Kustannusten kohtuullisuuden selvittäminen
Hankkeessa kaikissa yli 2 500 euron hankinnoissa on esitettävä selvitys kustannusten kohtuullisuudesta. Rakentamishankkeissa voidaan käyttää viitekustannuksia tai voit tehdä selvityksen esimerkiksi tarjouksia pyytämällä, hinnastoja käyttäen, sähköpostitiedusteluilla tai puhelimitse. Dokumentoi tekemäsi tiedustelut eli säästä tarjoukset/kuvakaappaukset ja sähköpostit ja tee puhelintiedusteluista muistio. Tee tehdyistä hankinnoista vapaamuotoinen selvitys, jossa perustelet valinnan. Hinta ei ole ainoa kriteeri. Valintaan voivat vaikuttaa esimerkiksi toimitusvarmuus ja laatu.
Alle 2 500 euron hankinnat voidaan tehdä ilman kilpailuttamista ja hintatason selvittämistä. Kaikkien hankintakustannusten on oltava kohtuullisia.
Poikkeus: lähipiirihankintojen kohdalla kustannusten kohtuullisuus on selvitettävä siten, että on hankittu riittävä määrä tarjouksia asianmukaisilta tahoilta.
Kilpailuttaminen
Hankintalaki koskee myös hanketukia. Sitä sovelletaan kaikissa hankintalain kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa, jos julkisen tuen määrä on yli puolet hankkeen kustannuksista (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)). Huom! Uusi hankintalaki tuli voimaan 1.1.2017 ja koskee sen jälkeen aloitettuja hankintoja. Aiemmin aloitetuissa hankinnoissa noudatetaan julkisista hankinnoista annettua lakia (348/2007). Tuen myöntävä ja tarkastava viranomainen kiinnittää huomiota hankintalain säädösten noudattamiseen. Hankintalain säädösten noudattaminen todennetaan myös maksuhakemuksen yhteydessä.
Kilpailutuksessa on huomioitava laissa säädetyt euromääräiset rajat eli kynnysarvot. Esimerkiksi tavaroiden ja palvelujen hankkimisessa kynnysarvo on 60 000 euroa. Rakentamisessa se on 150 000 euroa.
Jos hankintasi ylittävät kynnysarvot, kysy neuvoa ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä. Kynnysarvot ylittävät tarjoukset on pyydettävä Hilma-järjestelmän kautta. Hilma on maksuton sähköinen ilmoituskanava, jota Työ- ja elinkeinoministeriö ylläpitää. Hilmasta löytyy ohjeita myös tarjouspyynnön tekemiseen, ks. www.hankintailmoitukset.fi.
Lisätietoa hankintojen kilpailuttamisesta ja hankintalainsäädännöstä löytyy mm. seuraavilta internet-sivuilta:
www.hankintailmoitukset.fi (hankintailmoituksen julkaiseminen)
www.hankinnat.fi (Suomen Kuntaliiton sivuilla runsaasti tietoa hankintamenettelyistä sekä mm. oikaisuohje- ja valitusosoitusmalleja)
www.tem.fi/julkisethankinnat (Työ- ja elinkeinoministeriön julkisten hankintojen sivusto)
ESIMERKKI
Kyläyhdistyksellä on hoidettavanaan laajoja nurmikkoalueita: kylätalon piha, uimaranta ja pelikenttiä. Se on hankkimassa päältä ajettavaa ruohonleikkuria ja pyytää tarjoukset kolmelta eri taholta.
Yksi leikkuri maksaa pari sataa euroa enemmän kuin kaksi muuta. Se on kuitenkin ainoa, jonka huolto löytyy omalta paikkakunnalta. Koska ruohonleikkuri tulee olemaan kovassa käytössä, on tiedossa, että huollon ja varaosien tarvetta on paljon. Tällä perusteella yhdistys ostaa kokonaistaloudellisesti edullisimman vaihtoehdon.