3. Sökandens rätt till stöd

Gårds­bruksen­he­ten ska vara en funk­tio­nellt och eko­no­miskt själv­stän­dig pro­duk­tions­en­het.

3.1 SÖKANDE

Med sö­kan­de av­ses en en­skild jord­bru­ka­re som är
•    en fy­sisk per­son,
•    en ju­ri­disk per­son el­ler
•  en sam­man­slut­ning av fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner. Sam­man­slut­ning­ens och dess med­lem­mars ju­ri­dis­ka ställ­ning inom den na­tio­nel­la lag­stift­ning­en in­ver­kar inte på rät­ten att an­sö­ka.

Stöd och er­sätt­ning ut­be­ta­las för den gårds­bruksen­het som är i den sö­kan­des be­sitt­ning och be­lä­gen i Fin­land.

Med ma­kar av­ses per­so­ner som har in­gått äk­ten­skap med var­and­ra och per­so­ner som un­der skat­te­året fort­gå­en­de har le­vat un­der äk­ten­skaps­lik­nan­de för­hål­lan­den i ge­men­samt hus­håll utan att in­gå äk­ten­skap med var­and­ra och som ti­di­ga­re har va­rit gif­ta med var­and­ra el­ler som har el­ler har haft ett ge­men­samt barn (in­komst­skat­te­lag (1535/1992) 7 § 1 och 3 mom.).

Sökandens ålder

Det finns ing­en öv­re ål­ders­gräns för att få stöd. I frå­ga om na­tio­nel­la stöd ska sö­kan­den ha fyllt 18 år. När det gäl­ler stöd som helt fi­nan­si­e­ras av EU sak­nas en und­re ål­ders­gräns. Läs mer om na­tio­nel­la stöd i punk­ten Na­tio­nel­la jord­bru­kar­stöd och sö­kan­dens ål­der.

Vis­sa pro­gram­bas­ba­se­ra­de jord­bru­ka­rer­sätt­ning­ar och sö­kan­dens ål­der
Ett vill­kor för god­kän­nan­de av för­bin­del­se, in­gå­en­de av av­tal och be­vil­jan­de av er­sätt­ning som gäl­ler mil­jö­er­sätt­ning, kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion, er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar är att den fy­sis­ka per­son som är sö­kan­de el­ler sö­kan­dens make är minst 18 år den 31 de­cem­ber det år som fö­re­går an­ting­en stöd­året el­ler det år då för­bin­del­se- el­ler av­tals­pe­ri­o­den bör­ja­de.

Om du är yng­re än 18 år har du rätt att an­sö­ka om stöd om du har in­gått äk­ten­skap, be­dri­ver jord­bruk som sam­äga­re till­sam­mans med din för­äl­der el­ler om det finns and­ra sär­skil­da skäl att av­vi­ka från ål­der­s­kra­vet. Om jord­bruk och träd­gårds­od­ling be­drivs av fle­ra jord­bru­ka­re el­ler i form av en sam­man­slut­ning, är ett vill­kor för be­vil­jan­de av stöd att minst en jord­bru­ka­re, en med­lem i sam­man­slut­ning­en, en del­äga­re el­ler en bo­lags­man upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet.

Na­tio­nel­la jord­bru­kar­stöd och sö­kan­dens ål­der
Ock­så en jord­bru­ka­re som lyf­ter LFöPL-pen­sion kan få na­tio­nel­la stöd.

Ett vill­kor för att na­tio­nel­la stöd ska be­vil­jas är att du el­ler din maka/make är minst 18 år den sis­ta ka­len­der­da­gen i det år som fö­re­går stöd­året, dvs. nå­gon­de­ra av er var minst 18 år 31.12.2015.

I en an­nan än en of­fent­lig sam­man­slut­ning ska minst en del­ak­tig i er sam­man­slut­ning vara en fy­sisk per­son som har fyllt 18 år och som själv be­dri­ver jord­bruk el­ler träd­gårds­od­ling.

