Miljöersättning: Miljöförbindelse

Nytt 2016:

Änd­ring­ar i den an­mäl­da are­a­len för skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der:

En när­ma­re be­skriv­ning av änd­ring­ar­na in­går i tex­ter­na.

Frånträdelse av miljöförbindelsen på grund av ändrad basnivå

Mil­jö­för­bin­del­sens bas­ni­vå änd­rar när mi­ni­mi­k­ra­vet änd­ras för fos­for­göds­ling­ens del. Fos­for­mäng­der­na en­ligt för­ord­ning­en om göd­sel­fa­bri­kat (JSMf 24/11) mins­kas på föl­jan­de sätt:

På grund av änd­ring­en får du från­trä­da din mil­jö­för­bin­del­se utan åter­krav. Om du vill från­trä­da din för­bin­del­se, ska du un­der­rät­ta lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten om sa­ken med blan­kett 474 se­nast 15.6.2016.

1. Allmänna krav för en miljöförbindelse

Mil­jö­för­bin­del­sen är fem­årig. Mi­ni­mi­a­re­a­len för en för­bin­del­se är fem hek­tar och för en gård som od­lar träd­gårds­väx­ter en hek­tar. Att in­gå för­bin­del­se in­ne­bär att du åtar dig att föl­ja vill­ko­ren som gäl­ler an­vänd­ning av göd­sel­me­del och växt­skydds­me­del i en­lig­het med mi­ni­mi­k­ra­ven för mil­jö­för­bin­del­sen. Du åtar dig att ge­nom­fö­ra åt­gär­den Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen som gäl­ler hela går­den.

Du kan ge­nom­fö­ra skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der på de er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten som hör till för­bin­del­sen. Are­a­len där den skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­den ge­nom­förs kan va­ri­e­ra år­li­gen i över­ens­stäm­mel­se med vill­ko­ren för åt­gär­den. Det här gör det möj­ligt för dig att an­vän­da åt­gär­den än­da­måls­en­ligt med hän­syn till va­ri­a­tio­ner­na i går­dens pro­duk­tion och växt­följ­den. För den skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­den be­ta­las en år­lig er­sätt­ning för den are­al du upp­gett i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan.

Kra­vet för mil­jö­för­bin­del­se är att du av­läg­ger en ob­li­ga­to­risk en­dags­kurs. Kur­sen ska av­läg­gas un­der de två förs­ta för­bin­del­se­åren. Du kan av­läg­ga kur­sen an­ting­en ge­nom att del­ta i en ut­bild­ning som ditt eget sam­ar­bets­om­rå­de ord­nar el­ler ge­nom att själv­stän­digt ten­te­ra den på nä­tet. På kur­sen får du täck­an­de in­for­ma­tion om de änd­ra­de vill­ko­ren för mil­jö­för­bin­del­se och om alla åt­gär­der i lands­bygds­ut­veck­lings­pro­gram­met som gag­nar mil­jön. Nät­ten­ta­men kan du av­läg­ga via en länk i Vi­put­jäns­ten. Re­sul­ta­ten blir syn­li­ga i Vi­put­jäns­ten se­na­re un­der vå­ren 2016.

Kra­vet för mil­jö­för­bin­del­sens bas­ni­vå är bland an­nat att föl­ja tvär­vill­kors­k­ra­ven. Gui­den om tvär­vill­kor hit­tar du som webb­ver­sion på mavi.fi.

Ett krav för mil­jö­för­bin­del­sens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken för di­rekt­stöd i ett så­dant skick att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner. De and­ra kra­ven för bas­ni­vån hit­tar du i för­bin­del­se­vill­ko­ren i bi­la­ga 3.

Styr­nings­om­rå­den

Stöd­re­gi­o­ner­na AB och C be­grän­sar inte va­let av el­ler be­tal­ning­en för mil­jö­för­bin­del­sens­åt­gär­der. En del av mil­jö­vårds­val­lar­nas åt­gär­der och åt­gär­den Växt­täcke vin­ter­tid i de s.k. styr­nings­om­rå­de­na har mer krä­van­de och känn­ba­ra vill­kor. Av den or­sa­ken be­ta­las ett hög­re stöd i des­sa styr­nings­om­rå­den för växt­täcke vin­ter­tid samt för skydds­zo­ner och na­tur­vårds­åker med vall som in­går i åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar.

Styr­nings­om­rå­det för skydds­zo­ner och na­tur­vårds­åker med vall lig­ger i hu­vud­sak i lan­dets söd­ra de­lar (stöd­re­gi­on AB samt ku­stö­ar­na), där od­ling­en av ett­åri­ga grö­dor do­mi­ne­rar. Ku­stö­ar­na in­går i styr­nings­om­rå­det på ba­sis av kust­vatt­nets till­stånd.

Styr­nings­om­rå­det för åt­gär­den Växt­täcke vin­ter­tid föl­jer i sto­ra drag styr­nings­om­rå­det för skydds­zo­ner och na­tur­vårds­åker med vall i Söd­ra Fin­land, men sträck­er sig läng­re norr­ut vid kus­ten i de om­rå­den där vatt­nets till­stånd i av­rin­nings­om­rå­de­na till stor del har för­säm­rats.

Kar­tor­na över styr­nings­om­rå­den finns på web­b­ad­res­sen mavi.fi  → Stöd och ser­vice → Od­la­re → Kar­ta över stöd- och styr­nings­om­rå­den.

Om en del av går­dens åk­rar finns i ett styr­nings­om­rå­de och en del i ett an­nat om­rå­de, tilläm­pas reg­ler­na för styr­nings­om­rå­det på de åk­rar som lig­ger där.

2. Miljöförbindelsens innehåll

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

3.    Gödsling enligt miljöförbindelsen

I över­ens­stäm­mel­se med mil­jö­för­bin­del­sens mi­ni­mi­krav får du på åk­rar­na an­vän­da högst de mäng­der kvä­ve och fos­for som fast­ställts i för­bin­del­se­vill­ko­ren. Stu­de­ra för­bin­del­se­vill­ko­ren på ad­res­sen www.mavi.fi → mil­jö­er­sätt­ning. Ut­över för­bin­del­se­vill­ko­ren ska du vid göds­ling­en ock­så föl­ja de krav för bl.a. sprid­ning och lag­ring av stall­göd­sel som in­går i tvär­vill­ko­ren. Gui­den om tvär­vill­kor finns ock­så på ad­res­sen mavi.fi → tvär­vill­kor.

Ut­för bå­de kvä­ve- och fos­for­göds­ling­en skif­tes­vis på ba­sis av od­lad grö­da, mar­kens bör­dig­het el­ler mull­halt och skör­de­ni­vå, i en­lig­het med för­bin­del­se­vill­ko­ren. I för­bin­del­se­vill­ko­ren hit­tar du ta­bel­ler över kvä­ve- och fos­for­göds­ling av oli­ka grö­dor.

Du kan be­grän­sat öka de göd­sel­mäng­der som an­ges i göds­lings­ta­bel­ler­na ut­i­från den upp­nåd­da skör­de­ni­vån när det gäl­ler od­ling av spann­mål och ol­je­väx­ter. Den­na skör­de­ni­vå be­stäm­mer du ge­nom att för­de­la hela skör­den av den ak­tu­el­la grö­dan på går­den på de skif­ten där grö­dan har od­lats, el­ler ge­nom att på an­nat sätt på­vi­sa att skör­de­mäng­den har fåtts från skif­tet i frå­ga. Om du ökar göds­ling­en på ba­sis av skör­de­ni­vån, mås­te den skör­de­ni­vå som ut­gör grund vara så­dan att den har fåtts från skif­tet nå­got av de ti­di­ga­re fem skör­de­åren. Kon­trol­le­ra göds­lings­ni­vå­er­na och de göd­sel­mäng­der som är tillåt­na vid ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån i för­bin­del­se­vill­ko­ren. Ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån är skif­tes­spe­ci­fik. Om nå­gon grö­da på skif­tet har gett en skörd som upp­fyl­ler vill­ko­ren och be­rät­ti­gar till ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån, får du på skif­tet an­vän­da ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån ock­så för en an­nan grö­da. Ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån kan du tilläm­pa steg­löst. Till höst­såd­da grö­dor får du inte ge till­skottsk­vä­ve en­ligt ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån på hös­ten året för sådd. Om för­bin­del­se­vill­ko­ren inte in­ne­hål­ler ett sif­fer­vär­de för fos­for­göds­ling får du inte an­vän­da ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån.

Du får inte göds­la svart­trä­da, stubb­trä­da och ett­årig grön­trä­da. Om du än­då sår höst­säd el­ler an­läg­ger ett an­nat lik­nan­de växt­be­stånd på trä­da ef­ter 15.7 el­ler på en eko­lo­gisk fo­ku­sare­al od­lar en grö­da vars skörd du bär­gar, får du göds­la skif­tet en­ligt ta­bel­ler­na. Fler­årig grön­trä­da får du göds­la ock­så i sam­band med an­läg­gan­det.

Kvävegödsling

I de nä­rings­äm­nen som an­vänts vid kvä­ve­göds­ling­en ska du räk­na in nä­rings­äm­ne­na i så­väl oor­ga­nis­ka som or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat och stall­göd­sel samt i and­ra äm­nen som sprids på åkern, om de har upp­getts i va­ru­de­kla­ra­tio­nen för göd­sel­fa­bri­ka­tet. Be­ak­ta det lös­li­ga kvä­vet i stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat i sin hel­het.

Om du an­vän­der en fång­grö­da för ett­åri­ga träd­gårds­väx­ter får du öka kvä­ve­göds­ling­en för träd­gårds­väx­ter med 20 ki­lo­gram per hek­tar. Så i det­ta fall fång­grö­dan se­nast 15.8.  Du får inte göds­la fång­grö­dan. Möj­lig­he­ten att öka kvä­ve­göds­ling­en kan inte an­vän­das för vit­kål och brys­sel­kål, balj­väx­ter och pur­jo­lök el­ler för hu­vud- och blad­s­al­lat när du od­lar två skör­dar.

