Sitoumuksen ja maksun hakeminen
Eläinten hyvinvointikorvauksen sitoumusta ja maksua vuodelle 2017 haetaan sähköisesti Vipu-palvelussa 11.1.–31.1.2017. Sitoumusta ja maksua on mahdollista hakea myös paperilomakkeella, jolloin lomake 472 on toimitettava kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Sika- ja siipikarjatilat ilmoittavat sitoumusta hakiessaan 31.1.2017 mennessä haetun eläinmäärän, jota ei ole enää mahdollisuus korottaa eläinmääräilmoituksessa, vaikka vuoden 2017 toteutunut eläinryhmittäinen eläinmäärä olisi suurempi.
Eläinmääräilmoitus
Korvauksenhakijan on ilmoitettava kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle sika- ja siipikarjatilojen vuoden 2017 toteutuneet eläinryhmittäiset eläinmäärät 15.2.2018 mennessä eläinmääräilmoituksella Vipu-palvelussa tai lomakkeella 179. Nämä ilmoitetut eläinmäärät ovat lopullisen korvauksen laskennan perusteena kuitenkin siten, että korvaus maksetaan korkeintaan sen eläinmäärän mukaan, mitä hakija on ilmoittanut sitoumuksen hakemisen yhteydessä. Ks. luku 10.
Nauta-, lammas- ja vuohitilojen eläinmäärät hallinto saa suoraan eläinrekistereistä.
Hakemuksen myöhästyminen
Jos hakemus on jätetty viimeisen hakupäivän jälkeen, maksua vähennetään 1 % jokaista myöhästynyttä työpäivää kohden. Työpäivällä tarkoitetaan arkipäiviä lukuun ottamatta lauantaita. Hakemus hylätään kokonaan, jos hakemus myöhästyy yli 25 kalenteripäivää. Kalenteripäiviin luetaan mukaan sekä arki- että pyhäpäivät. Hakemuksella tarkoitetaan sitoumuksen haun ja maksun (lomake 472) lisäksi myös sika- ja siipikarjatilojen eläinmääräilmoitusta (179) sekä aktiiviviljelijän todisteita. Siipikarjan teuraseräraporttien myöhässä jättäminen ei aiheuta myöhästymisseuraamuksia mutta korvausta ei makseta ennen kuin raportit on toimitettu.
Aktiiviviljelijä
Viljelijän tulee olla asetuksen (EU) N:o1307/2013 9 artiklan 2-5 kohdassa tarkoitettu aktiiviviljelijä. Aktiiviviljelijäksi katsotaan aina viljelijä, jonka suorien tukien myönnetty yhteismäärä hakuvuotta edeltävänä vuonna on enintään 5000 euroa. Aktiiviviljelijäksi ei katsota sellaista luonnollista tai oikeushenkilöä taikka luonnollisten tai oikeushenkilöiden ryhmää, joka hallinnoi lentoasemia, rautatieyhtiöitä, vesiyhtiöitä, kiinteistöyhtiöitä, pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajan alueita, ja joka on lisäksi saanut suoria tukia yli 5 000 euroa vuonna 2016, jollei hakija vapaudu kieltolistalta. Mikäli aktiiviviljelijä-määritelmä ei täyty, joutuu kieltolistalle.
Hakija katsotaan myös aktiiviviljelijäksi jos viljelijä on saanut yli 5 000 euroa suoria tukia edellisenä vuonna, mutta ei hallinnoi lentoasemia, rautatieyhtiöitä, vesiyhtiöitä, kiinteistöyhtiöitä, pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajan alueita.
Kieltolistalta voi tietyin edellytyksin vapautua (katso lisätietoja: mavi.fi -> tuet ja palvelut -> viljelijä -> aktiiviviljelijä sekä mavi.fi -> oppaat ja lomakkeet -> hakuopas -> aktiiviviljelijä). Kieltolistalta vapautumiseksi on toimitettava todisteet kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle 31.1.2017 mennessä. Jos todisteet on jätetty 31.1.2017 jälkeen, myönnettävää korvausta alennetaan yhdellä prosentilla kutakin myöhästynyttä työpäivää kohden, jos myöhästyminen on enintään 25 kalenteripäivää. Eläinten hyvinvointikorvaus hylätään, jos todisteet myöhästyvät yli 25 vuorokautta (mukaan lukien kaikki kalenteripäivät). Kieltolistalta todisteiden avulla vapautuvalle hakijalle voidaan myöntää sitoumus ja korvaus.
Viljelijä ja maatila
Viljelijällä tarkoitetaan luonnollista henkilöä, oikeushenkilöä tai luonnollisten henkilöiden tai oikeushenkilöiden muodostamaa ryhmää, joka omistaa maatilan tai hallitsee maatilaa ja joka harjoittaa maataloustoimintaa. Viljelijän maatilalla on oltava viranomaisen antama maaseutuelinkeinorekisterin tilatunnus (tiltu). Maatilalla tarkoitetaan kaikkia viljelijän johtamia, saman jäsenvaltion alueella sijaitsevia maataloustoimintaan käytettäviä yksiköitä.
Hakijan ikä
Sitoumuksen hyväksymisen edellytyksenä on, että hakijana oleva luonnollinen henkilö tai hänen puolisonsa on sitoumuksen antamista edeltävän vuoden joulukuun 31 päivänä vähintään 18-vuotias eli vuonna 2017 sitoutuvan hakijan tai hänen puolisonsa tulee olla syntynyt viimeistään 31.12.1998. Puolisolla tarkoitetaan hakijan aviopuolisoa tai tämän kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa elävää henkilöä. Avioliitonomaisilla olosuhteilla tarkoitetaan yhteisessä taloudessa avioliittoa solmimatta jatkuvasti eläneitä henkilöitä, jotka ovat aikaisemmin olleet keskenään avioliitossa tai joilla on tai on ollut yhteinen lapsi.
Alle 18-vuotiaan antama sitoumus voidaan kuitenkin hyväksyä siinä tapauksessa, jos hakija on solminut avioliiton, henkilö harjoittaa maataloutta yhteisomistajana yhdessä vanhempansa kanssa tai ikää koskevasta vaatimuksesta poikkeamiseen on muita erityisiä syitä.
Jos maa- ja puutarhataloutta harjoitetaan useamman viljelijän toimesta tai yhteisömuodossa, korvauksen myöntämisen edellytyksenä on, että vähintään yksi viljelijä, yhteisön jäsen, osakas tai yhtiömies täyttää ikää koskevan vaatimuksen.
Eläinten hyvinvointikorvausSitoumusehdot 20171.4.2016