3.2 Hankesuunnitelman sisältöä tarkemmin

HUO­MI­OI­TA­VAA

Kir­joi­ta han­ke­suun­ni­tel­ma niin käy­tän­nön­lä­hei­ses­ti, että asi­aa tun­te­ma­ton­kin ym­mär­tää sitä lu­kies­saan, mitä hank­kees­sa ai­o­taan teh­dä ja mi­hin ra­hat käy­te­tään

Hy­väs­tä han­ke­suun­ni­tel­mas­ta löy­tyy sel­ke­ät vas­tauk­set seu­raa­viin ky­sy­myk­siin:

Tä­män lu­vun alus­sa esi­tet­tiin ne asi­at, mitä han­ke­suun­ni­tel­mas­ta on vä­hin­tään löy­dyt­tä­vä. Seu­raa­vak­si ava­taan näi­tä vä­him­mäis­vaa­ti­muk­sia.

Han­ke­suun­ni­tel­man si­säl­töä käy­dään täs­sä lu­vus­sa läpi sa­mas­sa jär­jes­tyk­ses­sä ja sa­moil­la ot­si­koil­la, joil­la tal­len­nat han­ke­suun­ni­tel­man säh­köi­seen Hyr­rä-han­ke­jär­jes­tel­mään. Voit kir­joit­taa han­ke­suun­ni­tel­man suo­raan Hyr­rään, mut­ta voit myös val­mis­tel­la sen etu­kä­teen ja siir­tää val­mii­na Hyr­rään. Käy­tän­nös­sä val­mis­te­let han­ket­ta to­den­nä­köi­ses­ti use­am­man hen­ki­lön voi­min tai yh­teis­työ­ta­ho­jen kans­sa. Hei­dän tu­li­si pys­tyä vä­hin­tään­kin kom­men­toi­maan suun­ni­tel­maa. Tä­män vuok­si on usein jär­ke­vää kir­joit­taa han­ke­suun­ni­tel­ma en­sin val­miik­si ja siir­tää tie­dot Hyr­rään.

Han­ke­suun­ni­tel­man siir­tä­mi­nen Hyr­rään on help­poa, jos laa­dit suun­ni­tel­man seu­raa­vaa ra­ken­net­ta nou­dat­ta­en:

1) Hank­keen nimi
2) Hank­keen jul­ki­nen ku­vaus
3) Ha­ki­ja
4) Hank­keen tar­ve ja taus­ta
5) Hank­keen ta­voit­teet
6) Hank­keen toi­men­pi­teet ja to­teu­tus­ta­pa sekä ris­kit to­teu­tuk­ses­sa
7) Hank­keen yh­teis­työ­ta­hot
8) Mil­lai­sia ris­ke­jä hank­kee­seen si­säl­tyy ja mi­ten nii­hin va­rau­du­taan?
9) Mi­ten huo­mi­oi­daan kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen peri­aat­teet?
10) Yh­teys Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­maan sekä alu­eel­li­seen suun­ni­tel­maan tai pai­kal­li­seen stra­te­gi­aan. Mi­ten ai­em­mat hank­keet on huo­mi­oi­tu?
11) Toi­min­ta-alue, koh­de­ryh­mä, hyö­dyn­saa­jat sekä aika­tau­lu
12) Mi­ten hank­keen to­teu­tu­mis­ta ar­vi­oi­daan?
13) Mi­ten hank­kees­sa syn­ty­vää toi­min­taa jat­ke­taan hank­keen päät­ty­mi­sen jäl­keen?
14) Tie­dot­ta­mi­nen
15) Hank­keen kus­tan­nus­ar­vio
16) Hank­keen ra­hoi­tus­suun­ni­tel­ma

  1. Hank­keen nimi

Anna hank­keel­le ly­hyt, mut­ta ku­vaa­va nimi. Ni­meä käy­te­tään muun mu­as­sa hank­keen leh­ti-il­moit­te­lus­sa ja asia­kir­jois­sa. Is­ke­vä nimi voi par­haim­mil­laan jo it­ses­sään he­rät­tää mie­len­kiin­toa han­ket­ta koh­taan.

 2. Hank­keen jul­ki­nen ku­vaus

Tii­vis­tä tä­hän hank­keen ta­voit­teet ja toi­men­pi­teet. Suo­si­tus on, että EU-osa­ra­hoit­tei­suus kä­vi­si ilmi jul­ki­ses­ta ku­vauk­ses­ta. Tii­vis­tel­män lop­puun voit kir­joit­taa esi­mer­kik­si näin: Han­ke liit­tyy Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­maan ja sen to­teut­ta­mi­seen ha­e­taan EU:n maa­seu­tu­ra­has­ton osa­ra­hoi­tus­ta.

Ku­vaus jul­kais­taan ne­tis­sä ja sitä voi­daan käyt­tää maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen liit­ty­väs­sä tie­dot­ta­mi­ses­sa.

3. Ha­ki­ja
Nimi, yh­teys­tie­dot ja Y-tun­nus tai yh­dis­tyk­sen re­kis­te­röin­ti­nu­me­ro ja ly­hyt ku­vaus ha­ki­ja­ta­hon toi­min­nas­ta.

Or­ga­ni­saa­ti­on ku­vaa­mi­sel­la tar­koi­te­taan esi­mer­kik­si sitä, mon­ta­ko jä­sen­tä yh­dis­tyk­sen joh­to­kun­nas­sa ja yh­dis­tyk­ses­sä on ja onko yh­dis­tyk­sel­lä mah­dol­li­ses­ti pal­kat­tu­ja työn­te­ki­jöi­tä. Ha­ki­jan ta­lous­ti­lan­ne sel­vi­ää liit­teek­si tu­le­vis­ta ti­lin­pää­tös­tie­dois­ta. Sil­ti voi olla tar­peel­lis­ta mai­ni­ta sii­tä jo­tain myös täs­sä yh­tey­des­sä.

