Fiksu raha on avuksi

In­no­vaa­ti­ot liit­ty­vät ra­hoi­tuk­seen kah­des­sa mie­les­sä. En­sin­nä­kin ra­hoi­tuk­sen tu­li­si olla sii­nä muo­dos­sa, että se nos­taa pin­taan in­no­vaa­ti­oi­ta ja mah­dol­lis­taa nii­den konk­re­ti­soi­tu­mi­sen. Toi­saal­ta myös itse ra­hoit­ta­mi­nen kai­paa in­no­vaa­ti­oi­ta. Näi­hin mo­lem­piin liit­tyy tut­ki­muk­sen ja käy­tän­nön ke­hit­tä­mi­sen yh­teis­työ­tä.

Har­va in­no­vaa­tio saa al­kun­sa ra­has­ta. Sen si­jaan ra­hoi­tus on rat­kai­se­vas­sa roo­lis­sa sii­nä, kään­tyy­kö jo­kin idea käy­tän­nök­si. In­no­vaa­ti­oil­la on usein het­ki, jol­loin nii­hin kai­va­taan no­pe­as­ti ja mah­dol­li­sim­man pie­nel­lä hal­lin­nol­li­sel­la pun­ner­ruk­sel­la ko­kei­lu­mah­dol­li­suus. Maa­seu­dun in­no­vaa­ti­o­herk­kä toi­mi­ja ei vält­tä­mät­tä päde lo­mak­kei­den ja pe­rus­teel­lis­ten kir­jal­lis­ten suun­ni­tel­mien pa­ris­sa. Ra­hoi­tuk­sel­le oli­si eduk­si, ett­ei in­no­voi­ja jou­tui­si sen vuok­si mu­ka­vuus­a­lu­een­sa ulko­puo­lel­le.

In­no­vaa­ti­o­a­si­as­sa pi­tää myös voi­da epä­on­nis­tua il­man, että saa­tua pa­nos­tus­ta pe­ri­tään ta­kai­sin tai mah­dol­li­suus yrit­tää uu­des­taan me­ne­te­tään. Jos ke­hit­tä­mis­oh­jel­man ra­hoit­ta­mis­ta hank­keis­ta mi­kään ei epä­on­nis­tu, ta­voi­te­taso on ase­tet­tu lii­an vaa­ti­mat­to­mas­ti. Ket­te­rä ra­hoi­tus, jon­ka ei  edes aina tar­vit­se olla ko­vin suu­ri, pi­tää in­no­vaa­ti­on hen­gis­sä rat­kai­se­vil­la alku­met­reil­lä. Oi­ke­aan osu­va ra­hoi­tus on usein kiin­ni ajoi­tuk­ses­ta.

Kriit­ti­sen alku­tai­pa­leen jäl­keen in­no­vaa­ti­on koh­ta­lo maa­seu­dul­la on mo­nes­sa ta­pauk­ses­sa vie­lä pal­jon sen va­ras­sa, mi­ten in­no­va­tii­vi­ses­ti itse ra­hoi­tus osaa toi­mia. Täl­löin pu­hu­taan lii­an har­voin esil­lä ole­vas­ta asi­as­ta: ra­hoit­ta­ja­o­saa­mi­ses­ta. Onko ra­hoit­ta­jal­la sel­vä kuva sii­tä, mi­hin käy­tet­tä­vis­sä ole­vil­la re­surs­seil­la py­ri­tään, mikä on ta­voi­te? Ym­mär­tää­kö ra­hoit­ta­ja, mil­lai­sil­la te­oil­la kul­loin­kin (ke­hit­tä­mis­oh­jel­mas­sa) ase­tet­tui­hin ta­voit­tei­siin pääs­tään? Ovat­ko ra­hoi­tus­kri­tee­rit niin sel­viä, että ha­ki­ja voi muut­taa omaa toi­min­taan­sa saa­man­sa pa­laut­teen pe­rus­teel­la?

Maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen on ole­mas­sa mo­nen­lai­sia ra­hoi­tuk­sia. Osas­sa on kii­ka­ris­sa in­no­vaa­ti­oi­ta tu­ke­va tai syn­nyt­tä­vä tut­ki­mus, osa on suun­nat­tu hy­vin­kin käy­tän­nön­lä­hei­seen toi­min­taan. Kol­lek­tii­vi­seen ra­hoit­ta­ja­op­pi­mi­seem­me liit­tyy se, että saam­me eri vä­li­neet ket­ju­tet­tua toi­siin­sa su­ju­vas­ti niin, että in­no­vaa­tio ete­nee. Sa­mal­la liik­keel­le saa­daan iso­ja, vai­kut­ta­via ko­ko­nai­suuk­sia, jois­sa on jul­ki­sen ra­hoi­tuk­sen li­säk­si yk­si­tyis­tä ra­haa ja mah­dol­li­ses­ti myös kan­sa­lais­yh­teis­kun­nan re­surs­se­ja.

On sa­not­tu, että euro on hyvä kon­sult­ti. Sa­non­nal­la on ra­jan­sa, mut­ta ra­hoi­tus­eh­to­ja voi­daan käyt­tää myös sii­hen, että tut­ki­mus ja käy­tän­tö al­ka­vat ot­taa uu­den­lais­ta asen­toa yh­des­sä. Jol­la­kin sum­mal­la voi­tai­siin ko­keil­la, mi­ten luo­tai­siin uut­ta toi­min­ta­kult­tuu­ria. Eri­lai­set tie­don la­jit – tut­ki­mus, neu­von­ta, hal­lin­to, käy­tän­nön yrit­tä­jät ja tuot­tei­den tai pal­ve­lus­ten käyt­tä­jät – muo­toi­li­si­vat tasa­ver­tai­si­na ky­sy­myk­sen ja rat­kai­sun sii­hen. Kaik­kien pa­nos­ta käy­tet­täi­siin koko ajan, ei vain oh­jaus- ja si­dos­ryh­mä­ta­paa­mi­sis­sa. Jo tut­ki­mi­sen ai­ka­na vie­täi­siin ke­hit­teil­lä ole­va tuo­te asi­a­kas­pin­taan ja otet­tai­siin lupa­vi­ran­o­mai­set mu­kaan rat­ko­maan toi­min­nan eh­to­ja etu­kä­teen. Sitä odo­tel­les­sa!

Hilk­ka Vi­hi­nen

Hilk­ka Vi­hi­nen

So­vel­ta­ja ra­kas­taa rat­kai­su­jaMaa­seu­tu­ver­kos­ton en­sim­mäi­nen in­no­vaa­ti­o­ryh­mä2.5.2016