9. Övervakning

9.1  Allmänt om övervakning

Stöd be­ta­las på många oli­ka grun­der och vill­kor. Vid över­vak­ning­en grans­kas att stöd­vill­ko­ren har följts. Syf­tet med över­vak­ning­en av stöd är att sä­ker­stäl­la stöd­ta­gar­nas rätts­skydd och rätt­vi­sa be­mö­tan­de. Över­vak­ning­en re­gle­ras i hela EU av Eu­ro­pa­par­la­men­tets och rå­dets samt Eu­ro­pe­is­ka kom­mis­sio­nens ge­men­sam­ma rätts­ak­ter som gäl­ler samt­li­ga med­lems­sta­ter. Ge­men­sam­ma rätts­ak­ter är en ga­ran­ti för att över­vak­ning­en ut­förs i till­räck­lig om­fatt­ning, på sam­ma sätt och med sam­ma me­to­der i alla med­lems­sta­ter. Över­vak­ning­en av jord­bruks­stöd i Fin­land styrs och ad­mi­ni­stre­ras av Mavi. NTM-cen­tra­ler­nas in­spek­tö­rer ut­för de egent­li­ga över­vak­ning­ar­na av jord­bru­kar­stöd på går­dar­na.

Över­vak­nings­mängd

Går­dar­na tas ut till över­vak­ning på plats med an­vänd­ning av bå­de slump­mäs­sigt och vik­tat ur­val. Av de går­dar som an­sökt om stöd över­va­kas minst 5 % på plats på går­dar­na. Ett un­dan­tag är för för­grö­nings­stö­dets del de går­dar som be­fri­ats från för­grö­nings­åt­gär­der­na, av dem över­va­kas 3 %. Över­vak­ning­en av tvär­vill­kor gäl­ler minst 1 % av går­dar­na som an­sökt om EU:s di­rekt­stöd, mil­jö­er­sätt­ning, kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion och er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de. In­for­ma­tion om över­vak­ning­en av tvär­vill­kor in­går i ka­pi­tel 7 i tvär­vill­kors­gui­den. Du hit­tar gui­den på Ma­vis och Evi­ras webb­plat­ser.

Ut­över kon­trol­ler­na på plats görs en ad­mi­ni­stra­tiv över­vak­ning av alla stö­dan­sök­ning­ar. Ad­mi­ni­stra­tiv över­vak­ning in­ne­bär gransk­ning av för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stöd och stöd­vill­ko­ren i sam­band med hand­lägg­ning­en av an­sö­kan och oli­ka slag av au­to­ma­tis­ka kors­gransk­ning­ar. Vid kors­gransk­ning jäm­förs an­sök­nings­upp­gif­ter­na i da­ta­sys­te­men med upp­gif­ter­na i re­gist­ren.

Med­de­lan­de om över­vak­ning
Det går att med­de­la om över­vak­ning­en i för­väg, men kom­mis­sio­nens för­ord­ning för­ut­sät­ter att kon­trol­ler ut­förs ock­så utan för­hands­be­sked. Med­de­lan­de om åker­över­vak­ning kan ges ti­di­gast 14 dygn i för­väg och vid över­vak­ning av djur­stöd ti­di­gast 48 tim­mar fö­re över­vak­ning­en.

För­be­re­del­se för över­vak­ning
För över­vak­ning­en ska du sä­ker­stäl­la att alla hand­ling­ar som be­hövs för över­vak­ning­en finns till­gäng­li­ga. Du kan be­myn­di­ga en an­nan per­son som din re­pre­sen­tant el­ler as­si­stent för över­vak­ning­en. Över­vak­ning­en kan ut­fö­ras ock­så utan att du el­ler din re­pre­sen­tant är när­va­ran­de. Gårds­över­vak­ning­en in­leds med att in­spek­tö­ren be­rät­tar om syf­tet med över­vak­ning­en och över­vak­nings­me­to­der­na. Du får ett med­de­lan­de om över­vak­nings­me­to­der­na och över­vak­ning­s­på­följ­der­na.

Över­vak­nings­pro­to­koll
Ett pro­to­koll upp­rät­tas all­tid över över­vak­ning­en. Du el­ler din re­pre­sen­tant kan foga egna an­märk­ning­ar och åsik­ter till pro­to­kol­let.

