Tämän oppaan selaamiseen soveltuu parhaiten Google Chrome tai Mozilla Firefox-selaimet. Opasta voit selata sivun alareunassa näkyvistä nuolista klikkaamalla. Sisällysluetteloon pääset aina palaamaan sivun vasemmassa reunassa näkyvää Sisällys-painiketta klikkaamalla. Sisällysluettelosta voit siirtyä suoraan valitsemaasi lukuun kyseisen luvun otsikkoa klikkaamalla. Oppaan kuvien suurentaminen onnistuu niitä klikkaamalla ja oppaan tulostettavan pdf-version linkki löytyy oppaan lopusta luvusta Julkaisun tiedot.
Tämän ohjeistuksen tarkoituksena on antaa lukijalle yleiskuva Euroopan unionin maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistusjärjestelmästä ja sen käytäntöön soveltamisesta Suomessa. Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistusjärjestelmä on osa EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa, jonka tarkoituksena on aikaansaada markkinoiden tasapainotilanne.
Tuonti- ja vientitodistuksista säädetään seuraavissa asetuksissa ja laeissa:
- Komission delegoidussa asetuksessa (2016/1237), annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä tuonti- ja vientitodistusjärjestelmän soveltamista koskevien sääntöjen osalta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 täydentämisestä tällaisten todistusten osalta asetettujen vakuuksien vapauttamista ja pidättämistä koskevien sääntöjen osalta, komission asetusten (EY) N:o 2535/2001, (EY) N:o 1342/2003, (EY) N:o 2336/2003, (EY) N:o 951/2006, (EY) N:o 341/2007 ja (EY) N:o 382/2008 muuttamisesta sekä komission asetusten (EY) N:o 2390/98, (EY) N:o 1345/2005, (EY) N:o 376/2008 ja (EY) N:o 507/2008 kumoamisesta.
- Komission täytäntöönpanoasetuksessa (2016/1239), annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 soveltamista koskevista säännöistä tuonti- ja vientitodistusjärjestelmän osalta. Täytäntöönpanoasetuksen liitteen II I osassa on lueteltu ne maataloustuotteet, joita koskee tuontitodistusvelvoite. Vastaavasti liitteen II II osassa on lueteltu ne maataloustuotteet, joita koskee vientitodistusvelvoite.
- Maataloustuotteiden vakuusjärjestelmästä säädetään komission delegoidussa asetuksessa (EU) N:o 907/2014, annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 täydentämisestä maksajavirastojen ja muiden elinten, varainhoidon, tilien tarkastamisen, vakuuksien sekä euron käytön osalta.
- Laissa maataloustuotteiden markkinajärjestelystä (999/2012)
Edellä mainitut komission asetukset ovat Suomessa sellaisenaan sitovia. Annetut ohjeet perustuvat näihin asetuksiin, mutta eivät ole oikeudellisesti sitovia. Tämän oppaan tiedot on tarkoitettu suuntaa antaviksi. Unionin lainsäädäntöön tehdään muutoksia, joten huolimatta tähän hakuoppaaseen tehdyistä päivityksistä tiedot eivät ehkä ole aina ajan tasalla. Huomioithan, että voimassa oleva lainsäädäntö menee aina ohjeistuksen edelle. Euroopan unionin lainsäädäntö julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, jonka internetosoite on www.eurlex.europa.eu. Hakijan on hyvä varmistaa ajantasainen lainsäädäntö ja menettelytavat ottamalla yhteyttä markkinaosastoon.
Ruokaviraston markkinaosasto (jäljempänä markkinaosasto) on tuonti- ja vientitodistusasioissa todistukset myöntävä viranomainen. Ruokaviraston varainhoidossa vastaanotetaan vakuudet, hoidetaan vakuuksien palauttamiset ja tarvittaessa pidättämiset ja ylläpidetään vakuusrekisteriä. Yhteystiedot löytyvät tämän oppaan lopusta luvusta 10.
Tässä hakuoppaassa annetut ohjeet koskevat pääasiassa muita kuin kiintiötuonti- ja -vientitodistuksia. Kiintiötuonti- ja -vientitodistuksiin saattaa liittyä omia erityissäännöksiä, jotka saattavat poiketa tässä ohjeistuksessa käsiteltävistä yleisistä säännöksistä. Tämä opas ei koske kiintiörekisterillä hallinnoitavia kiintiöitä, joiden toimivaltainen viranomainen on Tullin ulkomaankauppa- ja verotusosasto (yhteystiedot löytyvät tämän oppaan lopusta). Tässä oppaassa mainitut lomakkeet saa internetistä Ruokaviraston www-sivuilta www.ruokavirasto.fi.
1.1. Tuonnin ja viennin tarkkailujärjestelmä
Joidenkin maatalouden markkinajärjestelyjen alaisten maataloustuotteiden tuonti kolmansista maista edellyttää AGRIM-tuontitodistusta ja vienti kolmansiin maihin edellyttää AGREX-vientitodistusta. Tuonti- ja vientitodistusten tarkoituksena on markkinajärjestelyjen moitteettoman hallinnon varmistaminen. Tuonti- ja -vientitodistukset ovat luonteeltaan tarkkailuasiakirjoja. Ne myönnetään edellyttäen, että hakija on rekisteröitynyt markkinaosaston asiakkaaksi ja Tullin EORI-numerorekisteriin, vakuus on asetettu tarvittaessa, hakemus on asianmukaisesti täytetty ja kyseisen maataloustuotteen nettomäärä edellyttää todistusta. Tuonti- ja vientitodistukset ovat voimassa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa, tiettyjä unionin sääntelyssä säädettyjä erityistapauksia lukuun ottamatta.
1.2. Tullietuusjärjestelmät
Maataloustuotteiden tuonnissa kolmansista maista sovelletaan eräissä tapauksissa tullietuusjärjestelmiä, jotka on useimmiten sidottu tiettyyn enimmäismäärään, ns. tariffikiintiöön. Tariffikiintiöillä saadaan helpotuksia tullimaksuista tuotaessa tuote yhteisön alueelle. Kun kiintiömäärät täyttyvät, tavaroita voi edelleen tuoda kolmansista maista, mutta niistä on maksettava täydet tuontitullit ja -maksut.
Tariffikiintiöt voidaan jakaa monenvälisiin tai kahdenkeskisiin sopimuksiin ja yksipuolisiin järjestelyihin perustuviin kiintiöihin. Sopimuskiintiöt perustuvat Euroopan unionin ja kolmansien maiden välisiin etuuskohtelusopimuksiin. Näitä ovat esimerkiksi Eurooppa-sopimuksiin, AKT-maiden sopimukseen ja Välimeren maiden sopimuksiin liittyvät kiintiöt. Tuontitariffikiintiöitä sovelletaan ainoastaan tuotteisiin, joiden osoitetaan olevan kyseisen maan alkuperätuotteita. WTO (ent. GATT)-kiintiöt ovat myös sopimuksiin perustuvia kiintiöitä, jotka muodostavat oman ryhmänsä tariffikiintiöjärjestelmässä. Euroopan unionin yksipuoliset myönnytykset mahdollistavat osittaisen tai täydellisen tuontitullittomuuden sellaisille tuotteille, joita ei riittävästi tuoteta Euroopan unionin alueella.
Kiintiöihin hakemisessa ja määrien jakamisessa tuojien kesken noudatetaan erilaisia menetelmiä. Maataloustuotteiden kiintiöt ovat joko hakemusmenettelyllä tai kiintiörekisterillä hallinnoitavia kiintiöitä.
Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistuksetMarraskuu 201922.11.2019