Innovaatio – 2000-luvun tärkein tuotannontekijä

Poh­joi­nen Eu­roop­pa ja Yh­dys­val­tain itä­ran­nik­ko vau­ras­tui­vat 1900-lu­vul­la uu­sien kek­sin­tö­jen avul­la. Nii­den myö­tä At­lan­tin mo­lem­mil­le puo­lil­le kas­voi mas­sii­vis­ta te­ol­li­suut­ta en­nen­nä­ke­mät­tö­mäs­ti. Vuo­si­tu­han­nen lop­puun men­nes­sä Aa­si­an ja Tyy­nen­me­ren ran­ta­val­ti­ot pys­tyi­vät mo­nin osin alit­ta­maan poh­joi­sen maa­pal­lon tuo­tan­to­kus­tan­nuk­set, ja mas­sa­tuo­tan­to al­koi siir­tyä sin­ne. Van­ho­jen te­ol­li­suus­mai­den piti löy­tää uusi alus­ta kas­vul­le ja elin­ta­son­sa ke­hit­tä­mi­sel­le.

Luo­vas­sa ajat­te­lus­sa ja in­no­vaa­ti­oi­den tuot­ta­mi­ses­sa poh­joi­sel­la säi­lyi edel­leen etu­mat­ka. Raa­ka-ai­net­ta, ener­gi­aa, työ­voi­maa ja pää­omaa löy­tyi muu­al­ta hal­vem­mal­la, mut­ta hy­vän ide­an luo­mi­nen ja brän­dien he­ge­mo­nia säi­lyi län­si­mais­sa. 2000-luku on myös meil­lä täyt­ty­nyt ai­heen poh­din­nal­la. Tu­han­net se­mi­naa­rit ja luo­van joh­ta­mi­sen kurs­sit pää­ty­vät kui­ten­kin hel­pos­ti map­piin ja hyl­lyl­le luo­vuu­den luo­mi­seen kun ei löy­dy val­mis­ta re­sep­tiä.

Luo­vuut­ta ja in­no­vaa­ti­on ke­hit­tä­mis­tä pi­tää lä­hes­tyä kuin pa­laa rai­vaa­ma­ton­ta luon­toa. En­sin pi­tää sel­vit­tää alu­een luon­tai­set olo­suh­teet, heik­kou­det ja vah­vuu­det. Luo­vuut­ta ei voi pa­kot­taa, vaan se pi­tää hou­ku­tel­la val­taa­maan kas­vu­alaa. In­no­vaa­ti­on vuok­si ei pidä auk­ko­ha­ka­ta eikä muu­ten­kaan väki­val­tai­ses­ti ma­ni­pu­loi­da ym­pä­ris­töä. His­to­ria osoit­taa sii­tä seu­raa­van au­ti­oi­tu­mi­sen. Koko ky­sy­mys­tä tu­lee lä­hes­tyä kään­tei­ses­ti: sen si­jaan että ryh­dy­tään ra­ken­ta­maan in­no­vaa­ti­o­ta, pi­tää pois­taa sen syn­ty­mi­sen es­tei­tä. Maa­pe­rää voi kun­nos­taa luo­val­le kas­vul­le, mut­ta ei kui­ten­kaan niin, että jo­kai­nen aari py­ri­tään saat­ta­maan sa­man­lai­sek­si. Luo­vuu­den tiel­tä voi­daan kit­keä rik­ka­ruo­ho­ja.

Usei­den tut­ki­mus­ten ku­ten ame­rik­ka­lai­sen ta­lous­maan­tie­teen pro­fes­so­ri Ric­hard Flo­ri­dan te­ke­mien sel­vi­tys­ten mu­kaan luo­vat osaa­jat viih­ty­vät tie­tyn­lai­ses­sa ym­pä­ris­tös­sä.