Un­der gårds­be­sö­ket för åker­över­vak­ning görs ob­ser­va­tio­ner av hur stöd­vill­ko­ren har iakt­ta­gits . In­spek­tö­ren be­rät­tar vil­ka ob­ser­va­tio­ner som gjor­des un­der över­vak­ning­en och hur de möj­li­gen in­ver­kar på det stöd som ska be­ta­las till dig. De slut­li­ga re­sul­ta­ten skick­as till dig för att un­der­teck­nas. Din un­der­skrift är inte ob­li­ga­to­risk, och om den sak­nas är det ing­et hin­der för den fort­sat­ta hand­lägg­ning­en av ären­det. Un­der­skrif­ten un­dan­rö­jer inte hel­ler rät­ten att sö­ka änd­ring i det egent­li­ga stöd­be­slu­tet.

Ock­så över de ad­mi­ni­stra­ti­va kors­gransk­ning­ar­na upp­rät­tas ett pro­to­koll där re­sul­ta­tet av över­vak­ning­en förs in. Över­vak­nings­upp­gif­ter­na re­gi­stre­ras i da­ta­sys­te­met vid NTM-cen­tra­len. Stö­det be­ta­las till går­den först när alla gårds­över­vak­ning­ar som hän­för sig till det an­sök­ta stö­det har ut­förts och kors­gransk­ning­ar­na retts ut.

Rätt att sö­ka änd­ring
Du har rätt att sö­ka änd­ring med be­gä­ran om om­pröv­ning av det stöd­be­slut som in­ne­hål­ler över­vak­nings­re­sul­ta­tet. Det­ta stöd­be­slut skick­as se­na­re i sam­band med ut­be­tal­ning­en. Som bi­la­ga till stöd­be­slu­tet finns en an­vis­ning om hur be­gä­ran om om­pröv­ning ska gö­ras.

9.2 Arealbaserade stöd

Om din gård har valts ut till över­vak­ning av­läggs ett gårds­be­sök där man grans­kar bl.a. alla dina jord­bruks­skif­tens are­a­ler, grö­dor, od­lings­sätt och iakt­ta­gan­det av stöd­vill­ko­ren. Ef­ter över­vak­ning­en räk­nas över­vak­nings­re­sul­ta­ten ut och even­tu­el­la på­följ­der på­förs.

Kon­trol­ler­na i an­slut­ning till kors­gransk­ning­ar­na gäl­ler i all­män­het inte går­dens alla skif­ten el­ler alla stöd som går­den har sökt. Vid en över­vak­ning som hör sam­man med kors­gransk­ning­en kan man till ex­em­pel mä­ta are­a­ler­na av vis­sa skif­ten, om det finns oklar­he­ten i skif­te­nas are­a­ler. Kors­gransk­ning­ar ut­förs ock­så av stöd­vill­ko­ren och en så­dan kors­gransk­ning kan leda till gårds­be­sök. En kors­gransk­ning le­der inte all­tid till gårds­be­sök utan okla­ra fall kan ut­re­das ock­så ge­nom att hö­ra jord­bru­ka­ren.

Vad som ska grans­kas vid en över­vak­ning
Vid ett gårds­be­sök för are­al­över­vak­ning grans­kas bland an­nat det som för­teck­nas ne­dan. För­teck­ning­en är rikt­gi­van­de ef­ter­som det som ska grans­kas va­ri­e­rar be­ro­en­de på går­den och den över­vak­ning som ut­förs. Hand­ling­ar­na kan du läm­na in se­na­re om du inte med­ver­kar i över­vak­ning­en.

Vid ett gårds­be­sök för are­al­över­vak­ning grans­kas bland an­nat det som för­teck­nas ne­dan. För­teck­ning­en är rikt­gi­van­de ef­ter­som det som ska grans­kas va­ri­e­rar be­ro­en­de på går­den och den över­vak­ning som ut­förs. Hand­ling­ar­na kan du läm­na in se­na­re om du inte med­ver­kar i över­vak­ning­en.

