Hankkeen tärkeä osa on hankkeesta raportointi sekä tavoitteiden saavuttamisen arviointi. ELY-keskuksesta saadussa virallisessa tukipäätöksessä on esitetty raportin runko eli ne tiedot, jotka raportista ainakin on löydyttävä. Erillistä raporttilomaketta ei ole. Kyseinen raporttipohja löytyy myös tästä hankekäsikirjasta kohdasta loppuraportointi.
Pidä raportoinnin helpottamiseksi hankepäiväkirjaa, johon merkitset päivämääriä, osallistujamääriä, tehtyjä toimenpiteitä ja muita hankkeen edistymiseen liittyviä asioita. Hankepäiväkirjan sijaan voit kirjata asioita myös suoraan raporttipohjaan, jolloin varsinainen raportin kirjoittaminen helpottuu.
Hankkeen hallintaa helpottaa, kun kokoat kaikki hankkeen asiapaperit samaan hankemappiin. Siinä kannattaa säilyttää virallisten asiapapereiden lisäksi kaikki muistiot, kokouspöytäkirjat, osanottajalistat, tehdyt esitteet, lehtileikkeet ja tärkeimmät sähköpostiviestit. Hankkeen dokumentoinnista myös valokuvin on myöhemmin sekä iloa että hyötyä.
Varsinaista väliraportointia ei tarvita. Maksuhakemuksiin on kuitenkin liitettävä selvitys hankkeen toteuttamisesta ajalta, jolta maksua haetaan. Tämä on järkevää tehdä loppuraportin pohjaa käyttämällä, mikä helpottaa loppuraportin kirjoittamista hankkeen päätyttyä. Kirjoita loppuraportti suhteessa hankesuunnitelmaan: tehtiinkö aiotut toimenpiteet, saavutettiinko hankkeelle asetetut tavoitteet sekä miten kustannukset ja rahoitus toteutuivat.
Seurantatiedot
Raportoinnin lisäksi hankkeita seurataan seurantatietojen kautta. Hankesuunnitelmassa täytetään indikaattorit eli hankkeen tavoitteet, ja hankkeen aikana samoihin tavoitekohtiin täytetään toteumatiedot eli seurantatiedot. Ilmoita seurantatiedot yli vuoden kestävien hankkeiden osalta Hyrrässä aina tammikuun loppuun mennessä. Lyhyemmissä hankkeissa ilmoittaminen tehdään hankkeen päätyttyä. Alueiden välisissä hankkeissa on hyvä tapa toimittaa raportit yhteisessä hankkeessa mukana oleville sekä tukea myöntäneille tahoille.
HUOMIOITAVAA
Hankepaperit on säilytettävä kolme vuotta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman viimeisestä komission suorittamasta maksusta eli ainakin vuoden 2029 loppuun saakka. Tarkista hankedokumenttien säilytysaika tukipäätöksestä.
Hankkeen päättäminen
Hyvä ennakointi ja suunnitelmallisuus edesauttavat hankkeen onnistunutta päättämistä. Kun hanke lähestyy loppuaan varmista, että tarvittavat toimenpiteet ehditään tehdä hankkeelle hyväksytyn toteutusajan ja kustannusarvion mukaisesti.
Seuraa kustannusarviota ja toteutuneita kustannuksia tarkasti ja ennakoi loppuaikana vielä syntyviä kustannuksia. Muista tehdä mahdollisista kustannusarvioon tehtävistä muutoksista muutoshakemus ELY-keskukselle tai Leader-ryhmälle. Tee muutoshakemus ennen muutosten toteutumista.
Loppuraportti ja maksut
Kun hanke on päättynyt, tee loppuraportti ja laadi viimeinen maksuhakemus neljän kuukauden kuluessa hankkeen päättymisestä. Jos maksuhakemus myöhästyy, voi maksuhakemuksen käsittelyn tuloksena pahimmassa tapauksessa olla hakemuksen hylkääminen, jolloin tuki jää saamatta.
