AGREX-todistus Euroopan unionin vientitodistus AGREX-todistus. AGREX-vientitodistusta haetaan sähköisen vienti- ja tuontitodistusten hakupalvelun kautta, johon tunnukset saa ottamalla yhteyttä Ruokavirastoon osoitteeseen tuovi(@)ruokavirasto.fi. Suomessa käytettävä AGREX-vientitodistus myönnetään sähköisenä todistuksena ja muualla EU:ssa käytettävä AGREX-vientitodistus myönnetään paperisena AGREX-vientitodistuksena.
AGRIM-todistus Euroopan unionin tuontitodistus AGRIM-todistus. AGRIM-tuontitodistusta haetaan sähköisen vienti- ja tuontitodisten hakupalvelun kautta, johon tunnukset saa ottamalla yhteyttä Ruokavirastoon osoitteeseen tuovi(@)ruokavirasto.fi. Suomessa käytettävä AGRIM-tuontitodistus myönnetään sähköisenä todistuksena ja muualla EU:ssa käytettävä AGRIM-tuontitodistus myönnetään paperisena AGRIM-tuontitodistuksena.
CN-koodi on Euroopan unionin yhdistetty nimikkeistö, jonka 8-numeroisia nimikkeitä käytetään tuontitodistuksessa ja 8- tai 12-numeroisia nimikkeitä vientitodistuksessa.
EORI-numero EU:n laajuinen järjestelmä taloudellisten toimijoiden rekisteröintiä ja tunnistamista varten. Suomessa Tulli on EORI-rekisteröinnistä vastaava viranomainen. Todistuksen hakijalla, todistuksen haltijalla ja todistuksen siirronsaajalla tulee olla EORI-numero. EU-säädösten muutoksista johtuen EORI-numero tulee pakolliseksi tuonti- ja vientitodistusta hakeville yrityksille, todistuksenhaltijoille ja siirronsaajille 6.11.2016 lähtien.
Kolmas maa EU:n ulkopuolinen maa.
Mavi Maaseutuvirasto, AGREX-vientitodistukset ja AGRIM-tuontitodistukset myöntävä viranomainen.
MRN–yleisviitenumero Numero, jonka toimivaltainen tulliviranomainen antaa unionin tullikoodeksin 5 artiklan 9–14 kohdassa tarkoitetuille ilmoituksille ja tiedoksiannoille, TIR-toimenpiteille tai unionitavaran tullioikeudellista asemaa koskeville todisteille.
Poistumisvahvistettu luovutuspäätös Vientimenettelyyn liittyvä komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1239 14 artiklan 4 b-kohdan mukainen todiste vientivelvollisuuden täyttämisestä, jonka Suomen Tulli toimittaa Ruokavirastolle virkateitse niissä vientimenettelyissä, joissa vientitodistusta käytetään ainoastaan Suomessa ja joissa tuotteet poistuvat EU:n alueelta Suomesta. Jos Suomessa myönnettyä vientitodistusta käytetään muualla EU:ssa, todistuksenhaltijan vastuulla on toimittaa sähköisessä muodossa vastaava todiste vientivelvollisuuden täyttymisestä (mukaan lukien MRN-numero) todistuksen myöntäneelle viranomaiselle.
Rekisterinumero Asiakasrekisterinumero, jonka asiakas saa Ruokaviraston markkinaosaston tuonti- ja vientiasiakkaaksi rekisteröityessään.
Tariffikiintiö Tiettyyn tullinimikkeeseen kuuluvan tavaran tietty määrä, jolle myönnetään tullietuus tietyin ehdoin.
Tulli Toimivaltainen viranomainen, joka vahvistaa tuontitodistuksella vapaaseen liikkeeseen luovutetut määrät tai vientitodistuksella viedyt määrät.
Tulliedustaja Tulli-ilmoituksen vapaaseen liikkeeseen luovutuksesta tai vientiin voi tehdä asetuksen (EU) N:o 952/2013 18 artiklassa tarkoitettu tulliedustaja. Niissä tapauksissa todistuksenhaltijan tai siirronsaajan EORI-numero on mainittava tulli-ilmoituksella.
Tulli-ilmoitus Hallinnollinen yhtenäisasiakirja (Single Administrative Document), eli SAD-lomake.
Tuonti Tuontia koskevien tullimuodollisuuksien täyttäminen ja niihin liittyvä tuotteiden saattaminen vapaaseen liikkeeseen unionin alueella.
Vakuus Takaajaksi hyväksytyn rahoituslaitoksen takaus tai käteistalletus tietyn toimenpiteen toteutumisen varmentamiseksi.
Vakuuden pidättäminen Ruokavirasto voi pidättää vakuuden tiettyjen edellytysten täyttyessä, jolloin asiakas menettää osin tai kokonaan asettamansa vakuuden.
Vakuuden vapauttaminen Ruokavirasto vapauttaa asetetun vakuuden, kun tuonti- ja vientitodistusta koskeva velvoite on täyttynyt ja todiste siitä on toimitettu määräajassa Ruokavirastolle.
Vienti Vientiä koskevien tullimuodollisuuksien täyttäminen ja niihin liittyvä tuotteiden vieminen unionin tullialueen ulkopuolelle.
WTO Maailman kauppajärjestö (World Trade Organisation) perustettiin vuonna 1995. Sen puitteissa tapahtuva yhteistyö sekä järjestön tarjoama normijärjestelmä muodostavat EU:n ja samalla Suomen monenvälisen kauppapolitiikan perustan. Ennen vuotta 1995 monenvälinen kauppa perustui GATT-sopimuksiin (General Agreement on Tariffs and Trade).
Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistuksetMarraskuu 201922.11.2019