Fosforgödsling

I de nä­rings­äm­nen som du an­vänt vid fos­for­göds­ling­en ska du räk­na in nä­rings­äm­ne­na i så­väl oor­ga­nis­ka som or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat och stall­göd­sel samt i and­ra äm­nen som sprids på åkern, om de har upp­getts i va­ru­de­kla­ra­tio­nen för göd­sel­fa­bri­ka­tet och det sprids mer än 1 kg fos­for per hek­tar och år i nä­rings­äm­ne­na. Be­ak­ta göd­sel­med­lens to­tal­fos­for vid göds­ling­en. Fos­for som sprids med ke­mis­ka äm­nen av­sed­da för att bin­da fos­for (gips el­ler struk­tur­kalk) räk­nas inte in.

Räk­na in nä­rings­äm­ne­na i stall­göd­seln i göd­sel­mäng­der­na på ba­sis av an­ting­en ta­bell­vär­den el­ler en stall­göd­se­l­ana­lys. Ta­bell­vär­de­na för stall­göd­sel hit­tar du i för­bin­del­se­vill­ko­ren och i tvär­vill­kors­gui­den. An­vänd en­de­ra ta­bell­vär­de­na el­ler stall­göd­se­l­ana­ly­sens vär­den när du räk­nar ut nä­rings­äm­ne­na i stall­göd­sel en­ligt stall­göd­sel­slag. Be­ak­ta to­tal­fos­forn i stall­göd­sel och cellsaft från po­ta­tis fullt ut. Av to­tal­fos­forn i päls­djurs­göd­sel, kött- och ben­mjöl och ma­tav­fall från livs­me­dels­in­dust­rin samt i be­ar­be­tat slam från slam­av­skil­ja­re och slam från re­nings­verk ska du be­ak­ta 60 %. Be­ak­ta 40 % av to­tal­fos­forn i aska. Tilläm­pa de ovan nämn­da reg­ler­na för be­räk­ning av to­tal­fos­forn på or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat på så sätt att du be­ak­tar fos­forn i ett or­ga­niskt göd­sel­fa­bri­kat ut­i­från den rå­va­ra som det finns mest av i göd­sel­fa­bri­ka­tet. Ex­em­pel: Om det göd­sel­fa­bri­kat du an­vän­der in­ne­hål­ler 73 % stall­göd­sel och 27 % slam från slam­av­skil­ja­re och slam från re­nings­verk be­ak­tas 100 % av göd­sel­fa­bri­ka­tets to­tal­fos­for.

Om du inte kan bär­ga skör­den ska du än­då be­ak­ta den fos­for som spri­dits på skif­tet fullt ut näs­ta vår när du pla­ne­rar och ge­nom­för göds­ling­en.

Vid fos­for­göds­ling­en kan du an­vän­da en fem års ut­jäm­nings­pe­ri­od. På­bör­ja fos­fo­rut­jäm­ning­en när den tillåt­na år­li­ga fos­for­ni­vån över­skrids. Du kan på­bör­ja ut­jäm­nings­pe­ri­o­den ock­så när fos­for­mäng­den un­der­skri­der den tillåt­na år­li­ga mäng­den. För in da­tu­men för ut­jäm­nings­pe­ri­o­dens bör­jan och slut i de skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar­na.

Gör fos­fo­rut­jäm­ning­en en­ligt jord­bruks­skif­te. Om jord­bruks­skif­te­nas pla­ce­ring på bas­skif­tet änd­ras un­der ut­jäm­nings­pe­ri­o­den ska du föl­ja med fos­fo­rut­jäm­ning­en på bas­skif­te­s­ni­vå. Räk­na då ut den mängd fos­for som an­vänts på bas­skif­tet var­je år ge­nom att mul­ti­pli­ce­ra fos­for­mäng­den per hek­tar som an­vänts för grö­dan på re­spek­ti­ve jord­bruks­skif­te med det ak­tu­el­la jord­bruks­skif­tets are­al och ad­de­ra des­sa sum­mor. Den max­i­ma­la fos­for­mängd som är tillå­ten för grö­dor­na i frå­ga på bas­skif­tet räk­nas ut på mot­sva­ran­de sätt. An­vänd skill­na­den mel­lan den tillåt­na max­i­ma­la fos­for­mäng­den och den fos­for­mängd som an­vänts när du föl­jer upp fos­fo­rut­jäm­ning­en. Om skif­tet inte od­las un­der den tid fos­fo­rut­jäm­ning­en på­går an­ses det att skif­tet inte för­bru­kar nå­gon fos­for alls un­der året el­ler åren i frå­ga.

På skif­ten som är stör­re än fem hek­tar ska göds­ling­en byg­ga på två el­ler fle­ra mark­pro­ver. Du kan pla­ne­ra och ge­nom­fö­ra göds­ling­en an­ting­en en­ligt de göds­lings­skif­ten som re­pre­sen­te­rar mark­pro­ver­na el­ler räk­na ut göds­ling­en med an­vänd­ning av me­del­ta­let el­ler det väg­da me­del­ta­let av de tillåt­na max­i­ma­la mäng­der­na. Du kan inte räk­na ut fos­for­göds­ling­en som ett me­del­tal för hela skif­tet, om bör­dig­hets­klas­sen för fos­for i nå­got mark­prov är så hög att det inte alls går att fos­for­göds­la den od­la­de grö­dan.

I göds­lings­ta­bel­ler­na har det gjorts möj­ligt att an­vän­da hög­re fos­for­mäng­der när du vid fos­for­göds­ling­en an­vän­der dig av en­bart stall­göd­sel från hus­djur. Stall­göd­selun­dan­ta­get kan du tilläm­pa vid an­vänd­ning av fos­for på spann­mål, ol­je­väx­ter och balj­väx­ter i bör­dig­hets­klas­ser­na till­freds­stäl­lan­de och god samt på ett- och fler­åri­ga fo­der­val­lar i bör­dig­hets­klas­ser­na för­svar­lig, till­freds­stäl­lan­de och god. Då du an­vän­der stall­göd­selun­dan­ta­get får du tilläm­pa fos­fo­rut­jäm­ning men inte ju­ste­ring på ba­sis av skör­de­ni­vån. Stall­göd­selun­dan­ta­get får du inte an­vän­da när­ma­re ett vat­ten­drag än 25 me­ter.

4.    Växtskydd enligt miljöförbindelsen

An­vänd och lag­ra växt­skydds­me­del en­ligt vill­ko­ren och an­vis­ning­ar­na på för­pack­ning­en. I för­pack­ning­s­på­skrif­ter­na in­går be­gräns­ning­ar­na för sprid­ning­en av vart och ett pre­pa­rat. Dess­utom ska du föl­ja de all­män­na prin­ci­per­na för in­te­gre­rad be­kämp­ning där det sägs att växt­skyddsåt­gär­der­na ska vara lön­sam­ma ur eko­no­mi- och mil­jö­syn­punkt på så sätt att ris­ker­na för män­ni­skors häl­sa och för mil­jön mi­ni­me­ras. För in växt­skydds­med­lens namn, tid­punk­ten för an­vänd­ning­en, mål­om­rå­det, den grö­da som är fö­re­mål för an­vänd­ning­en, bruks­mäng­der­na, ob­ser­ve­ra­de sjuk­do­mar och ska­de­in­sek­ter, or­sa­ker­na till an­vänd­ning­en samt and­ra ge­nom­för­da växt­skyddsåt­gär­der i skif­tes­bok­fö­ring­en. Du får spri­da växt­skydds­me­del om du har av­lagt ex­a­men en­ligt la­gen om växt­skydds­me­del el­ler om du fort­fa­ran­de har en gäl­lan­de ut­bild­ning en­ligt pro­gram­pe­ri­o­den 2007-2013. Ex­a­men är fem år i kraft.

All­män­na prin­ci­per för in­te­gre­rad be­kämp­ning:

1. Fö­re­gri­pan­de od­lings­tek­nis­ka al­ter­na­tiv för be­kämp­ning och eli­mi­ne­ring av växt­ska­de­gö­ra­re

2. Upp­följ­ning av växt­ska­de­gö­ra­re

3. Be­slut om växt­skyddsåt­gärd

4. And­ra än ke­mis­ka växt­skydds­me­to­der

5. Be­gräns­ning av an­vänd­ning­en av växt­skydds­me­del och be­kämp­nings­åt­gär­der samt för­hind­ran­de av re­sis­tens

6. Gransk­ning av växt­skyddsåt­gär­der­nas re­sul­tat

Den växt­skydds­spru­ta som an­vänds för sprid­ning av växt­skydds­me­del på din gård mås­te tes­tas. En ny växt­skydds­spru­ta be­hö­ver inte tes­tas förr­än fem år ef­ter att den skaf­fats, om växt­skydds­spru­tan upp­fyl­ler kra­ven i stats­rå­dets för­ord­ning om ma­ski­ners sä­ker­het (400/2008) och be­stäm­mel­ser­na i stan­dardse­ri­en EN ISO 16119 el­ler, om när gäl­ler växt­skydds­spru­tor som skaf­fats fö­re den 15 de­cem­ber 2011, om växt­skydds­spru­tan upp­fyl­ler be­stäm­mel­ser­na i stan­dardse­ri­en SFS-EN 12761. Trak­tor­spru­tor i yr­kes­mäs­sigt bruk mås­te tes­tas se­nast 26.11.2016 och där­ef­ter vart fem­te år. Om växt­skydds­spru­tan har tes­tats un­der pro­gram­pe­ri­o­den 2007 – 2013, ska den tes­tas föl­jan­de gång fem år ef­ter det se­nas­te tes­tet.

I tvär­vill­ko­ren in­går dess­utom krav på bl.a. lag­ring av växt­skydds­me­del. Dem hit­tar du i tvär­vill­kors­gui­den (www.mavi.fi → tvär­vill­kor).