Na­tio­nel­la stöd som be­vil­jas för jord­bruk och träd­gårds­od­ling är bl.a. föl­jan­de:

  1. Na­tio­nellt stöd till söd­ra Fin­land för hus­djurs­sköt­sel, växt­pro­duk­tion, växt­hus­pro­duk­tion och lag­ring av träd­gårds­pro­duk­ter.
  2. Nord­ligt stöd för växt­pro­duk­tion, hus­djurs­sköt­sel, växt­hus­pro­duk­tion, lag­ring av träd­gårds­pro­duk­ter, lag­ring av skogs­bär och skogs­svam­par, ren­hus­håll­ning, tjäns­ter inom hus­djurs­sköt­sel, trans­port­bi­drag för mjölk och kött samt an­nat nord­ligt stöd.
  3. and­ra stöd till jord­bru­ket och träd­gårds­od­ling­en än de som av­ses i 1 och 2 punk­ten.

Ex­em­pel på ål­ders­gräns

Per­so­ner yng­re än 18 år
Om du är yng­re än 18 år kan du be­ta­las pro­gram­ba­se­ra­de er­sätt­ning­ar och na­tio­nel­la stöd i det fall att

Upp­ge nå­gon av de ovan nämn­da grun­der­na i tolläggs­upp­gif­ter­na i an­sö­kan, om du an­sö­ker om stöd och inte har fyllt 18 år.

När sö­kan­den är min­der­årig mås­te man be­ak­ta vad la­gen om för­myn­dar­verk­sam­het (442/1999) fö­re­skri­ver om bl.a. nöd­vän­dig­he­ten av att för­ord­na in­tres­se­be­va­ka­re för rätts­hand­ling­ar mel­lan för­äld­rar och min­der­åri­ga barn. Tilläggs­upp­gif­ter om de krav som la­gen om för­myn­dar­verk­sam­het stäl­ler ges t.ex. av för­myn­der­skap­s­en­he­ter­na vid ma­gi­stra­ter­na.

Ål­ders­grän­ser som gäl­ler fle­ra jord­bru­ka­re el­ler en sam­man­slut­ning
När jord­bruk och träd­gårds­od­ling be­drivs av fle­ra jord­bru­ka­re till­sam­mans el­ler i form av en sam­man­slut­ning krävs det att minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re upp­fyl­ler kra­vet på ned­re ål­ders­gräns för att kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning och mil­jö­er­sätt­ning ska kun­na be­vil­jas.

Na­tio­nel­la stöd kan be­ta­las om minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re som själv id­kar jord­bruk el­ler träd­gårds­od­ling upp­fyl­ler kra­vet på ned­re ål­ders­gräns.

Ål­der­s­kra­ven gäl­ler inte of­fent­li­grätts­li­ga sam­fund, för­e­ning­ar, stif­tel­ser, skollä­gen­he­ter el­ler fäng­el­se­lä­gen­he­ter. Ål­der­s­kra­ven gäl­ler hel­ler inte en sö­kan­de som be­dri­ver an­nan stöd­be­rät­ti­gan­de verk­sam­het än jord­bruk (t.ex. se­m­in­verk­sam­het el­ler trans­port av mjölk).

Stöd till unga jord­bru­ka­re (EU) och na­tio­nellt stöd till unga jord­bru­ka­re

Läs om ål­ders­grän­sen i an­slut­ning till unga jord­bru­ka­re (EU) i ka­pi­tel Stöd till unga jord­bru­ka­re.

Stöd till unga jord­bru­ka­re. In­for­ma­tion om ål­ders­grän­sen för na­tio­nellt stöd till unga jord­bru­ka­re i ka­pi­tel Na­tio­nel­la åker­ba­se­ra­de stöd.

Befullmäktigad sökande

En pri­vat­per­son, ett sam­fund, en sam­man­slut­ning el­ler ett döds­bo kan skrift­li­gen ge full­makt åt nå­gon per­son att un­der­teck­na stö­dan­sö­kan på hans/hen­nes väg­nar. Full­mak­ten bör vara in­di­vi­du­ell och nog­grant sti­pu­le­ra vad full­makts­gi­va­ren sam­tyckt till. Till ex­em­pel ska läng­den på oli­ka för­bin­del­ser fram­gå re­dan av full­mak­ten. En döds­bo­del­äga­re ska in­for­me­ra de and­ra döds­bo­del­ägar­na om del­giv­ning­ar från myn­dig­he­ter­na.

