5. Tuontitodistus ja vientitodistus

Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­set ovat ko­mis­si­on de­le­goi­dun ase­tuk­sen (EU) N:o 2016/1237 1 ar­tik­lan mu­kai­sia säh­köi­siä tai pa­pe­ril­le laa­dit­tu­ja asia­kir­jo­ja, jot­ka ovat voi­mas­sa tie­tyn ajan ja jois­ta käy ilmi tuot­tei­den tuon­ti- tai vien­ti­oi­keus ja tuon­ti- tai vien­ti­vel­vol­li­suus. Tuon­ti­to­dis­tuk­ses­ta käy­te­tään ni­mi­tys­tä AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tus ja vien­ti­to­dis­tuk­ses­ta ni­mi­tys­tä AG­REX-vien­ti­to­dis­tus. To­dis­tuk­set ovat arvo­pa­pe­rei­ta, joi­ta tu­lee säi­lyt­tää huo­lel­la.

Ko­mis­si­on täy­tään­pa­no­a­se­tuk­ses­sa (EU) 2016/1239 ja ko­mis­si­on de­le­goi­dus­sa ase­tuk­ses­sa (EU) 2016/1237 lu­e­tel­laan ne maa­ta­lous­tuot­teet ja ta­pauk­set, jois­sa AG­RIM-tuon­ti­to­dis­tus­ta tai AG­REX-vien­ti­to­dis­tus­ta edel­ly­te­tään. Ky­sei­set maa­ta­lous­tuot­teet on koot­tu myös tä­män op­paan liit­tee­seen I tuon­ti­to­dis­tus­ten ja liit­tee­seen II vien­ti­to­dis­tus­ten osal­ta.

5.1. Tapaukset, joissa tuontitodistusta edellytetään

Tuon­ti­to­dis­tus on esi­tet­tä­vä seu­raa­vis­ta tuot­teis­ta:

5.2. Tapaukset, joissa vientitodistusta edellytetään

5.3. Tuonti- ja vientitodistuksen hakeminen

Asi­a­kas ha­kee tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­sia säh­köi­ses­ti vien­ti- ja tuon­ti­to­dis­tus­ten haku­pal­ve­lun kaut­ta, kun re­kis­te­röi­ty­mi­nen mark­ki­na­o­sas­ton asi­a­kas­re­kis­te­riin ja säh­köi­seen haku­pal­ve­luun on teh­ty. Ruo­ka­vi­ras­tos­ta lä­he­te­tään asi­ak­kaal­le säh­kö­pos­tit­se tun­nuk­set säh­köi­seen haku­pal­ve­luun. Säh­köi­sen to­dis­tus­ten haku­pal­ve­lun kaut­ta voi ha­kea sekä säh­köis­tä to­dis­tus­ta että muu­al­la EU:ssa käy­tet­tä­vää pa­pe­ri­to­dis­tus­ta, jos tuot­teet tul­la­taan toi­ses­sa jä­sen­maas­sa. Jos vien­ti- ja tuon­ti­to­dis­tus­ten haku­pal­ve­lu ei tek­ni­sen on­gel­man vuok­si ole käy­tet­tä­vis­sä, tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­sia voi ha­kea myös kir­jal­li­ses­ti AG­RIM- (tuon­ti) ja AG­REX (vien­ti)-ha­ke­mus­lo­mak­keil­la. Kir­jal­li­sen ha­ke­muk­sen voi lä­het­tää säh­kö­pos­tit­se skan­nat­tu­na tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi osoit­tee­seen, lä­het­tää pos­tit­se osoit­tee­seen Ruo­ka­vi­ras­to, PL 100, 00027 RUO­KA­VI­RAS­TO tai tuo­da Ruo­ka­vi­ras­ton kir­jaa­moon.

To­dis­tus­ha­ke­muk­sen jät­tö­päi­vä­nä pi­de­tään työ­päi­vää, jona vi­ran­o­mai­nen on vas­taan­ot­ta­nut to­dis­tus­ha­ke­muk­sen vii­meis­tään klo 14.00.  Ha­ke­muk­set, jot­ka saa­pu­vat Ruo­ka­vi­ras­toon klo 14 jäl­keen, pi­de­tään jä­tet­ty­nä tosi­a­si­al­lis­ta vas­taan­ot­ta­mis­päi­vää seu­raa­va­na en­sim­mäi­se­nä työ­päi­vä­nä. Sa­moin to­dis­tus­ha­ke­muk­siin liit­ty­vän va­kuu­den on ol­ta­va Ruo­ka­vi­ras­tos­sa vii­meis­tään ha­ke­muk­sen jät­tö­päi­vä­nä klo 14.00.

Työ­päi­vä­nä klo 14:n jäl­keen, lau­an­tai­na, sun­nun­tai­na tai muu­na arki­py­hä­nä pe­ril­le tul­lei­ta to­dis­tus­ha­ke­muk­sia pi­de­tään jä­tet­ty­nä sen tosi­a­si­al­lis­ta jät­tö­päi­vää seu­raa­va­na työ­päi­vä­nä.

Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­seen liit­tyy va­kuus­vaa­ti­mus. Kat­so va­kuu­den aset­ta­mi­nen, luku 4.1.

Jos asi­a­kas ha­lu­aa pe­rua ha­ke­muk­sen­sa, se tu­lee teh­dä säh­köi­ses­ti tai kir­jal­li­ses­ti ha­ke­muk­sen jät­tö­päi­vä­nä klo 14 men­nes­sä.