ESI­MERK­KI

Hank­keen ha­ki­ja on Mal­li­lan kylä­yh­dis­tys ry, Mai­se­ma­tie 2, 22222 MAL­LI­LA.

Kylä­yh­dis­tys ry on pe­rus­tet­tu vuon­na 2005.

Yh­dis­tyk­ses­sä on 200 jä­sen­tä ja jä­se­nis­tö koos­tuu sekä py­sy­vis­tä että va­paa-ajan asuk­kais­ta. Yh­dis­tyk­sen joh­to­kun­nas­sa on kuu­si jä­sen­tä. Yh­dis­tyk­sen jä­sen­mak­su on 10 eu­roa hen­ki­löl­tä tai 20 eu­roa per­heel­tä.

Toi­min­nan kes­ki­pis­tee­nä on en­ti­nen kylä­kou­lu, joka os­tet­tiin kun­nal­ta kylä­talo­käyt­töön vuon­na 2014.

Yh­dis­tys jär­jes­tää vuo­sit­tain usei­ta vir­kis­tys­ta­pah­tu­mia ja -ret­kiä. Ta­pah­tu­mis­ta suu­rin on hei­nä­kuus­sa par­haim­paan loma-ai­kaan jär­jes­tet­tä­vä Mal­li­lan Kesä­ku­hi­na, kak­si­päi­väi­nen vii­kon­lop­pu­ta­pah­tu­ma, jos­sa on sekä oh­jel­maa että pai­kal­lis­ten tuot­tei­den tori­myyn­tiä.

Yh­dis­tyk­sen ta­lous on koh­tuul­li­ses­sa kun­nos­sa ja vuo­sit­tai­nen ti­lin­pää­tös on aina ol­lut plus­merk­ki­nen. Ker­ty­neet sääs­töt ja ta­pah­tu­ma­tuo­tot mah­dol­lis­ta­vat hank­keen to­teut­ta­mi­sen sii­tä huo­li­mat­ta, että kylä­ta­lon hank­ki­mi­nen on tuo­nut ta­lou­del­li­sia lisä­vel­voit­tei­ta.

HUO­MI­OI­TA­VAA

Ha­ki­ja vas­taa muun mu­as­sa ta­voit­tei­den to­teut­ta­mi­ses­ta, va­ro­jen käy­tös­tä ja nii­den seu­ran­nas­ta sekä ra­por­toin­nis­ta. Ha­ki­ja on vas­tuus­sa sil­loin­kin, kun hank­kee­seen on pal­kat­tu ve­tä­jä.

4.  Hank­keen tar­ve ja taus­ta
Ker­ro läh­tö­ti­lan­ne: mis­tä idea on saa­nut al­kun­sa tai mikä on se on­gel­ma, jo­hon hank­keen avul­la et­si­tään pa­ran­nus­ta. Jos asi­an eteen on jo ai­kai­sem­min teh­ty jo­tain, ker­ro se­kin. Ku­vaa myös, mi­ten han­ket­ta on val­mis­tel­tu ja ket­kä ovat osal­lis­tu­neet val­mis­te­lu­työ­hön. Osoi­ta, mik­si han­ke on tar­peel­li­nen ja mitä hyö­tyä sen to­teut­ta­mi­ses­ta on.

5.  Hank­keen ta­voit­teet
Mitä uut­ta tai mil­lai­sia pa­ran­nuk­sia hank­keel­la saa­daan ai­kaan? Mitä nä­ky­vää jää jäl­jel­le, kun han­ke on päät­ty­nyt? Ase­ta sel­ke­ät ja re­a­lis­ti­set ta­voit­teet. Täs­men­nä ta­voit­teet konk­reet­ti­sik­si tu­lok­sik­si, joi­den to­teu­tu­mis­ta voi­daan seu­ra­ta tai mi­ta­ta. Esi­mer­kik­si uu­det yri­tyk­set ja työ­pai­kat tai re­mon­toi­tu kylä­talo ovat konk­reet­ti­sia tu­los­ta­voit­tei­ta. Sel­lai­nen on myös vaik­ka­pa uusi ret­kei­ly­reit­ti, jon­ka var­rel­le tu­lee kol­me tau­ko­paik­kaa, tai maal­le­muut­to­hank­kees­sa 30 uut­ta asu­kas­ta ky­lil­le.

Hank­keen ta­voit­teet voi­vat olla myös laa­dul­li­sia, esi­mer­kik­si viih­ty­vyy­den pa­ra­ne­mis­ta tai osaa­mi­sen li­sään­ty­mis­tä, jol­loin nii­tä voi olla han­ka­la mi­ta­ta. Poh­di, mi­ten ta­voit­tei­den to­teu­tu­mi­nen voi­daan hank­keen tu­lok­sia ja on­nis­tu­mis­ta ar­vi­oi­ta­es­sa to­de­ta.

ESI­MERK­KE­JÄ

Ky­lien ke­hit­tä­jil­le suun­na­tun kou­lu­tus­hank­keen laa­dul­li­sek­si ta­voit­teek­si on ase­tet­tu osaa­mi­sen li­sää­mi­nen. Kou­lu­tuk­sen päät­ty­es­sä osal­lis­tu­jat täyt­tä­vät pa­lau­te­lo­mak­keen. Sii­nä he ar­vi­oi­vat, onko hei­dän tie­tä­myk­sen­sä eri ra­hoi­tus­läh­teis­tä kas­va­nut, ovat­ko he op­pi­neet uu­sia ryh­mä­työ­me­ne­tel­miä, onko hei­dän osaa­mi­sen­sa yh­dis­tyk­sen ta­lou­den­hoi­toon liit­ty­en pa­ran­tu­nut jne.

