Alueellisen verkostoitumisen edistäminen

Alu­eil­la on kes­kei­nen roo­li suo­ma­lai­ses­sa in­no­vaa­ti­o­jär­jes­tel­mäs­sä. Ai­em­pien alue- ja osaa­mis­kes­kus­oh­jel­mien ja ny­kyis­ten stra­te­gis­ten huip­pu­o­saa­mi­sen kes­kit­ty­mien (SHOK) taus­tal­la on alu­eel­lis­ten in­no­vaa­ti­oi­den ja vah­vuuk­sien ver­kot­ta­mi­nen uu­den elin­kei­no­toi­min­nan tu­ek­si.

In­no­vaa­ti­ot, luo­vuus ja yrit­tä­jyys lii­te­tään usein kau­pun­kei­hin, vaik­ka noin 43 % Suo­men kai­kis­ta yri­tyk­sis­tä toi­mii maa­seu­dul­la. Maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen puit­teet ja po­li­tiik­ka­toi­met voi­daan suun­ni­tel­la kes­ki­te­tys­ti, mut­ta var­si­nai­nen toi­min­ta ta­pah­tuu lä­hel­lä toi­mi­joi­ta ja toi­min­nan koh­tei­ta. Paik­ka­pe­rus­tai­sen ke­hit­tä­mi­sen reu­na­eh­dot vaih­te­le­vat alu­ei­den vä­lil­lä, vaik­ka mo­net maa­seu­dun on­gel­mat ovat sa­man­kal­tai­sia eri puo­lil­la maa­ta. Tut­ki­mus- ja ke­hit­tä­mis­o­saa­mi­nen eli hy­vien käy­tän­tö­jen le­vi­ä­mi­nen ei toi­mi täl­lä het­kel­lä par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la, kos­ka pro­jek­ti­pe­rus­tai­nen ke­hit­tä­mis­toi­min­ta pirs­too uu­det in­no­vaa­ti­ot ha­jal­leen eri maa­kun­tiin. On­gel­mien rat­kai­se­mi­sek­si löy­de­tyt ta­paus­koh­tai­set in­no­vaa­ti­ot ei­vät usein koh­taa.

Ver­kos­toi­tu­mi­sen kaut­ta syn­ty­vät kump­pa­nuu­det ovat jo pit­kään ol­leet maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen avain­tee­ma, jol­la ke­hit­tä­mis­työ­tä py­ri­tään koor­di­noi­maan. Alu­eel­li­sen ver­kos­toi­tu­mi­sen edis­tä­mi­ses­sä tu­li­si jat­kos­sa pai­not­taa ai­na­kin seu­raa­via, toi­siin­sa kyt­key­ty­viä näkö­kul­mia.

En­sin­nä­kin tar­vi­taan in­teg­roi­vaa otet­ta maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen eri hie­rar­ki­a­ta­so­jen ver­kot­ta­mi­sek­si. Ver­ti­kaa­li­ta­sol­la kyse on kylä- ja glo­baa­li­ta­sol­le – ja kun­ta­ta­sol­ta EU – ulot­tu­vis­ta maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen ra­ken­teis­ta, jois­sa in­no­vaa­ti­oi­den tu­li­si liik­kua mo­lem­piin suun­tiin. Ho­ri­son­taa­li­nen taso tar­koit­taa maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen kan­sal­li­sen in­no­vaa­ti­o­ver­kos­ton luo­mis­ta alu­ei­den, ku­ten maa­kun­tien, vä­lil­lä. Par­hai­den in­no­vaa­ti­oi­den ja hy­vien käy­tän­tö­jen le­vi­ä­mi­nen usein py­säh­tyy toi­mi­joi­den vä­lil­lä, kos­ka vuo­ro­vai­kut­tei­sel­le ver­kos­to­yh­teis­työl­le ei ole sel­kei­tä toi­min­ta­mal­le­ja. Esi­mer­kik­si maa­kun­nal­lis­ten maa­seu­tu­ver­kos­to­jen vä­li­nen yh­teis­työ on tä­hän saak­ka ol­lut puut­teel­lis­ta tai ai­na­kin nä­ky­mä­tön­tä.