El­ekt­ro­nisk an­sö­kan om stöd krä­ver att nå­gon per­son be­myn­di­gas att un­der­teck­na den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan för de andras räk­ning. I sam­band med el­ekt­ro­nisk an­sö­kan om stöd går det ock­så att de­le­ge­ra be­hö­rig­he­ten. Läs mer om el­ekt­ro­niskt be­myn­di­gan­de i ka­pi­tel 5. An­sö­kan om stöd.

Be­myn­di­gan­de av råd­gi­va­re
Du kan be­myn­di­ga en råd­gi­va­re att gö­ra upp stö­dan­sö­kan el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att läm­na in blan­kett 457 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Läs mer om el­ekt­ro­niskt be­myn­di­gan­de av råd­gi­va­re i ka­pi­tel 5. An­sö­kan om stöd.

Samfund, sammanslutningar och dödsbon

Sam­fund, sam­man­slut­ning­ar och döds­bon mås­te läm­na en ut­red­ning över del­ägar­na på blan­kett 101D, om det har skett för­änd­ring­ar i upp­gif­ter­na om del­äga­re.

En sam­man­slut­ning kan inte vara äga­re till stöd­rät­tig­he­ter. Alla del­ägar­na un­der­teck­nar an­sö­kan el­ler ock­så un­der­teck­nas an­sö­kan av en per­son som del­ägar­na be­myn­di­gat. En per­son som har namn­teck­nings­rätt kan ock­så fun­ge­ra som un­der­teck­na­re i sam­fun­dets el­ler sam­man­slut­ning­ens stäl­le. Till an­sö­kan fo­gas full­mak­ter el­ler ett ut­drag ur han­dels­re­gist­ret el­ler mot­sva­ran­de var­av namn­teck­nings­rät­ten fram­går.

Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het kan en­ligt egen pröv­ning be­hand­la an­sö­kan även om un­der­skrift av nå­gon av del­ägar­na i ett sam­fund, en sam­man­slut­ning el­ler ett döds­bo inte kan fås, el­ler om det är spe­ci­ellt svårt el­ler rent­av omöj­ligt att få un­der­skrift p.g.a. att per­so­nen i frå­ga är bo­satt i ett an­nat land el­ler av nå­gon an­nan där­med jäm­för­bar or­sak. An­sva­ret för be­hand­ling­en av an­sö­kan gent­emot den del­äga­re vars un­der­skrift sak­nas lig­ger i det­ta fall hos de del­äga­re som un­der­teck­nat an­sö­kan. Del­ägar­na bör an­teck­na or­sa­ken till att namn­teck­ning­en sak­nas un­der punk­ten ”Tilläggs­upp­gif­ter” i stö­dan­sö­kan 101B.

Om fle­ra per­so­ner od­lar går­den till­sam­mans el­ler i form av en sam­man­slut­ning ska åt­min­sto­ne en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re vara en fy­sisk per­son som upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet, om ni an­sö­ker om na­tio­nel­la stöd. Den per­so­nen ska själv idka jord­bruk el­ler träd­gårds­od­ling.

Vid över­fö­ring­ar av be­sitt­nings­rät­ten på grund av att sö­kan­den av­li­dit an­ses den nya in­ne­ha­va­ren upp­fyl­la de all­män­na kra­ven på sö­kan­de i frå­ga om na­tio­nel­la stöd (främst ål­ders­be­gräns­ning­ar­na), om den ti­di­ga­re sö­kan­den har upp­fyllt vill­ko­ren när stö­dan­sö­kan läm­na­des in.

Besittning av skiften

Den are­al för vil­ken be­ta­las stöd ska vara i sö­kan­dens be­sitt­ning minst 15.6.2016 när det gäl­ler alla are­al­ba­se­ra­de stöd och er­sätt­ning­ar. I frå­ga om mil­jö­av­tal ska av­tals­are­a­len vara i sö­kan­dens be­sitt­ning un­der av­tals­pe­ri­o­den.

Sö­kan­den ska föl­ja tvär­vill­ko­ren un­der pe­ri­o­den 1.1–31.12 (se Tvär­vill­kors­gui­den). För grund­stö­dets del mås­te för­ut­sätt­ning­ar­na för stöd­be­rät­ti­gan­de upp­fyl­las hela ka­len­der­året.