Kylä­ta­lon re­mont­ti­hank­keen yh­te­nä ta­voit­tee­na on saa­da ky­lä­läis­ten ja va­paa-ajan asuk­kai­den jou­kos­ta uu­sia ih­mi­siä mu­kaan toi­min­taan. Tal­koo­työ­lis­toi­hin li­sä­tään ras­ti ruu­tuun -sa­rak­keet ”va­ki­tui­nen asu­kas / va­paa-ajan asu­kas” ja ”en­sim­mäis­tä ker­taa kylä­tal­kois­sa”.

6. Hank­keen toi­men­pi­teet ja to­teu­tus­ta­pa sekä ris­kit to­teu­tuk­ses­sa

Konk­reet­ti­set toi­men­pi­teet ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sek­si

Ker­ro ne käy­tän­nön toi­met, työt tms., jot­ka teh­dään ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sek­si ja ket­kä te­ke­vät ne. Tar­vi­taan­ko pal­kat­tu­ja työn­te­ki­jöi­tä ja kuin­ka pit­käk­si ai­kaa? Os­te­taan­ko asi­an­tun­ti­ja­pal­ve­lui­ta? Jos on kyse esi­mer­kik­si ra­ken­ta­mi­ses­ta, ker­ro, mitä teh­dään tal­koo­työ­nä ja mit­kä työt os­te­taan. Mil­lai­sia tar­vi­ke­han­kin­to­ja on teh­tä­vä? Jär­jes­te­tään­kö hank­kees­sa ti­lai­suuk­sia tai tee­ma­päi­viä tai vas­taa­via, mis­sä ne pi­de­tään ja mi­ten nii­tä mark­ki­noi­daan? Jou­du­taan­ko mat­kus­ta­maan? Teh­dään­kö esi­mer­kik­si opin­to­mat­ko­ja?

Kir­joi­ta toi­men­pi­teet konk­reet­ti­ses­ti, ei ylei­sel­lä ta­sol­la. Esi­mer­kik­si ”ke­hi­te­tään mark­ki­noin­tia” ei rii­tä toi­men­pi­teek­si, mut­ta ”os­te­taan mai­nos­toi­mis­tol­ta net­ti­si­vu­jen suun­nit­te­lu” ker­too, mitä ai­o­taan teh­dä. Aika­tau­lu­ta toi­men­pi­teet ai­na­kin vuo­si­ta­sol­la, jos han­ke ulot­tuu use­am­mal­le ka­len­te­ri­vuo­del­le. Mitä käy­tän­nön­lä­hei­sem­min pys­tyt esit­tä­mään toi­men­pi­teet, sitä hel­pom­pi on laa­tia kus­tan­nus­ar­vio.

Si­säl­ly­tä kou­lu­tus­hank­keis­sa han­ke­suun­ni­tel­man toi­men­pi­tei­siin kou­lu­tus­suun­ni­tel­ma.

7. Hank­keen yh­teis­työ­ta­hot

Osal­lis­tuu­ko hank­keen käy­tän­nön to­teu­tuk­seen mui­ta­kin ta­ho­ja kuin ha­ki­ja?

Yh­teis­työ voi olla yleis­hyö­dyl­li­sis­sä ke­hit­tä­mis­hank­keis­sa vaik­ka­pa osal­lis­tu­mis­ta tal­koo­töi­hin, asi­an­tun­te­muk­sen an­ta­mis­ta, osal­lis­tu­mis­ta yk­si­tyis­ra­hoi­tus­o­suu­den mak­sa­mi­seen tai jon­kin osi­on to­teut­ta­mi­nen ko­ko­nai­suu­des­saan.

Yh­teis­työ­hank­keis­sa yh­teis­työn osa­puo­lien ja yh­tei­sen toi­min­ta­suun­ni­tel­man esit­tä­mi­nen on tär­ke­ää. Ni­meä ne yh­teis­työ­ta­hot, joi­den kans­sa on jo suun­nit­te­lu­vai­hees­sa so­vit­tu yh­teis­työn te­ke­mi­ses­tä ja ku­vaa, mitä so­vit­tu yh­teis­työ kun­kin kans­sa käy­tän­nös­sä on.

Yh­teis­työn te­ke­mis­tä kos­ke­vat so­pi­muk­set tai ko­kous­pöy­tä­kir­jat on hyvä liit­tää han­ke­ha­ke­muk­sen mu­kaan.

HUO­MI­OI­TA­VAA

Jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa on tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta, että hank­kees­sa on mu­ka­na ha­ki­jan li­säk­si toi­nen tai use­am­pia to­teut­ta­jia. Täl­löin tu­kea voi­daan osak­si siir­tää muil­le to­teut­ta­jil­le tiet­tyä toi­men­pi­det­tä var­ten.

Jos hank­kees­sa on tar­koi­tus teh­dä tuen siir­to­ja, ota heti suun­nit­te­lun alku­vai­hees­sa yh­teyt­tä ELY-kes­kuk­seen tai Le­a­der-ryh­mään ja kysy neu­vo­ja hank­keen ra­ken­ta­mi­seen.

8. Mil­lai­sia ris­ke­jä hank­kee­seen si­säl­tyy ja mi­ten nii­hin va­rau­du­taan?

Mil­lai­sia epä­on­nis­tu­mi­sen mah­dol­li­suuk­sia toi­men­pi­teis­sä on? Mi­ten epä­on­nis­tu­mi­nen es­te­tään tai sen to­den­nä­köi­syyt­tä vä­hen­ne­tään?

Ris­kit riip­pu­vat hank­keen si­säl­lös­tä ja nii­tä­kin on hyvä miet­tiä käy­tän­nön ta­sol­la.

