9.1. Sitoumuksenalainen peltoala
Viljelijän on noudatettava ympäristösitoumuksen perustasoa, vähimmäisvaatimuksia ja ympäristökorvauksen tilakohtaisen toimenpiteen ehtoja koko maatilan alueella, vaikka ympäristökorvausta voidaan maksaa vain sitoumusalalle.
Jos viljelijän hallinnassa olevassa peltoalassa tapahtuu muutoksia, niistä on ilmoitettava vuosittain kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Muutoksella tarkoitetaan myös jäljempänä selvitetyn korvauskelpoisen lohkon poistamista maatalouskäytöstä.
Sitoumusala ja korvauskelpoinen peltoala eroavat toisistaan
Sitoumusala
- on korvauskelpoista peltoalaa
- saa ympäristökorvauksen maksun
Korvauskelpoisuus
- on maankäyttölajiltaan peltona pysyvän peruslohkon ominaisuus
- voi olla sitoumuksen ulkopuolisella lohkolla
Korvauskelpoiselle sitoumusalalle maksetaan ympäristökorvausta. Korvauskelpoiselle peltoalalle ei makseta ympäristökorvausta, jos se ei kuulu ympäristösitoumukseen.
Lohko säilyy korvauskelpoisena, vaikka siitä ei haeta ympäristökorvausta tai se vuokrataan tai myydään viljelijälle, jolla ei ole voimassa olevaa ympäristösitoumusta.
Lohko menettää korvauskelpoisuuden vain, jos lohko ei ole enää maankäyttölajiltaan peltoa.
9.2. Vähimmäispinta-ala
Viljelijä voi antaa sitoumuksen edellyttäen, että hänellä on 1.5.2015 hallinnassaan vähintään 5 ha, tai puutarhakasvien viljelyssä 1 ha sellaista peltoalaa, joka on korvauskelpoista tai joka voidaan hyväksyä korvauskelpoiseksi.
Edellisten ohjelmakausien pellolla sijaitsevat maatalouden ympäristötuen erityistukisopimuslohkot ja ympäristökorvauksen ympäristösopimuslohkot luetaan vähimmäispinta-alaan, jos kyseiset peruslohkot on ilmoitettu ja hyväksytty korvauskelpoisiksi. Vähimmäispinta-alaan luetaan mukaan myös 20-vuotiseen erityistukisopimukseen sisältyvä alue, jos sopimus on tehty peltoa koskevaksi.
Vähimmäispinta-alassa voidaan huomioida korvauskelpoiset lohkot, joiden pinta-ala on vähintään 0,01 ha.
9.3. Korvauskelpoiset lohkot
Aiemmin tukikelpoiset lohkot
Korvauskelpoisiksi lohkoiksi voidaan hyväksyä kaikki vuonna 2014 ympäristötuessa ja luonnonhaittakorvauksessa tukikelpoisina olleet lohkot edellyttäen, että ne ovat säilyneet korvauskelpoisena (termimuutos: v. 2014 tukikelpoinen = v. 2015 korvauskelpoinen). Ympäristökorvauksessa korvauskelpoinen lohko on korvauskelpoinen myös luonnonhaittakorvauksessa ja luonnonmukaisen tuotannon korvauksessa sekä pohjoisissa hehtaarituissa.
Korvauskelpoiseksi muutettavat lohkot
Valtioneuvoston asetuksessa (235/2015) on määritetty lohkot, jotka voivat saada korvauskelpoisuuden. Lohkoja on muutettu korvauskelpoisiksi hallinnon toimesta ennen vuoden 2015 päätukihakua. Tällaisia lohkoja ovat:
- lohkot, jotka olivat vuonna 2013 tukikelpoisia maatalouden ympäristötuessa, luonnonhaittakorvauksessa tai pohjoisessa tuessa ja
- lohkot, joilla oli kasvulohkoja vuonna 2013 tai 2014 ja jotka olivat vuonna 2014 tukikelvottomia sekä maatalouden ympäristötuessa että luonnonhaittakorvauksessa ja:
- jolle on maksettu maatalouden ympäristötukea tai luonnonhaittakorvausta jonakin vuonna 1995–2013;
- joka on ilmoitettu tukihakemuksessa jonakin vuonna 1995–2004;
- joka on ilmoitettu maa- ja metsätalousministeriön hyväksymällä lomakkeella numero 175 vuonna 2004; tai
- jota on koskenut maatalouden ympäristötuesta annetun valtioneuvoston päätöksen (760/1995) 10 §:ssä tarkoitettu 20-vuotinen maatalouden ympäristötuen erityistukisopimus.
Korvauskelpoiseksi alaksi ei hyväksytä lohkoa, jolta korvauskelpoisuus on siirretty toiselle lohkolle, joka ei ole korvauskelpoinen 1–4 kohdissa tarkoitetuissa tapauksissa.