Skif­ten som sö­kan­den har köpt el­ler ar­ren­de­rat och an­mält se­nast 15.6.2016, kan bör­ja om­fat­tas av stö­den. Om den ti­di­ga­re äga­ren el­ler in­ne­ha­va­ren har an­sökt om stöd för skif­te­na i frå­ga, ska den­ne åter­ta sin an­sö­kan som gäl­ler des­sa skif­ten. Om hela går­dens be­sitt­ning över­förs, är över­fö­ring­en möj­lig för are­al­stö­dens del fram till 31.8.2016. Om den ti­di­ga­re äga­ren el­ler in­ne­ha­va­ren har an­sökt om stöd för går­den, mås­te han åter­ta sin an­sö­kan. Un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om över­fö­ring­en av be­sitt­ning­en se­nast 15.9.2016 (se bi­la­ga A. Be­sitt­nings­över­fö­ring­ar av en hel gård).

Separat administrerade gårdsbruksföretag samt gemensamma företag och samarbete

Ett gårds­bruks­fö­re­tag kan läm­na bara en enda an­sö­kan om stöd och för­bin­del­se.

Du kan läm­na in se­pa­ra­ta an­sök­ning­ar en­bart om gårds­bruks­fö­re­tag med se­pa­rat fö­re­tags­verk­sam­het. Då de se­pa­ra­ta gårds­bruks­fö­re­ta­gens ställ­ning de­fi­ni­e­ras mås­te man even­tu­ellt be dig om tilläggs­ut­red­ning. Här­vid be­ak­tas om den gårds­bruksen­het som du le­der är funk­tio­nellt och eko­no­miskt själv­stän­dig som pro­duk­tions­en­het. Om­stän­dig­he­ter som be­ak­tas är bl.a. fö­re­ta­gets skat­te­be­hand­ling, jord­bru­ka­rens ställ­ning på gårds­bruksen­he­ten och frå­gor som hän­för sig till de till­stånd som fö­re­ta­gets pro­duk­tion för­ut­sät­ter och till or­ga­ni­se­ran­det av pro­duk­tions­verk­sam­he­ten. Ing­en av des­sa fak­to­rer är dock en­sam av­gö­ran­de.

Följ­der av kring­gå­en­de av vill­ko­ren för stöd
Myn­dig­he­ter­na ut­re­der änd­ring­ar av be­fint­li­ga går­dar och bil­dan­det av nya går­dar. Där­för kan se­pa­ra­ta an­sök­ning­ar om stöd sam­man­slås. Då man över­vä­ger sam­man­slag­ning av an­sök­ning­ar­na kan man jäm­fö­ra ti­di­ga­re års an­sök­nings­upp­gif­ter och klar­läg­ga hu­ru­vi­da an­sö­kan om stöd via ett an­nat gårds­bruks­fö­re­tag le­der ex­em­pel­vis till kring­gå­en­de av be­gräns­ning­ar för stöd­för­må­ner el­ler budget­di­sci­plin. Gransk­ning­en av an­sök­nings­upp­gif­ter be­grän­sar sig inte en­bart till året in­nan. Så­lun­da kon­trol­le­ras ock­så så­da­na fall där sö­kan­den ef­ter­strä­var obe­fo­ga­de stöd­för­må­ner ge­nom suc­ces­si­va för­änd­ring­ar av be­sitt­ning­en av går­den.

Stöd kan inte be­vil­jas, om du vid­tar så­da­na åt­gär­der för änd­ring av åker­are­a­lens be­sitt­nings­för­hål­lan­den el­ler mot­sva­ran­de vars uppen­ba­ra syf­te är att kring­gå vill­ko­ren för be­vil­jan­de av stöd.

Stö­den kan sän­kas el­ler läm­nas obe­ta­la­de om nå­gon om­stän­dig­het el­ler nå­gon åt­gärd i syf­te att er­hål­la stöd har gi­vits en så­dan form som inte mot­sva­rar dess ur­sprung­li­ga na­tur el­ler än­da­mål. En så­dan åt­gärd kan till ex­em­pel vara att pro­duk­tio­nen på ar­ti­fi­ci­ell väg har de­lats upp på fle­ra sö­kan­de i uppen­bar av­sikt att kring­gå stöd­vill­ko­ren.