Kirjoita raportti niin, että myös ulkopuolinen taho voi todeta sitä lukiessaan, miksi hanke käynnistettiin, mitä tehtiin, millaisia tuloksia saavutettiin ja pysyttiinkö alkuperäisessä hankesuunnitelmassa. Loppuraporttiin on hyvä liittää mahdollisia lehtiartikkeleita, valokuvia tai muuta materiaalia kuvaamaan hankkeen toimenpiteitä ja tuloksia. Hyvä loppuraportti ei ole vain historiikki hankkeen kulusta. Siinä kannattaa myös analysoida hankkeen kulkua, sen onnistumisia ja myös sitä, mitä olisi kannattanut tehdä toisin.
Hanketta arvioidaan siitä näkökulmasta, miten hyvin se on saavuttanut hankesuunnitelmassa asetetut tavoitteet. Arvioinnin mittarit ovat siten hankekohtaisia. Ohjausryhmä vahvistaa viimeisessä kokouksessaan arviointitulokset ja antaa oman näkemyksensä onnistumisesta.
Hanketoiminnan päämääränä on saada aikaan jotain uutta, esimerkiksi käynnistää uutta toimintaa. Uusien asioiden ja toimintojen luomiseen liittyy aina riskejä. Tuloksia ei voi etukäteen varmaksi taata. Uuden kokeilemisessa epäonnistuminen on sallittua ja kaikki hankkeet eivät saavuta niille asetettuja tavoitteita. Tavoitteisiin on pyrittävä, yritettävä tosissaan, mutta ellei niihin päästä, tulee arvioida ja pohtia, mitkä seikat estivät haluttujen tulosten saavuttamisen ja miksi.
Kirjallinen loppuraportti sisältää ainakin seuraavat tiedot:
- Toteuttajan nimi
- Hankkeen nimi ja hanketunnus
- Yhteenveto hankkeesta
– tiivistelmä hankkeen tavoitteista, keskeisistä toimijoista, toimenpiteistä, kustannuksista, rahoituksesta ja tuloksista
- Raportti
4.1 Hankkeen tavoitteet- Ylemmän tason tavoitteet, joiden osa hanke on (esimerkiksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja Leader-ryhmän strategia)
- Hankkeen tavoitteet
4.2 Toteutus
- Toimenpiteet
- Aikataulu
- Resurssit
- Toteutuksen organisaatio
- Kustannukset ja rahoitus
- Raportointi ja seuranta
- Toteutusoletukset ja riskit
4.3 Yhteistyökumppanit
4.4 Tulokset ja vaikutukset
- Esitykset jatkotoimenpiteiksi
- Allekirjoittajat ja päiväys
– hanketta hallinnoivan tahon viralliset allekirjoitukset
Rakentamista sisältäneissä yleishyödyllisissä investointihankkeissa loppuraporttiin liitetään selvitys rakennussuunnitelman toteutumisesta.
Hyvästä loppuraportista on hyötyä:
- Saat kokemuksesi yksiin kansiin.
- Rahoittaja saa selvityksen hankkeen kulusta.
- Voit hyödyntää loppuraporttia viestinnässäsi ja esimerkiksi lähettää sen sidosryhmille.
- Muut samantyyppistä hanketta suunnittelevat voivat ottaa opiksi loppuraportissa esitetystä analyysistä ja arvioinnista.
- Myös rahoittajat hyötyvät saamalla tietoa hyviksi havaituista toimintatavoista ja siitä, millaiset toimenpiteet eivät välttämättä toimi.
Ohjausryhmän ja hankkeen päättävä kokous
Ohjausryhmän viimeinen kokous pidetään hankkeen toteutusajan lopussa. Ohjausryhmä hyväksyy omalta osaltaan loppuraportin ja antaa raporttiin oman arvionsa hankkeen toteutumisesta.
Jos hankkeella on virallisen ohjausryhmän sijasta jokin vapaamuotoinen hankeryhmä, on hyvä tapa kutsua se viimeistä kertaa koolle ja käydä läpi samat asiat kuin ohjausryhmässä käytäisiin.
Hanketoimijan käsikirja – hankkeen suunnittelu, hakeminen, toteuttaminen ja päättäminen24.8.2016