5. Gårdsspecifik åtgärd i miljöförbindelsen

Åt­gär­den Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen är en ob­li­ga­to­risk åt­gärd för den som in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning och den gäl­ler går­dens alla åker­skif­ten. Att för­bin­da sig till mil­jö­för­bin­del­sens skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der för­ut­sät­ter att stöd­ta­ga­ren ge­nom­för den gårds­spe­ci­fi­ka åt­gär­den Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen på hela sin åker­are­al.

Åt­gär­den rik­tar sig mot er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten. Er­sätt­ning be­ta­las inte för trä­des­mark, skydds­zo­ner, na­tur­vårds­åker med vall, grön­göds­lings­val­lar, mång­falds­åk­rar, åk­rar för tra­nor, gäss och sva­nar, av­tal om våt­mark, av­tal om jord­bruksna­tu­rens mång­fald och vård av land­ska­pet.

Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen är en gårds­spe­ci­fik åt­gärd som ge­nom­förs år­li­gen och vars vill­kor gäl­ler alla som in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning:

  1.  Gör fö­re det förs­ta för­bin­del­se­årets slut upp en fem­årig växt­följds­plan för an­vänd­ning­en av skif­te­na. Pla­nen ska om­spän­na hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den. Växt­följds­pla­nen är en pre­li­mi­när plan över de grö­dor som ska od­las på skif­te­na un­der för­bin­del­se­pe­ri­o­den el­ler över an­nan åker­an­vänd­ning. Gör upp växt­följds­pla­nen så att den gäl­ler de jord­bruks­skif­ten du be­sit­ter un­der det förs­ta för­bin­del­se­årets växt­pe­ri­od. Läm­na in växt­följds­pla­nen till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 2.5.2016 om du in­gick för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning år 2015.
  2. Ut­ar­be­ta en od­lings­plan fö­re var­je växt­pe­ri­ods bör­jan. Den här od­lings­pla­nen som görs upp år­li­gen pre­ci­se­rar den fem­åri­ga växt­följds­pla­nen och kan av­vi­ka från den.  I den år­li­ga od­lings­pla­nen upp­ger du de växt­ar­ter som du har pla­ne­rat odla på bas­skif­tets oli­ka jord­bruks­skif­ten och den pla­ne­ra­de göds­ling­en vad gäl­ler göd­sel­mäng­der och göd­sel­slag. Od­lings­pla­nen är en pre­li­mi­när plan och dess in­ne­håll ska pre­ci­se­ras i sam­band med såd­den.
  3. Låt ut­fö­ra mark­kar­te­ring­ar av går­dens od­la­de åk­rar re­gel­bun­det med fem års mel­lan­rum med tan­ke på ge­nom­fö­ran­det och upp­följ­ning­en av göds­ling­en. Re­sul­ta­tet från den nya mark­kar­te­ring­en ska vara till­gäng­ligt fö­re föl­jan­de göds­lings­gång. Ta pro­ver av icke od­la­de åk­rar och trä­des­åk­rar samt av and­ra åk­rar som bör­jar od­las un­der den växt­pe­ri­od då du in­le­der od­ling­en. I frå­ga om åk­rar som kom­mer i din be­sitt­ning kan du ock­så an­vän­da en gäl­lan­de mark­kar­te­ring som den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren har lå­tit ut­fö­ra. Om du in­går en mil­jö­för­bin­del­se och inte ti­di­ga­re har för­bun­dit dig till mil­jö­stöds­sys­te­met, mås­te du ut­fö­ra en mark­kar­te­ring som upp­fyl­ler vill­ko­ren fö­re slu­tet av det förs­ta för­bin­del­se­året. Om skif­tet än­nu sak­nar mark­kar­te­ring göds­lar du en­ligt vär­de­na för mull­ri­ka jor­dar när det gäl­ler kvä­ve och en­ligt vär­de­na för bör­dig­hets­klas­sen god när det gäl­ler fos­for.Ta minst ett prov per bas­skif­te till mark­kar­te­ring­en, om bas­skif­tet är stör­re än 0,5 hek­tar. Om bas­skif­tet är stör­re än fem hek­tar ska du ta ett prov per var­je på­bör­jad fem hek­tar. På skif­ten som är 0,5 hek­tar el­ler mind­re kan du an­vän­da sam­ma mark­kar­te­rings­prov som för skif­tet in­till. Med ett in­til­lig­gan­de skif­te av­ses ett skif­te som har ge­men­sam gräns­lin­je med skif­tet el­ler där skif­te­na av­skiljs av en väg el­ler ett dike. Ta ett prov av en­skil­da bas­skif­ten som är 0,5 hek­tar el­ler mind­re el­ler an­vänd vär­de­na för mull­ri­ka jor­dar vid kvä­ve­göds­ling­en och vär­de­na för god bör­dig­hets­klass vid fos­for­göds­ling­en. Vid lin­je­prov­tag­ning räck­er det med ett prov per var­je på­bör­jad tio hek­tar. Om det har ta­gits fler prov av ett bas­skif­te än den mins­ta prov­tag­nings­fre­kven­sen för­ut­sät­ter, ska du an­vän­da de ny­as­te mark­pro­ver­na som grund för göds­ling­en. Var­je prov som in­går i mark­kar­te­ring­en ska be­stå av minst sju del­prov. Pro­ver­na ska jämnt re­pre­sen­te­ra hela skif­tet. Ta pro­ver­na från hela be­ar­bet­nings­skik­tets djup.
  4. För i de skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar­na in grund­läg­gan­de in­for­ma­tion om åker­skif­tet samt upp­gif­ter om de år­li­ga od­lings­åt­gär­der­na och de upp­gif­ter som för­bin­del­sens skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der för­ut­sät­ter. I den grund­läg­gan­de in­for­ma­tio­nen om skif­tet ska du an­teck­na skif­tets pla­ce­ring och för­hål­lan­de­na på skif­tet samt upp­gif­ter om kalk­ning, di­kes­re­nar, skydds­rem­sor, mång­falds­rem­sor, grö­dor, be­ar­bet­ning, göds­ling, växt­skydd, ob­ser­ve­ra­de sjuk­do­mar och ska­de­gö­ra­re, be­vatt­ning, mil­jö­skyddsåt­gär­der som vid­ta­gits och and­ra mot­sva­ran­de upp­gif­ter. Upp­gif­ter­na som sam­lats från oli­ka käl­lor kan du för­va­ra och spa­ra se­pa­rat som egna do­ku­ment el­ler kar­tor. Läs mer om kra­ven på skif­te­s­an­teck­ning­ar i för­bin­del­se­vill­ko­ren.
  5. Gör ett kva­li­tets­test av åker­jor­den fö­re ut­gång­en av det tred­je för­bin­del­se­året ge­nom att fyl­la i en själv­be­döm­nings­blan­kett för alla bas­skif­ten över 0,5 hek­tar som är i din be­sitt­ning un­der det in­ne­va­ran­de för­bin­del­se­årets växt­pe­ri­od.  Gör kva­li­tets­test av ett skif­te om du inte har skif­ten som är stör­re än 0,5 hek­tar. Spa­ra själv­be­döm­nings­blan­ket­ter­na på går­den. Själv­be­döm­nings­blan­ket­ten (blan­kett 480) som hör sam­man med kva­li­tets­tes­tet av åker­jor­den hit­tar du på webb­plat­sen suo­mi.fi/blan­ket­ter. Du kan ock­så an­vän­da ProAg­ri­as mot­sva­ran­de blan­kett. För­va­ra själv­be­döm­nings­blan­ket­ter­na (Blan­kett 480) hos dig och läm­na in dem till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.
  6. Upp­fyll kra­vet på en­dags­ut­bild­ning för mil­jö­för­bin­del­sen ge­nom att del­ta i den en­dags­kurs som ditt sam­ar­bets­om­rå­de ord­nar el­ler ge­nom att av­läg­ga en nät­ten­ta­men i Vi­put­jäns­ten. En upp­gift om att ut­bild­nings­kra­vet har upp­fyllts på god­känt sätt för din del hit­tar du i Vi­put­jäns­ten i av­snit­tet för upp­gif­ter om gårds­bruksen­he­ten på sen­vå­ren 2016. Ut­bild­nings­kra­vet ska du upp­fyl­la inom de två förs­ta för­bin­del­se­åren. Om du in­gick för­bin­del­se år 2015 ska du upp­fyl­la ut­bild­nings­kra­vet se­nast 30.4.2017.
  7. Läm­na en skydds­rem­sa, om bas­skif­tet grän­sar till ett vat­ten­drag. Längs den kant av skif­tet som lig­ger mot vat­ten­dra­get ska det fin­nas en minst tre me­ter bred skydds­rem­sa. På de and­ra kan­ter­na av bas­skif­tet kan du för att främ­ja na­tu­rens mång­fald an­läg­ga högst tre me­ter bre­da mång­falds­rem­sor som in­går i od­lings­väx­tens are­al. Upp­gif­ter om vat­ten­drag får du i re­gist­ret över vat­ten­få­ror i Vi­put­jäns­ten. Skydds­rem­san ska vara täckt av fler­årig vall-, gräs- el­ler ängs­växt­lig­het. Du får var­ken be­ar­be­ta, göds­la el­ler be­hand­la skydds­rem­san med växt­skydds­me­del. Du får bär­ga skör­den från en skydds­rem­sa och skö­ta den ge­nom be­tes­gång.Du kan an­läg­ga en mång­falds­rem­sa med frön av vall-, gräs-, ängs-, vilt- el­ler land­skap­s­väx­ter. Du kan ock­så odla sam­ma grö­da som på res­ten av skif­tet, men då skö­ter du mång­falds­rem­san ge­nom att läm­na en högst tre me­ter bred obär­gad rem­sa längs skif­tets kant el­ler kan­ter.  Sköt mång­falds­rem­san på sam­ma sätt som en skydds­rem­sa.
6. Miljöförbindelsens skiftesspecifika åtgärder
6.1 Placering av flytgödsel i åkermark

Åt­gär­den kan du ge­nom­fö­ra på ett skif­te el­ler en del av ett skif­te som in­går i för­bin­del­sen och där det är tillå­tet att spri­da stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat. Sprid flyt­göd­sel, urin, fly­tan­de frak­tion som se­pa­re­rats från flyt­göd­sel el­ler fly­tan­de or­ga­niskt göd­sel­fa­bri­kat med hjälp av an­ord­ning­ar som pla­ce­rar el­ler myl­lar ner. Sprid minst 20 m³ ma­te­ri­al per hek­tar och år. Du be­hö­ver inte ge­nom­fö­ra åt­gär­den var­je år. För in sprid­nings­mäng­den och sprid­nings­are­a­len för göd­sel­med­let i de skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar­na. Upp­märk­sam­ma att kvä­ve- och fos­for­mäng­der­na i flyt­göd­sel, urin och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat är för­en­li­ga med mil­jö­för­bin­del­sens göds­lings­be­gräns­ning­ar och för in dem i skif­tes­bok­fö­ring­en. Spa­ra stall­göd­se­l­ana­ly­sen och va­ru­de­kla­ra­tio­nen som vi­sar nä­rings­in­ne­hål­let i ett or­ga­niskt göd­sel­fa­bri­kat på går­den.