Fö­re gårds­be­sö­ket grans­kas föl­jan­de som kon­tor­s­ar­be­te:

På går­den över­va­kas för vart och ett skif­te:

För för­grö­nings­stö­dets del över­va­kas:

Hand­ling­ar (mil­jö­er­sätt­ning):

Hand­ling­ar (tvär­vill­kor):

Mät­ning av jord­bruks­skif­ten
Jord­bruks­skif­te­nas are­a­ler be­stäms an­ting­en ge­nom mät­ning från di­gi­talt kart­ma­te­ri­al el­ler i ter­räng­en med GPS-ut­rust­ning. Om mät­ning­en ryms in i mät­ut­rust­ning­ens to­le­rans blir den god­kän­da are­a­len den are­al som du upp­gett. I an­nat fall blir den god­kän­da are­a­len den are­al som mätts upp vid över­vak­ning­en. Mät­to­le­ran­sen byg­ger på skif­tets om­krets och den räk­nas i över­ens­stäm­mel­se med mät­me­to­den ut på föl­jan­de sätt: 0,75 m * om­kret­sen för el­ekt­ro­nisk mät­ning och 0,5 m * om­kret­sen för GPS-mät­ning. Vid över­vak­ning­en un­der­känns upp­mät­ta jord­bruks­skif­ten un­der 0,05 ha helt och hål­let.

När det gäl­ler el­ekt­ro­niskt ri­ta­de jord­bruks­skif­ten grans­kas den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len i förs­ta hand. Det kan fin­nas en viss över­gång i jord­bruks­skif­tets ri­ta­de form och pla­ce­ring på bas­skif­tet.

Om det vid över­vak­ning­en av ett jord­bruks­skif­te kon­sta­te­ras en grö­da i en an­nan växt­arts­grupp än vad som an­mälts för skif­tet, för­kas­tas jord­bruks­skif­tet för det ak­tu­el­la stö­dets del. Med växt­arts­grupp av­ses grö­dor med sam­ma stöd­ni­vå. Inom de na­tio­nel­la stö­den där över­vak­nings­re­sul­ta­ten be­räk­nas en­ligt stöd, kan byte av växt­art leda till att jord­bruks­skif­tet för­kas­tas om den kon­sta­te­ra­de grö­dan inte har rätt till den an­sök­ta stöd­ni­vån.

Ut­räk­ning av över­vak­nings­re­sul­ta­ten och på­följ­der­na av are­al­fel

Ef­ter mät­ning av jord­bruks­skif­te­na och an­nan över­vak­ning räk­nas över­vak­nings­re­sul­ta­ten ut för går­den. För en del av stö­den räk­nas re­sul­ta­ten ut på ni­vån för växt­arts­grup­per­na och för en del se­pa­rat för vart och ett stöd.

De are­a­ler som god­känts vid över­vak­ning­en av jord­bruks­skif­te­na ad­de­ras en­ligt växt­arts­grupp el­ler stöd och are­al­skill­na­den räk­nas ut ge­nom att man jäm­för dif­fe­ren­sen mel­lan den an­mäl­da och den god­kän­da are­a­len med den god­kän­da are­a­len. Om den vid över­vak­ning­en god­kän­da are­a­len är stör­re än din an­mäl­da are­al be­ta­las stö­det för den are­al som mot­sva­rar an­mä­lan.

Om ditt in­ne­hav av stöd­rät­tig­he­ter och den an­mäl­da are­a­len av­vi­ker sins­e­mel­lan, an­vänds det mind­re ta­let som an­mäld are­al när are­al­skill­na­den räk­nas ut i frå­ga om grund­stöd och stöd till unga jord­bru­ka­re. För mil­jö­er­sätt­ning­ens del räk­nas på­följ­der­na ut på ba­sis av för­bin­del­se­a­re­a­len. På­följ­der­na med an­led­ning av are­al­skill­na­den va­ri­e­rar en­ligt stöd. En stödspe­ci­fik sam­man­ställ­ning av på­följ­der­na in­går i vid­stå­en­de ta­bell.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

När det gäl­ler grund­stöd, kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning och EU-stöd till unga jord­bru­ka­re an­vänds från och med 2016 ett un­dan­tag (gult kort) vid ut­räk­nan­det av are­al­på­följ­der.

Gult kort an­vänds när alla föl­jan­de punk­ter upp­fylls:

Om går­den får ett gult kort är are­al­på­följ­den den god­kän­da are­a­len – 0,75 x are­al­skill­na­den.

Om går­den får ett gult kort vid gårds­övervakning 2016, mås­te går­den in­spek­te­ras på nytt år 2017.

Om det ock­så vid kon­trol­len år 2017 kon­sta­te­ras en are­al­skill­nad som är stör­re än 3 % på går­den:

Ett gult kort kan du få bara en gång för vart och ett stöd.

