Johdanto

Eu­roo­pan uni­o­nin ko­mis­sio edel­lyt­tää jä­sen­mail­ta maa­seu­tu­ver­kos­to­ja, jot­ka tu­ke­vat EU-osa­ra­hoit­teis­ten maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­mien toi­meen­pa­noa. Suo­mes­sa maa­seu­tu­ver­kos­to pe­rus­ti vuon­na 2007 al­ka­neel­le oh­jel­ma­kau­del­le ala­työ­ryh­miä vauh­dit­ta­maan ja jal­kaut­ta­maan työ­tään.

Maa­seu­tu­ver­kos­ton in­no­vaa­ti­o­työ­ryh­mä aloit­ti toi­min­tan­sa en­sim­mäi­sen maa­seu­tu­ver­kos­to­jen työ­ryh­mä­ta­paa­mi­sen myö­tä 6.5.2008 Sei­nä­jo­el­la. Työ­ryh­män toi­min­taa ja ta­voit­tei­ta mie­tit­tä­es­sä syn­tyi en­sim­mäis­ten ko­kous­ten ai­ka­na työ­ryh­mä­toi­min­nan vi­sio; ”In­no­vaa­ti­o­työ­ryh­mä on vuon­na 2013 mer­kit­tä­väs­ti tu­ke­nut tie­teen, tut­ki­muk­sen ja maa­seu­tu­po­li­tii­kan hyö­dyn­tä­mis­tä käy­tän­nön maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­työs­sä, sekä luo­nut toi­min­ta-alu­eel­le uu­sia avauk­sia ja in­no­vaa­ti­oi­ta.” Työ­ryh­mä ko­koon­tui oh­jel­ma­kau­den 2007-2013 ai­ka­na 21 ker­taa. Työ­ryh­mä­toi­min­nan päät­tä­vä ko­kous pi­det­tiin Sei­nä­jo­el­la 15.12.2014.

Oh­jel­ma­kau­den alku­vuo­sien työ­ryh­mä­työs­ken­te­ly poh­jau­tui aja­tuk­seen sii­tä, mitä maa­seu­dun in­no­vaa­ti­o­toi­min­ta on. Tä­män poh­jal­ta kes­kus­te­lua työ­ryh­mä­ko­kouk­sis­sa ra­jat­tiin tiet­tyi­hin ai­hei­siin ja tee­moi­hin. Näi­tä tee­mo­ja ovat ol­leet muun mu­as­sa ym­pä­ris­tö, kan­sain­vä­lis­ty­mi­nen, yrit­tä­jyys, hy­vien käy­tän­tö­jen ke­rää­mi­nen, tut­ki­mus, vies­tin­tä, kou­lu­tus, maa­seu­dun ja maa­ta­lou­den vä­li­nen yh­teis­työ sekä yh­teis­työn ja ver­kos­toi­tu­mi­sen edis­tä­mi­nen.

Työ­ryh­mä­työs­ken­te­ly on edis­tä­nyt Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­man mah­dol­li­suuk­sien hyö­dyn­tä­mis­tä, yh­teis­työ­tä ja ta­voit­tee­na on ol­lut löy­tää kyt­kök­siä tee­mo­jen raja­pin­noil­le, lisä­ar­von ja uu­sien avauk­sien löy­tä­mi­sen kaut­ta. Työ­ryh­mä kä­sit­te­li use­as­sa ko­kouk­ses­saan myös in­no­vaa­ti­o­kump­pa­nuut­ta ja osal­lis­tui kes­kus­te­lui­hin, jois­sa poh­dit­tiin uu­den oh­jel­ma­kau­den 2014-2020 in­no­vaa­ti­o­ver­kos­to­jen kan­sal­li­sen toi­meen­pa­non to­teu­tus­ta.

Kes­kei­nen osa työ­ryh­män työs­ken­te­lyä oli­vat vie­rai­lut alu­eil­la ja maa­seu­tu­y­ri­tyk­sis­sä. Käy­tim­me ta­paa­mi­sia ”tun­to­sar­vi­na” maa­seu­dun ti­lan­tee­seen ja in­no­vaa­ti­o­po­ten­ti­aa­liin. Vie­rai­lut ja kes­kus­te­lut eri paik­ka­kun­nil­la oli­vat opet­ta­vai­sia ja toi­vat re­a­lis­mia työ­ryh­män työ­hön. Läm­pi­mät kii­tok­set niis­tä kaut­ta Suo­men.

Idea in­no­vaa­ti­o­työ­ryh­män ra­por­tis­ta syn­tyi ke­vään 2014 työ­ryh­mä­ko­kouk­ses­sa Kat­ti­lan tor­pas­sa Nuuk­si­os­sa. Ra­port­ti koos­tuu työ­ryh­mä­jä­sen­ten kir­joit­ta­mis­ta in­no­vaa­ti­o­työ­ryh­män työs­ken­te­lyyn liit­ty­vis­tä aihe­a­lu­eis­ta ja nii­den syn­nyt­tä­mis­tä aja­tuk­sis­ta, joil­la ra­ken­ne­taan sil­taa uu­den oh­jel­ma­kau­den in­no­va­tii­vi­seen toi­min­taan maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­ses­sä ja maa­seu­tu­ver­kos­to­toi­min­nas­sa.

In­no­vaa­tio on har­voin vä­läh­dys, se on pi­kem­min­kin pro­ses­si, joka joh­taa par­haim­mil­laan spi­raa­li­mai­seen, yhä ke­hit­ty­neem­mäl­le ta­sol­le yl­tä­vään toi­min­taan. In­no­vaa­tio on har­voin yh­den toi­mi­jan aja­tus­ten tai te­ko­jen tu­los­ta, vaan vaa­tii eri­lais­ten näkö­kul­mien luo­vaa ko­ko­a­mis­ta ja eri­lai­sia tai­to­ja ja osaa­mi­sia. Työ­ryh­mä kat­soi maa­seu­dun in­no­vaa­ti­oi­ta ni­men­o­maan maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­mien näkö­kul­mas­ta: mi­ten oh­jel­ma ja sen vä­li­neet voi­vat sitä par­hai­ten tu­kea. Olem­me vie­neet eteen­päin työ­ryh­män työs­sä syn­ty­nei­tä käy­tän­nön eh­do­tuk­sia ja me­ne­tel­miä, jot­ka kos­ke­vat sekä ke­hit­tä­mis­oh­jel­man toi­meen­pa­noa että vä­li­nei­tä. Olen­nais­ta on in­no­vaa­ti­on no­pea, kriit­ti­nen ar­vi­oin­ti käy­tän­nös­sä, ja po­ten­ti­aa­lis­ten ai­hi­oi­den rää­tä­löi­ty pol­ku eteen­päin. Jo nyt maa­seu­tu­oh­jel­mas­sam­me on teh­ty kii­tet­tä­vän pal­jon sen eteen, että osaam­me ot­taa huo­mi­oon maa­seu­dun eri­tyis­haas­teet in­no­vaa­ti­o­toi­min­nas­sa, mut­ta aina on voim­me teh­dä yhä pa­rem­min.

Hilk­ka Vi­hi­nen ja Tee­mu Hau­hia

So­vel­ta­ja ra­kas­taa rat­kai­su­jaMaa­seu­tu­ver­kos­ton en­sim­mäi­nen in­no­vaa­ti­o­ryh­mä2.5.2016