Tuonti- ja vientitodistukset ovat komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 2016/1237 1 artiklan mukaisia sähköisiä tai paperille laadittuja asiakirjoja, jotka ovat voimassa tietyn ajan ja joista käy ilmi tuotteiden tuonti- tai vientioikeus ja tuonti- tai vientivelvollisuus. Tuontitodistuksesta käytetään nimitystä AGRIM-tuontitodistus ja vientitodistuksesta nimitystä AGREX-vientitodistus. Todistukset ovat arvopapereita, joita tulee säilyttää huolella.
Komission täytäänpanoasetuksessa (EU) 2016/1239 ja komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2016/1237 luetellaan ne maataloustuotteet ja tapaukset, joissa AGRIM-tuontitodistusta tai AGREX-vientitodistusta edellytetään. Kyseiset maataloustuotteet on koottu myös tämän oppaan liitteeseen I tuontitodistusten ja liitteeseen II vientitodistusten osalta.
5.1. Tapaukset, joissa tuontitodistusta edellytetään
Tuontitodistus on esitettävä seuraavista tuotteista:
- Tuotteet, jotka luetellaan tämän oppaan liitteessä I, kun ne ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi minkä tahansa edellytysten mukaisesti, lukuun ottamatta tariffikiintiöitä, jollei liitteessä I muuta sanota. Tuotemäärien täytyy ylittää liitteessä I mainitut nettomäärät, jotta ne edellyttävät tuontitodistuksen.
- Tuotteet, jotka ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi tariffikiintiöissä, joita hallinnoidaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 184 artiklan 2 kohdan b tarkoitetulla samanaikaisen tarkastelun menetelmällä tai c alakohdassa tarkoitetulla perinteiset/uudet toimijat -menetelmällä, näiden menetelmien yhdistelmällä tai jollakin muulla tarkoituksenmukaisella menetelmällä.
- Tuotteet, jotka luetellaan liitteessä I, kun tuotteet ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi tariffikiintiöissä, joita hallinnoidaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 184 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetulla ensin tullutta palvellaan ensin -periaatteella.
- Tuotteet, joita tarkoitetaan liitteessä I, kun ne ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi tullietuuskohtelussa, jota on tarkoitus hallinnoida todistuksilla.
- Tuotteet, jotka kuuluvat vientitodistusta käyttävän ulkoisen jalostusmenettelyn piiriin ja jotka palaavat luovutettaviksi vapaaseen liikkeeseen liitteessä I olevan A tai B osiossa lueteltuna tuotteena.
- Tuotteet, jotka ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi asetuksen (EU) 1308/2013 185 artiklan mukaisesti, jos tuontitullin alennusta sovelletaan.
5.2. Tapaukset, joissa vientitodistusta edellytetään
- Tämän oppaan liitteessä II luetellut tuotteet (todistus edellytetään, kun tuotemäärät ylittävät liitteessä II mainitut nettomäärät)
- Unionin tuotteet, joista on esitettävä vientitodistus niiden hyväksymiseksi unionin tai kolmannen maan hallinnoimaan, asianomaisille tuotteille kyseisessä maassa avattuun kiintiöön
- Seuraavat vietävät unionin tuotteet, joita tarkoitetaan liitteessä II
- tuotteet, jotka ovat sisäisen jalostuksen tullimenettelyssä
- tuotteet, jotka ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 510/2014 liitteessä III lueteltuja perustuotteita ja jotka ovat ulkoisen jalostuksen tullimenettelyssä
- tuotteet, joihin sovelletaan tuonti- tai vientitullin määrän kantamista tai peruuttamista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 III osaston 3 luvussa vahvistetulla tavalla ja joiden osalta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty
5.3. Tuonti- ja vientitodistuksen hakeminen
Asiakas hakee tuonti- ja vientitodistuksia sähköisesti vienti- ja tuontitodistusten hakupalvelun kautta, kun rekisteröityminen markkinaosaston asiakasrekisteriin ja sähköiseen hakupalveluun on tehty. Ruokavirastosta lähetetään asiakkaalle sähköpostitse tunnukset sähköiseen hakupalveluun. Sähköisen todistusten hakupalvelun kautta voi hakea sekä sähköistä todistusta että muualla EU:ssa käytettävää paperitodistusta, jos tuotteet tullataan toisessa jäsenmaassa. Jos vienti- ja tuontitodistusten hakupalvelu ei teknisen ongelman vuoksi ole käytettävissä, tuonti- ja vientitodistuksia voi hakea myös kirjallisesti AGRIM- (tuonti) ja AGREX (vienti)-hakemuslomakkeilla. Kirjallisen hakemuksen voi lähettää sähköpostitse skannattuna tuovi(at)ruokavirasto.fi osoitteeseen, lähettää postitse osoitteeseen Ruokavirasto, PL 100, 00027 RUOKAVIRASTO tai tuoda Ruokaviraston kirjaamoon.
