Viljavuudella tarkoitetaan maan sadontuottokykyä ja kasvukuntoa, johon vaikuttavat maan muoto, maalaji, maan ravinteisuus ja ilmasto. Kun maan rakenne ja vesitalous on kunnossa, siitä hyötyvät sekä viljelmät että vesistöt. Maassa on useita toiminnallisia kerroksia ja niissä on jokaisessa erilaisia bakteereita, hyönteisiä, matoja ja sieniä. Näiden kerrosten sekoittaminen saattaa häiritä maa-kasvi-systeemin toimintaa
1.1 Viljavuustutkimus
Maan kasvukunnon selvittämiseen tarvitaan viljavuustutkimus ja sen avuksi maan rakenteen tutkimus. Viljavuustutkimuksella saadaan selville maan happamuus ja ravinteisuus. Säännöllinen viljavuustutkimus pelloilta kannattaa tehdä vähintään viiden vuoden välein.
Perustutkimuksessa selvitetään maalaji, multavuus, happamuus, johtoluku, vaihtuvat fosfori, kalium, kalsium ja magnesium. Perustutkimusta voi täydentää lisämäärityksillä oman tarpeen mukaan. Tärkeimpiä lisämäärityksiä ovat kupari, sinkki, mangaani, boori, nitraattityppi, rikki ja natrium.
Viljavuusnäytteitä on otettava vähintään yksi jokaiselta alle puolen hehtaarin kokoiselta peruslohkolta. Peruslohkoilla, jotka ovat 0,5 hehtaarin suuruisia tai tätä pienempiä, voi käyttää samaa viljavuusnäytettä kuin viereisellä lohkolla. Ympäristösitoumuksessa yksittäisiltä peruslohkoilta, jotka ovat alle 0,5 hehtaarin suuruisia tai tätä pienempiä on otettava näyte tai käytettävä typpilannoituksessa runsasmultaisten maiden arvoja ja fosforilannoituksessa hyvän viljavuusluokan mukaisia arvoja. Yli viiden hehtaarin lohkoilta on otettava yksi näyte jokaista alkavaa viittä hehtaaria kohden.
Fosforin, kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin ravinnereservit kannattaa tutkia maalajeittain noin 10–15 vuoden välein. Suomessa viljelysmaa on luontaisesti hapanta, pH:n ollessa noin 5 – 6,5. Kun maan happamuutta alennetaan eli maan pH-arvo nousee, kasvien ravinteiden saanti helpottuu. Toisaalta jos maan pH-arvo nousee lähelle neutraalia lukemaa, toiset hivenaineet eivät liukene hyvin maanesteeseen.
Liian hapan maa vaikuttaa monen haitallisen aineen liukoisuuteen ja saatavuuteen ja tällöin kasvi ottaa maasta sadon laatua heikentäviä aineita helpommin. Maan ominaisuudet ja ravinteiden helppo saatavuus ovat parhaimmillaan, kun maan pH on noin 6,5 – 7.
1.2 Kuoppatesti
Viljavuustutkimuksen lisäksi peltojen kasvukuntoa on syytä arvioida kuoppatestillä. Alle kymmenen hehtaarin peruslohkolle tehdään kaksi kuoppaa ja suuremmille peruslohkoille kaksi kuoppaa alkavaa kymmentä hehtaaria kohden.
Kuoppatestissä peltoon kaivetaan noin puoli metriä kanttiinsa oleva kuoppa. Kuopan yhdestä reunasta murretaan puukolla maata, jotta lapion tekemä leikkauspinta ei näkyisi. Kuopan reunasta näkyy selvästi mururakenne, multavuus ja juurten kasvutapa. Mahdollinen jankkokerros ja eloperäiset ainekset sekä lierojen määrä on helppo havaita. Hyvärakenteisessa ja kuohkeassa maassa on runsaasti lieroja, jotka tuottavat lantaa oman painonsa verran joka päivä koko kasvukauden ajan. Lierojen lanta sisältää nitraattityppeä, helppoliukoista fosforia, vaihtuvaa kalsiumia ja magnesiumia.
Kun maan rakenne on kuohkea ja pieneliötoiminta vilkasta, maahan muodostuu liima-aineita, joilla maa-aineksesta syntyy kestomuruja. Murujen lisääntyminen lisää ilma- ja vesitilavuutta maassa.
Havainnot kannattaa kirjata ylös ja myös valokuvan nappaaminen kuopan reunasta on paikallaan. Näin toimien maan kunnon muutoksia voidaan luotettavammin tarkkailla. Kuoppatesti antaa viljelijälle heti käsityksen maan todellisesta kasvukunnosta. Huolellinen kuoppatesti on verraton perusta menestyksekkääseen viljelyn suunnitteluun.
LannoiteopasOrgaanisten lannoitteiden käyttöopas3.6.2016