Sprid flyt­göd­seln el­ler uri­nen med en an­ord­ning som skär ett snitt i åkerns yta dit flyt­göd­seln rin­ner el­ler spru­tas ner. Det är ock­så god­tag­bart att an­vän­da ett myll­nings­ag­gre­gat som är kopp­lat till den en­het som spri­der flyt­göd­sel el­ler urin.

An­mäl de skif­ten där du ge­nom­för åt­gär­den till kom­mu­nen år­li­gen på hös­ten, se­nast 31.10. Åt­gär­den be­hö­ver inte ge­nom­fö­ras var­je år. På­vi­sa an­skaff­ning­en av stall­göd­sel från nå­got an­nat stäl­le än din egen gård och mäng­den stall­göd­sel med hjälp av ett över­lå­tel­se­av­tal (t.ex. blan­kett 465L), ett be­tal­nings­kvit­to el­ler en frakt­se­del som bi­la­ga till hös­tens an­mä­lan. Om du inom åt­gär­den an­vän­der en­bart stall­göd­sel el­ler göd­sel­me­del som ta­gits emot till går­den ska du i hös­t­an­mä­lan upp­ge högst den mängd som du har an­mält att du ta­git emot i över­lå­tel­se­av­ta­let el­ler en an­nan bi­la­ga till hös­t­an­mä­lan. För­säk­ra dig ock­så om att din skif­tes­bok­fö­ring mot­sva­rar upp­gif­ter­na i hös­t­an­mä­lan och bi­la­ge­blan­ket­ten till den.

För pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­len som om­fat­tas av mil­jö­för­bin­del­sen.

Obs! Vid eko­lo­gisk pro­duk­tion kan man inte be­ta­la er­sätt­ning för sprid­ning av så­da­na göd­sel­fa­bri­kat som är för­bjud­na inom eko­pro­duk­tio­nen.

Or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat som god­känns inom åt­gär­den Pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker

Na­tio­nel­la typ­be­teck­ning­ar för göd­sel­fa­bri­kat på ba­sis av jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­ets för­ord­ning om göd­sel­fa­bri­kat (1051/2011):

6.2 Återanvändning av näringsämnen och organiska material

Åt­gär­den kan du ge­nom­fö­ra på skif­ten el­ler de­lar av skif­ten som in­går i för­bin­del­sen och där det är tillå­tet att spri­da stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat. Inom ra­men för den här åt­gär­den kan du spri­da nä­rings­hal­tigt or­ga­niskt ma­te­ri­al vars torrsub­stans­halt är minst 20 pro­cent. De ma­te­ri­al som an­vänds ska vara or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat, jord­för­bätt­rings­me­del el­ler väx­tun­der­lag en­ligt la­gen om göd­sel­fa­bri­kat (539/2006), fast göd­sel som skaf­fats från en an­nan gård för nyt­to­bruk el­ler torr frak­tion som se­pa­re­rats från stall­göd­sel. De ma­te­ri­al som du an­vän­der, bort­sett från fast göd­sel, ska vara god­kän­da på ba­sis av JSM:s för­ord­ning om göd­sel­fa­bri­kat (24/11) och in­gå i den för­teck­ning över göd­sel­fa­bri­kats typ­be­teck­ning­ar som förs av Evi­ra. Stall­göd­sel, torv, halm, slåt­ter­res­ter el­ler mot­sva­ran­de ma­te­ri­al från din egen gård el­ler ett så­dant fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form där du är del­äga­re be­rät­ti­gar inte till er­sätt­ning. På de skif­ten för vil­ka du an­sö­ker om er­sätt­ning ska mäng­den som sprids vara minst 15 m³ om året.

Du ska med hjälp av över­lå­tel­se­av­tal (t.ex. blan­kett 465L), be­tal­nings­kvit­to el­ler frakt­se­del som bi­la­ga till hös­tens an­mä­lan kun­na på­vi­sa an­skaff­ning­en av ma­te­ri­al ut­an­för går­den och mäng­den ma­te­ri­al. För in sprid­nings­mäng­den för göd­sel­med­let och are­a­len i de skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar­na. Upp­märk­sam­ma att mäng­der­na kvä­ve och fos­for i de or­ga­nis­ka ma­te­ri­al som spri­dits är för­en­li­ga med mil­jö­för­bin­del­sens göds­lings­be­gräns­ning­ar och för in dem i skif­tes­bok­fö­ring­en. Spa­ra stall­göd­se­l­ana­ly­sen och va­ru­de­kla­ra­tio­nen som vi­sar det or­ga­nis­ka ma­te­ri­a­lets in­ne­håll av nä­rings­äm­nen på går­den. Upp­ge i hös­t­an­mä­lan högst den mängd stall­göd­sel el­ler göd­sel­me­del som du har an­mält att du ta­git emot i över­lå­tel­se­av­ta­let el­ler en an­nan bi­la­ga. För­säk­ra dig ock­så om att din skif­tes­bok­fö­ring mot­sva­rar upp­gif­ter­na i hös­t­an­mä­lan och bi­la­ge­blan­ket­ten till den.

An­mäl de skif­ten där du ge­nom­för åt­gär­den till kom­mu­nen år­li­gen på hös­ten, se­nast 30.10. Åt­gär­den be­hö­ver inte ge­nom­fö­ras var­je år.

För åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­nis­ka ma­te­ri­al be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­len som om­fat­tas av mil­jö­för­bin­del­sen.

Vid eko­lo­gisk pro­duk­tion kan man inte be­ta­la er­sätt­ning för sprid­ning av så­da­na göd­sel­fa­bri­kat som är för­bjud­na inom eko­pro­duk­tio­nen.

Or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat som god­känns inom åt­gär­den Åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­nis­ka ma­te­ri­al

Na­tio­nel­la typ­be­teck­ning­ar för göd­sel­fa­bri­kat på ba­sis av jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­ets för­ord­ning om göd­sel­fa­bri­kat (1051/2011):

6.3 Hantering av avrinningsvatten

Åt­gär­den kan du ge­nom­fö­ra på åker­are­al som in­går i mil­jö­för­bin­del­sen, där det har byggts re­gler­bar drä­ne­ring, re­gler­bar un­der­be­vatt­ning el­ler ett sys­tem för åter­an­vänd­ning av torr­lägg­nings­vat­ten och som lig­ger

För ett skif­te kan du väl­ja bara den ena av föl­jan­de åt­gär­der:

  1. Sköt­sel av re­gler­bar drä­ne­ring när re­gler­brun­nar el­ler and­ra för­däm­nings­an­ord­ning­ar har in­stal­le­rats på skif­tet för att re­gle­ra höj­den på vat­ten­yt­an.
  2. Sköt­sel av re­gler­bar un­der­be­vatt­ning el­ler åter­an­vänd­ning av torr­lägg­nings­vat­ten, när di­kes­be­vatt­ning­en och den re­gler­ba­ra drä­ne­ring­en sker via täck­dik­nings­sys­te­met el­ler när av­rin­nings­vatt­net från åker­om­rå­det lag­ras i en se­pa­rat bas­säng var­i­från det un­der torr­pe­ri­o­der leds till­ba­ka till åkern som be­vatt­nings­vat­ten.

Sura sul­fat­jor­dar och torv- och mull­jor­dar

Om det inte ti­di­ga­re har kon­sta­te­rats att åker­skif­tet lig­ger på sur sul­fat­jord ska du ta ett jord­prov av skif­tet och skicka det för ana­lys. Torv- och mull­jor­dar ska kon­sta­te­ras på ba­sis av mark­kar­te­ring­ar. Vid prov­tag­ning­en ska du föl­ja den prov­tag­nings­tät­het som fö­re­skrivs för mark­kar­te­ring. Du kan ge­nom­fö­ra åt­gär­den om skif­tets jord­art till störs­ta de­len är den ovan nämn­da. När­ma­re in­struk­tio­ner om prov­tag­ning­en in­går i för­bin­del­se­vill­ko­ren. Läm­na in ana­lys­re­sul­ta­tet till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 30.9 un­der den växt­pe­ri­od då du för förs­ta gång­en åtog dig att ge­nom­fö­ra åt­gär­den för han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten.

Se till re­gle­ring­en av för­däm­nings­höj­den och den even­tu­el­la an­vänd­ning­en av be­vatt­nings­vat­ten samt att an­lägg­ning­ar­na är i skick. För bok över sköt­seln där du an­teck­nar re­gle­rings-, sköt­sel- och un­der­hålls­åt­gär­der­na. Åt­gär­den ska ge­nom­fö­ras på sam­ma skif­te från det att sköt­seln in­leds fram till för­bin­del­se­pe­ri­o­dens slut. Du kan ock­så föra in upp­gif­ter­na i de skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar­na.

Du för­bin­der dig till åt­gär­dens vill­kor från för­bin­del­se­årets in­gång (1.5). Du ska se­nast 15.6.2016 se­pa­rat upp­ge de åker­are­a­ler som hör till åt­gär­den på blan­kett 463 och läm­na in föl­jan­de bi­la­gor till kom­mu­nen se­nast 30.9:

Du kan upp­ge are­al till åt­gär­den un­der de två förs­ta för­bin­del­se­åren.

