1 Johdanto

Le­a­der-ryh­mät ja ELY-kes­kuk­set to­teut­ta­vat Suo­mes­sa Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­maa vuo­si­na 2014–2020. Man­ner-Suo­mes­sa toi­mii yh­teen­sä 54 Le­a­der-ryh­mää ja 15 ELY-kes­kus­ta, joil­la jo­kai­sel­la on oman alu­een tar­pei­siin pe­rus­tu­va maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­ma. Näi­hin poh­jau­tu­vat hank­keet to­teut­ta­vat Man­ner-Suo­men ke­hit­tä­mis­oh­jel­maa käy­tän­nös­sä.

Täs­sä käsi­kir­jas­sa pa­neu­du­taan ke­hit­tä­mis­hank­kei­den to­teut­ta­mi­seen. Tar­koi­tuk­se­na on an­taa yleis­kä­si­tys han­ke­toi­min­nas­ta: hank­keen suun­nit­te­lus­ta, ha­ke­mi­ses­ta, to­teut­ta­mi­ses­ta ja päät­tä­mi­ses­tä.

Han­ke­toi­min­taa sää­te­le­vät lait, ase­tuk­set ja Maa­seu­tu­vi­ras­ton mää­räyk­set. Käsi­kir­jas­sa py­ri­tään esit­tä­mään han­ke­toi­min­ta käy­tän­nön­lä­hei­ses­ti ja ym­mär­ret­tä­väs­ti. Käsi­kir­jan ovat koon­neet pit­kän­lin­jan han­ke­toi­mi­jat, joil­la on ko­ke­mus­ta niin han­ke­toi­mi­jana ole­mi­ses­ta, ra­hoit­ta­jan roo­lis­ta, Le­a­der-työs­tä kuin han­ke­ar­vi­oin­nis­ta.

Poh­ja­na olem­me käyt­tä­neet käsi­kir­jan ai­em­paa ver­si­o­ta ja läh­tei­nä vi­ran­o­mais­oh­jei­ta, sää­dök­siä sekä maa­seu­tu­ver­kos­ton eri toi­mi­joi­den ma­te­ri­aa­lia. Käsi­kir­ja on käy­ty läpi Kai­nuun ELY-kes­kuk­sen han­ke- ja mak­sa­tus­a­si­an­tun­ti­joi­den kans­sa; kii­tok­set avus­ta ja ar­vok­kais­ta kom­men­teis­ta Tar­jal­le, Ju­hal­le, Paa­vol­le ja Pe­kal­le!

Han­ke­toi­mi­jan käsi­kir­ja on suun­taa-an­ta­va. Hank­kei­den tar­kem­mas­ta to­teu­tuk­ses­ta kan­nat­taa aina kes­kus­tel­la oman alu­een han­ke­neu­vo­jien ja vi­ran­o­mais­ten kans­sa. Pa­lau­tet­ta käsi­kir­jas­ta voi lä­het­tää osoit­tee­seen info@maa­seu­tu.fi. Käsi­kir­jaa ke­hi­te­tään saa­dun pa­laut­teen pe­rus­teel­la.

Toi­vom­me, että voim­me käsi­kir­jan kaut­ta edes­aut­taa maa­seu­dun hank­kei­den su­ju­vaa to­teut­ta­mis­ta.

Ka­jaa­nis­sa 26.5.2016

Pir­jo ja Päi­vi
Oulu­jär­vi Le­a­der ry

Verk­ko­ver­si­on päi­vi­tyk­set:

1.2.2017: Luku 6.4 Kil­pai­lut­ta­mi­nen (uusi han­kin­ta­laki tul­lut voi­maan 1.1.2017)

Han­ke­toi­mi­jan käsi­kir­ja – hank­keen suun­nit­te­lu, ha­ke­mi­nen, to­teut­ta­mi­nen ja päät­tä­mi­nen24.8.2016