2. Käytettävät käsitteet ja lyhenteet

AG­REX-to­dis­tus Eu­roo­pan uni­o­nin vien­ti­to­dis­tus AG­REX-to­dis­tus. AG­REX-vien­ti­to­dis­tus­ta ha­e­taan säh­köi­sen vien­ti- ja tuon­ti­to­dis­tus­ten haku­pal­ve­lun kaut­ta, jo­hon tun­nuk­set saa ot­ta­mal­la yh­teyt­tä Ruo­ka­vi­ras­toon osoit­tee­seen tuo­vi(@)ruo­ka­vi­ras­to.fi. Suo­mes­sa käy­tet­tä­vä AG­REX-vien­ti­to­dis­tus myön­ne­tään säh­köi­se­nä to­dis­tuk­se­na ja muu­al­la EU:ssa käy­tet­tä­vä AG­REX-vien­ti­to­dis­tus myön­ne­tään pa­pe­ri­se­na AG­REX-vien­ti­to­dis­tuk­se­na.

AG­RIM-to­dis­tus Eu­roo­pan uni­o­nin tuon­ti­to­dis­tus AG­RIM-to­dis­tus. AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tus­ta ha­e­taan säh­köi­sen vien­ti- ja tuon­ti­to­dis­ten haku­pal­ve­lun kaut­ta, jo­hon tun­nuk­set saa ot­ta­mal­la yh­teyt­tä Ruo­ka­vi­ras­toon osoit­tee­seen tuo­vi(@)ruo­ka­vi­ras­to.fi. Suo­mes­sa käy­tet­tä­vä AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tus myön­ne­tään säh­köi­se­nä to­dis­tuk­se­na ja muu­al­la EU:ssa käy­tet­tä­vä AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tus myön­ne­tään pa­pe­ri­se­na AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tuk­se­na.

CN-koo­di on Eu­roo­pan uni­o­nin yh­dis­tet­ty ni­mik­keis­tö, jon­ka 8-nu­me­roi­sia ni­mik­kei­tä käy­te­tään tuon­ti­to­dis­tuk­ses­sa ja 8- tai 12-nu­me­roi­sia ni­mik­kei­tä vien­ti­to­dis­tuk­ses­sa.

EORI-nu­me­ro EU:n laa­jui­nen jär­jes­tel­mä ta­lou­del­lis­ten toi­mi­joi­den re­kis­te­röin­tiä ja tun­nis­ta­mis­ta var­ten. Suo­mes­sa Tul­li on EORI-re­kis­te­röin­nis­tä vas­taa­va vi­ran­o­mai­nen. To­dis­tuk­sen ha­ki­jal­la, to­dis­tuk­sen hal­ti­jal­la ja to­dis­tuk­sen siir­ron­saa­jal­la tu­lee olla EORI-nu­me­ro. EU-sää­dös­ten muu­tok­sis­ta joh­tu­en EORI-nu­me­ro tu­lee pa­kol­li­sek­si tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­ta ha­ke­vil­le yri­tyk­sil­le, to­dis­tuk­sen­hal­ti­joil­le ja siir­ron­saa­jil­le 6.11.2016 läh­tien.

Kol­mas maa EU:n ulko­puo­li­nen maa.

Mavi Maa­seu­tu­vi­ras­to, AG­REX-vien­ti­to­dis­tuk­set ja AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tuk­set myön­tä­vä vi­ran­o­mai­nen.

MRNyleis­vii­te­nu­me­ro Nu­me­ro, jon­ka toi­mi­val­tai­nen tul­li­vi­ran­o­mai­nen an­taa uni­o­nin tul­li­koo­dek­sin 5 ar­tik­lan 9–14 koh­das­sa tar­koi­te­tuil­le il­moi­tuk­sil­le ja tie­dok­si­an­noil­le, TIR-toi­men­pi­teil­le tai uni­o­ni­ta­va­ran tul­li­oi­keu­del­lis­ta ase­maa kos­ke­vil­le to­dis­teil­le.

Pois­tu­mis­vah­vis­tet­tu luo­vu­tus­pää­tös Vien­ti­me­net­te­lyyn liit­ty­vä ko­mis­si­on täy­tän­töön­pano­a­se­tuk­sen (EU) 2016/1239 14 ar­tik­lan 4 b-koh­dan mu­kai­nen to­dis­te vien­ti­vel­vol­li­suu­den täyt­tä­mi­ses­tä, jon­ka Suo­men Tul­li toi­mit­taa Ruo­ka­vi­ras­tol­le vir­ka­teit­se niis­sä vien­ti­me­net­te­lyis­sä, jois­sa vien­ti­to­dis­tus­ta käy­te­tään ai­no­as­taan Suo­mes­sa ja jois­sa tuot­teet pois­tu­vat EU:n alu­eel­ta Suo­mes­ta. Jos Suo­mes­sa myön­net­tyä vien­ti­to­dis­tus­ta käy­te­tään muu­al­la EU:ssa, to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan vas­tuul­la on toi­mit­taa säh­köi­ses­sä muo­dos­sa vas­taa­va to­dis­te vien­ti­vel­vol­li­suu­den täyt­ty­mi­ses­tä (mu­kaan lu­kien MRN-nu­me­ro) to­dis­tuk­sen myön­tä­neel­le vi­ran­o­mai­sel­le.