6.4 Miljövårdsvallar

En skydds­zon kan du an­läg­ga på åker­skif­ten som lig­ger i ett Na­tu­ra­om­rå­de, grund­vat­ten­om­rå­de, längs vat­ten­drag el­ler ut­falls­di­ken el­ler som grän­sar till en våt­mark som sköts med mil­jö­av­tal. I skär­gårds­om­rå­de­na i styr­nings­om­rå­det för skydds­zo­ner och na­tur­vårds­åker med vall kan du dess­utom an­läg­ga skydds­zon på vil­ket åker­skif­te i mil­jö­för­bin­del­sen som helst. En skydds­zon ska vara över tre me­ter bred och be­stå av fler­årig ogöds­lad vall som inte be­hand­las med växt­skydds­me­del. Du kan an­mä­la skydds­zon bara det förs­ta året i för­bin­del­se­pe­ri­o­den, bort­sett från si­tu­a­tio­ner där ett av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd från fö­re­gå­en­de pe­ri­od har upp­hört att gäl­la för skif­tet, dvs. du kan an­mä­la en are­al i ett av­tal om skydds­zon el­ler en are­al i ett av­tal om na­tu­rens mång­fald som gäl­ler åker som skydds­zon­vall, och lång­va­rig vall på torv­åker som fler­årig mil­jö­vall, om av­ta­let upp­hör att gäl­la vå­ren 2016 och av­tals­are­a­len upp­fyl­ler de krav som mil­jö­för­bin­del­se­vill­ko­ren stäl­ler. Ef­ter an­mä­lan ska du be­va­ra den be­rör­da åt­gärds­are­a­len på sam­ma skif­te fram till för­bin­del­se­pe­ri­o­dens slut.

Ef­ter an­läg­gan­det får du var­ken be­ar­be­ta, göds­la el­ler be­hand­la om­rå­det med växt­skydds­me­del. Du får göds­la växt­lig­he­ten bara i sam­band med an­läg­gan­det i en­lig­het med mi­ni­mi­k­ra­ven. Slå växt­lig­he­ten och fors­la bort den från skif­tet un­der växt­pe­ri­o­den. Djur får ock­så gå på bete där. Slåt­ter och bärg­ning av växt­lig­he­ten på vå­ren är inte en till­räck­lig åt­gärd.

För in upp­gif­ter i de skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar­na om åt­gär­der­na för an­läg­gan­de och sköt­sel av skydds­zo­ner, för­störd växt­lig­het, be­kämp­ning av flyg­hav­re el­ler and­ra ogräs och an­läg­gan­de av ny växt­lig­het.

Som fler­årig mil­jö­vall kan du upp­ge ett jord­bruks­skif­te där det väx­er vall el­ler som ska an­läg­gas med vall, som lig­ger an­ting­en på ett grund­vat­ten­om­rå­de el­ler på sur sul­fat­jord el­ler vars jord­art är torv el­ler mull­jord. Mil­jö­val­lar på sura sul­fat­jor­dar kan an­läg­gas i de om­rå­den som lig­ger i till­rin­nings­om­rå­det för ån Sirp­pu­jo­ki, i till­rin­nings­om­rå­det för de åar som myn­nar ut i Li­min­go­vi­ken el­ler i om­rå­det mel­lan des­sa till­rin­nings­om­rå­den.

Du kan förs­ta gång­en upp­ge fler­årig mil­jö­vall i upp­gif­ter­na om jord­bruks­skif­ten i Vi­put­jäns­ten (el­ler på blan­kett 102B) det förs­ta el­ler and­ra året i för­bin­del­se­pe­ri­o­den. På det skif­te du upp­gett mås­te du odla vall- och grä­s­väx­ter fram till för­bin­del­se­pe­ri­o­dens slut. Vall­växt­lig­het får du för­nya bara ge­nom di­rekt­sådd, dvs. utan be­ar­bet­ning. På skif­tet får du täck­di­ka, kal­ka, grä­va och ren­sa ut­falls­di­ken samt vid­ta and­ra kort­va­ri­ga åt­gär­der som för­bätt­rar markstruk­tu­ren och vat­ten­hus­håll­ning­en. Så fler­årig vall i stäl­let för för­störd vall­växt­lig­het ge­nast när det är möj­ligt. Bär­ga växt­lig­he­ten år­li­gen. Du får ta till vara växt­lig­he­ten och ha djur på bete där. Du kan göds­la växt­be­stån­det en­ligt mil­jö­för­bin­del­sens göds­lings­be­gräns­ning­ar.

Sura sul­fat­jor­dar: Om det inte ti­di­ga­re har kon­sta­te­rats att åker­skif­tet lig­ger på sur sul­fat­jord ska du ta ett jord­prov av skif­tet och skicka det för ana­lys. Torv- och mull­jor­dar ska kon­sta­te­ras på ba­sis av mark­kar­te­ring. Vid prov­tag­ning­en ska du föl­ja den prov­tag­nings­tät­het som fö­re­skrivs för mark­kar­te­ring. När­ma­re in­struk­tio­ner om prov­tag­ning­en hit­tar du i för­bin­del­se­vill­ko­ren. För fler­åri­ga mil­jö­val­lar som an­läggs på torv- och mull­jor­dar ska det fin­nas mark­kar­te­ring av jord­ar­ten. Läm­na in ana­lys­re­sul­ta­ten för sur sul­fat­jord el­ler mark­kar­te­ring­ens ana­lys­re­sul­tat till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 30.9 un­der den växt­pe­ri­od då du för förs­ta gång­en upp­ger fler­årig mil­jö­vall för skif­tet.

Du kan an­läg­ga vall på na­tur­vårds­åker el­ler ock­så kan du upp­ge gam­la val­lar som ut­veck­lats till val­lar med många ar­ter som så­da­na. Na­tur­vår­dåk­rar med vall kan vara hela bas­skif­ten el­ler jord­bruks­skif­ten. Du kan ock­så an­läg­ga dem som över tre me­ter bre­da rem­sor längs skif­te­nas kan­ter, fram­för allt på kan­ter­na mot syd och väst samt i mit­ten av sto­ra öpp­na fält. Be­va­ra na­tur­vårds­åker med vall på sam­ma skif­te minst två växt­pe­ri­o­der. Om din gård lig­ger i ett styr­nings­om­rå­de kan du an­mä­la högst 20 pro­cent av åker­are­a­len i för­bin­del­sen som na­tur­vårds­åker med vall. Om du an­mä­ler mer na­tur­vårds­åker med vall än så, skö­ter du hela are­a­len en­ligt vill­ko­ren för na­tur­vårds­åker med vall, men för den are­al som över­sti­ger 20 pro­cent be­ta­las ing­en er­sätt­ning för dem. I öv­ri­ga Fin­land får du er­sätt­ning för na­tur­vårds­åker med vall som du upp­gett på upp till 5 pro­cent av går­dens för­bin­del­se­a­re­al. Om du ock­så har mång­falds­åk­rar kan den sam­man­lag­da are­a­len av mång­falds­åk­rar och na­tur­vårds­åker med vall som be­ta­las er­sätt­ning vara högst 20 pro­cent i ett styr­nings­om­rå­de och högst 15 pro­cent i res­ten av Fin­land.

An­lägg växt­lig­he­ten på na­tur­vårds­åker med vall ge­nom sådd av frön av fler­åri­ga vall- el­ler grä­s­väx­ter. Du kan an­läg­ga växt­be­stån­det re­dan året in­nan i skydds­säd el­ler till­sam­mans med en an­nan skydds­grö­da el­ler ge­nom sådd i stub­ben. Frö­bland­ning­en får in­ne­hål­la högst 20 pro­cent frön av kvä­ve­fix­e­ran­de väx­ter. I sam­band med att växt­be­stån­det an­läggs är det möj­ligt att göds­la en­ligt mil­jö­för­bin­del­sens göds­lings­be­gräns­ning­ar. Kom ihåg att slå växt­lig­he­ten vart­an­nat år. Du får bär­ga den slag­na växt­lig­he­ten och ut­nytt­ja den eko­no­miskt. Djur får ock­så gå på bete på om­rå­det.

På na­tur­vårds­åk­rar med vall får du inte an­vän­da växt­skydds­me­del ef­ter det att växt­lig­he­ten har an­lagts, och du får inte be­ar­be­ta dem utom i sam­band med att växt­lig­he­ten an­läggs el­ler av­slu­tas. Na­tur­vårds­åker med vall får av­slu­tas ti­di­gast ef­ter den and­ra växt­pe­ri­o­den från den 1 sep­tem­ber, el­ler från den 15 juli när du av­slu­tar växt­lig­he­ten för att så grö­dor som sås på hös­ten. Då är det tillå­tet att an­vän­da växt­skydds­me­del. Ha som am­bi­tion att av­slu­ta växt­lig­he­ten först föl­jan­de vår. Om du inte sår ett nytt växt­be­stånd på hös­ten ef­ter den and­ra växt­pe­ri­o­den ska du ut­fö­ra be­ar­bet­ning­en så sent som möj­ligt.

På na­tur­vårds­åker med vall får du täck­di­ka, kal­ka, grä­va och ren­sa ut­falls­di­ken samt vid­ta and­ra kort­va­ri­ga åt­gär­der som för­bätt­rar markstruk­tu­ren och vat­ten­hus­håll­ning­en. Växt­lig­het som ska­dats el­ler för­störts i sam­band med de ovan nämn­da åt­gär­der­na ska du be­så med vall- el­ler grä­s­väx­ter ge­nast när om­stän­dig­he­ter­na med­ger det.

