Tuontitodistusta hakiessaan tuoja sitoutuu tuomaan todistuksessa mainitun määrän siinä mainittua tuotetta todistuksen voimassaoloaikana. Vastaavasti vientitodistusta hakiessaan viejä sitoutuu viemään todistuksessa mainitun määrän siinä mainittua tuotetta todistuksen voimassaoloaikana unionin tullialueen ulkopuolelle. Vakuudella halutaan varmistua siitä, että todistuksenhaltija tai siirronsaaja tulee täyttämään todistukseen liittyvät velvoitteet ja että todistuksilla ei keinotella.
Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan toteuttamisessa Suomessa käytettävä vakuusjärjestelmä perustuu komission delegoituun asetukseen EU (N:o) 907/2014. Lähtökohtana on, että kaikissa toimintamuodoissa, joissa tarvitaan vakuuksia, noudatetaan kyseisessä asetuksessa mainittuja menettelytapasääntöjä. Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1239 liitteessä II on annettu tarkempia määräyksiä esimerkiksi tuotekohtaisista vakuuden määristä ja todistusten voimassaoloajoista.
Todistushakemuksen jättäessään hakijan on asetettava vakuus, jonka on oltava Ruokavirastossa viimeistään hakemuksen jättöpäivänä klo 14. Vaadittava vakuus määritellään euroissa sentin tarkkuudella. Jos asianmukaista vakuutta ei ole asetettu, todistushakemusta ei voida ottaa käsittelyyn, vaan se hylätään. Jos todistushakemuskohtaisen vakuuden arvo on enintään 100 euroa, sitä ei vaadita. Todistushakemuksella ilmoitettavaksi tuotemääräksi ja vakuuden määrään luetaan mukaan kaikki ne kyseistä nimikettä koskevat tuotavat/vietävät määrät, jotka tuodaan/viedään samalla logistisella operaatiolla (esim. samalla laivalla).
4.1. Vakuuden asettaminen
Hyväksyttävät vakuusmuodot ovat Ruokaviraston hyväksymän takauksenantajan antama takaus ja käteistalletus. Vakuuksia hoidetaan käytännössä Ruokaviraston varainhoidossa, josta saa tarvittaessa lisätietoja ja takuusitoumuksen mallin. Asiakas voi antaa vakuudeksi pankin tai vakuutusyhtiön antaman takauksen, jossa hyväksytty laitos sitoutuu vaadittaessa maksamaan asetuksissa mainittujen ehtojen ja menettelytapojen rikkomistapauksessa takauksessa mainitun määrän. Asiakas neuvottelee itsenäisesti takauksesta takaajaksi hyväksytyn pankin tai vakuutusyhtiön kanssa. Muun kuin hyväksytyn laitoksen takausta ei oteta käsiteltäväksi. Takaajaksi haluava rahoituslaitos pyytää hyväksymistä Ruokaviraston varainhoidosta.
Kun käteistalletus suoritetaan pankkisiirtona, se voidaan katsoa vakuudeksi vasta, kun varainhoidossa on varmistuttu ko. rahamäärän saamisesta käyttöönsä. Kiireellisissä tapauksissa kuitin käteistalletuksesta tai allekirjoitetun pankkitakuun voi toimittaa ensin sähköpostilla varainhoitoon Oili Hassiselle (etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi). Asiakkaalle lähetetään vakuudesta tiliote. Käteisvakuudesta ei makseta korkoa. Pankkitakuun kustannukset asiakas maksaa itse.
Käteistalletusvakuus talletetaan:
FI04 5000 0121 5047 80
OKOYFIHH
(asia: vakuus)
Tarkempaa tietoa vakuuksista löytyy Ruokaviraston www-sivuilta olevasta vakuusohjeesta. Lisätietoa vakuuksista antaa myös Ruokaviraston varainhoito ja yhteystiedot löytyvät tämän oppaan lopusta.
4.2. Vakuuden vapauttaminen tai pidättäminen
Ruokavirasto päättää kohdistetun vakuuden vapauttamisesta tai pidättämisestä markkinajärjestelyä koskevassa EU:n lainsäädännössä tarkoitettujen edellytysten mukaisesti. Halutessaan vakuuden palauttamista tililleen asiakkaan tulee pyytää sitä kirjallisesti Ruokaviraston varainhoidosta. Vapaamuotoisessa ja päivätyssä ja allekirjoitetussa pyynnössä tulee ilmoittaa kyseinen vakuusnumero, summa ja tilinumero, jolle vakuus palautetaan.
Joskus vakuutta joudutaan pidättämään, jos todistusvelvoite jää täyttymättä todistuksen voimassaoloaikana tai jos todisteet velvoitteen täyttymisestä palautetaan todistuksen myöntäneelle viranomaiselle myöhässä. Jos kyseessä on käteisvakuudesta tehtävä pidätys, Ruokavirasto tekee pidätyksen ko. vakuudesta. Jos vakuutena on pankkitakuu ja vakuutta täytyy pidättää, Ruokavirasto laskuttaa pidätettävän määrän. Jos pidätettävän vakuuden kokonaismäärä on enintään 100 euroa todistusta kohti, vakuutta ei pidätetä, vaan se vapautetaan. Vakuus vapautetaan kokonaisuudessaan, jos vähintään 95 % todistuksen määrästä on käytetty ja todisteet velvoitteen täyttymisestä on toimitettu määräajassa. Jos todistuksesta on käytetty vähemmän kuin 5 %, koko vakuus pidätetään, eli todistuksenhaltija menettää koko vakuuden.
Jos todistusta on käytetty vähemmän kuin 95 %, pidätetään vakuutta seuraavasti:
[todistuksen määrä (kg) x 95% – tosiasiallisesti tuotu/viety määrä (kg)] / todistuksen määrä (kg) x todistuksen kohdistettu vakuus = pidätettävä vakuus
Esimerkki vakuuden pidätyksestä: Todistus on myönnetty 10 000 kg:lle ja siitä on käytetty 5 000 kg. Todistukseen kohdistettu vakuus on 2 000 euroa. Käytetty todistus ja mahdolliset muut todisteet velvollisuuden täyttämisestä on palautettu määräajassa.
Todistuksen käyttämättä jäänyt määrä: 10 000 kg x 95 % – 5 000 kg = 4 500 kg
Pidätettävä vakuus: 4 500 kg / 10 000 kg x 2 000 euroa = 900 euroa.
Eli kohdistetusta vakuudesta pidätetään 900 euroa ja vapautetaan 1100 euroa.
Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistuksetMarraskuu 201922.11.2019