Re­kis­te­ri­nu­me­ro Asi­a­kas­re­kis­te­ri­nu­me­ro, jon­ka asi­a­kas saa Ruo­ka­vi­ras­ton mark­ki­na­o­sas­ton tuon­ti- ja vien­ti­a­si­ak­kaak­si re­kis­te­röi­ty­es­sään.

Ta­rif­fi­kiin­tiö Tiet­tyyn tul­li­ni­mik­kee­seen kuu­lu­van ta­va­ran tiet­ty mää­rä, jol­le myön­ne­tään tul­li­e­tuus tie­tyin eh­doin.

Tul­li Toi­mi­val­tai­nen vi­ran­o­mai­nen, joka vah­vis­taa tuon­ti­to­dis­tuk­sel­la va­paa­seen liik­kee­seen luo­vu­te­tut mää­rät tai vien­ti­to­dis­tuk­sel­la vie­dyt mää­rät.

Tul­li­e­dus­ta­ja Tul­li-il­moi­tuk­sen va­paa­seen liik­kee­seen luo­vu­tuk­ses­ta tai vien­tiin voi teh­dä ase­tuk­sen (EU) N:o 952/2013  18 ar­tik­las­sa tar­koi­tet­tu tul­li­e­dus­ta­ja. Niis­sä ta­pauk­sis­sa to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan tai siir­ron­saa­jan EORI-nu­me­ro on mai­nit­ta­va tul­li-il­moi­tuk­sel­la.

Tul­li-il­moi­tus Hal­lin­nol­li­nen yh­te­näi­sa­si­a­kir­ja (Sing­le Ad­mi­nist­ra­ti­ve Do­cu­ment), eli SAD-lo­ma­ke.

Tuon­ti Tuon­tia kos­ke­vien tul­li­muo­dol­li­suuk­sien täyt­tä­mi­nen ja nii­hin liit­ty­vä tuot­tei­den saat­ta­mi­nen va­paa­seen liik­kee­seen uni­o­nin alu­eel­la.

Va­kuus Ta­kaa­jak­si hy­väk­sy­tyn ra­hoi­tus­lai­tok­sen ta­kaus tai kä­teis­tal­le­tus tie­tyn toi­men­pi­teen to­teu­tu­mi­sen var­men­ta­mi­sek­si.

Va­kuu­den pi­dät­tä­mi­nen Ruo­ka­vi­ras­to voi pi­dät­tää va­kuu­den tiet­ty­jen edel­ly­tys­ten täyt­ty­es­sä, jol­loin asi­a­kas me­net­tää osin tai ko­ko­naan aset­ta­man­sa va­kuu­den.

Va­kuu­den va­paut­ta­mi­nen Ruo­ka­vi­ras­to va­paut­taa ase­te­tun va­kuu­den, kun tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­ta kos­ke­va vel­voi­te on täyt­ty­nyt ja to­dis­te sii­tä on toi­mi­tet­tu mää­rä­a­jas­sa Ruo­ka­vi­ras­tol­le.

Vien­ti Vien­tiä kos­ke­vien tul­li­muo­dol­li­suuk­sien täyt­tä­mi­nen ja nii­hin liit­ty­vä tuot­tei­den vie­mi­nen uni­o­nin tul­li­a­lu­een ulko­puo­lel­le.

WTO Maa­il­man kaup­pa­jär­jes­tö (World Tra­de Or­ga­ni­sa­ti­on) pe­rus­tet­tiin vuon­na 1995. Sen puit­teis­sa ta­pah­tu­va yh­teis­työ sekä jär­jes­tön tar­jo­a­ma nor­mi­jär­jes­tel­mä muo­dos­ta­vat EU:n ja sa­mal­la Suo­men mo­nen­vä­li­sen kaup­pa­po­li­tii­kan pe­rus­tan. En­nen vuot­ta 1995 mo­nen­vä­li­nen kaup­pa pe­rus­tui GATT-so­pi­muk­siin (Ge­ne­ral Ag­ree­ment on Ta­riffs and Tra­de).

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019