1. Johdanto

Tä­män op­paan se­laa­mi­seen so­vel­tuu par­hai­ten Goog­le Chro­me tai Mo­zil­la Fire­fox-se­lai­met. Opas­ta voit se­la­ta si­vun ala­reu­nas­sa nä­ky­vis­tä nuo­lis­ta klik­kaa­mal­la. Si­säl­lys­lu­et­te­loon pää­set aina pa­laa­maan si­vun va­sem­mas­sa reu­nas­sa nä­ky­vää Si­säl­lys-pai­ni­ket­ta klik­kaa­mal­la. Si­säl­lys­lu­et­te­los­ta voit siir­tyä suo­raan va­lit­se­maa­si lu­kuun ky­sei­sen lu­vun ot­sik­koa klik­kaa­mal­la. Op­paan ku­vien suu­ren­ta­mi­nen on­nis­tuu nii­tä klik­kaa­mal­la ja op­paan tu­los­tet­ta­van pdf-ver­si­on link­ki löy­tyy op­paan lo­pus­ta lu­vus­ta Jul­kai­sun tie­dot.

Tä­män oh­jeis­tuk­sen tar­koi­tuk­se­na on an­taa lu­ki­jal­le yleis­kuva Eu­roo­pan uni­o­nin maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­jär­jes­tel­mäs­tä ja sen käy­tän­töön so­vel­ta­mi­ses­ta Suo­mes­sa. Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­jär­jes­tel­mä on osa EU:n yh­teis­tä maa­ta­lous­po­li­tiik­kaa, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on ai­kaan­saa­da mark­ki­noi­den tasa­pai­no­ti­lan­ne.

Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­sis­ta sää­de­tään seu­raa­vis­sa ase­tuk­sis­sa ja la­eis­sa:

Edel­lä mai­ni­tut ko­mis­si­on ase­tuk­set ovat Suo­mes­sa sel­lai­se­naan si­to­via. An­ne­tut oh­jeet pe­rus­tu­vat näi­hin ase­tuk­siin, mut­ta ei­vät ole oi­keu­del­li­ses­ti si­to­via. Tä­män op­paan tie­dot on tar­koi­tet­tu suun­taa an­ta­vik­si. Uni­o­nin lain­sää­dän­töön teh­dään muu­tok­sia, jo­ten huo­li­mat­ta tä­hän haku­op­paa­seen teh­dyis­tä päi­vi­tyk­sis­tä tie­dot ei­vät ehkä ole aina ajan ta­sal­la. Huo­mi­oit­han, että voi­mas­sa ole­va lain­sää­dän­tö me­nee aina oh­jeis­tuk­sen edel­le. Eu­roo­pan uni­o­nin lain­sää­dän­tö jul­kais­taan Eu­roo­pan uni­o­nin vi­ral­li­ses­sa leh­des­sä, jon­ka in­ter­net­o­soi­te on www.eur­lex.eu­ro­pa.eu. Ha­ki­jan on hyvä var­mis­taa ajan­ta­sai­nen lain­sää­dän­tö ja me­net­te­ly­ta­vat ot­ta­mal­la yh­teyt­tä mark­ki­na­o­sas­toon.

Ruo­ka­vi­ras­ton mark­ki­na­o­sas­to (jäl­jem­pä­nä mark­ki­na­o­sas­to) on tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­a­si­ois­sa to­dis­tuk­set myön­tä­vä vi­ran­o­mai­nen. Ruo­ka­vi­ras­ton va­rain­hoi­dos­sa vas­taan­o­te­taan va­kuu­det, hoi­de­taan va­kuuk­sien pa­laut­ta­mi­set ja tar­vit­ta­es­sa pi­dät­tä­mi­set ja yllä­pi­de­tään va­kuus­re­kis­te­riä. Yh­teys­tie­dot löy­ty­vät tä­män op­paan lo­pus­ta lu­vus­ta 10.

Täs­sä haku­op­paas­sa an­ne­tut oh­jeet kos­ke­vat pää­a­si­as­sa mui­ta kuin kiin­ti­ö­tuon­ti- ja -vien­ti­to­dis­tuk­sia. Kiin­ti­ö­tuon­ti- ja -vien­ti­to­dis­tuk­siin saat­taa liit­tyä omia eri­tyis­sään­nök­siä, jot­ka saat­ta­vat poi­ke­ta täs­sä oh­jeis­tuk­ses­sa kä­si­tel­tä­vis­tä ylei­sis­tä sään­nök­sis­tä. Tämä opas ei kos­ke kiin­ti­ö­re­kis­te­ril­lä hal­lin­noi­ta­via kiin­ti­öi­tä, joi­den toi­mi­val­tai­nen vi­ran­o­mai­nen on Tul­lin ulko­maan­kaup­pa- ja ve­ro­tus­o­sas­to (yh­teys­tie­dot löy­ty­vät tä­män op­paan lo­pus­ta). Täs­sä op­paas­sa mai­ni­tut lo­mak­keet saa in­ter­ne­tis­tä Ruo­ka­vi­ras­ton www-si­vuil­ta www.ruo­ka­vi­ras­to.fi.