Toi­sek­si alu­eel­li­sen ver­kos­toi­tu­mi­sen on­gel­ma­na on usein toi­min­nan ly­hyt­jän­tei­syys. Mo­nis­sa maa­kun­nis­sa alu­eel­li­sia maa­seu­tu­ver­kos­to­ja tai -foo­ru­mei­ta hoi­de­taan joko va­paa­eh­toi­sen yh­dis­tys­toi­min­nan tai mää­rä­ai­kais­ten pro­jek­tien kaut­ta. Syn­ty­neet in­no­vaa­ti­ot ja hy­vät käy­tän­nöt voi­vat ka­do­ta ver­kos­to­toi­mi­joi­den vaih­tu­es­sa. Ke­hit­tä­mis­työ on kui­ten­kin py­sy­vää toi­min­taa, jos­sa pers­pek­tii­vin tu­lee olla oh­jel­ma­kaut­ta ja hank­keen kes­toa pi­dem­pi. As­kel oi­ke­aan suun­taan oli­si alu­eel­lis­ten ver­kos­to­jen re­surs­sien tur­vaa­mi­nen koko oh­jel­ma­kau­den ajak­si.

Kol­man­nek­si kes­kei­set alue­ta­son avain­in­no­vaat­to­rit tu­li­si ver­kot­taa maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­työn tu­ek­si. Lä­hes kai­kis­sa maa­kun­nis­sa on kor­ke­a­kou­lu­ja ja tut­ki­mus­yk­sik­kö­jä, jois­sa on maa­seu­tu­alan tar­vit­se­maa osaa­mis­ta ja jot­ka myös osal­lis­tu­vat maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen. Toi­min­ta ei kui­ten­kaan yleen­sä ole sys­te­maat­tis­ta vaan pe­rus­tuu yk­sit­täi­siin pro­jek­tei­hin ja kump­pa­nuuk­siin. Täs­sä toi­min­ta­mal­lis­sa on si­ten sama puu­te kuin edel­lä: in­no­vaa­ti­oi­den ver­kot­ta­mi­sen tu­li­si pe­rus­tua ny­kyis­tä pit­kä­jän­tei­sem­pään ajat­te­luun.

Nel­jän­nek­si te­maat­ti­set ver­kos­tot ovat tär­keä ver­kos­toi­tu­mi­sen muo­to. Maa­seu­tu­ver­kos­to­toi­min­nas­sa te­maat­tis­ten ver­kos­to­jen syn­ty­mis­tä ja hy­vien käy­tän­tö­jen vä­lit­tä­mis­tä on edis­tet­ty muun mu­as­sa te­maat­tis­ten han­ke­tref­fien ja eri tee­mo­jen puit­teis­sa jär­jes­tet­ty­jen se­mi­naa­rien ja työ­pa­jo­jen kaut­ta. Te­maat­ti­set ver­kos­tot edis­tä­vät tee­man pa­ris­sa toi­mi­vien ta­ho­jen ja toi­mi­joi­den yh­teis­työ­tä ja hy­vien käy­tän­tö­jen vä­lit­tä­mis­tä. Yleen­sä tee­moi­hin liit­ty­vät toi­mi­jat ovat nii­tä, jot­ka ovat in­nok­kaim­pia ver­kos­ton jä­se­niä ja ovat val­mii­ta edis­tä­mään ver­kos­to­toi­min­taa omal­la työ­pa­nok­sel­laan.  Kui­ten­kin te­maat­ti­sia ver­kos­to­ja tar­vi­taan vie­lä li­sää ja tämä on syy­tä huo­mi­oi­da ny­kyi­sen oh­jel­ma­kau­den maa­seu­tu­ver­kos­to­toi­min­nas­sa.

Toi­vo Mui­lu ja Tee­mu Hau­hia

Tee­mu Hau­hia ja Toi­vo Mui­lu

So­vel­ta­ja ra­kas­taa rat­kai­su­jaMaa­seu­tu­ver­kos­ton en­sim­mäi­nen in­no­vaa­ti­o­ryh­mä2.5.2016