Jos ha­ke­mus tai sen osa hy­lä­tään, Ruo­ka­vi­ras­to va­paut­taa va­kuu­den vii­py­mät­tä.

5.4. Tuonti- ja vientitodistuksen myöntäminen

Säh­köi­ses­ti myön­ne­tyt to­dis­tuk­set tu­le­vat nä­ky­viin vien­ti- ja tuon­ti­to­dis­tusten haku­pal­ve­lun väli­leh­del­le To­dis­tuk­set. Jos to­dis­tus­ta käy­te­tään muu­al­la EU:ssa, se voi­daan myön­tää pa­pe­ri­to­dis­tuk­se­na. Pa­pe­ril­le laa­di­tut tuon­ti­to­dis­tuk­set myön­ne­tään AG­RIM-lo­mak­keel­la ja vien­ti­to­dis­tuk­set AG­REX-lo­mak­keel­la ja ne pos­ti­te­taan ha­ki­jan an­ta­maan osoit­tee­seen. Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­ten voi­mas­sa­olo­ajat sel­vi­ä­vät ko­mis­si­on täy­tän­töön­pano­a­se­tuk­sen 2016/1239 liit­tees­tä II (ja tä­män op­paan liit­teis­tä I ja II).

To­dis­tuk­sis­sa ja nii­den ot­teis­sa ole­via mer­kin­tö­jä ei saa muut­taa nii­den myön­tä­mi­sen jäl­keen. Jos to­dis­tuk­sen myön­tä­nyt vi­ran­o­mai­nen kat­soo, että on teh­tä­vä oi­kai­su, sen on pe­ruu­tet­ta­va to­dis­tus tai sen ote ja myön­net­tä­vä asi­an­mu­kai­ses­ti oi­kais­tu to­dis­tus tai sen ote vii­py­mät­tä.

5.5. Tuonti- ja vientitodistuksen käyttäminen

Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus muo­dos­taa oi­keu­den ja joh­taa vel­vol­li­suu­teen luo­vut­taa joko va­paa­seen liik­kee­seen tai vie­dä se mää­rä tuot­tei­ta, joi­ta to­dis­tus kos­kee to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­olo­ai­ka­na. Tul­li-il­moi­tuk­sen te­kee to­dis­tuk­sen hal­ti­ja tai siir­ron­saa­ja taik­ka hei­dän puo­les­ta toi­mi­va ni­met­ty tul­li­e­dus­ta­ja. Ase­tuk­sen (EU) 2016/1237 5 ar­tik­lan 2. c-koh­dan mu­kaan tul­li-il­moi­tuk­ses­sa tar­ken­ne­taan, että to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja tai siir­ron­saa­ja on se hen­ki­lö, jon­ka puo­les­ta edel­lä mai­nit­tu vel­vol­li­suus suo­ri­te­taan. Jos tul­li-il­moi­tuk­sen te­kee tul­li­e­dus­ta­ja, to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan tai siir­ron­saa­jan EORI-nu­me­ro on mai­nit­ta­va tul­li-il­moi­tuk­sel­la.

Jos uni­o­nin eri­tyi­ses­sä lain­sää­dän­nös­sä niin sää­de­tään, vel­vol­li­suu­teen luo­vut­taa va­paa­seen liik­kee­seen tai vie­dä voi si­säl­tyä vel­vol­li­suus luo­vut­taa jos­tain to­dis­tuk­ses­sa mää­ri­tel­lys­tä maas­ta tai maa­ryh­mäs­tä tai vie­dä täl­lai­seen maa­han tai maa­ryh­mään.

Suo­mes­sa käy­tet­tä­vän säh­köi­sen vien­ti- tai tuon­ti­to­dis­tus­ten osal­ta to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja te­kee käy­tön va­rauk­sen tie­tyl­le mää­räl­le vien­ti- ja tuon­ti­to­dis­tus­ten säh­köi­ses­sä haku­pal­ve­lus­sa, jon­ka jäl­keen Tul­li vah­vis­taa sen. Muu­al­la EU:ssa käy­tet­tä­vien pa­pe­ri­to­dis­tus­ten mer­kin­tö­jen osal­ta kan­nat­taa var­mis­taa ky­sei­sen jä­sen­val­ti­on tul­li­vi­ran­o­mai­sel­ta voi­mas­sa ole­vat käy­tän­nöt va­paa­seen liik­kee­seen luo­vu­tet­ta­vien mää­rien/vie­tä­vien mää­rien il­moit­ta­mi­seen liit­ty­en. Pa­pe­ri­to­dis­tus­ten osal­ta tul­li-il­moi­tuk­ses­sa on mai­nit­ta­va to­dis­tuk­sen nu­me­ro. Jos to­dis­tuk­sen kään­tö­puo­len hy­väk­sy­mis­mer­kin­nöil­le va­rat­tu tila ei rii­tä, tul­li­vi­ran­o­mai­nen voi liit­tää to­dis­tuk­seen lisä­si­vu­ja.

Tuon­ti­to­dis­tuk­sel­la tuo­tu mää­rä tai vien­ti­to­dis­tuk­sel­la vie­ty mää­rä saa poi­ke­ta +/- vii­si pro­sent­tia to­dis­tuk­sel­la myön­ne­tys­tä mää­räs­tä.

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019