7. Tuonti- ja vientitodistuksen käyttäminen ja palauttaminen

7.1. Yleistä todistusvelvoitteen täyttymisestä ja sen todistamisesta

Va­kuus voi­daan va­paut­taa, kun tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tuk­sen vel­voit­teet on täy­tet­ty ja to­dis­te vel­voit­teen täyt­ty­mi­ses­tä on toi­mi­tet­tu to­dis­tuk­sen myön­tä­neel­le vi­ran­o­mai­sel­le mää­rä­a­jas­sa. Vel­vol­li­suus luo­vut­taa va­paa­seen liik­kee­seen tai vie­dä kat­so­taan täy­te­tyk­si, kun to­dis­tuk­ses­sa mai­nit­tu koko­nais­mää­rä on tul­li­sel­vi­tet­ty asi­an­o­mai­ses­sa me­net­te­lys­sä to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­olo­ai­ka­na. Tuon­ti­to­dis­tuk­sel­la va­paa­seen liik­kee­seen luo­vu­tet­tu mää­rä tai vien­ti­to­dis­tuk­sel­la vie­ty mää­rä saa poi­ke­ta enin­tään +/- vii­si pro­sent­tia tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tuk­sel­la myön­ne­tys­tä mää­räs­tä.

Suo­mes­sa myön­net­ty tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tus on pa­lau­tet­ta­va Tul­lin asi­an­mu­kai­ses­ti vah­vis­ta­mien mer­kin­tö­jen jäl­keen ta­kai­sin Ruo­ka­vi­ras­toon. Säh­köi­set to­dis­tuk­set pa­lau­te­taan säh­köi­sen to­dis­tus­ten haku­pal­ve­lun kaut­ta ja pa­pe­ri­to­dis­tuk­set pos­tit­se Ruo­ka­vi­ras­ton osoit­tee­seen. To­dis­tus on pa­lau­tet­ta­va myös sii­nä ta­pauk­ses­sa, jos sitä ei ole saa­tu käy­tet­tyä sen voi­mas­sa­olo­ai­ka­na.

7.1.1. Tuontitodistusvelvoitteen täyttyminen ja sen todistaminen

Tuon­ti­to­dis­tus on pa­lau­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon 60 päi­vän ku­lu­es­sa to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­olo­ajan päät­ty­mi­ses­tä. Tul­li­mer­kin­nöil­lä va­rus­te­tun tuon­ti­to­dis­tuk­sen pa­laut­ta­mis­ta Ruo­ka­vi­ras­toon 60 päi­vän ku­lu­es­sa pi­de­tään to­dis­tee­na sii­tä, että tuon­ti­to­dis­tuk­seen liit­ty­vät vel­voit­teet on täy­tet­ty. Va­kuus va­pau­te­taan, jos tuon­ti­vel­voi­te on täy­tet­ty ja käy­tet­ty to­dis­tus on pa­lau­tet­tu mää­rä­a­jas­sa.

Tuon­ti­to­dis­tus­vel­voite kat­so­taan ko­ko­naan täy­te­tyk­si, kun to­dis­tuk­ses­sa mai­nit­tu koko­nais­mää­rä on tul­li­sel­vi­tet­ty asi­an­o­mai­ses­sa me­net­te­lys­sä ja tuot­teet on tosi­a­si­al­li­ses­ti luo­vu­tet­tu va­paa­seen liik­kee­seen. 

7.1.2. Vientitodistusvelvoitteen täyttyminen ja sen todistaminen

Kun kyse on vien­ti­to­dis­tuk­ses­ta, tuot­tei­den tu­lee pois­tua uni­o­nin tul­li­a­lu­eel­ta 150 ka­len­te­ri­päi­vän ku­lu­es­sa tul­li-il­moi­tuk­sen hy­väk­sy­mis­päi­väs­tä. To­dis­tee­na vien­ti­vel­vol­li­suu­den täyt­tä­mi­ses­tä  on pa­lau­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon säh­köi­ses­ti tul­li­mer­kin­nöil­lä va­rus­tet­tu vien­ti­to­dis­tus ja vien­ti­tul­li­toi­mi­pai­kan vie­jäl­le tai tul­li-il­moit­ta­jal­le an­ta­ma pois­tu­mis­vah­vis­tus säh­kö­pos­tit­se tuo­vi (@)ruo­ka­vi­ras­to.fi osoit­tee­seen.