Esi­mer­kik­si kou­lu­tus­hank­kees­sa ei saa­da riit­tä­väs­ti kou­lu­tuk­seen osal­lis­tu­jia. Mil­lä var­mis­te­taan, että niin ei käy? Mitä teh­dään, jos yh­teis­ten ti­lo­jen re­mont­ti ei in­nos­ta tal­koo­lai­sia liik­keel­le ja oma­ra­hoi­tus­o­suu­dek­si suun­ni­tel­tu tal­koo­mää­rä uh­kaa jää­dä to­teu­tu­mat­ta? Tai entä jos kak­si­vuo­ti­sen hank­keen ve­tä­jäk­si va­lit­tu hen­ki­lö osoit­tau­tuu­kin vää­räk­si va­lin­nak­si? Koe­aika työ­suh­teen alus­sa pie­nen­tää tätä ris­kiä.

 9. Mi­ten huo­mi­oi­daan kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen peri­aat­teet?

Ym­pä­ris­töl­le sel­vää hait­taa tuot­ta­va toi­min­ta ei kuu­lu hank­kei­siin. Toi­men­pi­teil­lä py­ri­tään pa­ran­ta­maan ym­pä­ris­töä sekä eko­lo­gi­ses­sa, ta­lou­del­li­ses­sa, so­si­aa­li­ses­sa että kult­tuu­ri­ses­sa mie­les­sä.

Eko­lo­gis­ta kes­tä­vyyt­tä edis­te­tään esi­mer­kik­si kun­nos­ta­mal­la ole­mas­sa ole­via ti­lo­ja uu­den ra­ken­ta­mi­sen si­jas­ta, käyt­tä­mäl­lä uu­siu­tu­vaa ener­gi­aa ja kier­rät­tä­mäl­lä. Ta­lou­del­lis­ta kes­tä­vyyt­tä ovat esi­mer­kik­si uu­siu­tu­vien raa­ka-ai­nei­den käyt­tö, ja­los­tus­as­teen nos­ta­mi­nen ja pai­kal­lis­ten pal­ve­lu­jen ke­hit­tä­mi­nen. So­si­aa­lis­ta ja kult­tuu­ris­ta kes­tä­vyyt­tä tu­e­taan esi­mer­kik­si edis­tä­mäl­lä tasa-ar­voa ja eh­käi­se­mäl­lä syr­jäy­ty­mis­tä, pa­ran­ta­mal­la osal­lis­tu­mis­mah­dol­li­suuk­sia ja vaa­li­mal­la pe­rin­tei­tä.

10. Yh­teys Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­maan sekä alu­eel­li­seen suun­ni­tel­maan tai pai­kal­li­seen stra­te­gi­aan. Mi­ten ai­em­mat hank­keet on huo­mi­oi­tu?

Kes­kus­te­le näis­tä sen ELY-kes­kuk­sen tai Le­a­der-ryh­män kans­sa, jos­ta aiot ha­kea ra­hoi­tus­ta. Tu­tus­tu oh­jel­miin myös oma­toi­mi­ses­ti. Ne aut­ta­vat ym­mär­tä­mään, mil­lai­sia hank­kei­ta ha­lu­taan tu­kea. Alu­eel­li­sel­la suun­ni­tel­mal­la tar­koi­te­taan kun­kin ELY-kes­kuk­sen laa­ti­maa maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­maa. Se löy­tyy ELY-kes­kuk­sen net­ti­sivuilta. Pai­kal­li­nen stra­te­gia tar­koit­taa Le­a­der-ryh­män omaa ke­hit­tä­mis­stra­te­gi­aa ja on alu­ee­si Le­a­der-ryh­män net­ti­si­vul­la.

Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­ma löy­tyy ne­tis­tä säh­köi­se­nä kir­ja­na osoit­tees­ta www.maa­seu­tu.fi. Oh­jel­mas­sa on yli 800 si­vua, mut­ta voit kes­kit­tyä lu­ke­maan lä­hin­nä niis­tä toi­men­pi­teis­tä, joi­ta to­teu­te­taan ra­hoit­ta­mal­la ke­hit­tä­mis­hank­kei­ta (Huom! Mai­ni­tut sivu­nu­me­rot ovat säh­köi­sen kir­jan ver­si­os­ta 3.1).

Ke­hit­tä­mis­hank­kei­ta voi ha­kea kol­mes­sa eri toi­men­pi­tees­sä. Niis­tä jo­kai­sel­la on use­am­pia ala­toi­men­pi­tei­tä, jois­ta jo­hon­kin han­ke­i­de­an on osut­ta­va. Toi­men­pi­teen 1 Kou­lu­tus ja tie­do­tus ku­vaus al­kaa si­vul­ta 186. Toi­men­pi­det­tä 7 Maa­seu­dun pal­ve­lut ja ky­lien ke­hit­tä­mi­nen ku­va­taan si­vul­ta 286 al­ka­en. Toi­men­pide 16 Yh­teis­työ al­kaa si­vul­ta 678.

Kir­joi­ta tä­hän koh­taan han­ke­suun­ni­tel­maa­si myös nii­tä ko­ke­muk­sia tai op­pe­ja, joi­ta on saa­tu muis­ta hank­keis­ta. Nämä voi­vat olla ha­ki­jan omia ai­em­pia hank­kei­ta tai jon­kun muun to­teut­ta­mia. Ai­em­mat ko­ke­muk­set voi­vat olla hy­viä tai huo­no­ja. Hy­väk­si ha­vait­tu­ja kan­nat­taa mo­nis­taa ja huo­noik­si to­det­tu­ja vält­tää tai teh­dä toi­sin. Joku ai­em­pi han­ke on myös voi­nut hank­kia tie­toa, jota käy­te­tään poh­ja­na uu­des­sa hank­kees­sa.

