6 Ympäristönäkökohdat

Or­gaa­nis­ten lan­noit­tei­den hyö­dyn­tä­mi­nen maan­vil­je­lys­sä on ym­pä­ris­tö­näkö­kul­mas­ta moni­ta­hoi­nen ky­sy­mys.

1) Maa­perä on yllä­pi­det­tä­vä luon­non­vara. Or­gaa­nis­ten lan­noit­tei­den ja maan­pa­ran­nus­ai­nei­den käyt­tö hi­das­taa maa­pe­rän or­gaa­ni­sen ai­nek­sen pi­toi­suu­den las­kua ja pa­ran­taa mul­ta­vuut­ta. Elo­pe­räi­set lan­noi­te­val­mis­teet tor­ju­vat maa­pe­rän rap­peu­tu­mis­ta ja tu­ke­vat si­ten maa­pe­rän­suo­je­lun ta­voit­tei­den to­teu­tu­mis­ta.

2) Or­gaa­ni­ses­ta ai­nek­ses­ta va­pau­tu­vat ra­vin­teet mo­bi­li­soi­tu­vat koko kas­vu­kau­den ajan, min­kä joh­dos­ta vesi­liu­kois­ten ra­vin­tei­den huuh­tou­tu­mis­ta poh­ja­ve­teen ja vil­je­lys­maan pin­ta­ve­siin on mah­dol­lis­ta ra­joit­taa. Toi­saal­ta kas­vit­to­ma­na su­lan­maan­ai­ka­na mo­bi­li­soi­tu­mi­nen jat­kuu ja si­ten myös ra­vin­ne­vuo­to pel­lol­ta ve­siin.

3) Or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den käy­töl­lä voi­daan kor­va­ta te­ol­li­ses­ti val­mis­tet­tu­ja väki­lan­noit­tei­ta, mikä sääs­tää nii­den tuot­ta­mi­seen käy­tet­tä­viä ma­te­ria- ja ener­gi­a­pa­nok­sia.

4) Or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den raa­ka-ai­neek­si so­vel­tu­vat jät­teet voi­daan hyö­dyn­tää mä­dä­tys- tai kom­pos­toin­ti­pro­ses­sis­sa.  Jät­tei­den vaih­to­eh­toi­nen kä­sit­te­ly kaa­to­pai­kal­la tai polt­to­lai­tok­ses­sa tuot­tai­si pääs­tö­jä, jois­ta osa jää bi­o­lo­gi­ses­sa kä­sit­te­lys­sä muo­dos­tu­mat­ta. Mä­dät­tä­mön kaa­sua voi­daan hyö­dyn­tää ener­gi­an­läh­tee­nä. Mä­dät­teen ja kom­pos­tin hii­les­tä jää aina osa maa­pe­rään hy­vin pit­käk­si ai­kaa va­ras­toon.

5) Bio­jät­teen, maa­ta­lous­jät­tei­den ja te­ol­li­suu­den bio­ha­jo­a­vien jät­tei­den sekä puh­dis­ta­mo­liet­teen kes­tä­vä jäte­huol­to kier­rät­tää ra­vin­teet ja or­gaa­ni­sen ai­nek­sen jäte- ja jäte­vesi­vir­ras­ta ta­kai­sin maa­pe­rään.

6) Jäte­vir­to­jen hai­tal­lis­ten ai­nei­den pi­toi­suus ei ra­joi­ta nii­den käyt­tö­kel­poi­suut­ta. Bio­jäte­kom­pos­ti ja lie­te­kom­pos­ti ovat puh­das­ta ta­va­raa. Nii­den puh­tau­des­ta huo­leh­di­taan niin ym­pä­ris­tön­suo­je­lun kuin tar­tun­ta­vaa­ral­li­suu­den­kin kan­nal­ta.

7) Or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den käyt­töä ra­joit­ta­vat lä­hin­nä eri­lai­set peri­aat­teel­li­set kan­nat ja vil­je­ly­käy­tän­nöt, asen­teet ja epä­tie­toi­suus. Ne riit­tä­vät­kin ikä­vä kyl­lä ra­joit­ta­maan elo­pe­räi­sen ai­nek­sen käyt­töä te­hok­kaas­ti.

8) Lan­noit­tei­den hin­nan kal­lis­tu­mi­nen li­sää kiin­nos­tus­ta elo­pe­räi­siin lan­noit­tei­siin ja maan­pa­ran­nus­ai­nei­siin.

9) Bi­o­lo­gi­sis­sa lai­tok­sis­sa syn­tyy myös keh­no­laa­tuis­ta kom­pos­tia, joka esi­mer­kik­si ros­kai­suu­ten­sa vuok­si ei kel­paa kas­vu­a­lus­ta­tuo­tan­toon tai lan­noi­te­val­mis­teek­si. Täl­lai­nen kak­kos­laa­tu so­vel­tuu käy­tet­tä­väk­si käy­tös­tä pois­tet­ta­vien kaa­to­paik­ko­jen ver­hoi­luun ja mai­se­moin­tiin.

Lan­noi­te­opasOr­gaa­nis­ten lan­noit­tei­den käyt­tö­opas3.6.2016