Be­ty­del­sen av änd­rad fö­re­tags­form
Med änd­rad fö­re­tags­form av­ses t.ex. en si­tu­a­tion där fy­sis­ka per­so­ner, dvs. jord­bru­ka­re, in­le­der sam­ar­be­te med an­vänd­ning av sina pro­duk­tions­in­sat­ser och bil­dar en lant­bruks­sam­man­slut­ning, ett ak­tie­bo­lag, öp­pet bo­lag el­ler kom­man­dit­bo­lag el­ler där fö­re­tags­for­men för ett be­fint­ligt fö­re­tag änd­ras. Myn­dig­he­ter­na ska un­der­sö­ka bil­dan­det av nya pro­du­cen­ter som ut­gör sö­kan­de för att för­säk­ra sig om att inte nya sö­kan­de bil­das i syf­te att kring­gå stöd­vill­kor.

Ex­em­pel
Två jord­bru­ka­re som ti­di­ga­re har od­lat sina går­dar i form av en lant­bruks­sam­man­slut­ning bil­dar ett ak­tie­bo­lag. För­utom ak­tie­bo­la­get har de åker som de an­sö­ker om stöd för i sam­man­slut­ning­ens namn, dvs. all åker har inte över­förts till ak­tie¬bo­la­get. Det är inte frå­ga ett fall som tol­kas som kring­gå­en­de av stöd­vill­kor.

Ak­tie­bo­la­get och lant­bruks­sam­man­slut­ning­en ut­gör för stö­dens och för­fatt­ning­ar­nas del två helt se­pa­ra­ta pro­du­cen­ter, även om de­ras äga­re ut­görs av sam­ma per­so­ner.

Ge­nom att grun­da ak­tie­bo­la­get har jord­bru­kar­na bil­dat en ny fri­stå­en­de pro­du­cent som för de oli­ka stöd­for­mer­nas del om­fat­tas av sam­ma be­stäm­mel­ser som be­rör en­skil­da jord­bru­ka­re som läm­nar in se­pa­ra­ta an­sök­ning­ar. Ex­em­pel­vis för att ak­tie­bo­la­get ska kun­na er­hål­la stöd för de åk­rar som det har an­mält i sin stö­dan­sö­kan ska ak­tie­bo­la­get ha de be­rör­da åk­rar­na i sin be­sitt­ning. Den sam­man­slut­ning som över­lå­tit åk­rar­na till ak­tie­bo­la­get har över­lå­tit be­sitt­nings­rät­ten till åk­rar­na till ak­tie­bo­la­get, och sam­man­slut­ning­en kan inte er­hål­la stöd för dem.

Arrendeavtal

Skrift­ligt ar­ren­de­av­tal
Mavi re­kom­men­de­rar att du in­går ett skrift­ligt ar­ren­de­av­tal och av­ta­lar om stöd­rät­tig­he­ter­na i sam­band med ar­ren­de­av­tal som gäl­ler mark. I jord­le­go­la­gen (258/1966) be­stäms om ar­ren­de­av­tal för mark. Jord­bruks­mark där det inte finns bo­stads- och eko­no­mi­bygg­na­der som be­hövs för att be­dri­va lant­bruk el­ler där bygg­na­der­na är otill­räck­li­ga för det­ta än­da­mål, kan för viss tid, högst 20 år, ar­ren­de­ras ut för att an­vän­das hu­vud­sak­li­gen för be­dri­van­de av lant­bruk. En bruk­nings­del där det finns bo­stads- och eko­no­mi­bygg­na­der som be­hövs för att be­dri­va lant­bruk kan för viss tid, högst 25 år, ar­ren­de­ras ut för att an­vän­das hu­vud­sak­li­gen för be­dri­van­de av lant­bruk. Om ar­ren­de­ti­den inte finns ut­skri­ven i ar­ren­de­av­ta­let an­ses ar­ren­de­av­ta­let vara i kraft i två år.

Ett munt­ligt ar­ren­de­av­tal

Du kan be­myn­di­ga en råd­gi­va­re att gö­ra upp stö­dan­sö­kan el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att läm­na in blan­kett 457 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Läs mer om el­ekt­ro­niskt be­myn­di­gan­de av råd­gi­va­re i ka­pi­tel 5. An­sö­kan om stöd.