 11. Toi­min­ta-alue, koh­de­ryh­mä, hyö­dyn­saa­jat sekä aika­tau­lu

Mää­rit­te­le ne ta­hot, joi­hin hank­keen toi­min­ta koh­dis­tuu tai ket­kä sii­tä hyö­ty­vät, ja ker­ro, mil­lä pe­rus­teel­la koh­de­ryh­mä on va­lit­tu. Onko koh­de­ryh­mil­le tie­do­tet­tu tu­le­vas­ta hank­kees­ta jo suun­nit­te­lu­vai­hees­sa?

ESI­MERK­KI

Kylä­yh­dis­tyk­sel­lä on han­ke, jon­ka ta­voit­tee­na on saa­da ky­läl­le uu­sia asuk­kai­ta.

Hank­keen koh­de­ryh­mä­nä ovat tont­tien omis­ta­jat, jot­ka mah­dol­li­ses­ti myy­vät ra­ken­nus­paik­ko­ja. Li­säk­si koh­de­ryh­mä­nä ovat ky­läl­tä ko­toi­sin ole­vat hen­ki­löt, ky­län va­paa-ajan asuk­kaat sekä lähi­kau­pun­gin asuk­kaat, kos­ka näi­den jou­kos­ta ar­vi­oi­daan ole­van mah­dol­lis­ta löy­tää ky­läl­le muut­ta­mi­ses­ta kiin­nos­tu­nei­ta.

Ker­ro han­ke­suun­ni­tel­mas­sa hank­keen toi­min­ta-alue ja hank­keen aloit­ta­mis- ja lo­pet­ta­mis­päi­vä­mää­rät. Hank­kei­den kes­to vaih­te­lee si­säl­lös­tä ja ta­voit­teis­ta riip­pu­en muu­ta­mas­ta kuu­kau­des­ta pa­riin kol­meen vuo­teen. Mak­si­mi­to­teu­tus­aika on pää­sään­töi­ses­ti kol­me vuot­ta, mut­ta eri­tyi­ses­tä syys­tä se voi olla enin­tään vii­si vuot­ta.

HUO­MI­OI­TA­VAA

Hank­keen toi­men­pi­tei­tä ei saa aloit­taa en­nen hank­keen vi­reil­le­tu­loa tai tu­kea ei voi myön­tää ol­len­kaan. Vi­reil­le­tu­lo tar­koit­taa sitä, että alle­kir­joi­tet­tu han­ke­ha­ke­mus saa­puu ra­hoit­ta­jal­le ja ra­hoit­ta­ja lä­het­tää sii­tä il­moi­tuk­sen ha­ki­jal­le. En­nen vi­reil­le­tu­loa syn­ty­neet ku­lut ei­vät ole tuki­kel­poi­sia.

Poik­keus! Ra­ken­nus­hank­kei­den suun­nit­te­lu­kus­tan­nuk­set hy­väk­sy­tään.

12. Mi­ten hank­keen to­teu­tu­mis­ta ar­vi­oi­daan?

Suu­ris­sa hank­keis­sa voi­daan os­taa ul­koi­nen väli- tai lop­pu­ar­vi­oin­ti. Toi­men­pi­tei­den on­nis­tu­mis­ta ja tu­los­ten to­teu­tu­mis­ta ar­vi­oi oh­jaus­ryh­mä, jos hank­keel­le on sel­lai­nen ase­tet­tu. Pie­nem­mis­sä hank­keis­sa voi toi­mia va­paa­muo­toi­nen pro­jek­ti­ryh­mä, joka te­kee ar­vi­oin­nin. Yh­dis­tys­hank­keis­sa joh­to­kun­nan on hyvä aika ajoin ko­koon­tua seu­raa­maan, onko han­ke to­teu­tu­mas­sa, ku­ten on suun­ni­tel­tu vai onko tar­vet­ta teh­dä jo­tain toi­sin.

Mak­su­ha­ke­mus­ten liit­teek­si teh­dään sel­vi­tys hank­keen toi­men­pi­teis­tä sil­tä ajal­ta, jol­ta mak­sua ha­e­taan. Se on hyvä het­ki pei­la­ta to­teu­tu­maa suun­ni­tel­maan.

 13. Mi­ten hank­kees­sa syn­ty­vää toi­min­taa jat­ke­taan hank­keen päät­ty­mi­sen jäl­keen?

Jos ky­sees­sä on yleis­hyö­dyl­li­nen in­ves­toin­ti, jos­sa ra­ken­ne­taan tai han­ki­taan jo­tain py­sy­vää, ker­ro­taan, mi­ten in­ves­toin­tia jat­kos­sa ai­o­taan hyö­dyn­tää ja ke­nen hal­lin­nas­sa se on. Ai­na­kin suu­rem­pien in­ves­toin­tien (esi­mer­kik­si ky­län yh­tei­nen ko­koon­tu­mis­tila) koh­dal­la on syy­tä laa­tia yllä­pito­las­kel­mat tu­le­vil­le vuo­sil­le osoit­ta­maan pit­kä­ai­kais­ta ta­lou­del­lis­ta kes­tä­vyyt­tä.

Jos hank­keel­la on tar­koi­tus käyn­nis­tää uut­ta toi­min­taa, tu­lee myös poh­tia, mi­ten toi­min­taa jat­ke­taan ja yllä­pi­de­tään han­ke­ra­hoi­tuk­sen pää­tyt­tyä? Mitä toi­men­pi­tei­tä hank­kees­sa teh­dään jat­ku­vuu­den var­mis­ta­mi­sek­si?

Jos kyse on ol­lut tie­don­han­kin­nas­ta, mi­ten huo­leh­di­taan han­kit­tu­jen tie­to­jen le­vit­tä­mi­ses­tä?

 14. Vies­tin­tä

On­nis­tu­nut vies­tin­tä aut­taa hank­keen to­teu­tu­mis­ta: sil­lä in­nos­te­taan osal­lis­tu­maan ja le­vi­te­tään tu­lok­set mah­dol­li­sim­man mo­nen hyö­dyn­net­tä­väk­si.

