Tuen maksaminen edellyttää, että hanke on toteutettu hyväksytyn hankesuunnitelman ja tukipäätöksen ehtojen mukaisesti.
Hanketyypistä riippuen maksuja voi hakea useassa erässä. Maksuerien enimmäismäärä selviää tukipäätöksestä.
HUOMIOITAVAA
Hae maksua ainakin kerran vuodessa tukipäätöksen päivämäärästä laskettuna. Korkeintaan kahden vuoden mittaisessa hankkeessa maksua voi hakea harvemmin.
Haettavien maksuerien ajanjaksojen on oltava peräkkäin ilman välejä ja päällekkäisyyttä. Esimerkiksi jos maksua on haettu ajalle 1.1.–31.5., on seuraavan maksuerän aikajakson alettava 1.6.
Hankkeen päättyessä loppumaksua on haettava neljän kuukauden kuluessa toteutusajan päättymispäivämäärästä. Tarkista toteutusaika tukipäätöksestä.
Poikkeuksena ovat lomaraha, lomapalkka ja lomakorvaus, joiden maksaminen työntekijälle voi tapahtua loppumaksun jälkeenkin. Voit hakea niiden maksua kuukauden kuluessa siitä, kun ne on työsuhteen perusteella viimeistään maksettava.
Maksa ensin hankkeen toteuttamisesta aiheutuneet kustannukset ja laskut hanketoteuttajan tililtä. Sen jälkeen kirjanpitäjä vie maksetut laskut kirjanpitoon. Laadi vasta sitten maksuhakemus kirjanpitoaineiston pohjalta. Tämä ei koske ennakon hakemista.
Maksuhakemuksen allekirjoittaa virallisen allekirjoitusoikeuden omaava henkilö.
Maksuja, myös ennakkoa, haetaan Hyrrä-järjestelmän kautta. Jos olet hakenut tukea poikkeuksellisesti paperilomakkeella, maksuja voi hakea paperilomakkeilla. Sisällytä maksuhakemukseen ainoastaan hankkeelle hankesuunnitelmassa hyväksyttyjä kustannuksia ja kululajeja. Jos esimerkiksi ostopalveluja ei sisälly hankesuunnitelmassa esitettyyn kustannusarvioon ja tukipäätökseen, niitä ei voi olla myöskään maksuhakemuksessa.
Tee maksuhakemuksen mukaan selvitys toteutuneista toimenpiteistä sinä ajanjaksona, jolta haet maksua. Selvitys on vapaamuotoinen, mutta on järkevää tehdä se loppuraportin pohjaa hyödyntäen. Liitä maksuhakemukseen pääkirjan mukaisessa järjestyksessä skannatut menotositteet kululajeittain niputettuina ja muut tarvittavat liitteet.
Laita liitteiksi jokaisesta kustannuksesta asiakirjat, joilla kulu osoitetaan maksetuksi ja hankkeelle kuuluvaksi. Esimerkkejä kyseisistä asiakirjoista: pääkirjanote, laskut, maksukuitit, tuntipäiväkirja, palkkatositteet, kilpailutusasiakirjat, matkalaskujen mukaan niiden tilaisuuksien ohjelmat, joihin on matkustettu.
Jos maksuhakemus sisältää muita kuin hankkeelle kuuluvia kustannuksia, ne vähennetään pois maksatuksen yhteydessä. Tällöin maksettavan tuen määrä vähenee. Jos asiakkaan hakema tuki on yli 10 % suurempi kuin viranomaisen vahvistama tuen määrä, suoritetaan lisävähennys. Hyväksytyn tuen määrästä vähennetään liian suurena haetun tuen ja vahvistetun tuen erotus.
ESIMERKKI
Hakija on esittänyt maksuhakemuksessa kustannuksia 20 000 euroa, ELY hyväksyy niistä 15 000 euroa. Hankkeen tukiprosentti on 80.
20 000 x 80 % = 16 000
15 000 x 80 % = 12 000
erotus 4 000
Hakijalle maksettava tuki on 12 000 – 4 000 = 8 000 euroa.
Vähennystä ei kuitenkaan sovelleta, jos tuensaaja voi osoittaa, ettei tukeen kelpaamattoman määrän ottaminen mukaan johdu hänestä.
Huolellisuus maksuhakemuksen täyttämisessä ja liitteiden kokoamisessa nopeuttaa hakemuksen käsittelyä ja tuen saamista tilille.
Kertakorvaushankkeet
Hankkeet, jotka toteutetaan kertakorvausmallilla, tulee toteuttaa suunnitelman mukaisesti – muutoksia ei voi tehdä, paitsi hakea jatkoaikaa, mikäli tarpeellista. Kun hankkeesta on toteutunut osio tai useampi, ne voidaan hakea maksuun täyttämällä maksuhakemuslomake ja esittämällä raportissa esimerkiksi kuvilla hankkeen osion tai osioiden toteutuminen.
ELY-keskuksen viranomainen arvioi, onko osio toteutettu suunnitelman mukaisesti. Hyväksytysti toteutetulle osiolle maksetaan tukisumma hankkeen päätöksen mukaisesti. Mikäli osiota ei ole toteutettu suunnitelman mukaisesti, sen osuus jätetään maksamatta. Kun osio on toteutettu loppuun saakka, sitä voi hakea uudelleen maksuun, jos hankkeella on vielä maksueriä käytettävänä. Kertakorvaushankkeelle voi hakea maksua enintään kolme kertaa.