecifika åtgärderna för trädgårdsväxter, om odlingsarealen för trädgårdsväxter minskar till under en hektar.
- Om du har valt åtgärden för växttäcke. Växttäcket kan frånträdas om kravet på växttäcke uppfylls med en växt som dög som växttäcke år 2015 men inte längre år 2016.
- Minst 80 % ovan nämnda växter ska ha anmälts i ett styrningsområde eller 60 % i ett annat område år 2016.
8. Betalning
Ersättningar för åtgården
Tabell 2
* Ladda ner tabellen i pdf-format
8.1 Betalning och begränsningar för betalningen för olika åtgärder
Ansök om utbetalning av miljöersättning årligen i Viputjänsten eller med blankett 101B, annars upphör förbindelsen att gälla. Ersättning för miljöförbindelsen betalas för den ersättningsberättigande förbindelseareal som du har uppgett i stödansökan årligen. I stödansökan kan du meddela att du låter bli att ansöka om ersättning för någon åkerareal, om kravet på minimiareal uppfylls trots det. Följ alltid villkoren för en gårdsspecifik åtgärd på gårdens hela areal.
Ersättningsbeloppen och villkoren för ersättningar kan ändras under förbindelseperioden, om ändringarna i EU:s lagstiftning, förhindrandet av dubbla betalningar eller ändringar som rör basnivån kräver det. I ett sådant fall har du rätt att frånträda förbindelsen utan återkrav om du inte godtar ändringen.
Om din gård har en förbindelse om ekologisk produktion, betalas inte miljöersättning för gröngödslingsvall inom åtgärden Åkernaturens mångfald, för åtgärden Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter, för åtgärden Placering av flytgödsel i åkermark eller för Återanvändning av näringsämnen och organiska material, om du har spridit ämnen som är förbjudna inom ekoproduktionen.
För åtgärden Balanserad användning av näringsämnen betalas inte ersättning för träda, permanenta gräsmarker (vars markanvändningsslag inte är åker), skyddszoner, vallar på naturvårdsåker, gröngödslingsvallar, mångfaldsåkrar eller åkrar för tranor, gäss och svanar.
Miljöersättning betalas inte för trädgårdsland, permanenta växthusarealer, tillfälligt icke odlade arealer, icke odlade arealer, föregående programperiods avtal om miljöspecialstöd för skötsel av multifunktionell våtmark, prydnadsvide, produktion av plantmaterial för skogsträd, areal med vedartade energigrödor, odling av julträd och annan hampareal än sådan som berättigar till grundstöd.
Ersättning för åtgärden Växttäcke vintertid betalas inte för skiften:
- för vilka har anmälts skyddszon, flerårig miljövall, naturvårdsåker med vall, gröngödslingsvall, mångfaldsåker eller användning av organiskt täckmaterial på trädgårdsväxter och sättpotatis som ingår i miljöförbindelsen.
- som omfattas av ett avtal om miljöspecialstöd enligt tidigare programperioder om effektiverad minskning av näringsbelastningen, anläggande och skötsel av skyddszon eller långvarig vallodling på torvåkrar.
- för vilka har anmälts träda.
- som har anmälts som ekologisk fokusareal i samband med förgröningsstödet.
* Ladda ner tabellen i pdf-format
* Ladda ner tabellen i pdf-format
8.2 Begränsningar för utbetalningen av ersättning för åtgärder för att förhindra dubbel betalning
För åtgärden Växttäcke vintertid betalas inte miljöersättning, om gården har befriats från kravet på diversifiering av grödor i samband med förgröningsstödet, om
- mer än 75 % av gårdens åkerareal
- används för produktion av gräsväxter eller andra vallfoderväxter
- ligger i träda eller
- används i en kombination av dessa användningssätt, förutsatt att den åkerareal som inte omfattas av dessa användningssätt är högst 30 ha
eller
- mer än 75 % av gårdens stödberättigande jordbruksmark är permanent gräsmark som används för produktion av gräsväxter eller andra vallfoderväxter, förutsatt att den åkerareal som inte omfattas av dessa användningssätt är högst 30 ha.
Miljöersättning betalas inte för åtgärden växttäcke vintertid och åtgärden miljövårdsvallar om gården har befriats från förgröningsstödets krav på ekologisk fokusareal, om
- mer än 75 % av gårdens åkerareal
- används för produktion av gräsväxter eller andra vallfoderväxter
- ligger i träda
- används för odling av baljväxter eller
- används i en kombination av dessa användningssätt, förutsatt att den åkerareal som inte omfattas av dessa användningssätt är högst 30 ha
eller
- mer än 75 % av gårdens stödberättigande jordbruksmark är permanent gräsmark som används för produktion av gräsväxter eller andra vallfoderväxter, förutsatt att den åkerareal som inte omfattas av dessa användningssätt är högst 30 ha.
Ersättning för åtgärden Åkernaturens mångfald betalas inte till en gård för förgröningsstödets ekologiska fokusareal eller för sådan vallareal som berättigar till befrielse från kravet på ekologisk fokusareal.
Stöden i den samlade stödansökan 201622.3.2016