Seuraa kustannuksia säännöllisesti ja huolellisesti, jotta kokonaiskustannusarvio ei pääse ylittymään.
Kustannuslajit (palkat, vuokrat, matkakulut jne.) eivät ole sitovia. Jos kustannuslajien väliset muutokset ovat oleellisia ja vaikuttavat hankkeen sisältöön, hae muutoksille etukäteen lupa rahoittajalta. Toisin sanoen, tarkenna ja hyväksytä sekä hankesuunnitelma että kustannusarvio rahoittajalla ennen muutoksen toteutumista. Jälkikäteen tehtyä muutoshakemusta ei hyväksytä.
Rahoituksen suunnittelu ja seuranta ovat yhtä tärkeitä asioita kuin kustannusten suunnittelu ja seuranta.
Esitä hankesuunnitelmassa, miten hankkeen rahoitus hoidetaan. Voit kattaa omarahoituksen esimerkiksi hakijan omilla varoilla, yhteistyökumppaneiden niin sanotulla sponsorituella, osallistumismaksuilla tai lainalla. Julkisyhteisöt eivät voi osallistua hankkeen yksityiseen rahoitukseen. Pyydä jo hakuvaiheessa ulkopuolisen tahon kirjallinen sitoumus yksityiseen rahoitukseen osallistumisesta.
Suunnittele hankkeen välirahoitus huolella, koska myönnetty avustus maksetaan jälkikäteen maksettuja laskuja vastaan. Maksuhakemusten käsittely vie aikansa, mikä osaltaan lisää hankkeen hallinnoijan rahoituksen tarvetta.
Yleishyödylliset yhteisöt voivat hakea ennakkoa. Ennakon suuruus on enintään 20 % myönnetystä tuesta, kuitenkin korkeintaan 100 000 euroa. Ennakon voi hakea ilman kuitteja heti virallisen tukipäätöksen saavuttua.
Maksetusta ennakosta vähennetään 30 % jokaisessa tukimaksuerässä, kunnes se on kuitattu kokonaan. Ennakko kuitataan täysin viimeistään loppumaksussa. Loppumaksun jälkeen voidaan hakea vielä esimerkiksi lomarahaa vastaava osuus.
Yleishyödyllisissä investointihankkeissa ja kehittämishankkeissa voit kattaa yksityisen rahoituksen osuuden jopa kokonaan talkootyöllä (eli vastikkeetta hankkeelle tehtävällä työllä). Anna talkoilla tehtävistä töistä ja tuntimääristä arvio hankesuunnitelmassa. Talkootyölle on määritelty kiinteät tuntihinnat: henkilötyö 15 euroa, työkone 30 euroa, työkone + kuljettaja 45 euroa. Muita luontoissuorituksia, kuten puutavaran ja maa-ainesten lahjoituksia ei voi käyttää.
Muista, että hankkeen rahoitusosuudet on toteutettava tukipäätöksen mukaisesti. Jos hankkeen yksityiseksi rahoitusosuudeksi on määritelty 20 % kokonaiskustannuksista, se määrä pitää myös kerätä hankkeen aikana. Jos yksityistä rahoitusta kertyykin esimerkiksi vain 15 %, julkista tukea maksetaan samassa suhteessa pienempänä.
Hankkeella voi olla myös tuloja, joita ei lueta yksityiseen rahoitusosuuteen.
Tuloja ovat hankkeen varoin aikaansaatujen tuotteiden tai palvelujen myynnistä saadut tulot, esimerkiksi lehtien ilmoitustulot tai tapahtumien pääsylipputulot. Alle 50 000 euron hankkeissa tuloja ei tarvitse huomioida. Niitä voidaan käyttää yksityisenä rahoituksena.
Tulot vähennetään kokonaismenoista ja hankkeelle myönnettävä tuki lasketaan kokonaismenojen ja tulojen erotuksesta. Vrt. aiemmin, tulot vähentävät maksettavan tuen määrää.
Hanketoimijan käsikirja – hankkeen suunnittelu, hakeminen, toteuttaminen ja päättäminen24.8.2016