Lohkot, joille voi hakea korvauskelpoisuutta
Edellisessä kappaleessa mainituille lohkoille voi hakea korvauskelpoisuutta myös päätukihaussa v. 2015, jos korvauskelpoisuutta ei ole lohkolla hallinnon toimesta tehdyn muutoksen jälkeen.
Päätukihaun yhteydessä korvauskelpoisuus voidaan harkinnanvaraisesti myöntää lisäksi seuraaville lohkoille:
1.) Ympäristösitoumukseen voidaan sisällyttää sitoumusta annettaessa ja sitoumuskauden aikana viljelijän hakemuksesta korvauskelvoton peltoala, joka on tullut sitoumuksen antavan viljelijän hallintaan kiinteistönmuodostamislain (554/1995) 88 §:ssä tarkoitetussa uusjakosuunnitelmassa päätettyjen tilusten järjestelyjen kautta. Tämä edellyttää, että uusjakosuunnitelma on saanut lainvoiman ja tilukset on otettu haltuun uusjakosuunnitelman mukaisesti. Näitä viljelijän hallintaan tulleita korvauskelvottomia peltoaloja voidaan kuitenkin hyväksyä korvauskelpoisiksi vain, jos viljelijän hallinnasta on lainvoimaisen uusjakosuunnitelman mukaan poistunut korvauskelpoisia peltoaloja.
2.) Ympäristösitoumukseen voidaan sisällyttää sitoumusta annettaessa ja sitoumuskauden aikana viljelijän hakemuksesta peltoala, jota koskeva viljelemättömyyssitoumus on päättynyt v. 2010 tai sen jälkeen (luopumiseläkelaki (16/1974), maatalousyrittäjien luopumiskorvauksista annettu laki (1330/1992) tai maatalousyrittäjien luopumistuesta annettu laki (1293/1994).
3.) Ympäristösitoumukseen voidaan sisällyttää sitoumusta annettaessa ja sitoumuskauden aikana viljelijän hakemuksesta peltoala, joka on siirtynyt sitoutuneelle viljelijälle toiselta viljelijältä:
- joka ei ole antanut ympäristösitoumusta;
- joka tai jonka puoliso on yli 65-vuotias;
- joka on harjoittanut ennen sitoutuneelle viljelijälle tapahtunutta hallinnansiirtoa hallinnassaan olevalla maatilalla maa- tai puutarhataloutta;
- joka on itse viljellyt siirtyvää peltoalaa hallinnansiirtoa edeltävänä kasvukautena;
- jolta siirtyvät peltoalat ovat yhteensä enemmän kuin kaksi hehtaaria; ja
- jonka kanssa mahdollisesti tehtävä vuokrasopimus siirtyvistä peltoaloista kattaa vähintään koko sitoumusajan.
Jos kyseessä on useamman viljelijän yhdessä harjoittama tai yhteisömuodossa harjoitettava maa- tai puutarhatalous, 2) kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa edellytetään, että kaikki viljelijät, yhtiömiehet, jäsenet tai osakkaat ovat yli 65-vuotiaita. Kotitarveviljely ei ole 3 kohdassa tarkoitettua maa- ja puutarhatalouden harjoittamista.
Jos kuolinpesä tekee yli 65-vuotiaan viljelijän hallinnassa olleen peltoalan hallinnansiirron sitoutuneelle viljelijälle, pellon voidaan katsoa tulleen yli 65-vuotiaalta viljelijältä, jos hallinnansiirto on tapahtunut vuoden aikana viljelijän kuolemasta. Yli 65-vuotiaan viljelijän tai kuolinpesän osakkaiden on tullut itse viljellä siirtyvää peltoalaa hallinnansiirtoa edeltävänä kasvukautena.
Lohkot, joita ei hyväksytä korvauskelpoisiksi
Korvauskelpoiseksi peltoalaksi ei hyväksytä viljelemätöntä alaa, luonnonlaidunta ja -niittyä eikä avointa hakamaata. Viljelemättömäksi alaksi katsotaan lohkot, jotka eivät ole hoidettua viljelemätöntä peltoa tai tilapäisesti viljelemättömiä. Tilapäisesti viljelemättömiksi ei hyväksytä alueita, jotka on pysyvästi poistettu viljelystä, jotka ovat muutoin pysyvästi viljelemättömiä tai jotka eivät ole vielä olleet viljelykäytössä. Jos korvauskelpoiseksi ilmoitettu lohko ilmoitetaan ensimmäisen sitoumusvuoden jälkeen viljelemättömäksi tai se todetaan sellaiseksi valvonnassa, se lasketaan sitoumuksen peltoalan poistamiseen.
Ympäristökorvauksen sitoumusehdot 2015Sisältää 2015- 2016 muutokset14.11.2016