8. Tuonti- tai vientitodistuksen katoaminen tai tuhoutuminen

8.1. Korvaava todistus

Suo­mes­sa käy­tet­tä­vä tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tus tu­lee ha­kea aina ensi­si­jai­ses­ti säh­köi­se­nä to­dis­tuk­se­na. Muu­al­la EU:ssa käy­tet­tä­vää to­dis­tus­ta ha­et­ta­es­sa to­dis­tus myön­ne­tään ns. pa­pe­ri­to­dis­tuk­se­na. Jos myön­net­ty tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tus ka­to­aa tai tu­hou­tuu osit­tain tai ko­ko­naan, to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja tai siir­ron­saa­ja voi pyy­tää Ruo­ka­vi­ras­toa myön­tä­mään kor­vaa­van to­dis­tuk­sen tai to­dis­tuk­sen ot­teen.

Kor­vaa­va to­dis­tus tai to­dis­tuk­sen ote kor­vaa alku­pe­räi­sen to­dis­tuk­sen tai ot­teen, mu­kaan lu­kien kaik­ki asi­an­o­mai­set oi­keu­det ja vel­vol­li­suu­det. Kor­vaa­va to­dis­tus tai ote voi­daan myön­tää vain ker­ran ja alku­pe­räi­sen to­dis­tuk­sen tai ot­teen voi­mas­sa­olo­a­jal­le ja käy­tet­tä­vis­sä ole­val­le mää­räl­le. Kor­vaa­vaa to­dis­tus­ta tai otet­ta ei myön­ne­tä, jos ky­sees­sä ole­van tuot­teen to­dis­tus­ten tai nii­den ot­tei­den myön­tä­mi­nen on kes­key­tet­ty tai jos kyse on tuon­ti- tai vien­ti­ta­rif­fi­kiin­ti­öis­tä.

Jos ka­don­nut tai osit­tain tu­hou­tu­nut alku­pe­räi­nen to­dis­tus löy­tyy, to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan on pa­lau­tet­ta­va se Ruo­ka­vi­ras­tol­le, joka va­paut­taa alku­pe­räi­seen to­dis­tuk­seen liit­ty­vän va­kuu­den vii­py­mät­tä.

Jos kor­vaa­vaa to­dis­tus­ta tai otet­ta kos­ke­va pyyn­tö kos­kee mui­ta kuin tä­män op­paan 5.1. lu­vun en­sim­mäi­sen koh­dan tai 5.2. lu­vun en­sim­mäi­sen koh­dan mu­kai­sia osit­tain tai ko­ko­naan tu­hou­tu­nei­ta tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tuk­sia, so­vel­le­taan ase­tuk­sen (EU) 2016/1239 mu­kai­sia eri­tyis­eh­to­ja, jot­ka ovat seu­raa­vat:

8.2. Kaksoiskappale

Jos pa­pe­ril­le laa­dit­tu to­dis­tus tai sen ote ka­to­aa tai tu­hou­tuu ja ka­don­nut tai tu­hou­tu­nut asia­kir­ja on käy­tet­ty ko­ko­naan tai osit­tain, to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja tai siir­ron­saa­ja voi pyy­tää Ruo­ka­vi­ras­toa laa­ti­maan to­dis­tuk­sen tai sen ot­teen kak­sois­kap­pa­leen alku­pe­räi­seen to­dis­tuk­seen jo kir­jat­tua va­paa­seen liik­kee­seen luo­vu­tus­ta tai vien­tiä kos­ke­van vie­lä jäl­jel­lä ole­van va­kuu­den va­paut­ta­mi­sek­si. Kak­sois­kap­pa­let­ta ei voi­da käyt­tää va­paa­seen liik­kee­seen luo­vu­tuk­seen tai vien­tiin, vaan ai­no­as­taan va­kuu­den va­paut­ta­mi­seen. Kak­sois­kap­pa­leen voi myön­tää vain ker­ran.

To­dis­tuk­sen­hal­ti­ja tai siir­ron­saa­ja toi­mit­taa kak­sois­kap­pa­leen ja tar­vit­ta­vat to­dis­teet (esim. tul­li-il­moi­tuk­set) ka­don­neen tai tu­hou­tu­neen to­dis­tuk­sen käy­tös­tä toi­mi­val­tai­sel­le tul­li­vi­ran­o­mai­sel­le, joka mer­kit­see ja vah­vis­taa kak­sois­kap­pa­leen kä­ä­än­tö­puo­lel­le ka­don­neel­la tai tu­hou­tu­neel­la to­dis­tuk­sel­la ta­pah­tu­neet va­paa­seen liik­ke­e­e­seen luo­vu­tuk­set tai vien­nit. Va­kuus voi­daan va­paut­taa, kun Tul­lin mer­kin­nöin va­rus­tet­tu kak­sois­kap­pa­le on pa­lau­tet­tu Ruo­ka­vi­ras­toon. Vien­nis­sä va­kuu­den va­paut­ta­mi­seen edel­ly­te­tään li­säk­si tul­li­vi­ran­o­mai­sen an­ta­maa pois­tu­mis­vah­vis­tus­ta, ku­ten lu­vus­sa 7.1.2. on mai­nit­tu.

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019