Ett tyd­ligt are­al­fel kan or­sa­ka att din gård får ett ret­ro­ak­tivt stö­d­av­drag för de fyra fö­re­gå­en­de åren i frå­ga om alla are­al­stöd. Över­vak­ning­en för år 2016 kan ut­sträck­as till att gäl­la ti­di­ga­re år med bör­jan från år 2012, om det upp­täcks att för stor are­al har an­mälts för din gård. Gransk­ning­en görs se­pa­rat för vart och ett år. Be­träf­fan­de skif­ten som över­va­kats ti­di­ga­re hän­förs den ret­ro­ak­ti­va över­vak­ning­en bara till de år som inte ti­di­ga­re har bli­vit över­va­ka­de. Ret­ro­ak­ti­vi­te­ten över­va­kas inte se­pa­rat, utan gransk­ning­en av fel som gäl­ler ti­di­ga­re år ut­förs i sam­band med den gransk­ning som sker un­der över­vak­nings­året.

Påföljderna av försummelser av villkoren

Ut­över are­al­fel kan ock­så för­sum­mel­ser av stöd­vill­ko­ren leda till stö­d­av­drag. Till ex­em­pel för mil­jö­er­sätt­ning­ens del in­ne­hål­ler den gårds­spe­ci­fi­ka åt­gär­den ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och oli­ka skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der stöd­vill­kor som du mås­te föl­ja för att få er­sätt­ning. När på­följ­der­na av över­trä­del­se av mil­jö­er­sätt­ning­ens stöd­vill­kor fast­ställs be­ak­tar man för­sum­mel­sens all­var, om­fatt­ning och var­ak­tig­het samt upp­rep­ning.

Av­drag från för­grö­nings­stö­det
För­grö­nings­stö­det mins­kas om det vid en ad­mi­ni­stra­tiv över­vak­ning på ba­sis av an­sök­nings­upp­gif­ter­na el­ler en över­vak­ning på plats på din gård upp­täcks att ett el­ler fle­ra av för­grö­nings­stö­dets krav inte upp­fylls. Om det vid över­vak­ning­en upp­täcks att det finns mind­re eko­lo­gisk fo­ku­sare­al än du an­mält på din gård, kan den fel­an­de are­a­len kom­pen­se­ras upp till din an­mäl­da are­al med and­ra are­a­ler som läm­par sig som eko­lo­gis­ka fo­ku­sare­a­ler. Kra­vet är att are­a­len har an­mälts med en växt­kod som god­känns som eko­lo­gisk fo­ku­sare­al och att de and­ra kra­ven för eko­lo­gisk fo­ku­sare­al är upp­fyll­da. Stö­det mins­kas ock­så om du har be­fri­ats från för­grö­nings­åt­gär­der­na fast­än du bor­de ha ge­nom­fört så­da­na. År 2016 kan av­dra­get högst vara lika stort som för­grö­nings­stö­det.

Ex­em­pel på av­drag från för­grö­nings­stö­det år 2016

En gård på 70 ha lig­ger i Ny­land. Går­den har 10 ha vin­bär (per­ma­nent grö­da), 10 ha per­ma­nent gräs­mark, 50 ha åker­mark var­av 39 ha korn, 7 ha hav­re och 4 ha grön­trä­da, var­av 2 ha har upp­getts som eko­lo­gisk fo­ku­sare­al. Går­den har 70 ha stöd­rät­tig­he­ter. Ef­ter­som går­den lig­ger i Ny­land (AB-stöd­re­gi­on) och ef­ter­som den har mer än 30 ha åker­mark mås­te går­den odla tre växt­ar­ter, var­av hu­vud­grö­dan får ut­gö­ra högst 75 % av åker­are­a­len och de två hu­vud­grö­dor­na högst 95 % av åker­are­a­len. Dess­utom ska minst 5 % av åker­are­a­len vara eko­lo­gisk fo­ku­sare­al. Där­med får hu­vud­grö­dan (korn) ut­gö­ra högst 37.5 ha, de två hu­vud­grö­dor­na högst 47.5 ha (korn och hav­re) och den eko­lo­gis­ka fo­ku­sare­a­len ska vara minst 2.5 ha.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

9.3.  Övervakning av djurbaserade stöd

Vad över­va­kas

Vid över­vak­ning­en kon­trol­le­ras fö­re gårds­be­sö­ket:

Un­der gårds­be­sö­ket kon­trol­le­ras

På din gård över­va­kas be­träf­fan­de alla djur:

Ut­över gårds­kon­trol­ler ut­förs ock­så kors­gransk­ning­ar som hän­för sig till bara ett be­stämt djur el­ler stöd­vill­kor. I vis­sa fall ut­reds okla­ra fall med ett gårds­be­sök.