Laa­di hank­keel­le vies­tin­tä­suun­ni­tel­ma jo hank­keen suun­nit­te­lu­vai­hees­sa. Hank­keen toi­men­pi­teet, aika­tau­lu­tus ja ta­voi­tel­ta­vat tu­lok­set toi­mi­vat poh­ja­tie­to­na vies­tin­tä­suun­ni­tel­mal­le. Niis­tä voi en­na­koi­da, mil­loin ja mil­lais­ta ker­rot­ta­vaa tu­lee ole­maan ja kuin­ka laa­jas­ti sii­tä on syy­tä tie­dot­taa. Mää­rit­te­le vies­tin­tä­suun­ni­tel­mas­sa ul­koi­sen ja si­säi­sen vies­tin­nän koh­de­ryh­mät, vies­tin­tä­vä­li­neet ja -me­ne­tel­mät sekä vies­tin­nän kus­tan­nuk­set.

Voit kir­joit­taa han­ke­suun­ni­tel­maan tii­viin ku­vauk­sen vies­tin­näs­tä ja lait­taa var­si­nai­sen vies­tin­tä­suun­ni­tel­man ha­ke­muk­sen liit­teek­si.

15. Hank­keen kus­tan­nus­ar­vio

Kun han­ke on suun­ni­tel­tu tar­kas­ti, kus­tan­nus­ar­vi­on te­ke­mi­nen hel­pot­tuu. Kir­jaa ylös kaik­ki raha­me­not, joi­ta hank­kees­sa ar­vi­oi­daan syn­ty­vän ja jaa ne sit­ten kus­tan­nus­la­jeit­tain ka­len­te­ri­vuo­sil­le. Kaik­ki hank­kees­ta ai­heu­tu­vat ku­lut kan­nat­taa ar­vi­oi­da sil­loin­kin, kun on tar­koi­tus va­li­ta yk­sin­ker­tais­tet­tu flat rate -kus­tan­nus­mal­li. Ar­vi­oin­nin avul­la näet, mikä kus­tan­nus­mal­li hank­keel­le so­vel­tuu.

Tee kus­tan­nus­ar­vio han­ke­suun­ni­tel­maan yk­si­tyis­koh­tai­sem­min eri­tel­ty­nä kuin Kus­tan­nuk­set-väli­leh­del­le Hyr­rään.

Kus­tan­nus­ten on ol­ta­va koh­tuul­li­sia ja jär­ke­väs­sä suh­tees­sa hank­keel­la saa­vu­tet­ta­vaan hyö­tyyn. Kus­tan­nus­ten mää­räy­ty­mis­pe­rus­tei­den on käy­tä­vä sel­ke­äs­ti ilmi: esi­mer­kik­si kuu­kau­si­pal­kan suu­ruus, mat­ka­kus­tan­nus­ten erit­te­ly jne. Jos hank­kees­sa os­te­taan ka­lus­tei­ta tai mui­ta va­rus­tei­ta, lu­et­te­loi ne eli mai­nit­se han­kit­ta­vat tuot­teet, tuo­te­koh­tai­nen kap­pa­le­mää­rä ja nii­den hin­ta, esi­mer­kik­si: ruo­ka­pöy­tiä 3 kpl, á 600 eu­roa, yh­teen­sä 1 800 eu­roa.

Han­ke­ha­ke­mus­lo­mak­keen kus­tan­nus­paik­ko­jen si­säl­töä ava­taan tar­kem­min omas­sa lu­vus­saan.

HUO­MI­OI­TA­VAA

Il­moi­ta kus­tan­nuk­set il­man ar­von­lisä­ve­roa.  Jos ha­ki­ja ei saa ar­von­lisä­vero­pa­lau­tus­ta, il­moi­ta ku­lut ve­rol­li­si­na.

Osoi­ta yli 2 500 eu­ron han­kin­to­jen kus­tan­nus­ten koh­tuul­li­suus esi­mer­kik­si pyy­tä­mäl­lä tar­jouk­sia, hin­nas­toil­la, säh­kö­pos­ti­tie­dus­te­luil­la tai te­ke­mäl­lä soit­to­kier­ros. Kir­jaa kier­rok­sen tu­lok­set ja va­lin­ta­pe­rus­te muis­ti­oon.

Rat­kai­se­vaa on do­ku­men­toin­ti!

Jos hank­kees­sa on tar­koi­tus teh­dä ulko­maan­mat­ko­ja, ne on mai­nit­ta­va ja pe­rus­tel­ta­va jo han­ke­suun­ni­tel­mas­sa.

Voit teh­dä kus­tan­nus­ar­vi­on use­am­mal­la eri ta­val­la riip­pu­en va­lit­ta­vas­ta kus­tan­nus­mal­lis­ta. Kus­tan­nus­mal­lit ovat:

Esi­tä ja pe­rus­te­le mie­les­tään so­pi­vin kus­tan­nus­mal­li ha­ke­muk­ses­sa­si. Vi­ran­o­mai­nen te­kee sii­tä lo­pul­li­sen pää­tök­sen. Et voi vaih­taa va­lit­tua kus­tan­nus­mal­lia hank­keen ai­ka­na.

Täl­lä tar­koi­te­taan sitä, että osa hank­keen kus­tan­nuk­sis­ta las­ke­taan pro­sent­tei­na hank­keen palk­ka­ku­luis­ta. Täl­löin tie­tyt ku­lut hoi­de­taan täl­lä flat rate -osuu­del­la. Ky­sei­siä ku­lu­ja ei yk­si­löi­dä kus­tan­nus­ar­vi­os­sa. Niis­tä ei myös­kään tar­vit­se esit­tää kuit­te­ja mak­su­ha­ke­muk­ses­sa. Flat ra­ten käyt­tö vä­hen­tää ha­ki­jan työ­tä ja no­peut­taa mak­su­ha­ke­muk­sen kä­sit­te­lyä.

