Hyvien käytäntöjen levitys edellyttää vuorovaikutteista sähköistä ympäristöä

Maa­seu­dun pal­ve­lu­jen tuot­ta­mi­nen ja maa­seu­dul­la työl­lis­ty­mi­nen tu­le­vai­suu­des­sa edel­lyt­tä­vät uu­sien, no­pei­ta tie­to­lii­ken­ne­yh­teyk­siä hyö­dyn­tä­vien toi­min­to­jen käyt­töön­ot­toa. Maa­seu­dul­la väli­mat­kat ovat usein pit­kiä, kas­vu­kes­kuk­siin kes­ki­te­tyt pal­ve­lut kau­ka­na ja säh­köis­ten pal­ve­lu­jen hyö­dyn­tä­mi­nen edel­lyt­tää osaa­mis­ta. In­ter­net-poh­jais­ten pal­ve­lu­jen hyö­dyn­tä­mi­nen ja no­pei­den tie­to­lii­ken­ne­yh­teyk­sien mah­dol­lis­ta­mien uu­den­lais­ten vuo­ro­vai­ku­tuk­sen ja ver­kos­toi­tu­mi­sen muo­to­jen omak­su­mi­nen mah­dol­lis­ta­vat maa­seu­dun pal­ve­lu- ja lii­ke­toi­min­nan te­hos­tu­mi­sen ja uu­dis­tu­mi­sen tu­le­vai­suu­des­sa. Glo­baa­lin yh­teis­kun­nan muu­tos­ten myö­tä maa­seu­dun toi­min­ta­ym­pä­ris­töt muut­tu­vat no­pe­as­ti aset­ta­en mo­nia haas­tei­ta ja mah­dol­li­suuk­sia vuo­ro­vai­kut­teis­ten, säh­köis­ten toi­min­to­jen ke­hit­ty­mi­sel­le.

Hy­vien säh­köis­ten käy­tän­tö­jen le­vit­tä­mi­sel­lä on tär­keä roo­li alu­eel­li­sen ja yh­teis­kun­nal­li­sen ke­hit­tä­mi­sen toi­mis­sa. Kes­keis­tä on löy­tää me­ne­tel­mät, mi­ten hy­vät käy­tän­nöt voi­daan löy­tää, siir­tää ja juur­rut­taa osak­si arki­päi­vän toi­min­taa. Hy­vät käy­tän­nöt ei­vät siir­ry it­ses­sään, vaan ne tar­vit­se­vat on­nis­tu­ak­seen suun­ni­tel­mal­li­sen le­vit­tä­mis­pro­ses­sin. Hy­viä käy­tän­tö­jä ei voi­da suo­raan siir­tää tai ”ko­pi­oi­da” sel­lai­se­naan toi­min­ta­ym­pä­ris­tös­tä toi­seen. Tie­tyis­sä toi­min­ta­ym­pä­ris­töis­sä jo­kin hy­väk­si to­det­tu tapa tai me­ne­tel­mä ei vält­tä­mät­tä joh­da sa­man­lai­siin lop­pu­tu­lok­siin toi­sis­sa ym­pä­ris­töis­sä. Käy­tän­nös­sä hy­vät käy­tän­nöt luo­daan uu­des­sa ym­pä­ris­tös­sä aina lä­hes uu­del­leen.

Vuo­ro­vai­ku­tus ja vuo­ro­vai­kut­tei­set tek­no­lo­gi­at ovat tär­keä osa siir­to­pro­ses­sia eri­tyi­ses­ti kan­sal­li­sel­la ja kan­sain­vä­li­sel­lä ta­sol­la. Toi­min­ta su­juu hy­vin edel­lyt­tä­en, että tie­toa asi­as­ta on riit­tä­väs­ti, hen­ki­lö­ke­mi­at toi­mi­vat ja pää­mää­ris­tä on yh­tei­nen nä­ke­mys. Kun tie­to kul­kee vuo­ro­vai­kut­tei­ses­ti ja jous­ta­vas­ti eri yh­teis­työ­ta­ho­jen vä­lil­lä, väl­ty­tään mo­nil­ta vää­rin­kä­si­tyk­sil­tä ja ris­ti­rii­ta­ti­lan­teil­ta. Haas­teel­li­sek­si asi­an te­kee tie­don pe­ril­le saa­mi­nen puo­lin ja toi­sin. Ha­lu­taan­ko yleen­sä vies­tiä, mis­sä muo­dos­sa ja mil­lä kei­noin moni­mut­kai­nen asia kan­nat­tai­si vies­tiä sekä ovat­ko koh­de­ryh­mät yleen­sä­kään ha­luk­kai­ta osaa­mi­sen li­sää­mi­seen? Ver­kos­ton ak­ti­voi­mi­ses­sa kes­kei­siä te­ki­jöi­tä ovat avoi­muus, läpi­nä­ky­vyys, ym­mär­ret­tä­vyys, toi­min­nan vai­kut­ta­vuus, oi­keu­den­mu­kai­suus ja ver­kos­ton so­si­aa­li­nen pää­oma eli yh­tei­nen tah­to­tila.

