Johdanto

Or­gaa­ni­sil­la lan­noit­teil­la tar­koi­te­taan elo­pe­räi­ses­tä ai­nees­ta teh­tyä lan­noi­tet­ta. Or­gaa­ni­nen aine si­säl­tää hii­li-hii­li yh­dis­teen, jota epä­or­gaa­ni­sis­sa ja ke­mi­al­li­sis­sa yh­dis­teis­sä ei ole. Or­gaa­ni­nen lan­noi­te voi olla täy­sin kä­sit­te­le­mä­tön­tä lan­taa tai kas­ve­ja.

Val­lal­la ole­van nä­ke­myk­sen mu­kaan maan kas­vu­kun­non tur­vaa­mi­sek­si teh­ty­jen vil­ja­vuus­tut­ki­mus­ten ja ra­vin­ne­a­na­lyy­sien pe­rus­teel­la maa­han py­ri­tään li­sää­mään siel­tä puut­tu­via ra­vin­tei­ta. Or­gaa­ni­ses­sa lan­noit­ta­mi­ses­sa aja­tus­ta on laa­jen­net­tu, jol­loin ra­vin­ne­täy­den­nyk­sen li­säk­si py­ri­tään pa­ran­ta­maan maan ra­ken­net­ta. Or­gaa­nis­ta lan­noi­tet­ta käyt­tä­mäl­lä maan pien­eliö­toi­min­ta vil­kas­tuu ja ra­vin­ne­mo­bi­li­saa­tio te­hos­tuu.

Maa­pe­rään on run­saas­ti si­tou­tu­nee­na esi­mer­kik­si fos­fo­ria ja ka­liu­mia, mut­ta sen saa­mi­nen kas­vien käyt­töön edel­lyt­tää maa-ai­neen­vaih­dun­nan vil­kas­tut­ta­mis­ta. Sään­nöl­li­sin väli­a­join teh­ty vil­ja­vuus­a­na­lyy­si an­taa ar­vo­kas­ta tie­toa maan ra­vin­ne­mo­bi­li­saa­ti­os­ta ja koko­nais­ra­vin­ne­ta­sees­ta. Tätä tie­toa hyö­dyn­tä­mäl­lä ar­vok­kaat kas­vi­ra­vin­teet py­sy­vät siel­lä mis­sä nii­den pi­tää­kin py­syä.

Se voi olla myös kom­pos­toi­tua, mä­dä­tet­tyä tai muul­la ta­val­la pro­ses­soi­tua ja­los­tet­ta, jon­ka ra­vin­to­arvo ja sato­vai­ku­tus voi olla kei­no­lan­noit­tei­den luok­kaa.

Yh­teis­tä or­gaa­ni­sil­le lan­noit­teil­le on nii­den si­säl­tä­mien ra­vin­tei­den suu­ri vaih­te­lu. Eläin­ten syö­mä rehu vai­kut­taa lan­nan ra­vin­ne­pi­toi­suu­teen. Kom­pos­toin­nis­sa, va­ras­toin­nis­sa ja le­vi­tyk­ses­sä saat­taa ta­pah­tua ra­vin­ne­hä­vik­ke­jä, min­kä ta­kia or­gaa­ni­sia lan­noit­tei­ta käy­tet­tä­es­sä on py­rit­tä­vä mah­dol­li­sim­man suu­reen tark­kuu­teen kai­kis­sa vai­heis­sa. Myös ra­vin­ne­a­na­lyy­sien te­ke­mi­nen on vält­tä­mä­tön­tä py­rit­tä­es­sä lan­noit­teen te­hon mak­si­moin­tiin.
Or­gaa­nis­ten lan­noit­tei­den käyt­tö on ol­lut suh­teel­li­sen vä­häis­tä vii­me ai­koi­na. Muu­ta­man vuo­den ai­ka­na ak­tii­vi­suus ja tuo­te­ke­hi­tys or­gaa­nis­ten lan­noit­tei­den ym­pä­ril­lä on li­sään­ty­nyt ilah­dut­ta­van voi­mak­kaas­ti. Lain­sää­dän­tö ei ole ky­en­nyt kai­kis­sa ta­pauk­sis­sa seu­raa­maan ti­lan­teen ke­hit­ty­mis­tä kyl­lin ri­pe­äs­ti. Kaa­su­tus, kom­pos­toin­ti ja ja­kei­den se­pa­roin­ti on li­sän­nyt tar­jol­la ole­vien ja­kei­den kir­joa.

Bio­kaa­su­tuk­sen ja lan­noi­te­val­mis­tuk­sen lain­sää­dän­nön yh­teen­so­vit­ta­mi­ses­sa on py­rit­tä­vä pois­ta­maan kar­keim­mat ris­ti­rii­dat ja epä­joh­don­mu­kai­suu­det. Ym­pä­ris­tö­lain­sää­dän­nön, ym­pä­ris­tö­tuki­jär­jes­tel­män ja eri­lais­ten tut­ki­mus- ja ana­ly­soin­ti­me­ne­tel­mien koh­dal­la on teh­tä­vä myös pal­jon työ­tä, en­nen kuin maam­me mit­ta­vat or­gaa­ni­sen lan­noit­tei­den raa­ka-aine­re­ser­vit saa­daan ym­pä­ris­töä kuor­mit­ta­mat­ta hyö­ty­käyt­töön.

Muut­tu­vien sään­tö­jen ja oh­jei­den ta­kia or­gaa­ni­sia lan­noit­tei­ta käyt­tä­vän on aina var­mis­tut­ta­va sii­tä, että le­vit­tä­mi­nen täyt­tää lain­laa­ti­jan kul­loin aset­ta­mat eh­dot. Tie­toa saa Evi­ras­ta, ELY-kes­kuk­sis­ta ja Maa- ja Met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ös­tä.

Teks­ti on koos­tet­tu seu­raa­vien kir­joit­ta­jien jul­kai­suis­ta ja teks­teis­tä:
Juk­ka Ra­ja­la
Juk­ka Ki­ve­lä
Heik­ki Kos­ki­mies
Ari Sep­pä­nen

Lan­noi­te­opasOr­gaa­nis­ten lan­noit­tei­den käyt­tö­opas3.6.2016