Flat ra­tel­la ka­te­taan hank­keen työn­te­ki­jöi­den työ­ter­veys­ku­lut, toi­mi­tila­vuok­ra, työs­sä tar­vit­ta­vien lait­tei­den ja oh­jel­mis­to­jen ku­lut, pu­he­lin-, tie­to­lii­ken­ne-, tar­vi­ke- ja muut vas­taa­vat toi­mis­to­ku­lut, tar­joi­lu­ku­lut, oh­jaus­ryh­män ko­kous­ku­lut sekä hank­keen työn­te­ki­jöi­den osal­lis­tu­mi­nen se­mi­naa­rei­hin ja kou­lu­tuk­siin. Hank­keen työn­te­ki­jöi­den mat­ka­ku­lut si­säl­ty­vät 24 %:n flat ra­teen. 15 %:n flat ra­tes­sa ne esi­te­tään to­teu­tu­nei­den kus­tan­nus­ten mu­kaan.

ESI­MERK­KI

Vuo­den mit­tai­ses­sa hank­kees­sa pal­ka­taan koko­ai­kai­nen han­ke­ve­tä­jä. Kus­tan­nus­ar­vio teh­dään flat rate -mal­lil­la. Ve­tä­jän kuu­kau­si­palk­ka on 3 000 eu­roa ja ha­ki­ja­ta­hon sivu­kulu­pro­sent­ti 30. Hank­kee­seen si­säl­tyy mm. asi­an­tun­ti­ja­pal­ve­lu­jen os­ta­mis­ta ja koh­de­ryh­män opin­to­mat­ka.

Vaih­to­ehto 1, flat rate 24 %
Palk­ka­kus­tan­nuk­set 12 x 3 000 + sivu­ku­lut 30 %     46 800
Osto­pal­ve­lut                                                                                      5 000
Opin­to­mat­ka                                                                                      3 000
Flat rate 24 % palk­ka­ku­luis­ta                                                  11 232

Kus­tan­nus­ar­vio yh­teen­sä                                                          66 032

Vaih­to­ehto 2, flat rate 15 %
Palk­ka­kus­tan­nuk­set 12 x 3 000 + sivu­ku­lut 30 %     46 800
Han­ke­ve­tä­jän mat­ka­ku­lut 12 x 500                                      6 000
Osto­pal­ve­lut                                                                                        5 000
Opin­to­mat­ka                                                                                       3 000
Flat rate 15 % palk­ka­ku­luis­ta                                                     7 020

Kus­tan­nus­ar­vio yh­teen­sä                                                            67 820

24 %:n flat ra­ten käyt­tö on toi­vot­ta­vaa. 15 %:n flat rate kan­nat­taa va­li­ta sil­loin, kun han­ke­ve­tä­jä jou­tuu liik­ku­maan laa­jal­la alu­eel­la tai mat­kus­ta­maan ja sii­tä syn­tyy pal­jon mat­ka­ku­lu­ja.

Ker­ta­kor­vaus­me­net­te­lyl­lä to­teu­tet­ta­vis­sa hank­keis­sa han­ke­suun­ni­tel­mas­sa esi­te­tään mitä  hank­keel­la to­teu­te­taan, mitä to­teu­tus mak­saa sekä mil­lä saa­vu­tet­tu tu­los to­den­ne­taan. Vi­ran­o­mai­nen te­kee pää­tök­sen, so­vel­tuu­ko han­ke ker­ta­kor­vauk­sel­la to­teu­tet­ta­vak­si sekä il­moit­taa pää­tök­ses­sä hank­keel­le myön­net­tä­vän tuki­sum­man.

Han­ke voi­daan to­teut­taa ker­ta­kor­vauk­sel­la, jos sen jul­ki­nen ra­hoi­tus on kor­kein­taan 100 000 eu­roa ja jos sii­nä on sel­keä ja yksi­se­lit­tei­ses­ti to­teu­tet­ta­va tu­los, joka var­mas­ti to­teu­tuu suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti. Ker­ta­kor­vaus­hank­keen to­teut­ta­mi­seen voi ha­kea jat­ko­ai­kaa, mut­ta mui­ta muu­tok­sia ker­ta­kor­vaus­hank­kee­seen ei voi teh­dä.

Han­ke­suun­ni­tel­man on ol­ta­va tark­kaan mie­tit­ty ja hank­keen kus­tan­nus­ten koh­tuul­li­suus tu­lee olla sel­vi­tet­ty jo ha­ke­mus­vai­hees­sa. Han­ke­suun­ni­tel­mas­sa ker­ro­taan, mi­kä­li han­ke ja­e­taan osi­oi­hin ja osi­oi­den kus­tan­nuk­set ja to­den­ta­mi­nen esi­te­tään sel­ke­äs­ti. Osi­oi­ta voi olla hank­kees­sa tar­peel­li­nen mää­rä.

Ker­ta­kor­vaus­hank­keen osi­ot voi­vat olla toi­sis­taan riip­pu­mat­to­mia osi­oi­ta, ku­ten laa­vu, kota ja pit­kos­puut. Kun osi­ot ovat eril­li­siä ko­ko­nai­suuk­sia, ja jos­ta­kin syys­tä yksi osio jäi­si to­teu­tu­mat­ta, voi­daan kui­ten­kin hank­kees­sa to­teut­taa ja mak­saa tuki to­teu­tu­neil­le osi­oil­le. Mi­kä­li hank­kees­sa muo­dos­tuu yksi toi­min­nal­li­nen ko­ko­nai­suus, ku­ten kylä­talo, hank­keen osi­oi­ta voi­vat olla pe­rus­tuk­set, sei­nät ja kat­to. Jos jo­kin näis­tä osi­ois­ta ei to­teu­du suun­ni­tel­lus­ti, sil­loin koko han­ke jää to­teu­tu­mat­ta ja myös jo mak­set­tu tuki pe­ri­tään ta­kai­sin.