Jos vien­ti­to­dis­tus­ta käy­te­tään muu­al­la EU:ssa, to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan on var­mis­tet­ta­va pois­tu­mis­vah­vis­tus­käy­tän­tö ky­sei­sen jä­sen­val­ti­on tul­li­vi­ran­o­maisilta. Vie­jän tai tul­li-il­moit­ta­jan tu­lee toi­mit­taa to­dis­te tuot­tei­den pois­tu­mi­ses­ta to­dis­tuk­sen­hal­ti­jal­le, joka toi­mit­taa to­dis­teen säh­köi­ses­sä muo­dos­sa (säh­kö­pos­tit­se osoit­tee­seen tuo­vi(@)ruo­ka­vi­ras­to.fi) Ruo­ka­vi­ras­toon. Jos pois­tu­mis­vah­vis­tus pe­ru­taan pois­tu­mis­tul­li­toi­mi­pai­kan te­ke­mien oi­kai­su­jen vuok­si, vien­ti­tul­li­toi­mi­paik­ka il­moit­taa sii­tä vie­jäl­le tai tä­män tul­li­e­dus­ta­jal­le, joi­den on il­moi­tet­ta­va sii­tä to­dis­tuk­sen­hal­ti­jal­le, joka il­moit­taa sii­tä eteen­päin to­dis­tuk­sen myön­tä­neel­le vi­ran­o­mai­sel­le.

Edel­lä mai­ni­tun pois­tu­mis­vah­vis­tuk­sen li­säk­si to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan tu­lee toi­mit­taa Ruo­ka­vi­ras­toon ky­sei­sen vien­nin MRN-yleis­vii­te­nu­me­ro seu­raa­vis­sa ta­pauk­sis­sa:

Ruo­ka­vi­ras­ton on saa­ta­va to­dis­te vien­nis­tä ja uni­o­nin tul­li­a­lu­eel­ta pois­tu­mi­ses­ta 180 ka­len­te­ri­päi­vän ku­lu­es­sa to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­olo­ajan päät­ty­mi­ses­tä. Vien­ti­to­dis­tus­vel­voi­te kat­so­taan ko­ko­naan täy­te­tyk­si, kun to­dis­tuk­ses­sa mai­nit­tu koko­nais­mää­rä on tul­li­sel­vi­tet­ty asi­an­o­mai­ses­sa me­net­te­lys­sä.

7.2. Todistuksen palauttaminen myöhässä

Jos käy­tet­ty tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tus (ja to­dis­teet vien­nis­tä)  toi­mi­te­taan Ruo­ka­vi­ras­toon myö­häs­sä, to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja me­net­tää osan va­kuu­des­taan, vaik­ka to­dis­tus oli­si ko­ko­naan käy­tet­ty. Jos myö­häs­ty­mi­nen joh­tuu tek­ni­sis­tä on­gel­mis­ta, Ruo­ka­vi­ras­to voi pi­den­tää ky­sei­siä mää­rä­ai­ko­ja enin­tään 730 ka­len­te­ri­päi­vään, tar­vit­ta­es­sa jäl­ki­kä­teen, jos to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja sitä pyy­tää ja toi­mit­taa to­dis­teet. Jos mää­rä­ai­kaa pi­den­ne­tään, ote­taan huo­mi­oon de­le­goi­dun ase­tuk­sen (EU) 907/2014 23 ar­tik­lan 4 koh­dan mu­kai­set sää­dök­set va­kuu­den pi­dät­tä­mi­ses­tä por­ras­te­tus­ti.

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019