So­si­aa­li­nen pää­oma muo­dos­tuu ih­mis­ten vä­li­sis­tä suh­teis­ta ja näi­tä suh­tei­ta yllä­pi­tä­vis­tä ra­ken­teis­ta ja ins­ti­tuu­ti­ois­ta. Se pe­rus­tuu ih­mis­ten kans­sa­käy­mi­seen, yh­des­sä­o­loon ja yh­des­sä te­ke­mi­seen. Kes­keis­tä so­si­aa­li­ses­sa pää­o­mas­sa on luot­ta­mus ja vuo­ro­vai­ku­tus. Säh­köi­ses­sä vies­tin­näs­sä näi­den mer­ki­tys kas­vaa ver­rat­tu­na naa­mak­kain ta­pah­tu­vaan vies­tin­tään. Su­ju­van arki­päi­vän esi­mer­kit säh­köi­ses­tä vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­ta aut­ta­vat saa­maan toi­min­nal­le yleis­tä hy­väk­syn­tää ja roh­kai­se­vat uu­sia osal­lis­tu­jia tu­le­maan mu­kaan. Pit­kä­kes­toi­sen ke­hit­tä­mis­toi­min­nan jat­ku­vuu­del­le on tär­ke­ää, että säi­ly­te­tään avoin ja ulos­päin suun­tau­tu­nut ilma­pii­ri. Sil­loin epäi­li­jöi­den­kin on hel­pom­paa tul­la mu­kaan toi­min­taan. Pit­kä­kes­toi­sis­sa ke­hit­tä­mis­toi­min­nois­sa esiin­tyy luon­nos­taan ak­tii­vi­sia nou­su­kau­sia, aal­lon­poh­jia ja ak­tii­vi­suu­den kau­sia. Olen­nais­ta ei ole toi­min­to­jen jat­ku­vuu­den kan­nal­ta ta­voit­teen saa­vut­ta­mi­nen, vaan myös se, että ta­voit­tee­seen on pää­dyt­ty toi­min­nas­sa, joka an­taa ti­laa yh­teis­työl­le myös jat­kos­sa.

Hy­vien käy­tän­tö­jen le­vi­tys edel­lyt­tää vuo­ro­vai­kut­tei­sia säh­köi­siä ym­pä­ris­tö­jä, ”yh­den luu­kun peri­aat­teel­la” toi­mi­via avoi­mia, tee­ma­koh­tai­sia vies­tin­tä­a­lus­to­ja. Alus­tat pal­ve­le­vat moni­puo­li­ses­ti kaik­kia eri tee­ma-alu­ei­den toi­mi­ja­osa­puo­lia, vi­ran­o­mai­sia, tut­ki­joi­ta, ke­hit­tä­jiä, yrit­tä­jiä, kol­man­nen sek­to­rin toi­mi­joi­ta sekä kan­sa­lai­sia. Alus­ta­pal­ve­lut edes­aut­ta­vat toi­mi­joi­den vä­lis­tä re­aa­li­ai­kais­ta vies­tin­tää ke­hit­tä­en uu­sia työ- ja toi­min­ta­kult­tuu­re­ja, ver­kos­to­ja, osaa­mis­ta ja so­si­aa­lis­ta pää­omaa osak­si arki­päi­vän toi­min­taa.

Veli-Mat­ti Karp­pi­nen

Veli-Mat­ti Karp­pi­nen

So­vel­ta­ja ra­kas­taa rat­kai­su­jaMaa­seu­tu­ver­kos­ton en­sim­mäi­nen in­no­vaa­ti­o­ryh­mä2.5.2016