Tvis­te­mål Om ett ar­ren­de­av­tal om jord­bruks­mark be­strids, av­bryts ut­be­tal­ning­en av stöd än­da tills dom­sto­len har be­slu­tat i vems be­sitt­ning åkern har va­rit och un­der vil­ken pe­ri­od.

I re­gel be­hövs ing­et ar­ren­de­av­tal som bi­la­ga till stö­dan­sök­ning­ar­na.

3.2 GÅRDBRUKSENHETENS RÄTT TILL STÖD
Definition av gårdsbruksenhet

Med gårds­bruksen­het av­ses en funk­tio­nellt och eko­no­miskt själv­stän­dig pro­duk­tions­en­het som ut­görs av en el­ler fle­ra fas­tig­he­ter el­ler de­lar av fas­tig­he­ter el­ler pro­duk­tions­bygg­na­der med mark­grund, som leds av dig och an­vänds för att be­dri­va jord­bruk och som du be­sit­ter som en enda hel­het på ba­sis av ägan­de el­ler ar­ren­de­ring.

En­ligt EU:s rätts­ak­ter be­trak­tas alla en­he­ter som en jord­bru­ka­re an­vän­der för jord­bruks­verk­sam­het i sam­ma med­lems­stat som en enda gårds­bruksen­het. Det­ta in­ne­bär att de pro­duk­tions­en­he­ter (går­dar) som sam­ma jord­bru­ka­re (en el­ler fle­ra) od­lar i Fin­land be­trak­tas som en enda gårds­bruksen­het.

Om jord­bru­ka­ren od­lar fle­ra går­dar i oli­ka de­lar av Fin­land och des­sa till­sam­mans bil­dar en ad­mi­ni­stra­tiv hel­het, dvs. de fun­ge­rar un­der jord­bru­ka­rens led­ning, ska upp­gif­ter­na om des­sa går­dar läm­nas in i en­dast en an­sö­kan. Den­na an­sö­kan om­fat­tar alla går­dar i frå­ga.

Bas­skif­tets el­ler jord­bruks­skif­tets pla­ce­ring av­gör stöd­ni­vån för de na­tio­nel­la are­al­ba­se­ra­de stö­den.

I un­der­ka­pi­tel med ru­bri­ken Se­pa­rat ad­mi­ni­stre­ra­de gårds­bruks­fö­re­tag samt ge­men­sam­ma fö­re­tag och sam­ar­be­te be­rät­tas mer om se­pa­rat ad­mi­ni­stre­ra­de gårds­bruks­fö­re­tag samt om ge­men­sam­ma fö­re­tag och sam­ar­be­te.

Pro­duk­tion som be­dri­vits i Fin­land
Stöd be­ta­las en­dast för pro­duk­tion som be­dri­vits i Fin­land. Jord­bru­ka­rens na­tio­na­li­tet sak­nar be­ty­del­se.

Areal som krävs för att gården ska ha rätt till stöd

Di­rekt­stöd
Det mins­ta stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­skif­te som kan be­ta­las grund­stöd, för­grö­nings­stöd och stöd till unga jord­bru­ka­re är 0,05 hek­tar. Skif­ten som är mind­re än 0,05 hek­tar be­ak­tas än­då när man fast­stäl­ler den are­al där för­grö­nings­stö­dets krav mås­te iakt­tas.

Det sam­man­lag­da be­lop­pet av EU:s di­rekt­stöd mås­te vara minst 200 euro för att stöd ska kun­na be­ta­las.

Om du an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter för grund­stöd ur den na­tio­nel­la re­ser­ven un­der året för an­sö­kan om stöd har en mi­ni­mi­a­re­al fast­ställts för an­sö­kan på ba­sis av vis­sa grun­der för till­del­ning ur re­ser­ven.

Vis­sa pro­gram­ba­se­ra­de jord­bru­ka­rer­sätt­ning­ar

Ett vill­kor för be­vil­jan­det av mil­jö- och eko­er­sätt­ning är att du in­ne­har minst 5,00 hek­tar mil­jö­för­bin­del­se­a­re­al un­der hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den, el­ler om det gäl­ler mil­jö­er­sätt­ning för od­ling av träd­gårds­väx­ter, minst en hek­tar mil­jö­för­bin­del­se­a­re­al i od­ling med träd­gårds­väx­ter.

