Koulutushanke
Koulutushankkeilla lisätään esimerkiksi viljelijöiden, metsänomistajien, elintarvikealan yrittäjien, muiden maaseudun yrittäjien tai kylien kehittäjien ja maaseudun asukkaiden osaamista. Koulutus voi liittyä esimerkiksi yrittäjyyteen, tietotekniikan hyödyntämiseen, hanketoimintaan tai kansainväliseen toimintaan. ELY-keskukset voivat rahoittaa yrittäjiin kohdistuvia koulutuksia. Leader-ryhmät voivat tukea näiden lisäksi myös muiden maaseudun asukkaiden ja toimijoiden kouluttamista.
Koulutettavana on aina ryhmä, ei yksittäinen henkilö tai yritys. Koulutus voi tapahtua perinteisten kurssien lisäksi verkossa, työpajoina tai valmennuksina. Korkeintaan puolet koulutuksesta voi tapahtua ryhmävierailuina tiloille tai yrityksiin.
Koulutuksen on oltava laajuudeltaan vähintään 20 oppituntia. Yksi oppitunti kestää 45 minuuttia. Laajuus voi olla korkeintaan 45 opintopistettä tai sitä vastaava määrä. Vähäisempi määrä koulutusta voidaan sisällyttää yleishyödylliseen kehittämishankkeeseen.
Tukea ei myönnetä ammatilliseen tutkintoon johtavaan koulutukseen.
Tiedonvälityshanke
Tiedonvälityshankkeena voidaan välittää energia-, ympäristö- ja maaseututietoutta yrityksille, yhteisöille ja alueen asukkaille.
Hankkeella voidaan lisäksi jakaa tietoa uusista menetelmistä, joilla liiketoimintaa voidaan olennaisesti parantaa. Nämä menetelmät voivat liittyä esimerkiksi tuotantoon, markkinointiin tai palveluun.
Tiedonvälityshankkeissa voidaan toteuttaa myös demonstraatio eli pieni investointi, joka auttaa hahmottamaan esiteltävää asiaa. Esiteltävä kohde voidaan toki myös vuokrata.
Tiedonvälityshankkeita eivät koske aiemmin mainitut ehdot koulutuksen kestosta.
Hanketoimijan käsikirja – hankkeen suunnittelu, hakeminen, toteuttaminen ja päättäminen24.8.2016