Eläinten hyvinvointikorvauksen edellytyksenä on eläinten merkintä- ja rekisteröintisäädösten noudattaminen. Voimassaolevat säädökset ja ohjeet löytyvät Elintarviketurvallisuusviraston Evira internetsivuilta (www.evira.fi). Toimenpiteessä tukikelpoinen tai mahdollisesti tukivuoden aikana tukikelpoinen eläin (nauta, lammas, vuohi) hylätään valvonnassa, jos sen merkinnän tai rekisteröinnin tiedot ovat virheelliset. Kaikilla hyvinvointikorvauksen eläinlajeilla eläinluetteloa on pidettävä ajan tasalla joko paperisella lomakkeella tai sähköisessä muodossa. Siipikarjalla on pidettävä eläinkirjanpitoa.
Nautaeläinten merkitsemis- ja rekisteröintiopas, Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiopas sekä Sikojen merkitsemis- ja rekisteröintiopas ovat tulostettavissa Eviran internetsivuilta. Naudan, lampaan ja vuohen on oltava joko eläinrekisteriin ilmoitetussa pitopaikassa tai korvauksenhakijan hallinnassa olevassa pitopaikassa.
Naudat:
- Kaikki tilan eläimet on rekisteröitävä tilatunnukselle nautarekisteriin ja tiedot on pidettävä ajan tasalla.
- Nautarekisteriin on ilmoitettava eläinten tapahtumat, mm. syntymät, ostot,poistot ja siirrot, 7 päivän kuluessa tapahtumasta. Eläintä ei saa siirtää pois syntymäpitopaikasta ennen rekisteröintiä.
- Tilalla on pidettävä ajantasaista pitopaikkakohtaista nautaeläinluetteloa. Tiedot on merkittävä nautaeläinluetteloon 3 päivän kuluessa tapahtumasta.
- Naudat on korvamerkittävä viimeistään 20 päivän iässä. Eläin on kuitenkin merkittävä aiemmin, jos se siirretään pois syntymäpitopaikastaan.
Lampaat ja vuohet:
- Lammas- ja vuohirekisteriin on ilmoitettava eläinten tapahtumat, mm. poistot, ostot ja siirrot, 7 päivän kuluessa tapahtumasta.
- Syntynyt eläin on rekisteröitävä viimeistään 6 kk iässä.
- Emän poikimisilmoitus on tehtävä viimeistään 6 kuukauden kuluessa eläimen syntymästä. kuitenkin 1.8.2016 jälkeen tehtävät ilmoitukset on tehtävä tammikuun 2018 loppuun mennessä, jotta karitsat ja kilit voidaan huomioida v. 2017 hyvinvointikorvauksen eläinmäärien laskennassa. Ennen rekisteröintiä eläintä ei saa siirtää pois syntymäpitopaikasta. Tilalla on pidettävä ajantasaista pitopaikkakohtaista eläinluetteloa. Tiedot on merkittävä eläinluetteloon viimeistään 3 päivän kuluessa tapahtumasta.
Siat:
- Sioista on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa pitopaikoittain.
- Sikojen kuukauden 1. päivien eläinmääräilmoitukset on tehtävä sikarekisteriin vähintään kolme kertaa vuodessa; toukokuussa (tammi – huhtikuu), syyskuussa (touko-elokuu) ja seuraavan vuoden tammikuussa (syys-joulukuu).
Siipikarja:
- Siipikarjasta on pidettävä ajantasaista pitopaikkakohtaista eläinkirjanpitoa.