För­bin­del­sen upp­hör om vill­ko­ret för mi­ni­mi­a­re­al inte upp­fylls. Det­ta kan leda till att re­dan ut­be­tal­da stöd åter­krävs för hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den.

Så­da­na er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten som på grund av växt­följ­den in­ne­has un­der ett för­bin­del­se­år av en an­nan jord­bru­ka­re som in­gått för­bin­del­se kan räk­nas in­gå i mi­ni­mi­a­re­a­len hos den sö­kan­de som i hu­vud­sak be­sit­ter skif­tet. I det­ta fall bör byte sö­kas se­pa­rat hos kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het som fat­tar be­slut om hu­ru­vi­da by­tet kan god­kän­nas. Jord­bru­ka­ren ska ge en mo­ti­ve­ring till by­tet. Er­sätt­ning­en be­ta­las till den som od­lar det er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­tet och an­mä­ler det på blan­ket­ten.

Ett vill­kor för att mil­jö­av­tal ska be­vil­jas är att are­a­len som av­ta­let gäl­ler är minst 0,30 hek­tar. En are­al som är fö­re­mål för mil­jö­av­tal om åk­rar för tra­nor, gäss och sva­nar mås­te vara minst 5,00 hek­tar. Av­tals­om­rå­det ska vara i din be­sitt­ning un­der hela av­tals­pe­ri­o­den.

Ett vill­kor för att kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning ska be­vil­jas är att du in­ne­har minst 5,00 er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark. Om din gård lig­ger i ett skär­gårds­om­rå­de räck­er det att du har 3,00 hek­tar er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark i skär­gårds­om­rå­det.

Ett vill­kor för att er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar ska be­vil­jas är att det ef­ter av­slu­tad in­ve­ste­ring in­gås ett av­tal om sköt­seln av ob­jek­tet för in­ve­ste­ring­en där av­tals­are­a­len är minst 0,30 hek­tar.

Na­tio­nel­la stöd för växt­pro­duk­tion
Du ska se­nast 15.6.2016 för hela växt­pe­ri­o­den 2016 in­ne­ha minst 5,00 hek­tar åker som läm­par sig för od­ling. Om det gäl­ler växt­spe­ci­fikt stöd för träd­gårds­väx­ter ska du ha minst 1,00 hek­tar åker i od­ling med träd­gårds­väx­ter.

3.3 ODLINGSSÄTT

Tvär­vill­ko­ren är krav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den samt fö­re­skriv­na verk­sam­hets­krav. De fö­re­skriv­na verk­sam­hets­kra­ven hän­för sig till mil­jö­frå­gor, folk­häl­sa, växt­skydd samt dju­rens häl­sa och väl­be­fin­nan­de.

Du mås­te iakt­ta tvär­vill­kor när det gäl­ler föl­jan­de stöd­for­mer:

I tvär­vill­kors­gui­den kan du lä­sa mer om tvär­vill­ko­ren. Gui­den finns på ad­res­sen www.mavi.fi → Gui­der och blan­ket­ter → Od­la­re →Tvär­vill­kors­gui­de.

Ett krav för be­vil­jan­det av stöd som helt el­ler del­vis fi­nan­si­e­ras av EU är att du be­va­rar jord­bruks­mar­ken i så­dant skick att den läm­par sig som be­tes­mark el­ler för od­ling. Mil­jö­er­sätt­ning och er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion för­ut­sät­ter att du iakt­tar kra­vet på att be­va­ra jord­bruks­mar­ken samt mi­ni­mi­k­ra­ven för an­vänd­ning av sköd­sel­me­del och växt­skydds­me­del.

Skyl­dig­he­ten att bär­ga skör­den har slo­pats. Du ska strä­va ef­ter att pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Be­tal­ning­en av na­tio­nel­la stöd ba­se­ra­de på od­lings­are­a­len för­ut­sät­ter att ditt mål är att pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd på ett sätt som be­ak­tar pro­duk­tions­för­hål­lan­de­na på or­ten.

En od­lings­me­tod som be­rät­ti­gar till na­tio­nel­la stöd om­fat­tar:

Obs. Om du od­lar ham­pa, se bi­la­ga C!

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201622.3.2016