9. Ylivoimainen este (force majeure)

Jois­sain ta­pauk­sis­sa tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tuk­sen eh­to­jen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen voi joh­tua yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä (for­ce ma­jeu­re). Yli­voi­mai­sen es­teen hy­väk­sy­mi­nen edel­lyt­tää, että to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja tai siir­ron­saa­ja on esit­tä­nyt yli­voi­mais­ta es­tet­tä kos­ke­van pyyn­nön Ruo­ka­vi­ras­tol­le. Jos to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja ha­kee pi­den­nys­tä to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­olo­a­jal­le, pyyn­tö tu­lee esit­tää enin­tään 30 ka­len­te­ri­päi­vän si­säl­lä sii­tä, kun to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­olo­aika on päät­ty­nyt ja Ruo­ka­vi­ras­to on il­moit­ta­nut toi­mi­jal­le ky­sees­sä ole­van to­dis­tus­vel­voit­teen täyt­ty­mät­tä jää­mi­ses­tä.

Pyyn­nön li­säk­si to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan tai siir­ron­saa­jan on  esi­tet­tä­vä to­dis­teet olo­suh­teis­ta, joi­den he kat­so­vat muo­dos­ta­van yli­voi­mai­sen es­teen. To­dis­teet on esi­tet­tä­vä 181 ka­len­te­ri­päi­vän ku­lu­es­sa vel­voit­teen täy­si­mää­räi­sel­le täyt­tä­mi­sel­le ase­te­tun mää­rä­ajan päät­ty­mi­ses­tä. Jos näi­tä to­dis­tei­ta ei ole voi­tu toi­mit­taa tä­män mää­rä­ajan ku­lu­es­sa, huo­li­mat­ta sii­tä, että toi­mi­ja on teh­nyt kaik­ken­sa nii­den hank­ki­mis­ta ja tie­dok­si toi­mit­ta­mis­ta var­ten, Ruo­ka­vi­ras­to voi myön­tää lisä­ai­kaa.

Ruo­ka­vi­ras­to voi hy­väk­syä myön­tä­män­sä to­dis­tuk­sen tai sen ot­teen osal­ta ylit­se­pää­se­mät­tö­män es­teen ja päät­tää:

To­dis­tuk­sen­hal­ti­ja tai siir­ron­saa­ja voi pyy­tää (ylit­se­pää­se­mä­tön­tä es­tet­tä kos­ke­vaa pää­tös­tä odot­ta­es­saan) saa­da käyt­tää to­dis­tus­ta edel­leen sii­hen mää­rään liit­ty­en, jon­ka osal­ta toi­mi­ja ei ole esit­tä­nyt yli­voi­mais­ta es­tet­tä kos­ke­vaa pyyn­töä. Ruo­ka­vi­ras­to voi myön­tää jäl­jel­lä ole­vaa mää­rää kos­ke­van ot­teen. Ky­sei­nen ote ei ole siir­ret­tä­vis­sä.

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019