Ker­ta­kor­vaus­hank­keel­le mak­sua voi ha­kea enin­tään kol­me ker­taa. Kus­sa­kin mak­su­e­räs­sä voi ha­kea mak­suun jo val­miik­si saa­dut osi­ot esit­tä­mäl­lä niis­tä mak­su­ha­ke­muk­sen liit­tee­nä esi­mer­kik­si ku­van. Tuki kul­le­kin osi­ol­le mak­se­taan pää­tök­sen mu­kai­ses­ti, jos osio on to­teu­tu­nut suun­ni­tel­lus­ti.

Ensi­si­jai­ses­ti käy­te­tään flat rate -mal­le­ja. Jos ne ei­vät jos­tain syys­tä so­vel­lu, va­li­taan tämä mal­li ja pe­rus­tel­laan, mik­si. Täs­sä mal­lis­sa kaik­ki ku­lut esi­te­tään ja ava­taan kus­tan­nus­ar­vi­os­sa kus­tan­nus­la­jeit­tain. Kun­kin ku­lun las­ken­ta­pe­rus­te ker­ro­taan. Mak­su­ha­ke­muk­sen liit­teek­si tar­vi­taan jo­kai­ses­ta ku­lus­ta to­si­te.

Ker­ro täs­sä koh­das­sa han­ke­suun­ni­tel­maa­si, mi­ten han­ke on tar­koi­tus ra­hoit­taa. Tuki­pro­sen­tit vaih­te­le­vat eri­tyyp­pi­sil­lä hank­keil­la. Tar­kis­ta ne sil­tä ta­hol­ta, jos­ta aiot ha­kea ra­hoi­tus­ta. Ra­hoit­ta­jal­ta saat neu­vo­ja myös ra­hoi­tus­e­rit­te­lyn te­ke­mi­seen.

Erit­te­le ra­hoi­tus seu­raa­vas­ti:

Ker­ro, mis­tä yk­si­tyi­nen ra­hoi­tus­o­suus ker­tyy ja mi­ten han­ke hoi­taa väli­ra­hoi­tuk­sen. Väli­ra­hoi­tus­ta tar­vi­taan, kos­ka tu­kea mak­se­taan jäl­ki­kä­teen kuit­te­ja vas­taan. On syy­tä huo­mi­oi­da, että hank­keen yk­si­tyi­nen ra­hal­li­nen osuus on har­voin riit­tä­vän suu­ri väli­ra­hoi­tuk­sek­si. Yk­si­tyis­tä ra­hoi­tus­ta tar­vi­taan aina kus­tan­nus­ten mak­sa­mi­seen en­nen kuin mak­su­ha­ke­mus jä­te­tään ja tuki mak­se­taan.

Voit ha­kea tuen mak­sua han­ke­tyy­pis­tä riip­pu­en ”muu­ta­man kuu­kau­den eris­sä”, esi­mer­kik­si nel­jä ker­taa vuo­des­sa. Mak­su­ha­ke­mus­ten kä­sit­te­ly vie oman ai­kan­sa, jo­ten ha­ki­jal­la on ol­ta­va omia tai lai­na­va­ro­ja, jot­ta han­ket­ta voi­daan to­teut­taa su­ju­vas­ti mak­su­jen vä­li­se­nä ai­ka­na.

Jos ar­vi­oit hank­keel­la ole­van tu­lo­ja, si­säl­ly­tä ne sekä kus­tan­nus­ar­vi­oon että ra­hoi­tus­suun­ni­tel­maan. Kus­tan­nuk­sil­taan alle 50 000 eu­ron hank­keis­sa tu­lo­ja ei tar­vit­se huo­mi­oi­da. In­ves­toin­ti­hank­kees­sa ei tu­lo­ja voi syn­tyä. Ra­hoi­tus­suun­ni­tel­man lop­pu­sum­man on ol­ta­va sama kuin kus­tan­nus­ar­vi­on lop­pu­sum­ma. Mie­ti val­miik­si, mitä teh­dään, jos tu­kea myön­ne­tään vä­hem­män kuin on ha­et­tu.

HUO­MI­OI­TA­VAA

Ra­hoi­tus koos­tuu jul­ki­ses­ta tu­es­ta ja yk­si­tyi­ses­tä ra­hoi­tuk­ses­ta. Ra­hoi­tus­o­suuk­sien on to­teu­dut­ta­va hy­väk­sy­tyn ra­hoi­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti. Jos esi­mer­kik­si yk­si­tyi­sen ra­hoi­tuk­sen osuu­dek­si on mää­ri­tel­ty 10 %, on sitä hank­keen ai­ka­na myös ke­rät­tä­vä 10 % to­teu­tu­neis­ta kus­tan­nuk­sis­ta.

Jos tar­vit­ta­vaa mää­rää yk­si­tyis­tä ra­hoi­tus­ta ei löy­dy vaan sen osuus jää va­jaak­si, jul­kis­ta ra­hoi­tus­ta lei­ka­taan sa­mas­sa suh­tees­sa. Sama kos­kee kun­ta­ra­haa: jos sitä ei saa­da hank­kee­seen riit­tä­vää mää­rää, muu­ta jul­kis­ta tu­kea vä­hen­ne­tään.

Jos ra­hoi­tus­suh­tei­den to­teu­tu­mi­ses­sa on on­gel­mia, ota aina yh­teyt­tä ra­hoit­ta­ja­ta­hoon.

Han­ke­toi­mi­jan käsi­kir­ja – hank­keen suun­nit­te­lu, ha­ke­mi­nen, to­teut­ta­mi­nen ja päät­tä­mi­nen24.8.2016