3. Rekisteröityminen

3.1. Rekisteröityminen markkinaosaston asiakkaaksi

En­nen tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­sen ha­ke­mis­ta tuo­jan/vie­jän on re­kis­te­röi­dyt­tä­vä mark­ki­na­o­sas­ton asi­a­kas­re­kis­te­riin tuo­jak­si tai vie­jäk­si, täyt­tä­mäl­lä Ruo­ka­vi­ras­ton www-si­vuil­la ole­va re­kis­te­röin­ti­ha­ke­mus. Re­kis­te­röin­nin jäl­keen asi­ak­kaan asi­oin­ti ta­pah­tuu mark­ki­na­o­sas­ton kans­sa re­kis­te­ri­nu­me­ron pe­rus­teel­la.

Re­kis­te­röi­ty­mi­nen teh­dään pa­laut­ta­mal­la re­kis­te­röin­ti­ha­ke­mus huo­lel­li­ses­ti täy­tet­ty­nä mark­ki­na­o­sas­tol­le. Lo­mak­keen alle­kir­joit­taa kaup­pa­re­kis­te­riin mer­kit­ty toi­mi­ni­men­kir­joit­ta­ja tai pro­ku­ris­ti. Re­kis­te­röi­ty­mi­sen yh­tey­des­sä toi­mi­te­taan mark­ki­na­o­sas­tol­le myös kaup­pa­re­kis­te­ri­ote.

Jos asi­ak­kaan re­kis­te­röin­ti­tie­dois­sa ta­pah­tuu muu­tos, sii­tä on il­moi­tet­ta­va mark­ki­na­o­sas­tol­le re­kis­te­röin­ti­tie­to­jen muu­tos­il­moi­tus­lo­mak­keel­la. Re­kis­te­röin­ti­ha­ke­muk­sen tai muu­tos­il­moi­tus­lo­mak­keen voi toi­mit­taa fak­si­na tai säh­kö­pos­tit­se skan­nat­tu­na. Jos Y-tun­nus muut­tuu, on asi­ak­kaan toi­mi­tet­ta­va uusi re­kis­te­röin­ti­ha­ke­mus ja kaup­pa­re­kis­te­ri­ote.

Asi­ak­kaan on hyvä var­mis­taa, että mark­ki­na­o­sas­ton asi­a­kas­re­kis­te­ri­tie­dot ovat ajan ta­sal­la osoi­te- ja yh­teys­hen­ki­lö­tie­to­jen osal­ta ja että ne vas­taa­vat EORI-re­kis­te­rin tie­to­ja. Ko­mis­si­on ase­tuk­set edel­lyt­tä­vät, että tul­li-il­moi­tuk­sen tie­dot ja tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­ten tie­dot vas­taa­vat toi­si­aan.

3.2. EORI-rekisteröityminen Tullissa

Uu­sien tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­jär­jes­tel­miä kos­ke­vien ko­mis­si­on ase­tus­ten myö­tä 6.11.2016 läh­tien to­dis­tuk­sen ha­ki­jal­la, to­dis­tuk­sen­hal­ti­jal­la ja to­dis­tuk­sen siir­ron­saa­jal­la tu­lee olla EORI-nu­me­ro. EORI on EU:n laa­jui­nen jär­jes­tel­mä ta­lou­del­lis­ten toi­mi­joi­den re­kis­te­röin­tiä ja tun­nis­ta­mis­ta var­ten.  Suo­mes­sa Tul­li on EORI-re­kis­te­röin­nis­tä vas­taa­va vi­ran­o­mai­nen ja Tul­lin www-si­vul­ta löy­tyy EORI-ha­ke­mus­lo­mak­keet. EORI-nu­me­roa kan­nat­taa ha­kea hy­vis­sä ajoin en­nen tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tus­ha­ke­muk­sen jät­tä­mis­tä.

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019