Hankkeiden tarkoituksena on luoda jotain uutta tai kehittää olemassa olevaa jollain tavoin paremmaksi. Kuntien lakisääteiset tehtävät sekä hakijoiden vakiintuneet toiminnot jäävät tuen ulkopuolelle.
Kansainvälisen yhteistyön käynnistäminen on mahdollista Leader-rahoitteisissa hankkeissa sekä ELY-keskuksen kautta tuetuissa yhteistyöhankkeissa.
Yleishyödyllinen kehittämishanke
Hanke hyödyttää mahdollisimman monia toteuttamisalueensa asukkaita. Hanke voi liittyä esimerkiksi paikallisten palvelujen kehittämiseen tai kylätoimintaan tai sillä voidaan lisätä viihtyisyyttä hoitamalla ympäristöä ja maisemia tai vaalimalla paikalliskulttuuria.
Yhteistyöhanke
Yhteistyöhankkeessa tarkoituksena on elinkeinojen kehittäminen. Yhteistyötä hankkeessa tekee vähintään kaksi osapuolta: yhteistyötä voivat tehdä esimerkiksi yritykset toisten yritysten kanssa, yritykset ja kehittäjät tai kehittäjät ja tutkijat. Alihankintaa ei katsota yhteistyöksi. Yhteistyöhankkeen osapuolet ja yhteinen toimintasuunnitelma esitetään hankesuunnitelmassa, tavoitteena on uusien toimintatapojen luominen ja niiden käyttöönotto sekä innovaatioiden ja muiden uudistusten kehittäminen maaseutuelinkeinojen edistämiseksi.
Tukitaso vaihtelee hankkeen sisällön mukaan: kun yrityksille koituvan suoran hyödyn määrä lisääntyy, tukitaso laskee. Hankkeen tulosten tulee olla muidenkin kuin yhteistyöhön osallistuneiden hyödynnettävissä. Poikkeuksena on yritysryhmä, jossa hyöty kohdistuu pääsääntöisesti ryhmään osallistujille.
- Valtiontukea sisältämätön hanke, tuki 100 %
Hankkeessa esimerkiksi kartoitetaan ja kootaan yritysten kehittämistarpeita ja rakennetaan niihin pohjautuvia yritysryhmä-, tiedonhankinta- tai kokeellisen kehittämisen hankkeita. Hanketyyppi soveltuu myös uusien yrittämisen mahdollisuuksien tai markkinoiden etsimiseen.
Lähtötilanteen ja kehittämistarpeen määrittämiseen voidaan käyttää korkeintaan yksi neuvontapäivä yritystä kohti. Varsinaista yritysneuvontaa ei voida antaa.
Hankkeen tuloksista tiedotetaan laajasti, jotta alueen yritykset voivat hyödyntää niitä. Hyvänä jatkopolkuna voi toimia yritysryhmä, jossa uudet mahdollisuudet jalkautetaan käytännön toiminnaksi yrityksiin.
- Tiedonhankintahanke (teollinen tutkimus), tuki 80 %
Näissä hankkeissa hankitaan ja tuotetaan uutta tietoa ja uusia taitoja pienille yrityksille. Hankittu tieto toimii pohjana uusien tuotteiden, palvelujen tai prosessien kehittämiselle tai entisten huomattavalle parantamiselle. Tietojen hankkiminen voi liittyä myös prototyyppien rakentamiseen tai pilottihankkeiden suunnitteluun. Varsinaista kehittämistä ja parantamista hankkeessa ei tehdä. Se tapahtuu yritysten omana toimintana, yritysryhmähankkeissa tai kokeellisessa kehittämisessä.
Kun kyseessä on tiedonhankinta matkailuyrityksille, kohteena voivat olla vain alle 10 henkilöä työllistävät mikroyritykset.
- Tuotteiden, palveluiden ja prosessien kehittämishanke (kokeellinen kehittäminen), tuki 60 %
Kehittämishankkeessa voi kehittää jo olemassa olevia tai täysin uusia tuotteita, palveluita ja prosesseja. Niitä voidaan testata, pilotoida tai esitellä, mutta ei markkinoida.