6.5 Växttäcke vintertid

I sam­band med åt­gär­den hål­ler du i styr­nings­om­rå­det minst 20, 40, 60 el­ler 80 pro­cent av din gårds sam­man­lag­da are­al av bas­skif­ten som in­går i mil­jö­för­bin­del­sen täck­ta med växt­lig­het ut­an­för växt­pe­ri­o­den. Till mi­ni­mi­växt­täck­et (20 %) du­ger re­du­ce­rad höst­stub­be­ar­bet­ning på skif­ten med spann­mål, ol­je­väx­ter, bo­ve­te, frök­ryd­dor, spå­nads­lin och bond­bö­na, om du ut­för be­ar­bet­ning­en ge­nom att kö­ra en gång med kul­ti­va­tor, tall­rik­sharv, s-pinn­harv, spad­rull­harv el­ler rulluft­nings­ag­gre­gat. På are­a­ler som över­sti­ger mi­ni­mi­växt­täck­et 20 % ska du där­emot ha väx­an­de grö­da el­ler stubb av grö­dan (äk­ta växt­täcke). Are­a­len med växt­täcke kan va­ri­e­ra år­li­gen, för­ut­satt att mi­ni­mi­a­re­a­len om 20 % full­görs var­je år ef­ter det att du har för­bun­dit dig att ge­nom­fö­ra åt­gär­den Växt­täcke vin­ter­tid.

Ut­an­för styr­nings­om­rå­det ska minst 20, 40 el­ler 60 pro­cent av din gårds sam­man­lag­da are­al av bas­skif­ten som in­går i mil­jö­för­bin­del­sen ha växt­täcke ut­an­för växt­pe­ri­o­den. Ut­an­för styr­nings­om­rå­det kan du upp­fyl­la alla pro­cent­ni­vå­er för växt­täcke an­ting­en med den ovan nämn­da re­du­ce­ra­de höst­stub­be­ar­bet­ning­en el­ler med äk­ta växt­täcke. Mi­ni­mi­växt­täck­et (20 %) mås­te full­gö­ras var­je år ef­ter det att du har för­bun­dit dig att ge­nom­fö­ra åt­gär­den växt­täcke vin­ter­tid.

Föl­jan­de skif­ten kan god­kän­nas in­gå i äk­ta växt­täcke och mi­ni­mi­växt­täcke (be­ta­las er­sätt­ning för växt­täcke):

Bort­sett från stubb kan ett växt­be­stånd som för­störs på ke­misk väg inte upp­fyl­la kra­vet på växt­täcke.

Du kan upp­fyl­la kra­vet på växt­täcke ock­så med trä­da som har be­såtts med höst­säd el­ler en hö­st­ol­je­växt el­ler som är täckt av vall el­ler stubb.

Från och med 2016 får du inte ut­öka pro­cent­an­de­len växt­täcke med jord­bruks­skif­ten för vil­ka har an­mälts

Be­va­ra växt­täck­et på skif­tet fram till be­ar­bet­ning­en fö­re sådd el­ler mot­sva­ran­de od­lings­åt­gärd. Strä­va ef­ter att pla­ce­ra de växt­täck­ta skif­te­na på åker­skif­ten som grän­sar till vat­ten­drag och ut­falls­di­ken el­ler på and­ra skif­ten som är vik­ti­ga för vat­ten­skyd­det.

6.6 Användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter och sättpotatis

Inom ra­men för åt­gär­den åtar du dig att täcka rad­er­na av ett­åri­ga träd­gårds­väx­ter och rad­er­na av el­ler rad­mel­lan­rum­men mel­lan fler­åri­ga väx­ter och cer­ti­fi­e­rad sätt­po­ta­tis på de an­mäl­da jord­bruks­skif­ten som in­går i mil­jö­för­bin­del­sen. Bort­sett från kum­min kan du väl­ja åt­gär­den för alla skif­ten med träd­gårds­väx­ter och skif­ten för pro­duk­tion av cer­ti­fi­e­rad sätt­po­ta­tis där det är möj­ligt att ge­nom­fö­ra åt­gär­den. Den cer­ti­fi­e­ra­de sätt­po­ta­ti­sen ska vara of­fi­ci­ellt grans­kad och god­känd inom Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nen och du ska ha ett ga­ran­ti­be­vis som be­vil­jats av ur­sprungs­lan­dets myn­dig­het. Hän­för åt­gär­den se­pa­rat till de skif­ten där du äm­nar ge­nom­fö­ra åt­gär­den då du läm­nar upp­gif­ter om jord­bruks­skif­ten i Vi­put­jäns­ten (el­ler på blan­kett 102B). Du kan va­ri­e­ra are­a­len där åt­gär­den ge­nom­förs en­ligt od­lings­si­tu­a­tio­nen var­je år. Du mås­te än­då var­je år un­der hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den ha minst ett skif­te med en så­dan grö­da för vil­ken du an­mä­ler den här åt­gär­den.

Täck mark­yt­an in­vid rad­er med ett­åri­ga träd­gårds­väx­ter med halm, flis, gräs­klipp, bio­lo­giskt ned­bryt­bar plast, täck­pap­per el­ler an­nat or­ga­niskt ma­te­ri­al som är oskad­ligt för jord­må­nen. Täck rad­er­na och mark­yt­an i rad­mel­lan­rum­men med halm på are­a­len för pro­duk­tion av cer­ti­fi­e­rad sätt­po­ta­tis.

Täck mark­yt­an längs rad­er­na med fler­åri­ga väx­ter med halm, flis, vass- el­ler gräs­klipp, bio­lo­giskt ned­bryt­bar plast el­ler an­nat or­ga­niskt ma­te­ri­al, täck­pap­per el­ler gräs­täcke som klipps. Täck rad­mel­lan­rum­men an­ting­en med gräs­täcke som an­läggs i rad­mel­lan­rum­men och klipps el­ler med an­nat or­ga­niskt täck­ma­te­ri­al som är oskad­ligt för jord­må­nen. På ett skif­te kan du täcka bara rad­er­na el­ler rad­mel­lan­rum­men el­ler hela skif­tet.

Upp­fyll kra­vet på mark­täck­ning av ett­åri­ga träd­gårds­väx­ter fö­re slu­tet av juni. För väx­ter som krä­ver för­grö­da samt för sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål el­ler broc­co­li ska du upp­fyl­la kra­vet på mark­täck­ning fö­re slu­tet av juli. Mark­täck­ning­en ska be­va­ras fram till skörd och för fler­åri­ga väx­ter un­der alla de år väx­ten od­las.

6.7 Åkernaturens mångfald

I sam­band med åt­gär­den kan du få er­sätt­ning när du an­läg­ger grön­göds­lings­val­lar el­ler mång­falds­åk­rar el­ler od­lar fång­grö­dor el­ler sa­ne­rings­grö­dor.

Med fång­grö­da av­ses ett växt­be­stånd som an­vän­der nä­rings­äm­nen som blir kvar i mar­ken ef­ter den egent­li­ga ett­åri­ga od­lings­väx­ten och nä­rings­äm­nen som fri­görs från res­ter­na av od­lings­väx­ten el­ler från mar­ken. Växt­be­stån­det skyd­dar ock­så mar­ken ge­nom att öka växt­täck­et ef­ter det att od­lings­väx­ten har bär­gats.

Du kan så fång­grö­dan:

Du kan an­vän­da fång­grö­da på en åker­växt el­ler träd­gårds­växt som du od­lar som ett­årig, dock inte på vall­väx­ter. Fång­grö­dan kan vara ita­li­enskt raj­gräs el­ler an­nat gräs, klö­ver el­ler en an­nan vall­balj­växt. Ol­je­väx­ter god­känns inte läng­re som fång­grö­dor, utom för ett­åri­ga träd­gårds­väx­ter där du kan odla ock­så ho­nungs­fa­ce­lia, ol­je­rät­ti­ka el­ler be­ar­bet­nings­rä­di­sa som fång­grö­da. Växt­lig­he­ten ska täcka hela jord­bruks­skif­tet. Du får inte an­läg­ga fler­årig vall, vall på na­tur­vårds­åker, fler­årig mil­jö­vall, grön­göds­lings­vall el­ler föl­jan­de års od­lings­växt med hjälp av en fång­grö­da. Växt­lig­he­ten får du be­ar­be­ta el­ler plö­ja in ti­di­gast 1.10. Ett växt­be­stånd med fång­grö­da får du av­slu­ta på ke­misk väg ti­di­gast 15.9.

Du kan an­vän­da spann­mål som fång­grö­da för ti­dig po­ta­tis el­ler ti­di­ga grön­sa­ker. Du kan så fång­grö­dan på en are­al där det har od­lats ti­dig po­ta­tis el­ler ti­di­ga grön­sa­ker ef­ter att des­sa väx­ter har skör­dats el­ler strax fö­re skör­den. I det­ta sam­man­hang är det möj­ligt att be­ar­be­ta skif­tet.

På en are­al där det od­las and­ra åker­väx­ter el­ler träd­gårds­väx­ter kan du så fång­grö­dan i sam­band med såd­den av väx­ten i frå­ga el­ler se­nast i dess brodd- el­ler plant­sta­di­um i sam­band med ogräs­harv­ning el­ler mot­sva­ran­de.

Mil­jö­er­sätt­ning för fång­grö­dor be­ta­las för högst 25 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­len som om­fat­tas av mil­jö­för­bin­del­sen.

Grön­göds­lings­vall är ett led i går­dens växt­följd. An­lägg växt­be­stån­det an­ting­en i bör­jan av växt­pe­ri­o­den el­ler året in­nan till­sam­mans med skydds­säd el­ler en an­nan skydds­grö­da. An­vänd frön av vall- el­ler grä­s­väx­ter och kvä­ve­fix­e­ran­de väx­ter för att an­läg­ga grön­göds­lings­val­len. Av vik­ten på det frö som an­vänds för an­lägg­ning av grön­göds­lings­vall ska minst 20 pro­cent be­stå av frön av kvä­ve­fix­e­ran­de väx­ter.

Du får av­slu­ta grön­göds­lings­val­len fö­re sådd av höst­säd el­ler hö­st­ol­je­väx­ter. Om du sår föl­jan­de od­lings­växt på vå­ren får du av­slu­ta grön­göds­lings­val­len ti­di­gast den 1 sep­tem­ber och be­ar­be­ta den ti­di­gast den 1 ok­to­ber. Grön­göds­lings­val­len får av­slu­tas på ke­misk väg. Du får upp­ge sam­ma jord­bruks­skif­te som grön­göds­lings­vall högst tre år i rad. Grön­göds­lings­vall som an­lagts fö­re år 2015 får fin­nas på skif­tet sam­man­lagt i högst tre år ef­ter an­läg­gan­det.