1.1. Tuonnin ja viennin tarkkailujärjestelmä

Joi­den­kin maa­ta­lou­den mark­ki­na­jär­jes­te­ly­jen alais­ten maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti kol­man­sis­ta mais­ta edel­lyt­tää AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tus­ta ja vien­ti kol­man­siin mai­hin edel­lyt­tää AG­REX-vien­ti­to­dis­tus­ta. Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­ten tar­koi­tuk­se­na on mark­ki­na­jär­jes­te­ly­jen moit­teet­to­man hal­lin­non var­mis­ta­mi­nen. Tuon­ti- ja -vien­ti­to­dis­tuk­set ovat luon­teel­taan tark­kai­lu­asia­kir­jo­ja. Ne myön­ne­tään edel­lyt­tä­en, että ha­ki­ja on re­kis­te­röi­ty­nyt mark­ki­na­o­sas­ton asi­ak­kaak­si ja Tul­lin EORI-nu­me­ro­re­kis­te­riin, va­kuus on ase­tet­tu tar­vit­ta­es­sa, ha­ke­mus on asi­an­mu­kai­ses­ti täy­tet­ty ja ky­sei­sen maa­ta­lous­tuot­teen net­to­mää­rä edel­lyt­tää to­dis­tus­ta. Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­set ovat voi­mas­sa kai­kis­sa Eu­roo­pan uni­o­nin jä­sen­val­ti­ois­sa, tiet­ty­jä uni­o­nin sään­te­lys­sä sää­det­ty­jä eri­tyis­ta­pauk­sia lu­kuun ot­ta­mat­ta.

1.2. Tullietuusjärjestelmät

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­nis­sa kol­man­sis­ta mais­ta so­vel­le­taan eräis­sä ta­pauk­sis­sa tul­li­e­tuus­jär­jes­tel­miä, jot­ka on useim­mi­ten si­dot­tu tiet­tyyn enim­mäis­mää­rään, ns. ta­rif­fi­kiin­ti­öön. Ta­rif­fi­kiin­ti­öil­lä saa­daan hel­po­tuk­sia tul­li­mak­suis­ta tuo­ta­es­sa tuo­te yh­tei­sön alu­eel­le. Kun kiin­ti­ö­mää­rät täyt­ty­vät, ta­va­roi­ta voi edel­leen tuo­da kol­man­sis­ta mais­ta, mut­ta niis­tä on mak­set­ta­va täy­det tuon­ti­tul­lit ja -mak­sut.

Ta­rif­fi­kiin­ti­öt voi­daan ja­kaa mo­nen­vä­li­siin tai kah­den­kes­ki­siin so­pi­muk­siin ja yksi­puo­li­siin jär­jes­te­lyi­hin pe­rus­tu­viin kiin­ti­öi­hin. So­pi­mus­kiin­ti­öt pe­rus­tu­vat Eu­roo­pan uni­o­nin ja kol­man­sien mai­den vä­li­siin etuus­koh­te­lu­so­pi­muk­siin. Näi­tä ovat esi­mer­kik­si Eu­roop­pa-so­pi­muk­siin, AKT-mai­den so­pi­muk­seen ja Väli­me­ren mai­den so­pi­muk­siin liit­ty­vät kiin­ti­öt. Tuon­ti­ta­rif­fi­kiin­ti­öi­tä so­vel­le­taan ai­no­as­taan tuot­tei­siin, joi­den osoi­te­taan ole­van ky­sei­sen maan alku­perä­tuot­tei­ta. WTO (ent. GATT)-kiin­ti­öt ovat myös so­pi­muk­siin pe­rus­tu­via kiin­ti­öi­tä, jot­ka muo­dos­ta­vat oman ryh­män­sä ta­rif­fi­kiin­ti­ö­jär­jes­tel­mäs­sä. Eu­roo­pan uni­o­nin yksi­puo­li­set myön­ny­tyk­set mah­dol­lis­ta­vat osit­tai­sen tai täy­del­li­sen tuon­ti­tul­lit­to­muu­den sel­lai­sil­le tuot­teil­le, joi­ta ei riit­tä­väs­ti tuo­te­ta Eu­roo­pan uni­o­nin alu­eel­la.

Kiin­ti­öi­hin ha­ke­mi­ses­sa ja mää­rien ja­ka­mi­ses­sa tuo­jien kes­ken nou­da­te­taan eri­lai­sia me­ne­tel­miä. Maa­ta­lous­tuot­tei­den kiin­ti­öt ovat joko ha­ke­mus­me­net­te­lyl­lä tai kiin­ti­ö­re­kis­te­ril­lä hal­lin­noi­ta­via kiin­ti­öi­tä.

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019