Pilotoinnilla testataan tuotteen tai menetelmän toimivuutta pienimuotoisesti ennen varsinaista käyttöönottoa. Kokeilemalla saadaan selville korjausta vaativia asioita ja havaitaan mahdollisesti asioita, joita ei suunnitteluvaiheessa ole osattu ottaa huomioon. Pilotointia voi toteuttaa vuokraamalla tarvittava kone/laite tai toteuttamalla pilotointi ostopalvelulla. Pilotointiin voivat riittää myös pienhankinnat.
Mikäli yhteistyötoimenpiteen kehittämishankkeeseen liittyy pilotointia ja pilottia varten tehdään investointi, ovat pilotti-investoinnin poistokustannukset tukikelpoisia siltä osin ja siltä ajalta kun pilotti-investointia on käytetty hankkeessa. Pilotointia, johon liittyy investointeja, voi toteuttaa vain enintään 60 % tai 80 % tuen hankkeissa. Investoinnin tulee olla tuen hakijan tekemä. Investoinnin poistosuunnitelman tulee olla hakemuksen liitteenä ja sen tulee kattaa koko investoinnin poistoaika. Vain hankeajalle kohdennetut poistot ovat tukikelpoisia, mutta poistosuunnitelma ei saa olla perusteetta painottunut vain hankeajalle.
Pilotoimalla tutkitaan tai kokeillaan aina jotakin uutta: se on tuotteen, palvelun tai menetelmän testausta pienessä mittakaavassa, jotta voidaan arvioida sen mahdollisuuksia menestyä täydessä mittakaavassa tai varsinaisilla markkinoilla. Pilotointia sisältävän hankkeen tulokset on julkisesti jaettava ja hankesuunnitelmassa tulee kertoa, kuinka tulosten jakaminen toteutetaan.
Tämä hanketyyppi on suositeltava erityisesti silloin, kun hankkeessa on mukana maatalouden alkutuotantoyrityksiä.
- Yritysryhmähanke, tuki 75 %
Hanketyyppi sopii yritysten yhteisen toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena voi olla esimerkiksi markkinointi-, myynti- tai tuotannollinen yhteistyö tai yhteinen tuoteperhe. Lisäksi voidaan tehdä mukana olevien yritysten yrityskohtaista kehittämistä.
Ryhmään tarvitaan 3–10 yritystä. Maatalouden alkutuotantoyritykset eivät voi olla mukana ryhmässä. Myös koulutushanke voidaan toteuttaa yritysryhmänä, jolloin osallistuvia yrityksiä voi olla enemmän kuin 10. Osallistuvat yritykset voivat olla mikro- ja pieniä yrityksiä. Pieni yritys työllistää enintään 50 henkeä. Matkailuyritysten yritysryhmässä voi olla mukana vain mikroyrityksiä, jotka työllistävät korkeintaan 10 henkilöä.
Hankkeen hakijaksi ja toteuttajaksi tarvitaan joku kehittäjätaho, esimerkiksi elinkeinoyhtiö tai neuvontajärjestö. Hakija voi olla myös vaikka yrittäjäyhdistys, konsulttiyritys tai kunta. Tuki maksetaan hakijalle, joka hankkii suunnitelman mukaiset kehittämispalvelut osallistujayrityksille. Pääasiassa tämä tapahtuu ostamalla asiantuntijapalveluita.
Yritysryhmän kustannusarvio muodostuu yhteisten toimenpiteiden ja hankkeen hallinnoinnin kuluista sekä kunkin mukana olevan yrityksen omien kehittämistoimien kustannuksista. Jokainen mukana oleva yritys maksaa 25 % omista yrityskohtaisista kehittämiskuluistaan. Sen lisäksi jokainen yritys maksaa 25 % sille jyvitetystä yhteisen osion osuudesta, joka sisältää myös hallinnointikulut.
Tuki on yrityksille de minimis -tukea. Yhdelle yritykselle voidaan maksaa eri tahoilta haettavissa olevaa de minimis -tukea yhteensä enintään 200 000 euroa kolmen vuoden aikana. Lue lisää de minimis -tuesta Työ- ja elinkeinoministeriön oppaasta.
Hanketoimijan käsikirja – hankkeen suunnittelu, hakeminen, toteuttaminen ja päättäminen24.8.2016