Som sa­ne­rings­grö­da kan du upp­ge ol­je­rät­ti­ka, vit­se­nap, ta­ge­tes el­ler bland­ning­ar av dem. Ock­så be­ar­bet­nings­rä­di­sa be­trak­tas som ol­je­rät­ti­ka. Så sa­ne­rings­grö­dan på vå­ren och göds­la den en­ligt den göds­lings­ni­vå för vall på na­tur­vårds­åker som in­går i mil­jö­för­bin­del­sens göds­lings­ta­bel­ler. Du får vän­da in den i jor­den två må­na­der ef­ter sådd.

Du får slå el­ler kros­sa växt­lig­he­ten un­der växt­pe­ri­o­den. Du kan få er­sätt­ning för sa­ne­rings­grö­dor bara om po­ta­tis, sock­er­be­ta el­ler träd­gårds­väx­ter på fri­land in­går i växt­följ­den på din gård. Du får odla sa­ne­rings­grö­dan på sam­ma jord­bruks­skif­te högst två år i följd. Du får inte av­slu­ta sa­ne­rings­grö­dan ke­miskt. Du får odla sa­ne­rings­grö­dan på sam­ma jord­bruks­skif­te högst två år i rad.

Mil­jö­er­sätt­ning för sa­ne­rings­grö­dor be­ta­las för högst 25 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som om­fat­tas av mil­jö­för­bin­del­sen.

Till mång­falds­åk­rar­na räk­nas mång­falds­åk­rar som år­li­gen an­läggs med vilt- el­ler land­skap­s­väx­ter samt minst två­åri­ga mång­falds­åk­rar som an­läggs med ängs- och få­gel­väx­ter. Mång­falds­åk­rar som an­läggs med ängs- och få­gel­väx­ter får du upp­ge två år i följd på sam­ma skif­te. Ef­ter det mås­te du upp­ge dem som na­tur­vårds­åker med vall, om du inte upp­ger en an­nan grö­da för om­rå­det i frå­ga. Du kan upp­ge bas­skif­ten el­ler jord­bruks­skif­ten som mång­falds­åk­rar. Jord­bruks­skif­ten som upp­ges som mång­falds­åk­rar kan an­läg­gas ock­så som över tre me­ter bre­da rem­sor längs skif­te­nas kan­ter, i syn­ner­het mot syd och väst, samt på mit­ten av sto­ra öpp­na fält.

Mång­falds­åk­rar­na ska an­läg­gas och skö­tas en­ligt sär­skil­da an­vis­ning­ar som in­går i för­bin­del­se­vill­ko­ren för mil­jö­er­sätt­ning. När det gäl­ler mång­falds­åk­rar be­ta­las er­sätt­ning för högst 15 pro­cent av för­bin­del­sens to­ta­la are­al i hela lan­det. Mång­falds­åk­rar­na och na­tur­vårds­åk­rar­na med vall kan dock sam­man­lagt ut­gö­ra högst 20 pro­cent av åker­are­a­len i går­dens mil­jö­för­bin­del­se i ett styr­nings­om­rå­de för na­tur­vårds­åker med vall, och 15 pro­cent i ett an­nat om­rå­de.

6.8. Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter

Inom åt­gär­den kan du få er­sätt­ning då du som växt­skydds­me­tod an­vän­der mak­ro­or­ga­nism­pre­pa­rat, mik­ro­bi­o­lo­gis­ka växt­skydds­me­del som sprids med bin och od­lings­tunn­lar som är täck­ta med plast el­ler lätt kon­stru­e­ra­de sä­song­växt­hus (me­tod­grupp 1). Al­ter­na­tivt kan du an­vän­da nå­gon me­tod i me­tod­grupp två, dvs. nät mot ska­de­in­sek­ter, mik­ro­bi­o­lo­gis­ka växt­skydds­me­del som sprids me­ka­niskt samt ogräs­harv med op­tisk styr­ning, trak­tor­dri­ven brän­na­re för ogräs­be­kämp­ning el­ler en an­nan mot­sva­ran­de ut­rust­ning (me­tod­grupp 2). Me­tod­grup­per­na 1 och 2 har oli­ka er­sätt­nings­ni­vå per hek­tar.

Mak­ro­or­ga­nism­pre­pa­ra­ten, bi­ar­ter­na och pro­duk­ter­na de spri­der samt de mik­ro­bi­o­lo­gis­ka växt­skydds­med­len ska vara god­kän­da för det­ta an­vänd­nings­än­da­mål i Fin­land.

Den me­tod som an­vänds ska läm­pa sig för den ak­tu­el­la väx­ten el­ler växt­ska­de­gö­ra­ren. Du ska i förs­ta hand an­vän­da en bio­lo­gisk el­ler me­ka­nisk växt­skydds­me­tod som så­dan. På ba­sis av upp­följ­ning­en kan du kom­plet­te­ra be­kämp­ning­en med ke­mis­ka växt­skydds­me­to­der. För ett skif­te som in­går i mil­jö­för­bin­del­sen kan du upp­ge en växt­skydds­me­tod som hör till an­ting­en me­tod­grupp ett el­ler me­tod­grupp två och ge­nom­fö­ra den på hela det skif­te som du har an­mält. Växt­skydds­me­to­der som hör till me­tod­grupp ett kan du än­då inte väl­ja för ett skif­te med ett­åri­ga träd­gårds­väx­ter. Hän­för me­tod­grup­per­na till en viss grö­da när du an­mä­ler jord­bruks­skif­ten i Vi­put­jäns­ten (el­ler på blan­kett 102B). De grö­dor för vil­ka du kan upp­ge åt­gär­den fram­går av för­bin­del­se­vill­ko­ren.

Den växt­skydds­me­tod som du valt och are­a­len av dina an­mäl­da skif­ten kan va­ri­e­ra år­li­gen en­ligt od­lings­si­tu­a­tio­nen. Du ska var­je år på minst ett jord­bruks­skif­te odla en så­dan grö­da för vil­ken du an­mä­ler al­ter­na­ti­va växt­skydds­me­to­der. Med ett hjälp­me­del för upp­följ­ning av­sett för re­spek­ti­ve växt­art el­ler nå­gon mot­sva­ran­de me­tod föl­jer du med hur det al­ter­na­ti­va växt­skyd­det lyck­as. En ex­ak­ta­re för­teck­ning över des­sa hjälp­me­del finns i för­bin­del­se­vill­ko­ren. Gör skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar om ob­ser­va­tio­ner och be­kämp­ning och för­be­red dig att vid be­hov visa upp ett in­köpsk­vit­to över an­skaff­ning­ar­na.

7.    Miljöförbindelse år 2016

Du kan inte an­sö­ka om ny mil­jö­för­bin­del­se år 2016. En gäl­lan­de mil­jö­för­bin­del­se får över­fö­ras el­ler de­las, men år 2016 får för­bin­del­se­a­re­a­len i re­gel inte öka i jäm­fö­rel­se med år 2015. För­bin­del­se­a­re­a­len får öka om:

Ut­be­tal­ning för för­bin­del­sen ska sö­kas var­je år ge­nom att du i den el­ekt­ro­nis­ka stö­dan­sö­kan krys­sar för punk­ten mil­jö­er­sätt­ning på fli­ken sö­kan­de av stöd och stöd som söks (blan­kett 101B).

När du in­gick för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning åtog du dig sam­ti­digt att ge­nom­fö­ra den gårds­spe­ci­fi­ka åt­gär­den Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen. Val­da skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der får by­tas el­ler läg­gas till på vis­sa vill­kor.

Om du har valt åt­gär­der­na ne­dan, ska du ge­nom­fö­ra dem en­ligt vill­ko­ren var­je för­bin­del­se­år. An­nars av­slu­tas åt­gär­den i för­bin­del­sen och er­sätt­ning­en åter­krävs för för­bin­del­se­pe­ri­o­den.

Be­gräns­ning­ar­na för val av åt­gär­der:

Be­ak­ta de ne­dan nämn­da skif­tes­spe­ci­fi­ka be­gräns­ning­ar­na för stöd­tak och val av åt­gär­der i sam­band med mil­jö­er­sätt­ning­en när du i Vi­put­jäns­ten upp­ger jord­bruks­skif­ten vid vå­rens stö­dan­sö­kan (el­ler på blan­kett 102B). Stöd­ta­ken be­grän­sar va­let av skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der så att du kan väl­ja åt­gär­der för sam­ma skif­te bara inom grän­ser­na för stöd­ta­ken ne­dan (eko­lo­gisk pro­duk­tion har egna stöd­tak).

Mil­jö­för­bin­del­sens stöd­tak är:

Be­gräns­ning­ar­na för va­let av åt­gär­der när det gäl­ler åt­gär­der­na för träd­gårds­väx­ter An­vänd­ning av or­ga­nisk mark­täck­ning för träd­gårds­väx­ter och sätt­po­ta­tis samt Al­ter­na­tivt växt­skydd för träd­gårds­väx­ter:

Åt­gär­der­na som valts till för­bin­del­sen styrs till ut­be­tal­ning i re­gel via de väx­ter som valts för jord­bruks­skif­te­na (blan­kett 102B). För alla åt­gär­der kan ut­be­tal­ning­en än­då inte sty­ras på det här sät­tet, utan i sam­band med an­mä­lan av jord­bruks­skif­te mås­te ock­så åt­gär­den an­mä­las.