Tär­keim­piä näis­tä luo­van ym­pä­ris­tön omi­nai­suuk­sis­ta ovat:
– su­vait­se­va ja hen­ki­ses­ti moni­ar­voi­nen yh­tei­sö
– vah­vat luon­to­ar­vot, puh­das ilma, vesi ja ra­vin­to (luo­mu­ruo­ka)
– kor­ke­a­ta­soi­set kult­tuu­ri­pal­ve­lut
– hy­vät ete­ne­mis­mah­doll­li­suu­det alal­la, tek­ni­sen osaa­mi­sen taso
– hy­vät kou­lu­tus- ja tie­to­pal­ve­lut
– riit­tä­vä, eri­lai­sis­ta kou­lu­te­tuis­ta osaa­jis­ta koos­tu­va ns. kriit­ti­nen mas­sa yh­tei­sös­sä

Suo­ma­lais­ta maa­seu­tua ja maa­ta­lout­ta aja­tel­len mie­len­kiin­toi­nen koh­ta löy­tyy puh­taas­ta ym­pä­ris­tös­tä ja ra­vin­nos­ta. Poh­jois-Ame­ri­kan suu­ris­sa in­no­vaa­ti­o­kes­kuk­sis­sa ku­ten San Jo­ses­sa (Pii­laak­so), New Yor­kis­sa, Bos­to­nis­sa ja San­ta Fes­sä luo­mu­ruu­an ku­lu­tus on mo­nin­ker­tai­nen mui­hin alu­ei­siin ver­rat­tu­na. San Jose va­lit­tiin mm. Yh­dys­val­tain par­haak­si pai­kak­si elää juu­ri erin­o­mai­sen luo­mu­ruo­ka­tar­jon­nan vuok­si.

Meil­lä mah­dol­li­suus ke­hit­tää luo­mu­ruu­an tuo­tan­toa ja luon­to­ar­vo­ja oli­si­vat il­mei­siä vah­vuuk­sia. Ny­kyi­sel­lään luo­mu­ku­lu­tuk­sen osuus on vaa­ti­ma­ton, mut­ta olo­suh­teet sen laa­jen­ta­mi­seen erin­o­mai­set. Las­ten kou­lu­tus- ja ter­veys­pal­ve­lut kes­täi­si­vät ver­tai­lun, mut­ta kult­tuu­ri­pal­ve­lut ja ka­pea luo­van luo­kan osuus sekä ilma­pii­rin su­vait­se­vai­suus saat­ta­vat vaa­tia huo­mat­ta­via muu­tok­sia en­nen kuin huip­pu­o­saa­jat tääl­lä viih­tyi­si­vät.

Syr­jäi­nen si­jain­tim­me maa­il­man met­ro­po­leis­ta ei ole enää sa­man­lai­nen ke­hi­tyk­sen este kuin 1900-lu­vul­la. Uu­den­lai­set osaa­jat voi­vat ver­kot­tau­tua jopa maa­seu­dul­la asu­en, jos he vain ko­ke­vat ym­pä­ris­tön it­sel­leen so­pi­vak­si. Puit­tei­ta voi­daan aina ke­hit­tää, kun­han on vain tah­to ja ym­mär­rys sii­tä, mi­ten se teh­dään. Suo­ma­lai­nen maa­seu­tu voi tar­jo­ta hy­vän­kin ym­pä­ris­tön uu­del­le luo­vuu­del­le, mut­ta se vaa­tii suu­ren hen­ki­sen re­mon­tin ja kas­vun ar­voi­hin, joi­ta kan­sain­vä­li­set osaa­jat ja ku­lut­ta­jat kun­ni­oit­ta­vat.

Osmo Rau­ha­la

Osmo Rau­ha­la

Läh­teet:

Ric­hard Flo­ri­da: ´´The Flight of Cre­a­ti­ve class.` 2008

Mark­ku Wi­le­nius: ´´Luo­vaan ta­lou­teen´´ Sit­ra 2004

ABC news 2.9.2013 ´´The hap­piest and he­alt­hiest Ci­ties in Ame­ri­ca: No 1 San Jose-
The Or­ga­nic Pa­ra­di­se´´

So­vel­ta­ja ra­kas­taa rat­kai­su­jaMaa­seu­tu­ver­kos­ton en­sim­mäi­nen in­no­vaa­ti­o­ryh­mä2.5.2016