Todistushakemuksen jättöpäivänä pidetään työpäivää, jona viranomainen on vastaanottanut todistushakemuksen viimeistään klo 14.00. Hakemukset, jotka saapuvat Ruokavirastoon klo 14 jälkeen, pidetään jätettynä tosiasiallista vastaanottamispäivää seuraavana ensimmäisenä työpäivänä. Samoin todistushakemuksiin liittyvän vakuuden on oltava Ruokavirastossa viimeistään hakemuksen jättöpäivänä klo 14.00.
Työpäivänä klo 14:n jälkeen, lauantaina, sunnuntaina tai muuna arkipyhänä perille tulleita todistushakemuksia pidetään jätettynä sen tosiasiallista jättöpäivää seuraavana työpäivänä.
Tuonti- ja vientitodistukseen liittyy vakuusvaatimus. Katso vakuuden asettaminen, luku 4.1.
Jos asiakas haluaa perua hakemuksensa, se tulee tehdä sähköisesti tai kirjallisesti hakemuksen jättöpäivänä klo 14 mennessä.
Jos hakemus tai sen osa hylätään, Ruokavirasto vapauttaa vakuuden viipymättä.
5.4. Tuonti- ja vientitodistuksen myöntäminen
Sähköisesti myönnetyt todistukset tulevat näkyviin vienti- ja tuontitodistusten hakupalvelun välilehdelle Todistukset. Jos todistusta käytetään muualla EU:ssa, se voidaan myöntää paperitodistuksena. Paperille laaditut tuontitodistukset myönnetään AGRIM-lomakkeella ja vientitodistukset AGREX-lomakkeella ja ne postitetaan hakijan antamaan osoitteeseen. Tuonti- ja vientitodistusten voimassaoloajat selviävät komission täytäntöönpanoasetuksen 2016/1239 liitteestä II (ja tämän oppaan liitteistä I ja II).
Todistuksissa ja niiden otteissa olevia merkintöjä ei saa muuttaa niiden myöntämisen jälkeen. Jos todistuksen myöntänyt viranomainen katsoo, että on tehtävä oikaisu, sen on peruutettava todistus tai sen ote ja myönnettävä asianmukaisesti oikaistu todistus tai sen ote viipymättä.
5.5. Tuonti- ja vientitodistuksen käyttäminen
Tuonti- ja vientitodistus muodostaa oikeuden ja johtaa velvollisuuteen luovuttaa joko vapaaseen liikkeeseen tai viedä se määrä tuotteita, joita todistus koskee todistuksen voimassaoloaikana. Tulli-ilmoituksen tekee todistuksen haltija tai siirronsaaja taikka heidän puolesta toimiva nimetty tulliedustaja. Asetuksen (EU) 2016/1237 5 artiklan 2. c-kohdan mukaan tulli-ilmoituksessa tarkennetaan, että todistuksenhaltija tai siirronsaaja on se henkilö, jonka puolesta edellä mainittu velvollisuus suoritetaan. Jos tulli-ilmoituksen tekee tulliedustaja, todistuksenhaltijan tai siirronsaajan EORI-numero on mainittava tulli-ilmoituksella.
Jos unionin erityisessä lainsäädännössä niin säädetään, velvollisuuteen luovuttaa vapaaseen liikkeeseen tai viedä voi sisältyä velvollisuus luovuttaa jostain todistuksessa määritellystä maasta tai maaryhmästä tai viedä tällaiseen maahan tai maaryhmään.
Suomessa käytettävän sähköisen vienti- tai tuontitodistusten osalta todistuksenhaltija tekee käytön varauksen tietylle määrälle vienti- ja tuontitodistusten sähköisessä hakupalvelussa, jonka jälkeen Tulli vahvistaa sen. Muualla EU:ssa käytettävien paperitodistusten merkintöjen osalta kannattaa varmistaa kyseisen jäsenvaltion tulliviranomaiselta voimassa olevat käytännöt vapaaseen liikkeeseen luovutettavien määrien/vietävien määrien ilmoittamiseen liittyen. Paperitodistusten osalta tulli-ilmoituksessa on mainittava todistuksen numero. Jos todistuksen kääntöpuolen hyväksymismerkinnöille varattu tila ei riitä, tulliviranomainen voi liittää todistukseen lisäsivuja.
Tuontitodistuksella tuotu määrä tai vientitodistuksella viety määrä saa poiketa +/- viisi prosenttia todistuksella myönnetystä määrästä.
Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistuksetMarraskuu 201922.11.2019