6. Todistuksen ote ja todistuksen siirtäminen

6.1 Todistuksen ote

Jos to­dis­tuk­ses­sa il­moi­tet­tu mää­rä on ja­et­ta­va me­net­te­lyyn tai lo­gis­tiik­kaan liit­ty­vis­tä syis­tä tai jos to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan tai siir­ron­saa­jan on käy­tet­tä­vä Suo­mes­sa myön­net­tyä säh­köis­tä to­dis­tus­ta toi­ses­sa jä­sen­val­ti­os­sa, Ruo­ka­vi­ras­to voi myön­tää to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan tai siir­ron­saa­jan pyyn­nös­tä to­dis­tuk­sis­ta ot­teet. En­nen ot­teen myön­tä­mis­tä alku­pe­räi­nen to­dis­tus on toi­mi­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon ja ote­pyyn­tö on teh­tä­vä joko säh­kö­pos­tit­se osoit­tee­seen tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi, pos­tit­se tai fak­saa­mal­la.

To­dis­tus­ten ot­teil­la on sa­mat oi­keu­del­li­set vai­ku­tuk­set kuin to­dis­tuk­sil­la, joi­den ot­tei­ta ne ovat, sen mää­rän osal­ta, jol­le nämä ot­teet on myön­net­ty. Ot­tees­ta ei voi an­taa otet­ta.

To­dis­tuk­sen­hal­ti­jan on pa­lau­tet­ta­va käy­tet­ty tai mää­rä­a­jal­taan um­peu­tu­nut to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan ote to­dis­tuk­sen myön­tä­neel­le vi­ran­o­mai­sel­le yh­des­sä sen kap­pa­leen kans­sa, joka to­dis­tuk­sen­hal­ti­jal­la on alku­pe­räi­ses­tä to­dis­tuk­ses­ta.

6.2 Todistuksen siirtäminen

Ruo­ka­vi­ras­to voi to­dis­tuk­sen­hal­ti­jan pyyn­nös­tä siir­tää myön­tä­män­sä tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tuk­sen oi­keu­det toi­sel­le tuo­jal­le/vie­jäl­le to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­olo­ai­ka­na, ell­ei tuo­te­koh­tai­ses­sa lain­sää­dän­nös­sä ole toi­sin sää­det­ty. Alku­pe­räi­nen tuon­ti- tai vien­ti­to­dis­tus toi­mi­te­taan Ruo­ka­vi­ras­toon ja siir­to­pyyn­nön voi teh­dä esim. säh­kö­pos­tit­se (tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi). To­dis­tuk­sis­ta joh­tu­vat vel­vol­li­suu­det ei­vät ole siir­ret­tä­vis­sä, vaan to­dis­tuk­sen­hal­ti­ja vas­taa niis­tä aset­ta­mal­laan va­kuu­del­la.

To­dis­tuk­ses­ta tai sen ot­tees­ta joh­tu­vat oi­keu­det voi­daan siir­tää ai­no­as­taan yh­del­le siir­ron­saa­jal­le, ja siir­to voi kos­kea vain nii­tä mää­riä, joi­ta ei ole vie­lä mer­kit­ty to­dis­tuk­seen tai sen ot­tei­siin. Siir­ron­saa­ja ei voi siir­tää oi­keuk­si­aan edel­leen, mut­ta voi pa­laut­taa ne to­dis­tuk­sen­hal­ti­jal­le. Pa­lau­tus to­dis­tuk­sen­hal­ti­jal­le kos­kee mää­riä, joi­ta ei ole vie­lä mer­kit­ty to­dis­tuk­seen tai sen ot­tei­siin. Siir­to ja pa­lau­tus tu­le­vat voi­maan nii­den mer­kin­tä­päi­vä­nä.

Maa­ta­lous­tuot­tei­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tuk­setMar­ras­kuu 201922.11.2019