Kom ihåg att an­mä­la föl­jan­de åt­gär­der till rät­ta skif­ten när du an­mä­ler upp­gif­ter­na om jord­bruks­skif­ten (blan­kett 102B), så att du får be­talt för dem:

Are­a­ler­na för de åt­gär­der som an­mäls på hös­ten gäl­ler åt­gär­der­na pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker­mark, åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­niskt ma­te­ri­al och växt­täcke vin­ter­tid. Are­a­ler­na för des­sa åt­gär­der upp­ges så­le­des inte vid vå­rens stö­dan­sö­kan. Om du för­bin­der dig att ge­nom­fö­ra des­sa åt­gär­der ska are­a­ler­na där du ge­nom­för dem an­mä­las på en av Mavi upp­gjord blan­kett se­nast 31.10.2016. Du kan upp­ge are­a­ler­na ock­så el­ekt­ro­niskt.

En gård som inte har för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning kan i sin stö­dan­sö­kan inte an­mä­la föl­jan­de väx­ter: vall på na­tur­vårds­åker, skydds­zon­svall (av­tal fö­re 2015), skydds­rem­sa, fler­årig mil­jö­vall, mång­falds­åker vilt, mång­falds­åker land­skap, mång­falds­åker ängs­väx­ter och sa­ne­rings­grö­dor.

7.1 Enbart ersättningsberättigande skiften till förbindelsearealen

Till för­bin­del­sen kan du upp­ge are­a­ler som be­trak­tas som er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i mil­jö­för­bin­del­sen, för­bin­del­sen om eko­lo­gisk pro­duk­tion och kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­ar­na. Till mil­jö­för­bin­del­sen kan du inte upp­ge per­ma­nen­ta gräs­mar­ker som inte är åker­mark.

Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det har sla­gits fast som en be­stå­en­de egen­skap för des­sa are­a­ler. Skif­tet för­blir er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de, även om det inte an­söks om mil­jö­er­sätt­ning för skif­tet el­ler skif­tet ar­ren­de­ras ut el­ler säljs till en an­nan jord­bru­ka­re, om are­a­len för­blir åker. Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det slo­pas än­då från skif­tet om det tas ur jord­bruks­an­vänd­ning och sam­ti­digt an­ses skif­tet el­ler en del av skif­tet ha av­lägs­nats från för­bin­del­sen. Mer in­for­ma­tion om er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de in­går i ka­pi­tel 7 i an­sök­nings­gui­den.

I ut­skrif­ten med föri­fyll­da upp­gif­ter för 2016 ser du vil­ka av dina skif­ten som är er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de. Du kan ock­så vara för­ut­se­en­de och läm­na bort så­da­na skif­ten från för­bin­del­sen som du äm­nar ta ur jord­bruks­an­vänd­ning.

Minsk­ning av are­a­len i en mil­jö­för­bin­del­se är möj­lig ner till mi­ni­mi­a­re­a­len om 5 hek­tar (inom träd­gårds­od­ling 1 hek­tar) när du över­för dina för­bin­del­se­skif­ten i en an­nan per­sons be­sitt­ning. Hit räk­nas ock­så ägo­re­gle­ring­ar och ny­skif­tes­för­rätt­ning­ar. Den per­son som du över­för åker till be­hö­ver inte ha in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning. I ett så­dant fall blir det ing­et åter­krav. An­mäl be­sitt­nings­för­änd­ring­ar i Vi­put­jäns­ten el­ler med bas­skif­tes­blan­kett 102A. Om för­bin­del­se­a­re­a­len mins­kar un­der mi­ni­mi­a­re­a­len om fem hek­tar för­fal­ler för­bin­del­sen, och inte hel­ler det or­sa­kar åter­krav. Are­a­len kan mins­ka utan åter­krav ock­så på grund av for­ce ma­jeu­re. Gör an­mä­lan om for­ce ma­jeu­re till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar.

Om du tar för­bin­del­se­a­re­al ur jord­bruks­an­vänd­ning (t.ex. för att byg­ga hus el­ler väg, pga. be­skog­ning), åter­krävs de er­sätt­ning­ar som be­talts för are­a­len. Gör an­mä­lan om are­al som ta­gits ur jord­bruks­an­vänd­ning i Vi­put­jäns­ten el­ler med änd­rings­blan­ket­ten för bas­skif­ten 102C.

Are­a­len av ett en­skilt skif­te kan för­änd­ras på grund av upp­da­te­ring el­ler över­vak­ning. Om skif­tets are­al mins­kar verk­ställs på­följ­der­na en­ligt över­vak­nings­be­stäm­mel­ser­na.

Ök­ning av are­a­len i en mil­jö­för­bin­del­se är möj­lig om du får åker­are­al från en an­nan jord­bru­ka­re som in­gått för­bin­del­se. Er­sätt­ning­en be­ta­las ef­ter änd­ring­en i en­lig­het med den nya are­a­len. Du kan foga mer åker­are­al till för­bin­del­sen i Vi­put­jäns­ten el­ler med bas­skif­tes­blan­kett 102A.

7.2 Frånträdande av miljöförbindelse

År 2016 kan en för­bin­del­se från­trä­das med blan­kett 474 på de grun­der som an­ges i bör­jan av ka­pit­let.

I öv­rigt kan du från­trä­da en för­bin­del­se på grund av for­ce ma­jeu­re. För­bin­del­sen för­fal­ler, om för­bin­del­se­a­re­a­len mins­kar un­der mi­ni­mi­a­re­a­len.

Att läg­ga till en skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd

Byte av skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd

Du kan byta en skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd till en an­nan om

Gör an­mä­lan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om byte av skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd se­nast 15.6 det ak­tu­el­la året. När det gäl­ler byte av åt­gärd via Neu­vo2020 -för­fa­ran­det får du en skrift­lig re­kom­men­da­tion om byte av åt­gärd av råd­gi­va­ren, an­ting­en se­pa­rat el­ler i sam­band med blan­kett 479, och den läm­nar du in till kom­mu­nen se­nast 15.6. Om du an­mä­ler om by­tet se­na­re kan du bör­ja ge­nom­fö­ra åt­gär­den, men mil­jö­er­sätt­ning en­ligt den änd­ra­de åt­gär­den be­ta­las från in­gång­en av föl­jan­de för­bin­del­se­år.

Från­trä­dan­de av en skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd

8. Betalning

Er­sätt­ning­ar för åt­går­den

Ta­bell 2

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

8.1 Betalning och begränsningar för betalningen för olika åtgärder

An­sök om ut­be­tal­ning av mil­jö­er­sätt­ning år­li­gen i Vi­put­jäns­ten el­ler med blan­kett 101B, an­nars upp­hör för­bin­del­sen att gäl­la. Er­sätt­ning för mil­jö­för­bin­del­sen be­ta­las för den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de för­bin­del­se­a­re­al som du har upp­gett i stö­dan­sö­kan år­li­gen. I stö­dan­sö­kan kan du med­de­la att du lå­ter bli att an­sö­ka om er­sätt­ning för nå­gon åker­are­al, om kra­vet på mi­ni­mi­a­re­al upp­fylls trots det. Följ all­tid vill­ko­ren för en gårds­spe­ci­fik åt­gärd på går­dens hela are­al.

Er­sätt­nings­be­lop­pen och vill­ko­ren för er­sätt­ning­ar kan änd­ras un­der för­bin­del­se­pe­ri­o­den, om änd­ring­ar­na i EU:s lag­stift­ning, för­hind­ran­det av dubb­la be­tal­ning­ar el­ler änd­ring­ar som rör bas­ni­vån krä­ver det. I ett så­dant fall har du rätt att från­trä­da för­bin­del­sen utan åter­krav om du inte god­tar änd­ring­en.

Om din gård har en för­bin­del­se om eko­lo­gisk pro­duk­tion, be­ta­las inte mil­jö­er­sätt­ning för grön­göds­lings­vall inom åt­gär­den Åker­na­tu­rens mång­fald, för åt­gär­den Al­ter­na­tivt växt­skydd för träd­gårds­väx­ter, för åt­gär­den Pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker­mark el­ler för Åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­nis­ka ma­te­ri­al, om du har spri­dit äm­nen som är för­bjud­na inom eko­pro­duk­tio­nen.

För åt­gär­den Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen be­ta­las inte er­sätt­ning för trä­da, per­ma­nen­ta gräs­mar­ker (vars mar­kan­vänd­nings­slag inte är åker), skydds­zo­ner, val­lar på na­tur­vårds­åker, grön­göds­lings­val­lar, mång­falds­åk­rar el­ler åk­rar för tra­nor, gäss och sva­nar.

Mil­jö­er­sätt­ning be­ta­las inte för träd­gårds­land, per­ma­nen­ta växt­hu­sare­a­ler, till­fäl­ligt icke od­la­de are­a­ler, icke od­la­de are­a­ler, fö­re­gå­en­de pro­gram­pe­ri­ods av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd för sköt­sel av mul­ti­funk­tio­nell våt­mark, pryd­nads­vi­de, pro­duk­tion av plant­ma­te­ri­al för skog­s­träd, are­al med ve­dar­ta­de ener­gi­grö­dor, od­ling av jul­träd och an­nan ham­pa­re­al än så­dan som be­rät­ti­gar till grund­stöd.

Er­sätt­ning för åt­gär­den Växt­täcke vin­ter­tid be­ta­las inte för skif­ten:

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

8.2 Begränsningar för utbetalningen av ersättning för åtgärder för att förhindra dubbel betalning

För åt­gär­den Växt­täcke vin­ter­tid be­ta­las inte mil­jö­er­sätt­ning, om går­den har be­fri­ats från kra­vet på di­ver­si­fi­e­ring av grö­dor i sam­band med för­grö­nings­stö­det, om

el­ler

Mil­jö­er­sätt­ning be­ta­las inte för åt­gär­den växt­täcke vin­ter­tid och åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar om går­den har be­fri­ats från för­grö­nings­stö­dets krav på eko­lo­gisk fo­ku­sare­al, om

el­ler

Er­sätt­ning för åt­gär­den Åker­na­tu­rens mång­fald be­ta­las inte till en gård för för­grö­nings­stö­dets eko­lo­gis­ka fo­ku­sare­al el­ler för så­dan val­lare­al som be­rät­ti­gar till be­fri­el­se från kra­vet på eko­lo­gisk fo­ku­sare­al.

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 201622.3.2016