Un­der­kän­nan­de av djur vid över­vak­ning­en
Vid över­vak­ning­en kan ett djur un­der­kän­nas:

Övervakningspåföljderna för djurstöd

Om ett djur un­der­känns vid över­vak­ning­en be­ta­las ing­et stöd för det och dess­utom för­an­le­der un­der­kän­nan­det en sank­tion för det stöd som ska be­ta­las.

Sank­tions­pro­cen­ten som hän­för sig till stö­det fast­ställs ge­nom att man be­ak­tar an­ta­let un­der­kän­da djur oh den kal­ky­le­ra­de skill­nads­pro­cen­ten. Skill­nads­pro­cen­ten fås ge­nom att räk­na ut den pro­cen­tu­el­la skill­na­den mel­lan djur som un­der­känts för stö­det i frå­ga och djur som be­rät­ti­gar till stö­det i frå­ga (Un­der­kän­da djur / stöd­be­rät­ti­gan­de djur) x 100 %.

Sank­tio­ner för di­rek­ta och EU-del­fi­nan­si­e­ra­de djur­stöd

Sank­tio­nen för di­rekt och EU-del­fi­nan­si­e­rat djur­stöd ut­i­från den be­räk­na­de skill­nads­pro­cen­ten och an­ta­let un­der­kän­da djur an­ges i ta­bel­len:

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

I frå­ga om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd, bort­sett från fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning, god­känns det för jord­bru­ka­ren för­del­ak­ti­ga­re slut­re­sul­ta­tet som grund för be­tal­ning­en av stöd. Slut­re­sul­ta­tet be­räk­nas per grupp av stöd­djur, på ba­sis av AN­TING­EN an­ta­let un­der­kän­da djur EL­LER den så kal­la­de skill­nads­pro­cen­ten.

Nord­ligt na­tio­nellt hus­djurs­stöd och från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin och fjä­der­fä­hus­håll­ning be­ta­las inte om ing­en bok­fö­ring (djur­för­teck­ning) har förts över dju­ren. Stöd be­ta­las inte hel­ler om det på ba­sis av din gårds bok­fö­ring inte på ett till­för­lit­ligt sätt går att ut­re­da an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de djur vid tid­punk­ten för fast­stäl­lan­de av stö­det.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Sank­tio­ner för från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning
När det gäl­ler fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning in­ver­kar bl.a. upp­fyl­lan­det av djur­tät­hets­kra­vet för kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­ens hus­djurs­för­höj­ning på över­vak­ning­s­på­följ­der­na. Ing­et stöd be­ta­las om djur­tät­he­ten inte upp­fylls.

Bris­ter i an­mäl­ning­ar­na om djuran­tal till svin­re­gist­ret kan leda till att hela stö­det går för­lo­rat. En för­sum­mel­se kan ock­så mins­ka and­ra jord­bruks­stöd som be­vil­jas din gård, till ex­em­pel via tvär­vill­ko­ren.

Sank­tio­ner för bris­ter i stöd­vill­ko­ren för er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och av­tal om upp­föd­ning av lantra­ser
Ut­över stöd­minsk­ning­ar som be­ror på djuran­ta­let kan ock­så för­sum­mel­se av stöd­vill­kor or­sa­ka av­drag från stö­det. Till ex­em­pel de gårds­spe­ci­fi­ka åt­gär­der­na i sam­band med er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de in­ne­hål­ler stöd­vill­kor som jord­bru­ka­ren mås­te föl­ja för att få er­sätt­ning­en. När på­följ­der­na av över­trä­del­se av stöd­vill­kor för er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de fast­ställs be­ak­tar man för­sum­mel­sens all­var, om­fatt­ning, var­ak­tig­het och upp­rep­ning. Un­der­lå­tel­se att iakt­ta vill­ko­ren för ett av­tal om upp­föd­ning av lantra­ser le­der till att stö­det mins­kas el­ler av­slås

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201622.3.2016